Zweepslagen wegens drinken alcohol

HappyFun.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op een plein in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn drie jonge mensen gestraft met zweepslagen wegens het drinken van alcohol. Diverse hervormingsgezinde politici hebben gezegd moeite te hebben met de lijfstraffen.

Twee van de Iraniërs kregen tachtig zweepslagen, de derde 74. Dit gebeurde onder het toeziend oog van achthonderd mensen. Verscheidene van hen uitten hun ongenoegen over de maatregel.

Dinsdag liet de minister van Buitenlandse Zaken Kamal Khazari weten niet achter de zweepslagen te staan. Volgens hem beschadigt de lijfstraf het imago van de islam in het buitenland. Ook president Khatami is die mening toegedaan. In het parlement zei hij tegen maatregelen te zijn die de jeugd onderdrukken.

Ook in de afgelopen weken hebben mensen die volgens de Iraanse wet in overtreding waren geweest in het openbaar lijfstraffen gekregen. De protesten hiertegen zijn terug te voeren op de strijd in het land tussen conservatieve politici en hervormers.

In Iran is de conservatieve geestelijkheid de baas over het justitieapparaat. De steeds vaker uitgedeelde lijfstraffen lijken bedoeld als middel om de invloed van hervormers te beperken.