FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 maart 2001

Ierse afkomst is cool onder Britse jongeren

Veertien miljoen Britten - bijna een kwart van de bevolking - gaan er prat op Ierse voorouders te hebben. Bij de jongeren (18 tot 24 jaar) is dat zelfs 42 procent.
Dit blijkt uit een enquête van het onderzoeksinstituut ICM en de Ierse bierbrouwer Guinness. Het onderzoek werd afgelopen zaterdag ter gelegenheid van St. Patrick's Day gepresenteerd.

De onderzoekers zijn zelf verrast over de resultaten. Tijdens de laatste volkstelling van 1991 bekenden vijf miljoen Britten - slechts één op de tien - ouders of grootouders van Ierse afkomst te hebben. 'Het zou ons niet verbazen als een groot deel van de Britten overdrijft of zelfs liegt over hun Ierse afkomst', zegt onderzoeker Roy Bradshaw van Nottingham University. 'Misschien is het waar dat een kwart van de bevolking Ierse voorouders heeft, maar dan moet je wel heel ver terug gaan in de geschiedenis. In de eerste helft van de negentiende eeuw zijn veel Ieren naar Engeland gekomen. Zij werden tijdens de industriële revolutie hier naartoe gehaald voor het graven van de kanalen en zijn hier blijven wonen.'

Jongeren vinden het tegenwoordig echter cool om zich als Iers voor te doen en zoeken naarstig in stambomen naar Ierse voorouders. Ze identificeren zich graag met de Ierse cultuur. Ierse popbands als U2 en West life zijn razend populair in Groot-Brittannië. Ook het Ierse economische mirakel - de zogenoemde Keltische Tijger - spreekt volgens het onderzoek bij Britse jongeren tot de verbeelding.

In Londen zegt zelfs 77 procent van de mensen Ierse voorouders te hebben. Michael Coughlan, redacteur van het in Londen verschijnende Ierse jongerenblad Ra-Ra, zegt dat Ierland aanspreekt. 'Jongeren zoeken identificatie met een subcultuur. De geweldige dynamiek van de Ierse literatuur, muziek en dans geeft die identificatie.'

In de nieuwe volkstelling die later dit jaar wordt gehouden, zijn de Britten opgeroepen om hun Ierse afkomst te benadrukken. Er is zelfs een campagne gestort met de slogan 'Ier zijn, laat je tellen'. Op het formulier zal ook een speciaal hokje kunnen worden aangekruist waarin de vraag over de Ierse afkomst kan worden beantwoord.

Uit een andere door ICM gehouden enquête, waarvan de resultaten gisteren in The Observer werden gepubliceerd, zegt nog maar 11 procent van de Britten trots te zijn op de eigen historie.

Spaans Gemeenteraadslid vermoord

In Lasarte, nabij San Sebastian in Spaans Baskenland, is in een café het socialistische gemeenteraadslid Froilan Elezpe doodgeschoten. De moord op de 54-jarige politicus draagt de kenmerken van een aanslag van de ETA.

Elezpe werd, terwijl hij aan de bar stond, twee keer door zijn hoofd geschoten.

De ETA heeft, sinds ze in december vorig jaar toch weer besloten dat het nodig was mensen te vermoorden, alweer 28 moordaanslagen gepleegd.

Daarnaast heeft de ETA vandaag toegegeven de Baskische speler Lizarazu van Bayern Munchen te chanteren. Tot woede van de ETA komt Lizarazu uit voor het nationale team van Spanje.

Winstwaarschuwing Philips deert AEX niet

Ondanks een winstwaarschuwing van Philips, wist de AEX-Index vandaag op een verder zeer rustige beurs een aardige plus te noteren. Aan het einde van de handelsdag stond de AEX bijna 1% hoger op 553,03 punten. De Midkap kon het tempo niet bijhouden en moest bij lage omzetten 0,47% terug op 572,66.

Philips kwam vandaag met een winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal. De stagnerende Amerikaanse economie en haperende groei van de ICT-markten hebben de divisies Componenten, Halfgeleiders en Consumentenelektronica onder druk gezet. Het fonds moest met ruim 37,5 miljoen verhandelde stukken, 1,84% van de koers prijsgeven op 31,95 euro.

Verder maakte KPN vandaag bekend dat het met een nieuwe lening komt van fl. 4,4 miljard. Dit vermogen wordt aangewend om oude leningen te herfinancieren. KPN heeft op het moment een schuldenlast van fl. 49 miljard, met name door de aankoop van UMTS-vergunningen afgelopen jaar. Komende week komt KPN, na de presentatie van de jaarcijfers, met een lijst van te verkopen activiteiten. De koers van KPN steeg vandaag met 3,32% naar 12,14 euro.

UPC en versatel waren de grootste dalers in de AEX. Beiden fondsen verloren ruim 4% van hun waarde en hikken tegen een all-time-low aan met koersen van respectievelijk 9,34 euro en 7,35 euro. Verder was het beeld verdeeld en bleven winsten en verliezen beperkt tot een paar procenten.

De euro herstelde wat van de verliezen van de voorgaande week en kost nu 0,9045 dollarcent. De Dow-Jones lijkt zich ook weer wat te herstellen en noteert nu 0,46% hoger op 10.005 punten. De Nasdaq wint 0,65% op 1963,9 punten.

Begrafenisondernemer zelf het graf in

Een begrafenis is een Tsjechische begrafenisondernemer voor zichzelf bijna fataal geworden.

De man wilde op het kerkhof van Stankova met drie anderen de kist in het graf laten zakken, toen hij uitgleed en zelf in het graf belandde.

