FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 augustus 2001

Red Hot Chili Peppers last concert in Israël af

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse funk-rockgroep Red Hot Chili Peppers heeft zijn concert in Israël dinsdag afgelast uit angst slachtoffer te worden van een zelfmoordaanslag door een Palestijn.

Voorzover bekend zijn de Chili Peppers de eerste groep die daartoe heeft besloten, sinds eind september de tweede opstand in de Palestijnse gebieden uitbrak. Het concert zou eind augustus in een park in de buurt van Tel Aviv gehouden worden. Er waren al zo'n 20.000 kaartjes verkocht.

Robothonden winnen WK voetbal in 2050

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In 2050 zullen robothonden beter kunnen voetballen dan de wereldkampioen, verwachten de organisatoren van de RoboCup-competitie. Deze competitie is de afsluiting van een jaarlijkse conferentie over kunstmatige intelligentie en werd al voor de vijfde keer gehouden.

Teams van robothonden nemen het op het voetbalveld tegen elkaar op. Onderzoekers van universiteiten en bedrijven hebben maandenlang geprogrammeerd om de Aibo-honden klaar te stomen voor een competitie van een week. Tijdens de wedstrijd mogen de ontwikkelaars niet ingrijpen. De robothonden zijn op zichzelf aangewezen vanaf het moment dat het fluitje gaat.

De wedstrijd werd gewonnen door een team uit Australië, die dankzij een systeem waarbij de honden door geluid met elkaar communiceren, de finale met 9-1 won

7 skeletten opgegraven na vondst van botten

Op Vlieland zijn tot nu toe zeven skeletten opgegraven, nadat een twaalfjarige jongen maandagmiddag tijdens het spelen botten vond. Hoe oud de skeletten zijn is onduidelijk. Volgens de huisarts op het eiland gaat het in ieder geval om menselijke resten.

Bij de stoffelijke overschotten zijn ook hout- en ijzerresten aangetroffen. Dat kan er op duiden dat de onbekende doden in een kist zijn begraven. Een vertegenwoordiger van de Rijksdienst Oorlogsgraven gearriveerd, om te kijken of het hier om een oorlogsgraf gaat.

Naast die mogelijkheid bestaat er ook het vermoeden dat het hier gaat om skeletten van schipbreukelingen. Die werden altijd achter de duinen begraven en dat is hier ook het geval.

De verwachting is dat in de loop van volgende week bekend wordt hoe oud de skeletten zijn. Camping Stortemelk, waar de skeletten zijn gevonden, blijft gewoon open.

Gemeente maakt inwoner uit voor 'Zeurzak'

Loki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit Heerlen is boos op de gemeente Heerlen omdat zij hem voor "Zeurzak" uitmaakte.

De man zocht de website van de gemeente, maar kwam via zoekmachine Ilse op een verkeerde pagina terecht. Daarin werd de bezoeker uitgenodigd het bureau systeembeheer van de gemeente aan te moedigen een eigen website te maken, wat hij per email deed.

Als antwoord kreeg de man de volgende e-mail van de systeembeheerder van de Heerlense site: "Beste zeurzak, als je eens normaal nadacht en eens logisch zou proberen in te tikken www.heerlen.nl zou je zien dat je IQ niet groter is dan het aantal letters dat ik getypt heb".

De man eiste en kreeg excuses van B&W van Heerlen.

Geen seks tot er stromend water is!

Vrouwen in het Turkse plaatsje Sirt, vlakbij het vakantieoord Antalya aan de Middelandse zee, hebben hun mannen een ultimatum gesteld. Tot de mannen het dorpje hebben voorzien van stromend water, is seks taboe en zit de slaapkamerdeur op slot.

In het dorp wordt water nog steeds gehaald uit een put. En juist dat zijn de vrouwen in deze moderne tijd meer dan zat. Stromend water moet er komen.

De actie heeft overigens al succes gehad, de mannen hebben wanhopig de locale autoriteiten gevraagd om zo snel mogelijk materiaal te sturen.

