FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 augustus 2001

Turk meest ondernemende bevolkingsgroep

Joe Gain en Migi hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In 2000 richtten 70.000 ondernemers een nieuw bedrijf op. Onder die groep bevonden zich 11.000 buitenlanders. De meeste daarvan waren Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen, bij elkaar ruim 4000. Afgezet tegen de beroepsbevolking springen de Turken er ver bovenuit.

Turken zijn daarmee de meest ondernemende bevolkingsgroep in Nederland. Maar liefst 11 procent van de uit Turkije afkomstige beroepsbevolking begon in 2000 een eigen zaak. Gemiddeld lag dat percentage rond de 6,5 procent, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

De Turkse ondernemers beginnen vaak horecagelegenheden, uitzendbureaus of werken in de tuinbouw via loonbedrijven. Surinamers en Antillianen beginnen vaak adviesbureaus, kapsalons of ze organiseren culturele evenementen.

De ondernemers zijn in het onderzoek van de Kamer van Koophandel ingedeeld naar geboorteland, waardoor alleen de eerste generatie allochtonen meegenomen is in dit onderzoek. "Er zijn wel andere onderzoeken waarin sprake is van een tweede generatie in opkomst, maar dat blijkt niet uit onze gegevens", aldus een woordvoerder van de Kamer van Koophandel.

"Wij registreren alleen het geboorteland en de tweede generatie valt bij ons dus onder Nederland", aldus de woordvoerder. Waarom Turken zoveel meer ondernemingen starten, weet hij niet. "Wij constateren slechts de stijging." Ook over het aantal faillissementen kon hij niets zeggen.

Een eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken wees in juli uit dat het aantal allochtone ondernemers in de jaren negentig sterk is toegenomen, tot bijna 50.000 halverwege vorig jaar.

Het aantal faillissementen binnen een jaar liep tegelijkertijd terug. In 1993 ging nog bijna een kwart van de nieuwe bedrijven binnen twaalf maanden op de fles, maar halverwege vorig jaar kwam dat nog maar in 17 procent van de gevallen voor. Het nationale gemiddelde lag toen op 14 procent.

Kans op hiv-besmetting door orale seks 'nul'

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De kans dat iemand met hiv besmet raakt door orale seks is mogelijk nul. Dit is het voorlopige resultaat van een onderzoek door Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Californië in San Francisco. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist woensdag. Het onderzoek loopt nog.

Ondanks de resulaten van het onderzoek is het onwaarschijnlijk dat gezondheidsorganisaties het officiële advies om onbeschermde orale seks te mijden, zullen wijzigen.

De Californische wetenschappers deden onderzoek onder 198 personen, allen homo- of biseksueel en bijna allemaal mannen. Ieder had gedurende de onderzoeksperiode van een half jaar gemiddeld twee partners. De proefpersonen hadden wel orale seks, maar vermeden vaginale of anala seks.

Bijna alle seksuele handelingen waren onbeschermd, zo zeiden de deelnemers aan het onderzoek. Twintig procent van de proefpersonen had een hiv-positieve partner. Niemand raakte met hiv besmet. Uit eerdere onderzoeken kwamen al aanwijzingen naar voren dat speeksel eigenschappen bezit die hiv-besmetting tegen gaan.

Onderzoeker Kimberly Shafer wijst erop dat de studie vooralsnog is gebaseerd op een relatief kleine onderzoeksgroep en dat de resultaten daarom voorzichtig moeten worden benaderd.

Een woordvoerder van een Amerikaanse organisatie voor besmettelijke ziektes benadrukt dat er ook onderzoeken zijn die melden dat er wél kans op besmetting is met hiv door orale seks. "Weinig risico is heel iets anders dan geen risico", aldus de zegsman.

Shafer zelf benadrukt dat het bij andere geslachtsziektes zoals gonorroe en syfilis wel bewezen is dat ze oraal overdraagbaar zijn. Onbeschermde orale seks is volgens Shafer dus sowieso geen goed idee.

Man verdrinkt voor ogen van vrouw ...

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 34-jarige inwoner van Lunteren is woensdagmiddag voor de ogen van zijn vrouw en hun vijf kinderen verdronken in de Nederrijn ter hoogte van Ingen. Zijn lichaam is korte tijd na het ongeval geborgen.

De man wandelde met zijn gezin over de Rijnbandijk. Rond vijf uur wilde hij verkoeling gaan zoeken in het rivierwater. De man kon echter niet zwemmen.

Vermoedelijk is hij meegesleurd door de stroming van de rivier. De politie gaat uit van een ongeluk en stelt geen nader onderzoek in, aldus een woordvoerster.

Britse wormmaker gearresteerd

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat hebben Britse en Amerikaanse politiewoordvoerders dinsdag bevestigd, zo meldt het persbureau Associated Press. De man, die op 23 juli werd gearresteerd, wordt verantwoordelijk gehouden voor het maken van de W32.Leave.worm. De Leave-worm, die voor het eerst in juni van dit jaar opdook, richtte nauwelijks schade aan.

De Brit zal worden vervolgd onder de Britse wet voor computercriminaliteit. Hij kan tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld worden. De hacker is in afwachting van zijn rechtszaak weer in vrijheid gesteld.

Tot nu toe zijn er nog maar weinig virusschrijvers gearresteerd en veroordeeld. De maker van het Melissa-virus, David Smith, is bijvoorbeeld twintig maanden nadat hij schuld bekende nog altijd op vrije voeten. De rechtszaak tegen Smith werd keer op keer uitgesteld.

In februari van dit jaar gaf de Nederlander Jan de W. zichzelf aan bij het politiebureau in Sneek. De 20-jarige Fries is verantwoordelijk voor het maken en verspreiden van het Anna Kournikova virus. In september moet De W. voor de politierechter verschijnen. Daar kan hij maximaal zes maanden gevangenisstraf krijgen.

