Zege zonder beloning

Ajax staat weer op de voetbalkaart. Internationaal ja. Helaas trachtten wat meegereisde supporters dit heugelijke feit even te verstieren, maar wat uiteindelijk recht overeind bleef gisteravond was de 1-0 overwinning van Ajax bij Celtic. Helaas bleek het onvoldoende om de ontluistering (3-1 verlies) van veertien dagen geleden weg te poetsen. Waar de Champions League op het spel stond, rest de UEFA Cup.

Ondanks het missen van de eerste doelstelling van het seizoen kan Ajax verder met de ervaringen van gisteravond. Bijvoorbeeld zondag in de Kuip tegen Feyenoord als de tweede doelstelling op het spel staat. Bij verlies in Rotterdam bedraagt het gat in de prille competitie met koploper Feyenoord namelijk alweer acht punten hoewel Ajax dan wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Wat was er trouwens gebeurd met Ajax? Na de afgang twee weken geleden rekenden 60.000 Celts op een nieuwe schrobbering voor de Amsterdammers. Maar een gedegen en rustig spelend Ajax kreeg de halfdronken Schotten binnen enige minuten stil. Zonder een moment in gevaar te zijn geweest, had Wamberto, die verrassend de voorkeur kreeg boven de te openhartige Richard Knopper, de openingstreffer op z'n schoen. De Braziliaan kreeg de bal met een gelukje mee, maar zag tot z'n ontzetting dat doelman Robert Douglas er nog een vinger tegenaan kreeg.

Celtic ging steeds verder naar achteren lopen en ving Ajax pas veertig meter van het eigen doel op. De Amsterdamse ploeg kon tot daar rustig tikken, op safe spelen en tegelijkertijd werd met het extra slot op de deur, in de persoon van Cristian Chivu, iedere countermogelijkheid uit het Schotse spel gehaald.

Waar naïviteit in de ArenA hoogtij vierde, getuigde het Ajax-spel in Celtic Park van puur realisme. Veel mensen achter de bal, waar mogelijk de aanval zoekend, zonder de defensieve balans uit het oog te verliezen. Ajax kreeg zelfs geen enkele uitgespeelde Celtic-aanval te verwerken. Uiteindelijk gaat het toch allemaal om winnen. Zeker internationaal als er zo verschrikkelijk veel miljoenen op het spel staan.

Voor deze complete gedaanteverwisseling zijn ongetwijfeld een paar oorzaken aan te geven. Niet, zoals iemand grapte, een bezoek van de weinig naïeve technisch-directeur Leo Beenhakker aan Co en zijn manschappen om hen eens de wetten van het internationale voetbal uit te leggen. Alhoewel Adriaanse door de clubleiding wel op scherp is gezet, want de weg die hij tot dusver bewandelde, loopt dood. Zelfs als je Co Adriaanse heet en denkt de tijd te krijgen bij een club als Ajax, om zonder resultaat te bouwen aan een team en tegelijkertijd aan kapitaalvernietiging te kunnen doen door bruikbare spelers af te laten vloeien of miljoenenaankopen te frustreren.