Ouders zoeken weggelopen meisje (15)

Deepad had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bianca de dochter van Astrid Snijders en Frans van Neer uit Landgraaf is weggelopen. Frans heeft in heel de regio opsporingsbrieven opgehangen. Astrid heeft het internet ingeschakeld in de zoektocht naar haar dochter. Op www.cu2.nl/vermist staat een foto van Bianca en een ellenlange lijst van steunbetuigingen. Verder heeft ze een ketting-email het net op geslingerd. Iedereen die haar mail krijgt, wordt verzocht die door te sturen aan iedereen die hij kent. Zus Angela is compleet van slag. "Ik hou van haar. Ik mis haar. Ze moet snel terugkomen.'

"Van de politie krijgen we geen medewerking', zegt Bianca's vader. "We zouden worden teruggebeld, maar dat gebeurt niet. Iemand zou voor een gesprek langskomen: we hebben niets meer gehoord.'

De politie bevestigt dat ze een afwachtende houding heeft ingenomen. "We kunnen niet voor iedere wegloper het hele politieapparaat inschakelen. Als we het meisje vinden, dan brengen we haar terug. Maar vaak zie je dat zo'n meisje dan binnen een paar uur weer weg is', zegt een woordvoerder.
De politie heeft wel een idee waar Bianca en haar vriend zich ophouden. In de buurt van camping Hommelheide in Susteren. Het blijkt een pleisterplaats te zijn in de vlucht van Bianca.

Ruim een half jaar geleden leerde Bianca de ruim vijf jaar oudere A. kennen. In het begin mocht hij zelfs nog twee weken bij haar ouders inwonen omdat hij zelf geen woonruimte had. "Maar na twee weken heb ik hem buiten gezet nadat hij met de deur geslagen had bij een ruzie', zegt moeder Astrid.

A.'s criminele activiteiten

Vanaf dat moment ontdekten de ouders steeds meer over de vriend van hun dochter. De politie bevestigt dat hij bekendstaat wegens diefstal, bedreigingen, vechten. "We zeiden steeds: Die jongen is niets voor jou.' Maar zij zei dat ze verliefd op hem was', zegt Bianca's moeder. "Op een dag stond hij voor de deur met een paar briefjes van duizend in zijn hand. Kom, we gaan op vakantie', zei hij tegen Bianca. Ik dacht dat ze naar Valkenburg zouden gaan, maar later kregen we een kaartje uit Zandvoort. Ze schreef dan ook heel trots dat ze sliepen in hotels van 250 gulden per nacht. Maar hij heeft geen werk. Waar konden ze dat dan van betalen?'

"Terwijl Bianca in Zandvoort zat, stond hier in een keer een man voor de deur. Een louche figuur', vult Frans aan. "Hij wilde weten waar A. was. A. had zesduizend gulden van hem en zijn maten gestolen. En als ze hem vonden, gingen zijn handjes ervan af om een einde te maken aan dat klauwen van hem'. Dagenlang heeft toen nog een auto voor de deur gestaan. Telkens als wij wegreden, achtervolgde die ons.'

Toen Bianca weer terugkwam, werd ze opnieuw door haar ouders onder druk gezet om haar vriend te verlaten. Twee weken lang hield ze de schijn op dat ze het uit zou maken. Op 27 juli zou ze logeren bij een vriendin, maar in werkelijkheid ging ze die dag ervandoor met A.

Diverse mensen zitten hen nu op de hielen. De politie zoekt hem, A. (21), omdat hij een aantal zaken op zijn kerfstok heeft. Zij, Bianca (15), is minderjarig, verliefd en weggelopen van huis omdat haar ouders A. niet zien zitten als schoonzoon. En dan is er nog een bende' die op zoek is naar de paar duizend gulden die A. van hen gestolen heeft.

Op cu2.nl/HELPHELP staat ook een foto van de 21 jarige A.

Homoseksuele mannen verdienen minder

Uit een onderzoek aan de universiteit van Massachussets blijkt dat homoseksuele mannen gevoelig minder verdienen dan hun heteroseksuele collega's. Homoseksuele en biseksuele mannen verdienen 17 tot 28 procent minder dan hetero's met een gelijkwaardig diploma, zegt professor Lee Badgett, verbonden aan de universiteit van Massachussets.

Lesbische en biseksuele vrouwen verdienen evenveel als heteroseksuele vrouwen, hoewel de kans dat ze hun loopbaan voor kinderen onderbreken, kleiner is. Lesbische paartjes komen er slecht vanaf wegens het inkomensverschil tussen man en vrouw. Professor Badgett wijt de verschillen aan discriminatie: "Het kan zijn dat homoseksuele mannen minder kans maken op promotie en dat die eerder aan heteroseksuelen gegeven wordt. Bedrijven die hogere lonen betalen, zijn eerder geneigd heteroseksuelen aan te nemen."

