A10-West komend weekeinde dicht

Gert-Jan (astra)
Komend weekeinde wacht automobilisten rond Amsterdam een laatste beproeving met de opgeknapte ringweg A10-West. Vanaf vrijdagavond negen uur tot uiterlijk maandagochtend vijf uur gaat de snelweg voor afrondende werkzaamheden volledig op slot.

Ongelukkigerwijs valt de afsluiting samen met een van de drukste evenementen in Amsterdam. Op het Museumplein vindt van vrijdag tot zondag de jaarlijkse Uitmarkt plaats. Tijdens het openingsweekeinde van het culturele seizoen worden uit het hele land honderdduizenden belangstellenden verwacht. Toch gaat Rijkswaterstaat niet uit van veel extra verkeersoverlast.

De afsluiting geldt tot uiterlijk maandagochtend. Zo mogelijk wordt het afgesloten gedeelte tussen afrit s103 (Bos en Lommer) tot het knooppunt De Nieuwe Meer bij de aansluiting met de A4 eerder vrijgegeven, aldus Rijkswaterstaat. Via de verkeersinformatie van de ANWB worden hierover mededelingen gedaan.

Markering
Het besluit de A10-West een heel weekeinde lang dicht te doen, heeft tot voordeel dat aan beide zijde meteen weer drie rijstroken gemarkeerd kunnen worden. Dat was eigenlijk pas voor eind dit jaar voorzien. Dat werk wordt nu overbodig.

Rijkswaterstaat zei eerder te verwachten dat het vanaf volgende week gedaan zal zijn met de relatief vlotte doorstroming van het autoverkeer op de A10-West. Afritten die drie maanden dicht waren, gaan weer open. Veel forensen zullen zich weer in de auto wagen, luidt de voorspelling. Deze week opperde minister Netelenbos (Verkeer) op een symposium over de renovatie van de A10-West om auto's op de rondwegen rond steden voortaan altijd maar 70 km/uur te laten rijden. Dat zou volgens de bewindsvrouwe opstoppingen voorkomen en tot minder ongelukken leiden.

Komend weekeinde is de Amsterdamse binnenstad wel gewoon bereikbaar via de A10-Noord (IJtunnel) en de A10-Oost (Piet Heintunnel).