Zwaargewonden bij ontploffing op camping

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een ontploffing in een caravan op een camping bij de Maarsseveense Plassen zijn woensdag tenminste twee personen zwaar gewond geraakt. Ze zijn met ernstige brandwonden overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Een derde persoon wordt nog vermist. Volgens een woordvoerder van de politie is die mogelijk in paniek weggevlucht. De twee slachtoffers zijn een 25-jarige Amerikaan en een 31-jarige man die de caravan permanent bewoonde.

Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekend. De technische recherche heeft de zaak in onderzoek. Beweringen van campinggasten dat er in de caravan een XTC-laboratorium gevestigd zou zijn, worden door de politie bevestigd noch ontkend.

Bezoekers homepages gevolgd door 'webbug'

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nogal wat houders van homepages blijken via zogenoemde webbugs onbewust informatie te verzamelen over hun bezoekers.

Dat blijkt uit een onderzoek van Cyveillance, een bedrijf dat het internetverkeer bijhoudt voor zakelijke klanten. Bij grote Amerikaanse partijen als onder meer AOL en Yahoo, eigenaar van Geocities, blijken homepages voorzien te worden van zogeheten 'webbugs', die informatie vergaren over bezoekers en deze gegevens doorsturen naar derde partijen.

Tot die derde partijen behoren AOL en Yahoo zelf, maar ook advertentiebureaus als DoubleClick en Linkexchange. De houders van homepages weten zelf vaak niet dat er webbugs op hun pagina's geplaatst worden. Zo is de technologie bij AOL verstopt in een advertentie voor een gratis proefabonnement bij de internetprovider. AOL-gebruikers die een homepage maken, krijgen een beloning van 50 dollar voor elk proefabonnement dat via de advertentie wordt afgesloten.

Volgens de gegevens van Cyveillance is het gebruik van webbugs de afgelopen drie jaar met 488 procent toegenomen. Gemiddeld is het vijf keer waarschijnlijker geworden dat een internetpagina een webbug bevat dan drie jaar geleden. De webbugs worden ook op sites van bedrijven gebruikt, maar bij de particuliere homepages is de stijging verreweg het grootst.

Van de persoonlijke pagina's bevat 18 procent een webbug, tegen slechts een half procent drie jaar geleden. Van de sites van de 50 grootste bedrijven uit de ranglijst van het tijdschrift Fortune bevat 16 procent een webbug op de homepage.

De webbugs kunnen onder meer informatie vergaren over het IP-adres van de bezoeker en de gebruikte browser. Ook kunnen zij worden gekoppeld aan cookies. Veel bedrijven gebruiken de webbugs om statistische gegevens over het bezoek van hun site te verzamelen, zoals welke pagina's het best gelezen worden.

Volgens Cyveillance kan een associatie met webbugs pogingen van bedrijven om het vertrouwen van klanten te winnen 'ernstig ondermijnen'. Bedrijven zeggen de webbugs vooral te gebruiken om algemene gebruikerspatronen te kunnen distilleren, en niet om persoonlijke informatie te vergaren. Niettemin meent Cyveillance dat het onzichtbare karakter van de bugs de nodige privacykwesties met zich meebrengt.

Vanuit de hoek van privacygroeperingen was er al kritiek op het gebruik van webbugs. De Privacy Foundation bracht eerder dit jaar de software Bugnosis uit waarmee internetters kunnen controleren of een pagina een webbug bevat.

Indien een webbug gevonden wordt, hoort de bezoeker een 'uh-oh'-geluid uit zijn computer komen. De gebruiker heeft tevens de mogelijkheid het bedrijf in kwestie een mailtje over het gebruik van de webbug te sturen.

Nieuwste trend: naakt op het werk

Loudje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het callcenter Au Nature Telesales wil zijn telefonisten naakt hun werkzaamheden laten uitvoeren. Het bedrijf start er in oktober mee, om te beginnen in Rotterdam. Vanwege een chronisch tekort aan personeel heeft Au Nature mensen aangeboden bloot achter de telefoon plaats te nemen. Tientallen positieve reacties zijn bij het bedrijf binnen gekomen.

“Het is niet normaal, zo veel reacties als wij op onze advertenties hebben gekregen,” zegt Robert Sligter, een van de initiatiefnemers van Au Nature Telesales. Doorgaans reageren op een normale advertentie voor telewerkers niet meer dan vijf mensen. Au Nature heeft momenteel tachtig reacties binnen en nog steeds melden zich mensen aan.“Uiteraard zitten er ook grappenmakers tussen. Dat was te verwachten. Toch zijn er tientallen serieuze reacties.

Mensen vragen zelfs of we geen naakte administratieve of leidinggevende medewerkers nodig hebben,” legt Sligter uit.
De concurrentie voor telefonisch personeel is moordend. Het bieden van een goed salaris is niet meer voldoende om telefonisch personeel aan te trekken “Je moet je dus als bedrijf op een andere manier onderscheiden. De mogelijkheid om in je nakie te werken, is voor mensen reden van baan te wisselen. De band onder naturisten is sterk. Ze willen dat gemeenschapsgevoel ook op het werk delen,” verklaart Sligter.

De naakte medewerkers van Au Nature zullen een apart kantoor betrekken met extra kleedhokken. Ook zullen de bureaustoelen van een plastic laag worden voorzien, vanwege de hygiëne. De medewerkers worden ingezet om telefonisch marktonderzoeken te doen of telefonisch producten te verkopen. Bernd Huijser, hoofd van de Nederlandse Federatie voor Naturisten, heeft weinig affiniteit met de wervingscampagne van Au Nature. “Het is vooral een ludieke actie en brengt het bedrijf publiciteit, maar wij als federatie vinden het naakt recreëren belangrijker. Ik heb zelf ook gewoon kleren aan wanneer ik aan het werk ben. Wat dat betreft zijn we conform de maatschappij. Persoonlijk vind ik dat een goede zaak. Natuurlijk zijn er mensen die naakt hun ramen zemen of piano spelen, maar wij staan meer de buitenrecreatie voor.”

Tuinkabouterbende opgerold!