Journalist en schrijver Paul Burston zegt dat de bevindingen een welgekomen weerlegging zijn van de vele verhalen over homorijkdom: "Wat veelal vergeten wordt, is dat er nog steeds mensen ontslagen worden omdat ze homoseksueel zijn en dat ze hoegenaamd geen rechten hebben".

Het onderzoek wordt gepubliceerd net nu grote bedrijven hun reclamecampagnes meer en meer, zij het niet altijd even tactvol, tot de holebi-markt richten. Zoals een advertentie voor een immobiliënkantoor met een foto van een homostel en de veelzeggende slogan: "We practise safe investing" (Wij doen aan veilige investeringen).

Palestijn blaast zichzelf per ongeluk op

kami had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nablus op de Westelijke Jordaanoever is dinsdagochtend een Palestijn omgekomen bij het maken van een bom.

Shadi Afuri (22) is compleet aan flarden geblazen, zo meldde ambulancepersoneel. Dat gebeurde op het dak van een flat. Volgens buren van Afuri was hij activist van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Arafat.

Politie gaat leren achtervolgen

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zo'n 30.000 agenten van de politie uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaan leren achtervolgen. Speciaal daarvoor wordt een drivesimulator aangeschaft.

Jaarlijks raakt een aanzienlijk aantal politiewagens beschadigd en een aantal agenten gewond bij achtervolgingen.
Er gebeuren flinke ongelukken als agenten rijden terwijl zwaailicht en sirene aan staan. De auto's raken beschadigd en agenten lopen verwondingen op.

Twijfel aan God verhoogt sterftekans

Zieke ouderen die kampen met religieuze twijfels en angsten lopen het risico eerder dood te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse psychologen onder 596 zieken van 55 jaar en ouder.

Vooral de ervaring door God verlaten te zijn, twijfel aan Gods liefde en de overtuiging dat ziekte een straf van de duivel is, kunnen het leven verkorten.

Resultaten

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het jongste nummer van het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat godsdienstigheid (in het bijzonder kerkgang) een positief effect op de gezondheid heeft. Maar volgens de auteurs was de invloed van negatieve uitingen van godsdienstigheid, zoals twijfel en angst, op de sterftekans nooit eerder onderzocht.

De onderzochte patiënten behoorden in meerderheid tot gevestigde protestantse kerken. Patiënten die zich door God verlaten voelden, twijfelden aan Gods liefde of hun ziekte toeschreven aan de duivel, bleken een 19 tot 28 procent grotere kans te lopen om dood te gaan. Factoren als neerslachtigheid of de kwaliteit van het leven waren niet van invloed op de sterftekans.

Verder onderzoek

Verder onderzoek is volgens de auteurs nodig om uit te vinden of de resultaten ook voor aanhangers van andere religieuze groepen gelden. Bij leden van godsdienstige richtingen die religieuze twijfel positief waarderen als voorwaarde voor ,,spirituele rijpheid'', zouden de bevindingen wel eens heel anders kunnen zijn, suggereren ze. Verder onderzoek kan volgens de auteurs profiteren van de ,,spirituele dossiers'' die steeds meer Amerikaanse artsen van hun patiënten optekenen.

Duimdruk Beatles levert geld op

showan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een stuk papier met pizzavlekken en de handtekening van drie van de vier Beatles heeft maandag op een veiling in het Australische Melbourne het recordbedrag van 48.000 Australische dollar (61.000 gulden) opgebracht.

Als blijkt dat de pizzavlek een duimafdruk van een van de Beatles is, zou het verzamelobject zelfs nog meer waard kunnen zijn, zei een veilingmeester dinsdag. "Ik heb begrepen dat ze een pizza aten in hun hotelkamer in Adelaide toen ze hun handtekening gaven", aldus veilingmeester John Roper. "Er staat een duimafdruk op, maar ik weet niet of deze van de pizzabezorger of van John Lennon is."

John Lennon, Paul McCartney en George Harrison zetten de handtekeningen tijdens hun tournee door Australië in 1964. Drummer Ringo Starr was toen ziek thuis.

