Mette-Marit erkent 'wild' verleden

De toekomstige Noorse kroonprinses Mette-Marit Tjessem Hoiby, die aanstaande zaterdag in het huwelijk zal treden met kroonprins Haakon, heeft gisteren iedereen op een persconferentie in Oslo verrast door voor de eerste keer in het openbaar te vertellen over haar losbandige verleden.

"Ik bevond me in een milieu waarin er werd geëxperimenteerd en we hebben daarbij grenzen overschreden", zei Hoiby, doelend op het drugsgebruik in de house-scene, waarvan ze een tijd lang deel uitmaakte. Met name het drugsgebruik in dit milieu heeft ertoe geleid dat velen sceptisch zijn over de vrouw, die de koningin van Noorwegen zal worden.

Toen Mette-Marit, tevens alleenstaande moeder van een vierjarig zoontje, zich verontschuldigde voor haar verleden, en zei dat ze graag had gewild dat het anders was gelopen, kwamen er tranen in haar ogen. Ze voegde daar echter aan toe dat het verleden haar sterker heeft gemaakt, en dat ze nu met volle overtuiging kiest voor haar rol als kroonprinses.

Hoiby eindigde haar betoog met de mededeling dat ze verder geen vragen meer over dit onderwerp wilde horen, waarna het doodstil werd in de zaal. Geen journalist durfde Hoiby uit te dagen, en bij gebrek aan beter werd kroonprins Haakon gevraagd of hij ooit met drugs had geëxperimenteerd, een vraag waarop hij ontkennend antwoordde.

In Noorwegen is positief gereageerd op de bekentenissen van Hoiby. Velen vragen zich echter af waarom ze zo kort voor de bruiloft schoon schip wil maken. Volgens een redacteur van de Noorse krant 'Dagbladet' is Hoiby mogelijk onder druk gezet door personen die in het bezit zijn van video-opnames of foto's met Mette-Marit op één van haar vroegere feesten.