Domino Day vreest aardbeving

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De organisatie van Domino Day in Maastricht heeft het KNMI ingeschakeld om de aardbevingsbestendigheid van de dominosteen te testen. De Kunrader breuk, die in juni voor een aardbeving rondom Voerendaal zorgde, dreigt namelijk roet in het eten te gooien.

Sinds de aardbeving zijn er al 140 naschokjes geweest. Seismoloog H. Haak van het KNMI testte de dominosteen en kwam tot de conclusie dat de kans dat de steentjes voortijdig omvallen, wel degelijk aanwezig is. ''Die kans is weliswaar klein, maar zeker niet nul'', zegt Haak dinsdag.

Merkwaardig gedrag

,,Een dominosteen vertoont immers merkwaardig gedrag: hij kent twee draaipunten en is gevoelig voor trillingen van verschillende frequenties'', weet Haak. ,,Als de aarde trilt, gedraagt een dominosteen zich chaotisch. En er hoeft maar een steentje een beetje scheef te staan en om te duikelen, en de rest gaat mee.''

Haak heeft uitgerekend dat de steentjes omvallen bij een aardschok met de kracht van 5 op Mercalli. Mercalli is de schaal waarmee de intensiteit van trillingen ook ver van het epicentrum kan worden gemeten. ,,Er is dan sprake van een aardbeving die binnenshuis gevoeld wordt, waarbij hangende objecten gaan zwaaien en kleine topzware voorwerpen zoals dominosteentjes kunnen verschuiven of vallen'', licht Haak toe.

Binnen een maand zal hij de organisatie van Domino Day een volledig rapport uitbrengen over de schokbestendigheid van de dominosteen. Op 16 november moeten de 3,75 miljoen plastic dominosteentjes omvallen.