10% leerlingen spijbelt vanwege meningokok

Op basisscholen in Klundert en Zevenbergen is vanmorgen 10% van de leerlingen thuisgebleven. Hun ouders zijn bang dat ze ondanks de inenting tegen de meningokokbacterie toch nog ziek worden.

Vooral op twee van de zes scholen in Zevenbergen houden ouders hun kinderen thuis. De ouderraad van deze scholen had ouders telefonisch opgeroepen hun kinderen niet naar school te sturen. In de gemeente Moerdijk zijn gisteren ruim 4300 kinderen en jongeren onder de 19 jaar ingeent tegen de bacterie meningokok; een kleine 3000 uit Zevenbergen en ruim 1300 uit Klundert.

Dutroux: naar rechter voor autodiefstal

Volgend voorjaar moet de beruchtste misdadiger van Belgie, Marc Dutroux, zich voor de rechter verantwoorden. Maar niet voor de moorden en verkrachtingen waarvan hij wordt verdacht en waarvoor hij al vijf jaar in voorarrest zit, maar voor autodiefstal.

Volgens de Vlaamse krant De Morgen dinsdag verschijnen Dutroux en zijn partner Michelle Martin volgend voorjaar in het justitiepaleis van Nijvel, dat voor de gelegenheid zwaar is beveiligd. Ze zullen voor de duur van de zaak gedetineerd zijn in Nijvel.

De zaak rond zwendel met auto's en verzekeringen is enkele jaren geleden afgesplitst van de moord- en verkrachtingszaak. Het parket in Luik gaat ervan uit dat het proces daarover ook volgend jaar kan beginnen, maar de advocaten van Dutroux denken dat het 2003 wordt.

Embryo's wellicht onnodig voor stamcellen

Canadese wetenschappers zijn erin geslaagd stamcellen te isoleren in de huid van een muis. Als dit ook bij de mens mogelijk blijkt, hoeven niet langer menselijke embryo's te worden gebruikt voor stamcellenonderzoek. Dit staat in een maandag gepubliceerd onderzoek.

Het onderzoek wordt geleid door het Neurologisch Instituut in Montreal dat is verbonden met de McGill-universiteit. Uit het onderzoek blijkt dat stamcellen uit de huid van een volwassen muis zich kunnen omvormen tot hersencellen, vetcellen en spiercellen.

De resultaten zijn gepresenteerd een week nadat president Bush beperkte overheidssteun heeft toegestaan voor embryonaal stamcellenonderzoek. Religieuze groeperingen en conservatieve stromingen in Amerika die geloven dat het leven begint bij de conceptie, zijn tegen het gebruik van stamcellen omdat die voornamelijk worden gewonnen uit menselijke embryo's die zijn afgestoten tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. Het gebruik van menselijke embryo's kan worden omzeild als blijkt dat stamcellen ook uit de huid kunnen worden gewonnen.

Stamcellen zijn levende cellen die in het beginstadium de mogelijkheid hebben zichzelf om te vormen tot een willekeurig celtype in het lichaam. Zij zouden beschadigde organen of weefsels kunnen herstellen. Veel wetenschappers geloven dat stamcellen kunnen worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen als Alzheimer en Parkinson. Ook diabetes, hartaanvallen, beroertes en beschadigingen aan het ruggenmerg zouden beter kunnen worden behandeld.

Geloofwaardigheid IRA staat op het spel

De spanning in Noord-Ierland is dindag onverwacht opgedreven door de arrestatie van 3 Ierse militanten in Colombia wegens hulp aan de guerrillabeweging FARC. Er zijn aanwijzingen dat de arrestanten lid zijn van het Ierse Republikeinse leger (provisional IRA) dat in eigen land probeert tot een vredesregeling te komen.

Protestanten in Noord-Ierland hadden weinig tijd nodig om de IRA te waarschuwen. Mochten de 3 arrestanten tot de IRA behoren, dan staat de geloofwaardigheid van de beweging als vredespartner op het spel. De IRA onderhandelt momenteel over het vernietigen van zijn wapenarsenaal en daar passen geen buitenlandse militaire activiteiten bij, redeneren tegenstanders van de beweging.

