Overlast in metro hard aangepakt

TRiggA_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie en het Gemeentevervoerbedrijf gaan in Amsterdam de overlast en het zwartrijden op elf beruchte metrostations vanaf maandag massaal te lijf. Meer dan honderd agenten, controleurs en toezichthouders gaan kaartjes van in- en uitstappende passagiers controleren, ordeverstoringen aanpakken en extra letten op vervalste abonnementen.

Het is de eerste keer dat de spoorwegpolitie, het Amsterdamse politiekorps, de gemeente en het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) gezamenlijk zo'n grote actie op touw zetten. Het GVB noemt de actie uniek. De verhevigde controles duren twee weken.

Maandag beginnen de middelbare scholen in Amsterdam.De overlast van vooral scholieren op de metrostations aan de ringlijn in Amsterdam-West is volgens het vervoerbedrijf erg groot. Passagiers worden vaak lastiggevallen, vernielingen zijn aan de orde van de dag, metropersoneel wordt dikwijls bedreigd en er zijn veel zakkenrollers.

Naast zeven stations op de ringlijn wordt er ook gepost op twee stations in Amsterdam-Zuidoost en op station Wibautstraat.

De overlast van jongeren in Amsterdam-West concentreert zich vooral rond tramlijnen en metrostations, blijkt uit onderzoek van de politie. 'Vandalisme is een bekend verschijnsel op de stations in west', zegt het GVB. Er wordt op de ringlijn massaal zwartgereden wat het bedrijf veel geld kost.

De Amsterdamse politie kondigde woensdag ook een actie tegen autoinbraken aan. Die zijn het afgelopen jaar fors in aantal gestegen.