Kaartje popconcert wordt onbetaalbaar

Als het om toegangsprijzen gaat, laat zangeres Björk mega-acts als U2 en The Rolling Stones ver achter zich. De IJslandse, die volgende maand optreedt in Nederland, hanteert een prijs van f175 per kaartje ¿ bijna het dubbele van die van de Stones en U2. Alleen The Eagles, vorige maand in Rotterdam, vroegen meer: f150 tot f195 p.p.

Kaartjes voor popconcerten en -festivals zijn binnen een paar jaar anderhalf tot twee keer zo duur geworden. Betaalden bezoekers van een popfestival als Lowlands, dat morgen begint, halverwege de jaren 90 nog f75, drie jaar geleden was dat al het dubbele (f150), en dit jaar zelfs f195. De toegangsprijs van een groot festival als Dynamo Open Air is binnen acht jaar zelfs vervijftienvoudigd: van f10 toen tot f150 nu.

Volgens clubs als Nighttown in Rotterdam, Paradiso in Amsterdam en 013 in Tilburg is de huidige prijsexplosie nog maar het begin en zullen prijsstijgingen voorlopig doorzetten.

Mojo, de grootste concertorganisator van Nederland, zegt er niets aan te kunnen doen. Alles wordt duurder, aldus een woordvoerder, en men is bereid het te betalen. Twee jaar geleden nog, toen Mojo werd overgenomen door het Amerikaanse concern SFX Entertainment, benadrukte directeur Leon Ramakers dat kaartjes voor popconcerten niet duurder zouden worden als gevolg van deze overname.