Volgens de BBC is het echter ook goed mogelijk dat de in Colombia opgepakte republikeinen behoren tot de splintergroep Real IRA. Deze beweging is fel tegenstander van het vredesproces en legt zich niet neer bij de wapenstilstand die de provisional IRA heeft gesloten. Volgens de Colombiaanse legerchef generaal Jorge Mora Angel hebben de 3 inmiddels toegegeven lid te zijn van de IRA. Hij trad niet in details of het de Provisional of de Real IRA betreft.

De Colombiaanse autoriteiten hielden de 3 Ieren aan toen ze vanuit guerillagebied reisden om Colombia te verlaten. Ze zouden FARC-leden hebben getraind in het maken van bommen en ander terroristisch handwerk. De Colombiaanse inlichtingendienst heeft hen al sinds hun komst eind juni in de gaten gehouden.

Israël valt Palestijnse stad Jenin binnen

Israëlische militairen zijn dinsdagochtend vroeg de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnengedrongen. Zij bezetten het hoofdbureau van politie en andere gebouwen van de Palestijnse Autoriteit. Na drie uur trokken de militairen zich terug. Zeker 4 Palestijnen zijn gedood en tientallen raakten gewond.

Israëlische militairen vielen onder meer het gebouw van de gouverneur van de stad aan en verwoestten twee politieposten met bulldozers. Ook zijn troepen een vluchtelingenkamp binnengetrokken. De Palestijnse leiding riep op tot verzet tegen de aanval. Volgens de Palestijnse diplomaat Saeb Erekat heeft de Israëlische premier Ariel Sharon met de aanval "de deur naar de hel heeft opengetrapt''.

De Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo, noemde de inval 'een oorlogsverklaring'. Jenin is sinds 1995 autonoom Palestijns gebied. De Israëli's dringen steeds vaker de geïsoleerde en veelal belegerde Palestijnse getto's binnen die op basis van de akkoorden van Oslo uit 1993 autonoom gebied zijn. De inval in Jenin is de meest omvangrijke in autonoom gebied sinds de Palestijnse opstand eind september losbarstte.

Volgens het Israëlische leger was de actie een antwoord op de twee recente zelfmoordaanslagen van Palestijnen in Jeruzalem en Kiryat Motzkin bij Haifa. Daarbij kwamen 14 Israëliërs en de 2 daders om het leven. Deze acties, die zijn opgeëist door de radicale Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad, zouden in Jenin zijn voorbereid.

Internationale bescherming
De Palestijnse Autoriteit vraagt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties onmiddellijk internationale bescherming te bieden aan de Palestijnse bevolking. De Verenigde Staten is verzocht het verzet tegen het sturen van VN-waarnemers te staken.

In de buurt van Hebron in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever raakte een koloniste dinsdagochtend zwaar gewond, toen zij in haar auto door Palestijnen werd beschoten. Een kind liep lichte verwondingen op. In Nablus op de Westelijke Jordaanoever kwam dinsdagochtend een 22-jarige Palestijn om bij het vervaardigen van een bom. Volgens zijn buren was hij een activist van de Fatah-beweging van Arafat.

Diamantrover Dennis in het buitenland

De aanwijzingen dat de 26-jarige diamantenrover Dennis P. uit Zwolle in het buitenland verblijft, worden steeds sterker. P., op de vlucht met ƒ20 miljoen aan juwelen, blijkt het gewend te zijn om buiten onze landsgrenzen te wonen en te werken. Politie en andere opsporingsautoriteiten gaan ervan uit dat hij zich in het buitenland schuilhoudt.

Als kok heeft Dennis P. in verschillende hotels in het buitenland gewerkt, onder meer in Zwitserland. Tevens was hij werkzaam voor de Verenigde Naties in Bosnië.

Daarnaast heeft de Zwollenaar ook op een cruiseboot, die vanuit Ermelo uitvaart, voedsel bereid. Dit schip heet De Noorderzon, een naam die onder de huidige omstandigheden uiteraard zeer ironisch is.

Ongeloofwaardig
"Dennis heeft hier vorig jaar van april tot september gewerkt", zegt eigenaar Ed van de Wel van De Noorderzon. "We hebben nooit echt problemen met hem gehad, maar het was wel een beetje een fantast. Grote verhalen die nogal ongeloofwaardig overkwamen. Hij zei dat hij bij ons wegging om zijn eigen zaakje weer op poten te zetten. Het was een grote verrassing om in de krant te lezen wat hij werkelijk heeft gedaan."