Liefhondjehond had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ze liepen niet vanzelf weg, de tuinkabouters in Appingedam. Daar was iedereen het wel over eens. En de opgezette dieren gingen er ook niet uit zichzelf vandoor. Dus stelde de politie een onderzoek in en heeft de afgelopen twee weken een jeugdbende opgerold. Er zijn tien jongens tussen de vijftien en achttien jaar oud aangehouden.

Daarmee denkt de politie de vermoedelijke daders in handen te hebben van zo'n zestig diefstallen in en rond Appingedam. Naast een serie tuinkabouters en andere buit met geringe waarde, werden dure vishengels en gereedschap uit boten en schuren meegenomen. Van de buit is vrijwel niets meer boven water gekomen.

Kraker videobeveiliging vreest rechtszaak

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Nederlander die een videobeveiliging van Intel heeft gekraakt, durft niet bekend te maken hoe hij dat heeft gedaan uit vrees voor vervolging in de Verenigde Staten.

Op een presentatie op de hackersbijeenkomst Hackers At Large (HAL) maakte hij afgelopen weekend bekend de High-Bandwidth Digital Content Protection (HDCP) te hebben gebroken.

HDCP is een systeem dat verkeer via een DVi-bus, die wordt gebruikt om digitale apparaten aan elkaar te koppelen, versleuteld. Hierdoor kunnen met HDCP beveiligde films niet van het ene apparaat naar het andere kunnen worden gekopieerd.

De man durft de resultaten niet bekend te maken omdat hij vervolging onder de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), een omstreden Amerikaanse wet die het omzeilen van beveiligingen verbiedt, vreest. Hij zou niet de eerste beveiligingsdeskundige zijn die opgepakt wordt vanwege het overtreden van de DMCA. Vorige maand arresteerde de FBI een rus op verdenking van overtreding van de wet.

Amsterdam krijgt Arabische partij

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amsterdam krijgt er vanaf 8 september een nieuwe politieke partij bij. De Arabische Democratische Partij (ADP) is er voor alle Arabisch sprekende Amsterdammers. Zij wil meer aandacht voor de positieve elementen in de Arabische cultuur. Uitgangspunten zijn verantwoordelijkheid, medemenselijkheid en solidariteit.

Een woordvoerder benadrukt dat zijn partij niet islamitisch is georiënteerd. "Wij zijn er voor alle Arabisch sprekende Amsterdammers, dus ook joden, christenen en ongelovigen."

De ADP wil onder meer een andere aanpak van de jongerencriminaliteit, onderwijs aan allochtonen en de omgang met Arabisch sprekende werkelozen en bejaarden.

Onvrede over de rol van de huidige Arabisch sprekende politici is de reden voor de oprichting van de nieuwe partij. "Zij spreken niet voor ons, maar namens de partij. Zij zijn geselecteerd op hun mooie Arabische uiterlijk, als visitekaartje," aldus een woordvoerder.

PvdA-raadslid F. Elatik, geboren in Amsterdam en van Marokkaanse afkomst, vindt dit grote onzin. Ze verwacht dan ook weinig draagkracht voor de nieuwe partij. "Bij elke verkiezing zie je weer van die partijtjes ontstaan die op niets uitlopen."

De ADP wil komend voorjaar meedoen aan de gemeenteverkiezingen.

Mede namens Kayuk vraag ik iedereen die wil reageren de discussie netjes te houden.

Verenigde Haaien in Golf van Mexico

Honderden haaien zijn bijeen voor de westkust van Florida en wetenschappers vragen zich af waarom.

Het samenzijn is in de Golf van Mexico voor de kust New Port Richey, 380 kilometer ten noordwesten van Miami. Het lijkt er een van de 'Verenigde Haaien' door de verschillende soorten en afmetingen die er vertegenwoordigd zijn.
Zwemmers en rondpeddelende pleziervaartuigen worden door de autoriteiten geweerd. Maar wetenschappers gaan woensdag waarschijnlijk de zee op om de bijzondere bijeenkomst te bestuderen.

Het is niet ongebruikelijk voor deze vissen om in groepen langs de kust van Florida te trekken, maar nooit eerder zijn er zoveel verschillende soorten in een groep gesignaleerd.

Man (64) vast voor schieten op echtgenote

Nadat hij op zijn vrouw had geschoten, is in de nacht van dinsdag op woensdag rond kwart voor drie een 64-jarige Beverwijker in zijn woning aan de Soetemanstraat aangehouden door een speciaal arrestatieteam (AT) van de politie Kennemerland.

De man, die volgens een woordvoerder van de politie ’meer dan vermoedelijk’ onder invloed van alcohol verkeerde, had dinsdagavond bij thuiskomst ruzie gemaakt met zijn vrouw. Hij had haar tevens gedreigd met een vuurwapen te doden. De vrouw is de woning uitgevlucht, waarna de Beverwijker op haar schoot. Zijn echtgenote is niet geraakt.
Omdat de Beverwijker over een vuurwapen beschikte, is bij zijn aanhouding het AT ingezet.

Bij onderzoek in de woning zijn dozen patronen aangetroffen. Het wapen zelf is teruggevonden in de tuin van de woning. De aangehouden Beverwijker zat woensdagmorgen nog vast.

50 sec. babygehuil op radio in VS

Achttien radiostations in de Verenigde Staten hebben gelijktijdig bijna een minuut lang het gehuil van een niet te troosten baby uitgezonden.

Het spotje was onderdeel van een campagne tegen 'shaken baby syndrome' - hersenletsel als gevolg van heftig door elkaar schudden, met soms het overlijden van een baby als gevolg. De ideële boodschap bestond uit vijftig seconden onafgebroken huilen van een baby, gevolgd door een oproep om een baby nooit, maar dan ook nooit door elkaar te schudden, 'hoe veel hij ook huilt, hoe moe u ook bent en hoe gefrustreerd u ook raakt'.

Het reclamebureau BVK uit Milwaukee bedacht het spotje om het gevoel van frustratie over te brengen. Het besefte dat radiostations het niet zouden willen uitzenden omdat luisteraars dan onmiddellijk zouden afstemmen op een ander station. Door het spotje op alle zenders op hetzelfde tijdstip uit te zenden werd dat voorkomen

Zuurstofgebrek dreigt voor Fossett

Steve Fossett (57) dreigt in zijn poging om als eerste mens alleen in een luchtballon rond de wereld te vliegen, met een gebrek aan zuurstof af te rekenen te krijgen.

In een e-mail aan het vluchtcentrum in de VS schat de Amerikaanse miljonair slechts nog voor vier of vijf dagen zuurstof te hebben. Dat betekent niet dat Fossett zijn vlucht zou moeten staken.
Eenmaal hij het Andesgebergte in Chili over is, zal hij echter wel lager moeten vliegen. Automatisch zal de ballonvaarder dan trager vooruitgaan, en bovendien is er een verhoogd risico om met onweders te worden geconfronteerd. Een verandering van de vluchtstrategie dringt zich misschien op.

Spanjaard overvalt bank met bezemsteel

Een met een bezemsteel gewapende Spanjaard heeft bij een bankoverval omgerekend zo'n 2800 Euro buitgemaakt.

De stoutmoedige overvaller had aan de metalen steel een schroevendraaier bevestigd om het geheel te doen lijken op een jachtgeweer. Bij zijn overval in Merida in het zuiden van Spanje hield de rover bovendien een deel van zijn 'wapen' verborgen in een plasticzak. Nadat hem de buit werd overhandigd, nam hij de benen en wierp hij de constructie terzijde.

Frankrijk en Duitsland willen geen Engels als voertaal

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland hebben per brief geprotesteerd tegen het idee om het Engels te benoemen tot enige werktaal binnen de Europese Unie. De landen protesteren tegen dit voorstel, dat komt uit de koker van commissaris Neil Kinnock, een Brit. Dat heeft de BBC gemeld.

Nu zijn er nog drie werktalen waarin alle documenten, ook voorlopige versies, worden vertaald: Engels, Frans en Duits. Soms worden de stukken ook in alle elf officiële talen van de Unie omgezet.

Kinnock vindt dat niet doelmatig. Hij vindt het systeem bovendien niet te handhaven als de Unie wordt uitgebreid met nieuwe landen en dus nieuwe talen. Frankrijk en Duitsland noemen het idee in een brief aan commissievoorzitter Prodi onaanvaardbaar.

Leraar vals beschuldigd van pedofilie

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft twee jongens van 16 en 17 jaar uit Zutphen aangehouden die een lasterbrief over hun leraar hebben verspreid.

Het duo heeft in de buurt waar de 55-jarige docent net was komen wonen huis-aan-huis brieven verspreid waarin zij waarschuwden tegen de man omdat die een pedofiel zou zijn. De brief was voorzien van een politielogo en ondertekend met een gefingeerde naam.

De brieven zorgden in de buurt voor veel onrust. Het voorval deed zich al in januari 2001 voor maar de politie heeft de zaak nu pas kunnen oplossen. De twee scholieren zeggen de lasterbrief voor de lol te hebben geschreven om hun leraar voor gek te zetten. De politie kan er niet om lachen. Zij heeft tegen beiden proces-verbaal opgemaakt wegens valsheid in geschrifte, smaad en laster.

Trio Kopspijkers naar Canal +

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Cabaretiers Viggo Waas, Peter Heerschop en Raoul Heertje krijgen vanaf 18 augustus een speciale rol in de sportprogramma's van Canal+. Ook John van Vliet vertrekt naar de betaalzender.

Waas en Heerschop (Kopspijkers) en Heertje (Dit was het nieuws) staan te boek als voetbalkenners en zullen daarom tijdens het programma 'Canal+ Voetbalzondag' terugblikken op het voetbalweekeinde. De cabaretiers verslaan de Nederlandse, Spaanse, Engelse, Franse en Italiaanse competitie.

Volgens een woordvoerder van de VARA betekent het meewerken aan het programma niet dat Heerschop en Waas stoppen met het VARA-programma Kopspijkers. 22 september gaat Kopspijkers weer van start.

Ook Studio Sport-presentator John van Vliet treedt in dienst van Canal+. Daar gaat hij voetbalwedstrijden becommentariëren en programma's presenteren.

Bliksem raakt man 3 maal

Een Amerikaan durft tegenwoordig zijn huis niet meer uit als het regent, nu hij al voor de derde keer in vijf jaar tijd is geraakt door de bliksem. De 24-jarige man werd deze keer geraakt toen hij met zijn kinderen aan het wandelen was.

De man viel op de grond en was zijn geheugen even kwijt. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar vastgesteld werd dat er weefsel was beschadigd. Toch hield hij weinig over aan zijn contact met de 35.000 tot 40.000 ampères.

De kans dat je iets dergelijks overkomt is vele miljoenen tegen één.

Man steekt bed met echtgenote in brand

Een vrouw heeft het overleefd nadat haar echtgenoot benzine over haar bed had gegoten en het vervolgens aanstak met haar erin, aldus de politie.

Cornelius Watkins Jr., 36, werd hiervoor maandag poging tot moord en brandstichting ten laste gelegd.

Maandagochtend werd Watkins gearresteerd in het huis van zijn moeder. Zijn vrouw, Sharon Watkins, moest behandeld worden voor rookvergiftiging.

Sharon, zelf 37, leidde de inspecteurs naar haar man, die naar verluid eerst nog eventjes de ruiten van haar auto insloeg, daarbij zijn handen verwondend, voordat hij de plaats van het gebeuren verliet.

Het huis met houten frame werd volledig verwoest, hoewel het vuur onder controle was binnen 10 minuten, aldus Captain Paul Deese van de politie. Ook meldde hij dat de vrouw voorlopig bij haar familie verblijft. Haar man wordt vastgehouden in de gevangenis van Manatee County.