Dennis P. heeft door de jaren heen veel internationale contacten gelegd. Dat zou hem goed van pas kunnen komen nu hij de diamanten buiten Nederland van de hand moet doen. De officiële verkoopwaarde mag dan ƒ20 miljoen zijn, naar verwachting zal de buit in het illegale circuit nog niet eens de helft opleveren.

De man die er vorige week zaterdag met de complete handelsvoorraad diamanten van Gassan Diamonds in Amsterdam vandoor ging, verblijft vermoedelijk in Europa om straks naar Zuid-Amerika of Azië door te reizen. De politie wil niets zeggen over het onderzoek naar P.'s verblijfplaats. Vijf rechercheurs werken aan de zaak.

Ook mr. Alrich Parson van het expertisekantoor Cunningham PolakSchoute wil weinig kwijt. "Ik krijg nog steeds veel tips binnen, die we allemaal natrekken. Over wat we aan de politie doorgeven en hoe we met hen samenwerken, doe ik uiteraard geen mededelingen. Dat zou de oplossing van de diamantenroof alleen maar in gevaar kunnen brengen."

Albert Verlinde gaat naar RTL4

Albert Verlinde vertrekt bij SBS 6. De presentator van het shownieuws van Hart van Nederland heeft een contract getekend bij RTL 4. Daar gaat hij meewerken aan het nieuwe programma Boulevard.

Het is een totaal onverwachte transfer waarover Verlinde op zijn recente huwelijksreis met zijn man Onno Hoes goed heeft nagedacht.

"Maar nu is de kogel door de kerk", zei hij. "Ik ga over naar RTL omdat ik me daar als tv-persoonlijkheid meer kan ontwikkelen. Ik kan er als een soort Jan Mulder in een programma mijn uitgesproken mening geven."

Nasa-toestel breekt hoogterecord

Een experimenteel vliegtuig genaamd Helios heeft dinsdag het hoogterecord gebroken voor vliegtuigen. Helios vloog volgens het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartagentschap NASA op 96.500 voet of ongeveer 32 kilometer hoogte.

De Helios vloog om dit record te vestigen 'duurzaam en horizontaal' boven de Stille Oceaan.

Voor de lancering was volle zon nodig. Twee eerdere pogingen moesten vanwege bewolking worden afgelast.

Omdat de atmosfeer op 30.000 meter hoogte waarschijnlijk lijkt op de atmosfeer van Mars kunnen de testvluchten waardevolle gegevens opleveren voor toekomstige vluchten naar deze planeet.

Nederland beste plek voor ondernemers

Nederland is voor ondernemers de komende vijf jaar de beste plek in de wereld om een bedrijf te vestigen. Dat stelt het gerenommeerde Britse onderzoeksinstituut Economist Intelligence Unit (EIU) na een studie naar het ondernemersklimaat in zestig landen. Nederland neemt de eerste positie over van de Verenigde Staten.

Nederland dankt zijn toppositie aan zijn gunstige fiscale regels voor buitenlandse ondernemers. De overheid heeft zeer veel belastingverdragen gesloten met andere landen. Hierdoor hoeven bedrijven niet twee keer belasting te betalen. Over de hoogte van die belastingtarieven is het Britse instituut overigens minder te spreken. Wat de hoogte van de belastingtarieven betreft neemt Nederland slechts de zestiende plaats in.

Het stabiele politieke klimaat en de beschikbaarheid van kapitaal via banken of de beurs spreekt buitenlandse ondernemers ook zeer aan. Nederland is bij buitenlandse ondernemers ook befaamd om zijn goede infrastructuur. Vooral de telecommunicatie is goed geregeld. Nederland kent bovendien van oudsher een liberale opvatting over vrijhandel tussen landen.

Nederland scoort minder goed op het onderdeel marktomstandigheden. Volgens het onderzoeksinstituut zijn er in de wereld achttien landen met een hogere economische groei. De afzwakkende economie maakt Nederland voor buitenlandse investeerders iets minder interessant.

De VS daalde door de sombere economische vooruitzichten voor de korte termijn naar de tweede plek. Groot-Brittannië staat derde, gevolgd door Canada en Zwitserland. Oekraïne, Nigeria en Iran nemen de laatste plaatsen in.