Watkins stak het bed in brand na een nachtelijke onenigheid, volgens het politieraport. Verder staat hierin dat hij de trap afrende naar beneden schreeuwend dat hij zijn vrouw zou vermoorden voordat hij een andere man "in bed zou laten".

sick

Straf voor jaloerse hondenmishandelaar

Jaloezie kent vele vormen. Een vrouw in Groot-Brittannie daagde haar ex-vriend voor de rechter, omdat hij erg jaloers was op een van haar honden.

Lynda Greaves ontdekte dat haar border collie Jack erg angstig reageerde op haar voormalig verloofde Ian Wallace. Naar verluidt mishandelde haar ex het beest, omdat Greaves meer aandacht aan Jack besteedde dan aan hem. Wallace ontkent dat hij de hond gif gaf en chemicalien in zijn ogen spoot. De rechter oordeelde echter anders en gebood de Brit een schadevergoeding van ongeveer 14.000 gulden te betalen.

Bisschop laat bruid vallen voor de Paus

Aartsbisschop Emmanuel Milingo uit Zambia heeft onder grote druk van het Vaticaan een eind gemaakt aan zijn huwelijk met een lid van de Moonsekte.

Milingo was 27 mei tijdens een massale ceremonie in New York met de Koreaanse Maria Sung getrouwd, tot afschuw van de kerk, die hem dreigde te excommuniceren. In een brief aan paus Johannes Paulus II belooft de 71-jarige prelaat nu plechtig alle banden met Maria Sung (43) en de Moonsekte te verbreken. "Ik ben uw nederige en gehoorzame dienaar."

De Moonsekte is woedend. Zij beschuldigt het Vaticaan ervan Milingo te gijzelen. Maria Sung is in hongerstaking gegaan.

PVDA: Psychoten onder dwang behandelen

De PvdA wil regelen dat artsen psychiatrische patienten onder dwang kunnen behandelen en medicijnen kunnnen toedienen.

Het gaat om mensen die onde dwang zijn opgenomen. Dwangbehandeling is nu slechts mogelijk als er "ernstig gevaar" voor de patient of omgeving is. Het PvdA-Kamerlid Van der Hoek wil dat dit criterium wordt teruggebracht naar "gevaar". De VVD en D66 steunen het PvdA-voorstel. De motie-Van der Hoek zal worden ingediend bij de behandeling van een wetsvoorstel van minister Borst, in september, over dwangbehandeling. Het wetsvoorstel zelf pleit ook al voor ruimere mogelijkheden tot dwangopname.

Peuter (2) schiet opa dood

toxict had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 2-jarige in Ohio heeft zijn opa dodelijk in zijn rug geschoten met diens geladen wapen.

Hoe dit mogelijk was weet niemand, zijn moeder en opa waren op dat moment beiden in de kamer en merkten pas dat het jongetje met een geladen wapen aan het spelen was toen het al te laat was. Ook de politie weet nog niet hoe het jongetje het voor elkaar gekregen heeft om het wapen af te vuren.

IBM opent 's werelds snelste supercomputer

IBM stelt vandaag de krachtigste supercomputer in werking in het Lawrence Livermore National Laboratory in de VS. De ASCI White kan tot 12,3 biljoen berekeningen per seconde aan, waarmee het systeem lijstaanvoerder wordt in de top-500 van 's werelds snelste supercomputers.

Het systeem heeft 8192 IBM Power3-processors aan boord en beschikt over een opslagcapaciteit van 160 terabyte. ASCI staat voor Accelerated Strategic Computing Initiative, een plan van de overheid om voor moeilijke problemen speciale snelle computers te laten bouwen.

Niet alleen IBM doet mee aan dit programma, ook Intel doet een duit in het zakje. De ASCI White dient om nucleaire wapensystemen via simulatie te testen. Op die manier hoeven geen echte kernexplosies meer plaats te vinden.

Grotere baby's slimmer

Hoe groter je bent bij je geboorte, hoe slimmer je bent tijdens je jeugd. Tot die conclusie kwamen Amerikaanse onderzoekers. Zij publiceren hun studie vrijdag in het British Medical Journal.

De onderzoekers aan de Columbia University onderzochten de relatie tussen het geboortegewicht van 3500 kinderen en hun intelligentie op 7-jarige leeftijd. Opmerkelijk is dat die relatie bij jongens veel groter is dan bij meisjes. Volgens de onderzoekers is er een verschil in de hersenontwikkeling tussen jongens en meisjes en zijn de eersten meer gevoelig voor factoren die de foetale groei beperken.

Enorme cocaïne vangst in Spanje

De Spaanse politie heeft in Bilbao ruim 3 ton Zuid-Amerikaanse cocaïne buitgemaakt. Het gaat om de grootste hoeveelheid die ooit in Spanje is ontdekt, aldus de politie in Bilbao dinsdag. Het spul brengt op de zwarte markt bijna 400 miljoen gulden op.

De politie arresteerde zes inwoners van de Zuid-Spaanse stad Sevilla. De ruim 3100 kilo cocaïne werden in de havens gevonden in een container die afkomstig was uit Zuid-Amerika. De politie was al een jaar bezig met onderzoek naar deze bende.

Saddam schrijft musical

Ceased2Be had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Iraaks Nationaal Theater is hard bezig met de uitvoering van een musical op basis van een roman die president Saddam Hussein heeft geschreven.

De titel van het stuk is "Zabiba en de Koning". Het is een patriottische parabel over een koning die verliefd wordt op een ongelukkig getrouwde vrouw.

De krant Babil, eigendom van Saddams zoon Uday, onthulde vorige maand dat de president 'zeer waarschijnlijk' de auteur is van het 160 pagina's tellende Zabiba. In het boek wordt de ongelukkige Zabiba namelijk verkracht op 17 januari, dezelfde datum waarop Amerikaanse troepen in 1991 Irak aanvielen omdat het Koeweit was binnengedrongen. De koning sterft nadat de verkrachters zijn gepakt en Zabiba's eer is gewroken.

Het boek wemelt verder van de speculaties over opvolging van de koning. De 64-jarige Saddam zou daarmee vast een signaal willen afgeven.

Czd vindt "Saddam´s Side Story" een mooie titel mocht de show ook op Broadway komen

De Iron Lady een erotische uitstraling?

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De erotische uitstraling van Margaret Thatcher staat centraal op een expositie die wordt samengesteld door dertig Britse kunstenaars. De opdracht komt van een galerie in Londen. Het is niet duidelijk of de 'Iron Lady' de opening van de tentoonstelling zal bijwonen.

Margaret Thatcher kwam tijdens haar werk meestal over als een harde vrouw. Toch vonden sommigen haar erotisch. Zo beschreef de inmiddels overleden Franse president Mitterrand haar ooit als de vrouw ,,met de ogen van Caligula en de mond van Marilyn Monroe'', aldus maandag de Britse krant The Times. Tara Howard van de Blue Gallery zegt zich altijd te hebben verbaasd over Thatchers vermogen de meest extreme reacties op te roepen.

Thatcher was eerste minister tussen 1979 en 1990 voor de Conservatieven. Een woordvoerder van die partij: ,,Het is vleiend dat mensen haar belangrijk genoeg vinden om er een expositie aan te wijden.'' Wanneer de expositie opent, is niet bekend. Ook niet of het onderwerp van de tentoonstelling daar zelf bij zal zijn. ,,Zelf houdt ze meer van klassieke kunst'', aldus de woordvoerder.

Domino Day vreest aardbeving

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De organisatie van Domino Day in Maastricht heeft het KNMI ingeschakeld om de aardbevingsbestendigheid van de dominosteen te testen. De Kunrader breuk, die in juni voor een aardbeving rondom Voerendaal zorgde, dreigt namelijk roet in het eten te gooien.

Sinds de aardbeving zijn er al 140 naschokjes geweest. Seismoloog H. Haak van het KNMI testte de dominosteen en kwam tot de conclusie dat de kans dat de steentjes voortijdig omvallen, wel degelijk aanwezig is. ''Die kans is weliswaar klein, maar zeker niet nul'', zegt Haak dinsdag.

Merkwaardig gedrag

,,Een dominosteen vertoont immers merkwaardig gedrag: hij kent twee draaipunten en is gevoelig voor trillingen van verschillende frequenties'', weet Haak. ,,Als de aarde trilt, gedraagt een dominosteen zich chaotisch. En er hoeft maar een steentje een beetje scheef te staan en om te duikelen, en de rest gaat mee.''

Haak heeft uitgerekend dat de steentjes omvallen bij een aardschok met de kracht van 5 op Mercalli. Mercalli is de schaal waarmee de intensiteit van trillingen ook ver van het epicentrum kan worden gemeten. ,,Er is dan sprake van een aardbeving die binnenshuis gevoeld wordt, waarbij hangende objecten gaan zwaaien en kleine topzware voorwerpen zoals dominosteentjes kunnen verschuiven of vallen'', licht Haak toe.

Binnen een maand zal hij de organisatie van Domino Day een volledig rapport uitbrengen over de schokbestendigheid van de dominosteen. Op 16 november moeten de 3,75 miljoen plastic dominosteentjes omvallen.

Redding korenwolf blijft een worsteling

Smooeky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vereniging Das & Boom daagt staatssecretaris Faber voor de rechter als ze niet binnen een maand toezegt het twee jaar geleden vastgestelde beschermingsplan voor het behoud van de wilde hamster (de korenwolf) in Limburg daadwerkelijk uit te voeren.

Er is in Nederland inmiddels wel een fokprogramma gestart met 14 in Limburg gevangen korenwolven. Maar de hamsters die daarmee sinds 1,5 jaar worden gefokt door zowel Das & Boom als Diergaarde Blijdorp, zijn met elkaar verwant en daardoor verzwakt de populatie. De actiegroep wil dat Faber wilde hamsters uit België of Duitsland haalt, om zo de populatie te versterken. Maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Faber heeft de Tweede Kamer dit voorjaar laten weten dat eerst de hamsters in de buurlanden 'genetisch' moeten worden onderzocht.

Initiatief voor zwervers op internet werk niet.

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een initiatief om Groningse daklozen via internet meer bij de samenleving te betrekken, heeft vooralsnog weinig zin gehad. De vrijwilligers die de dak- en thuislozen zouden helpen blijken net zo weinig van computers en internet te snappen als hun leerlingen.

,,Het zijn prima instellingen'', prijst initiatiefnemer en gemeentelijk projectleider B. Bloem. ,,Maar veel vooral oudere vrijwilligers hebben geen enkele feeling met ICT. Ze kunnen zich in hun eigen leven het nut van het medium al niet voorstellen, laat staan in het leven van dak- en thuislozen.''

Bloem heeft de vrijwilligers een computercursus aangeboden, maar dat willen ze niet. De projectleider hoopt nu dat bezoekers van andere locaties waar computers staan, zoals de nachtopvang van de tippelzone, hun collega-daklozen uiteindelijk wegwijs maken op de digitale snelweg. ,,E-mail, internet en spelletjes maken het leven van elk mens gemakkelijker en leuker, dus ook voor daklozen'', aldus Bloem.

Het project, dat in januari officieel is geopend door minister R. van Boxtel van Grote Stedenbeleid, biedt de Groningse zwervers tien computers op verscheidene locaties die regelmatig door hen worden bezocht.

Babysitter zwaait rond met ijzeren staaf

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee babysitters zijn in Zutphen slaags geraakt met de ouders van een kind. Omdat de ouders ontevreden waren over de kwaliteiten van de oppassers, wilden zij hun kind ophalen bij een kennis en diens vriendin, die zich wel vaker over het kroost hadden ontfermd. Daarvoor hadden de ouders een andere vrouw meegenomen, die als nieuwe babysitter moest gaan fungeren.

De huidige oppassers eisten echter plots een vergoeding voor hun diensten. Ze wilden eerst geld zien, dan pas zouden ze het kind meegeven.