Van de Europese landen die toetreden tot de euro staat Ierland (6), Duitsland (11) en België (13) ook hoog genoteerd. Heel Europa maakt vooruitgang als vestigingsgebied voor ondernemers, stelt het EIU. De EU heeft diverse beperkende regels afgeschaft en stimuleert de vrije Europese markt.

Hongkong maakt een vrije val op de ranglijst van de derde naar de tiende plek. Het Zuid-Aziatische land is sinds de inlijving door China een belangrijk deel van zijn aantrekkingskracht kwijtgeraakt, constateert het EIU.

Haagse stadhuis ook lek als mandje

Naast de tramtunnel die met water volloopt, blijken ook andere grote bouwkundige blikvangers in Den Haag zoals het stadhuis en het Museon allesbehalve vochtbestendig. Beide gebouwen, die de laatste jaren respectievelijk nieuw gebouwd en ingrijpend zijn gerenoveerd, kampen met veel overlast als het flink regent. Kostbare herinrichtingen zijn nodig om toekomstige regenbuien zonder problemen te kunnen trotseren.

Het stadhuis aan het Spui kampt met onderlopende kelders, veroorzaakt door de te klein bemeten afwateringsgoten. Als deze overlopen, stroomt het regenwater rechtstreeks de kelders met archiefstukken in.

Inmiddels zijn de goten aan de achterzijde van het witte stadhuis, in de volksmond IJspaleis genoemd, vervangen en is een begin gemaakt met de vervanging van de goten aan de voorzijde. De gemeente laat het werk op eigen kosten uitvoeren en beziet of de kosten op de bouwer kunnen worden verhaald.

Bij het Museon aan de Stadhouderslaan worden de tegels voor de ingang bij nattigheid spekglad. Dit heeft inmiddels tot een klacht geleid van een 61-jarige bezoekster, die vorige week onderuit ging. De tegels, die drie jaar geleden zijn gelegd, worden komend najaar vervangen.

Fouten bij gebruik nieuwe anticonceptie

Het nieuwe anti-conceptiemiddel Implanon van fabrikant Organon blijkt ondanks de grote betrouwbaarheid toch voor vervelende verrassingen te kunnen zorgen: een aantal vrouwen is toch zwanger geraakt. Implanon is een staafje dat onderhuids in de bovenarm wordt ingebracht en dagelijks een kleine hoeveelheid van het hormoon progesteron afgeeft, waardoor zwangerschap wordt voorkomen. Dit staafje dient door de huisarts te worden geplaatst. De uitgebreide instructies van de fabrikant ten spijt blijkt dat niet altijd goed te verlopen.

Inmiddels zijn meerdere vrouwen toch onbedoeld zwanger geraakt. Een woordvoerster van Organon spreekt over een aantal kleiner dan tien: "In de helft van deze gevallen wordt nog onderzocht wat de precieze oorzaak is geweest."

Medicijnen
"Bij de andere vrouwen is in ieder geval duidelijk dat het product zelf niet heeft gefaald. Dat zij nu toch zwanger zijn geworden, kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan medicijngebruik of het verkeerd inbrengen. Bij ten minste één van de onderzochte vrouwen bleek het staafje in het geheel niet te zijn geplaatst."

Dat laatste overkwam ook de 35-jarige Karin Slob. Als moeder van vier kinderen beviel zij vorige week van nog een zoon. En dat terwijl zij in mei vorig jaar het staafje door haar huisarts had laten inbrengen.

Tussen de kraamvisite door herinnert ze zich: "Mijn dokter bracht de naald met daarin het hormoonstaafje in. Ten minste, dat dácht ik. Ik meende het ook te voelen. Nu blijkt dat het staafje waarschijnlijk nooit in mijn arm terecht is gekomen. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk."

Hoewel mevrouw Slob "natuurlijk blij is" met de geboorte van zoon Rowan, heeft zij besloten toch stappen te ondernemen: "Ik wilde immers bewust geen vijfde kind meer." De Amersfoortse letselschade-advocaat mr. M. de Witte buigt zich nu over de kwestie.

De rol van de huisarts lijkt cruciaal te zijn. Organon benadrukt dat het bedrijf speciale vaardigheidstrainingen aanbiedt. "Deze zijn echter niet verplicht voor huisartsen. Bovendien zouden de instructies bij het apparaatje in principe al voldoende moeten zijn", zegt de zegsvrouw.