De woordenwisseling liep zo hoog op dat de oppas een mes trok en instak op de vader, die het wapen maar net wist te ontwijken. De vader rende daarop naar buiten en haalde een honkbalknuppel uit zijn auto, terwijl de oppasser intussen een ijzeren staaf tevoorschijn haalde.

De ouders hielden het daarop voor gezien en vluchtten naar het politiebureau. Terwijl het kind inmiddels weer thuis is, stelt de politie een nader onderzoek in.

Camera voor gluurders

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voyeurs onder ons worden een handje geholpen. Dankzij een minimale aanpassing is het mogelijk om met Sony videocamera's door kleding heen te kijken.

Halsbrekende toeren om een glimp van de naakte buurvrouw op te vangen zijn niet langer nodig. Een dagje met de camera op pad schenkt de gluurder net zoveel bloot als hij maar wil.

Wat je nodig hebt is een camera die infrarood opnamen kan maken en een speciaal filter. Sony ontdekte in 1998 al deze speciale mogelijkheden van de camera en paste daarop snel de techniek aan. Vergeefs, want natuurlijk ontdekten enkele perverse geesten hoe ze zelf de camera konden ombouwen. Op internet kun je voor rond de 1750 piek een kant-en-klare doorkijk-camera aanschaffen.

Ter geruststelling: de camera kan niet door ondergoed heenkijken. Wie een ferme katoenen sportslip draagt, houdt de schade beperkt.

Twee agenten gewond bij achtervolging

PCD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee gewonde agenten en drie beschadigde politieauto's. Dat was de balans die de politie in de nacht van maandag op dinsdag kon opmaken na een wilde achtervolging van een 25-jarige man uit Oss.

De verdachte is ingesloten. In zijn auto lagen spullen die vermoedelijk afkomstig zijn van diefstal. Nader onderzoek moet uitwijzen waar ze precies vandaan komen, aldus een woordvoerder van de politie.
De politie wilde de man in Oss laten stoppen voor een routinecontrole. Hij ging echter met zijn auto aan de haal. Rijdend richting Nijmegen drukte hij enkele politiewagens van de weg. Een politieman die een stopteken gaf, kon net op tijd wegspringen voor de aanstormende auto.

Pas in Nijmegen kon de verdachte worden aangehouden. Hij is ingesloten, aldus een woordvoerder.

Prins Claus in ziekenboeg

Prins Claus is dinsdag ter observatie opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De opname houdt volgens de Rijksvoorlichtingsdienst verband met de 'algemeen verslechterende lichamelijke conditie' van de 74-jarige prins.

De rechternier van de prins functioneert steeds minder goed. In mei werd in een ziekenhuis in Hamburg de linkernier van de prins verwijderd. De opname in het AMC is gericht op het behoud van de functie van de overgebleven nier. Er is geen operatie gepland.

Het is nog niet bekend hoe lang Claus in het ziekenhuis moet blijven.

Sony: geen nepmarketing meer

Filmmaatschappij Sony Pictures heeft aan instanties uit de staat Oregon beloofd geen gebruik meer te maken van verzonnen filmrecensies. Het bedrijf had zich in het verleden namelijk al meerdere malen schuldig gemaakt aan dergelijke nepmarketing.

Onlangs gaf Sony toe dat twee van hun medewerkers de verzonnen filmrecensent David Manning hadden gebruikt om recencies voor de films 'A Knight's Tale' en 'The Animal' te schrijven.

In het verleden maakte Sony zich ook al schuldig aan het maken van in scène gezette straatinterviews voor de film 'The Patriot' (2000) met Mel Gibson. Twee mensen werden om hun mening gevraagd over de film en die reageerden zeer positief. Achteraf bleken deze mensen werkzaam te zijn bij Sony.

Sony Pictures heeft nu beloofd dat het alleen nog maar gebruik zal gaan maken van citaten uit echte interviews. Ook zal het bedrijf vermelden of geïnterviewden bij het bedrijf horen of niet.

Als Sony haar belofte breekt, dan moet het bedrijf een bedrag van 50.000 gulden betalen aan ieder slachtoffer van hun marketingfraude.

Maar liefst twee bioscoopgangers hebben Sony al aangeklaagd, wegens misleiding en het betalen van een kaartje voor een slechte film.

Nederlandse editie Robot Wars

Via de newssubmit kregen we te horen dat BNN'ers Rob Kamphues en Bridget de Nederlandse versie van het populaire BBC-programma Robot Wars gaan presenteren. Dat heeft de kleine omroep, die het programma vanaf 24 december gaat uitzenden, dinsdag laten weten.

Robot Wars is een programma waarin de deelnemers zelf een robot bouwen en die in een arena laten vechten tegen robots van tegenstanders. Doel is de technische rivalen te vernietigen. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van cirkelzagen, pneumatische hamers en ander stevig gereedschap.

Na Top of the Pops is dit het tweede programma dat BNN maakt in nauwe samenwerking met de Britse tv-zender. In eerste instantie worden zeven afleveringen van het programma gemaakt.

Eerder al zond BNN de Engelse afleveringen van de serie uit.

Napster betaald: CD-verkoop omlaag

Albert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het tweede kwartaal van dit jaar is Napster een langzame dood gestorven. De juridische strijd met de platenindustrie heeft de eens zo populaire uitwisselingsdienst de das omgedaan. De platenindustrie beschuldigde Napster ervan de verkoop van cd's te schaden. De cijfers laten echter een ander beeld zien.

Het was het tweede kwartaal van vorig jaar toen Napster het populaire hoogtepunt bereikte. Dit moment viel samen met een recordomzet in de platenindustrie. In totaal ging er zo'n 384,2 miljoen dollar om. In het tweede kwartaal van dit jaar is Napster niet meer. De cd-verkoop daalde met 5,4 procent tot 363,4 miljoen dollar. Toeval?