Uit onderzoek blijkt dat Implanon het meest betrouwbare anticonceptiemiddel op de markt is. "Geen enkel product biedt echter 100 procent veiligheid", stelt de Organon-woordvoerster.

Jongeren Salou dupe oplichters

Zo'n 150 tot 200 jonge Nederlandse vakantiegangers zijn in de Spaanse badplaats Salou slachtoffer geworden van brutale oplichters die zich uitgeven voor figurantenwervers van de BNN-serie Costa.

De jongeren werden op het strand aangesproken door vlot pratende leeftijdsgenoten, die hen 2000 Spaanse peseta's (27 gulden) borg lieten betalen om tijdens een grote zwembadparty voor Costa te mogen figureren. De organisatie was in handen van BNN en muziekzender TMF, zo werd verteld.

"De opnames zouden op donderdag en zondag op een locatie net buiten Salou worden gemaakt", vertelt een 21-jarige gedupeerde Gouwenaar. "Er moest borg worden betaald omdat er de week ervoor te veel figuranten op waren afgekomen, onder wie veel dronken Engelsen die met hun gelal de opnames verziekten."

Touringcar
Om nieuwe ellende te voorkomen werden de jongeren nu persoonlijk benaderd. "We moesten ons, in short en Hawaii-shirt, verzamelen bij de MacDonald's in Salou en zouden vervolgens worden opgepikt door een touringcar die zo opvallend was dat wij hem beslist niet konden missen, werd er nog gezegd", aldus de Gouwenaar.

"De borg zouden wij tijdens de party terugkrijgen en verder mochten we die avond zoveel eten, drinken en dollen op een waterscooter als we wilden." De bus kwam echter nooit opdagen. Van de nep-BNN-medewerkers ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

"Een buitengewoon vervelende zaak, waar wij absoluut niets mee te maken hebben", zegt algemeen directeur Gerard Timmer van BNN. "Het is waar dat voor Costa nog opnames in Spanje worden gemaakt, maar we zouden nooit op deze manier naar figuranten op zoek gaan."

In Salou zelf heeft de brutale truc tot nu toe weinig publiciteit gekregen. "We hebben nog geen klachten gehad", zegt hoofdinspecteur José Luis Gargallo van de gemeentepolitie. "Maar de oplichters zijn wel slim te werk gegaan."

"Voor de jonge Nederlandse toeristen worden 's zomers veel feesten georganiseerd, onder meer door discotheek Pachá. Die disco geeft ook kaartjes uit en de jongeren worden gratis opgehaald en per bus naar de disco gebracht. Vandaar misschien dat de jongeren geen onraad hebben geroken omdat het verstrekken van kaartjes en een gratis busdienst bestaand gebruik is."

De politie van Salou is wel bereid tot actie over te gaan. "Als er inderdaad 150 tot 200 jongeren zijn geflest, praat je over een bedrag van zo'n 4000 gulden. Maar we kunnen niets doen zolang er geen aangifte is gedaan."

De groep van zes studenten waarvan de 21-jarige Gouwenaar deel uitmaakt, stapte niet naar de politie. "Als je hier intrapt, voel je je zo dom, dan wil je geen aangifte meer doen."

Israeliërs verwoesten politieburo

Nijntjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de onder Palestijns bestuur staande plaats Jenin hebben Israelische troepen een politiepost verwoest en een Palestijns regeringsgebouw enkele uren omsingeld. Het is de eertse keer in het nu 10 maanden dyrende conflict dat het Israelische leger actie ondeemt in een stad die onder Palestijns bestuur staat.

Bij de actie, die in totaal nog geen vier uur duurde, raakten drie Palestijnen gewond, zo melden Palestijnse bronnen. De Israelische regering bevestigt dat de tanks Jenin zijn binnengevallen en zich inmiddels ook weer hebben teruggetrokken, maar verstrekt geen verdere informatie.
De aanval houdt mogelijk verband met de recente zelfmoord aanslagen tegen Israel, waarvan de daders, volgens Israel uit Jenin afkomstig zouden zijn.
Laatste reviews en specials
review
Kingdom of the Planet of the Apes laat zien dat de franchise springlevend is
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1270
review
Erazer Beast X40
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
©FOK.nl e.a.