Diverse analisten beweren tegenover Newsbytes van wel, zo meldt de Telegraaf. Forrester analist, Eric Scheirer, wijst erop dat de daling van de cd-verkoop diverse oorzaken kan hebben. Met name tieneridolen drijven de verkoop fors op. Volgens Scheirer zijn de tienersensaties van vorig jaar, zoals Britney Spears, dit jaar niet zo populair meer. De industrie wacht volgens de Forrester analist momenteel op een nieuw popidool.

Volgens Matt Bailey van bureau Webnoize is de verkoopdaling niet dit jaar maar al aan het einde van de zomer vorig jaar ingezet. De mindere economische groei is hier debet aan. En niet Napster.

Bailey benadrukt dat Napster dan wel zo goed als dood mag zijn. Dit gaat niet op voor opvolgers als Music City en Audio Galaxy. Nog steeds kunnen veel nummers gratis via internet bemachtigd worden. Volgens Bailey kan dus niet gezegd worden dat Napster de verkoop van muziek beïnvloed, noch positief, noch negatief. Wel is Bailey er zeker van dat Napster een grote invloed heeft gehad op de muziekindustrie. Webnoize voorspelt dat eind volgend jaar 11,7 miljoen Amerikaanse consumenten abonnee zullen zijn van een online muziekdienst, zoals de nieuwe Napster, MusicNet en Pressplay. Als deze voorspelling uitkomst betekent dit dat de muziekindustrie 2,7 miljard aan inkomsten genereert.

Verlies UPC loopt op: 563 miljoen euro

Het zit UPC niet bepaald mee. Dinsag wist WebWereld te melden dat het verliest van de kabelaar is opgelopen tot over een half miljard euro, omgerekend zo'n 1,2 miljard gulden.

Het verlies over het tweede kwartaal is exclusief een last die het kabelconcern nam voor een strategiewijziging bij Priority Telecom, de telefonietak van het bedrijf. UPC heeft besloten te stoppen met de internationale dienst Cignal. Hiervoor heeft het bedrijf een last genomen van 300 miljoen euro, wat het totale nettoverlies op 863 miljoen euro brengt. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 368 miljoen euro, in het voorgaande kwartaal 556 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat voor rente, afschrijvingen en belasting kwam uit op 54 miljoen euro negatief (f 119 miljoen). Dat was in dezelfde periode van vorig jaar nog 78 miljoen euro.

De omzet van het bedrijf wist wel een stijging te maken. Deze bedraagt 50%. UPC verwacht over geheel 2001 een omzet van 1,4 tot 1,5 miljard euro te behalen, tegen 1 miljard euro vorig jaar. Het aantal huishoudens dat diensten van UPC afneemt nam met 20 procent toe van 7,16 tot 8,57 miljoen.

Hoewel UPC gebukt blijft gaan onder een zware schuldenlast, is er voorlopig nog flink geld in kas, in totaal f 1,1 miljard euro. Verder kan het concern voor nog eens 1,3 miljard euro een beroep op de banken doen. De nettoschulden van UPC beliepen eind juni 7 miljard euro. Dat is exclusief een converteerbare lening van een miljard euro.

Einde voor popgroep Aqua

De Deens-Noorse popgroep Aqua, die wereldwijd meer dan 28 miljoen platen en cd's verkocht, houdt het voor gezien. De vier leden van de band meldden de afgelopen dag in een verklaring geen inspiratie meer te hebben en een pauze voor onbepaalde tijd in te lassen.

Aqua kreeg maar liefst 265 gouden en platina platen voor hits als Barbie Girl, Dr. Jones en Turn Back Time. De vier zeiden er eigenlijk ook geen zin meer in te hebben.

In de verklaring benadrukken ze wel dat ze Aqua een geweldige ervaring vonden, dat ze de hele wereld hebben gezien en het leuk vonden om overal fans te ontmoeten. "Maar we hebben elkaar eens diep in de ogen gekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat de hartstocht en de vonken er niet meer zijn."

De nummer 1-hit Barbie Girl belandde overigens vorig jaar nog op de derde plaats in de Britse top tien van vervelendste platen aller tijden.

Filmmarathon voor horrorfans

Vanaf half augustus trekt voor de negende keer de All Night Horror Show door Nederland. Tijdens de filmmarathon worden in 58 bioscopen tot juni 2002 acht horrorfilms getoond.

Het programma telt vijf films die nog nooit in de Nederlandse bioscopen zijn uitgebracht. De andere drie titels waren recent korte tijd te zien in de theaters.

"We willen geen kopie zijn van het Amsterdamse festival", aldus organisator P. Visser van distributeur RCV. "Naar zo'n evenement komen toch een ander soort mensen dan naar een marathonnacht. Tijdens de All Night Horror Show is de sfeer het belangrijkste: het is nou eenmaal leuker een griezelfilm in een volle zaal op een groot doek te zien dan in je eentje op de bank met een zak wokkels."

In totaal zullen naar verwachting meer dan 10.000 mensen het evenement bezoeken.

Eminem beschuldigd van aanslag

Migi had ons via de newssubmit te melden dat rapper Eminem door een Detroitse rapper beschuldigd wordt van het opdracht geven tot een aanslag.

Rapper Esham werd afgelopen weekend tijdens de Vans Warped Tour in de States afgetuigd. Onder de aanvallers bevonden zich leden van Eminem's hobbyband D12. Esham hield aan de aanslag een gebroken neus, een kapotte oogkas, verscheidene kneuzingen en gehoorschade over, en houdt Eminem daar nu voor verantwoordelijk.

"Mathers heeft de opdracht gegeven. Hij kwam zelfs niet opdagen tijdens de tour, dat bewijst wel dat het met voorbedachte rade was. Het was ronduit een moordaanslag, ik had wel dood kunnen zijn."

Zowel D12 als Esham zijn inmiddels uit de tour gegooid. Volgens D12 heeft dit een andere reden. "Tijdens de Warp Tour vonden incidenten plaats waardoor de veiligheid van de bezoekers niet gewaarborgd was. Zowel D12 als Esham is gevraagd de tour te verlaten. Eminem zat thuis in Detroit toen het incident plaats vond."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.