De 150 kilo zware houten kist viel achter hem naar beneden en raakte daar bijna zijn hoofd. De nabestaanden van de dode hebben vervolgens de ondernemer uit zijn vervelende positie gered. Deze ondernemer is er wel goed vanaf gekomen, hij had slechts drie gebroken ribben.

Griekenland uit WK kwalificatie gezet?

Griekenland dreigt uit de kwalificatierace gehaald te worden voor het WK voetbal 2002 in Japen en Zuid Korea als de Griekse regering zich blijft inmengen met de voetbalauthoriteiten van het land

Dit dreigement van de FIFA, de wereld voetbal organisatie, komt een week na het bezoek van vice president van het uitvoerend comite van de FIFA, David Will, aan Athene, alwaar hij was om de oorzaken te onderzoeken van een al 9 maanden durende ruzie tussen de Griekse minister van sport en de vice-voorzitter van de Griekse voetbalbond, Victor Mitropoulos.

De Griekse regering voert al geruime tijd de druk op Mitropoulos op, om hem te dwingen tot aftreden. De FIFA staat deze politieke druk en bemoeienis echter niet toe en heeft gedreigd Griekenland uit te sluiten van alle door haar georganiseerde interlands en toernooien.

De Griekse bondcoach Vassilis Daniil verklaarde dat de FIFA het juist ziet, dat de politiek zich zeer nadrukkelijk en storend bemoeit met de Griekse voetbalbond en dat dat ook zijn werk er niet makkelijker op maakt, iets wat hij niet gebruiken kan met de interland tegen Duitsland op het programma volgende week woensdag in Athene.

'Als de Griekse minister van sport niet snel beterschap belooft, dan zullen we niet aarzelen Griekenland uit de race voor het WK en dus het WK zelf te halen' aldus een woordvoerder van de FIFA.

Griekenland speelt in de WK kwalificatie in groep 9, met Duitsland, Engeland en Finland als belangrijkste tegenstanders.

En nu de NS nog ...

Een Engelse spoorwegmaatschappij heeft schriftelijk aan een klagende klant toegegeven dat hun service niet deugt. De klant had een brief geschreven om te klagen over de voortdurende vertragingen op de lijn tussen Colchester en Londen. Hij kreeg een brief terug van de maatschappij waarin werd toegegeven dat de dienst "een compleet zootje" was, met name door onderhoudsproblemen aan het spoor en snelheidsbeperkingen.

'Ernstige verdenking' MKZ in Gelderland

Een bedrijf in het Gelderse Oene wordt verdacht van de aanwezigheid van mond- en klauwzeer. Dat heeft het ministerie van Landbouw dinsdagmiddag bekendgemaakt. Het ministerie baseert zich op een uitgevoerde snelle test.

Het onderzoek volgens de uitgebreide methode moet nog afgerond worden. De uitslag is volgens het ministerie eind volgende week bekend. Elk vervoer van vee vanuit, naar en binnen een straal van 10 kilometer rond het bedrijf is verboden.
Het bedrijf was al op 17 maart geruimd. Een boerderij in Oostwolde die onlangs vee heeft aangevoerd vanuit het bedrijf in Oene zal worden geruimd. Alle boerderijen in een straal van 3 kilometer rond het bedrijf in Oene zullen worden onderzocht op MKZ. De uitslag van deze tests zal volgens het ministerie enkele dagen op zich laten wachten.

De Algemene Inspectiedienst onderzoekt de mogelijke besmettingsoorzaak.

Minder live-voetbal

Het komende voetbalseizoen zullen er een stuk minder wedstrijden rechtstreeks te volgen zijn op Canal+. De betaal-zender heeft een bod uitgebracht op de rechten van 48 wedstrijden. Dit jaar gold het bod nog voor 68 wedstrijden. Dit seizoen zijn er 34 zaterdagen en net zo veel zondagen wedstrijden te zien op Canal+. Komend seizoen wil de zender alleen nog de echte toppers gaan uitzenden.

De Stichting Eredivisie had erop gehoopt voor komend seizoen meer te gaan verdienen aan de live-uitzendingen. Het ziet er echter naar uit dat het bod van Canal+ niet hoger zal zijn dan zij de afgelopen jaren gedaan hebben. De afgelopen jaren lag dit bod rond de dertig miljoen. De NOS moest 38 miljoen neerleggen voor de samenvattingrechten.

Hevige gevechten rond Tetovo

Vanmiddag zijn Macedonische militairen begonnen met zware beschietingen van de stellingen van de Albanese rebellen rond Tetovo. In het centrum van de stad zijn volgens getuigen zware ontploffingen te horen. Het is onduidelijk of de beschietingen het begin zijn van het eerder aangekondigde offensief van de strijdkrachten tegen de rebellen.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Om te ontkomen aan de gevechten tussen Albanese rebellen en Macedonische militairen, zijn de afgelopen zes dagen 2300 etnisch-Albanese inwoners van het land naar Albanië gevlucht, zei een woordvoerder van de Unhcr.

Ongeveer 1400 Albanezen en Macedoniërs zijn op weg naar het zuiden van Servië. Velen willen vandaar uit naar Kroatië en Bosnië. In Macedonië zelf zijn ongeveer 3700 ontheemden, meldde het Rode Kruis. Deze mensen zouden nog geen hulp nodig hebben, omdat zij door vrienden en familie worden gesteund. Volgens de Macedonische politie zijn ongeveer 2000 inwoners van de grensstad Tetovo op de vlucht, van wie 80 procent van Albanese afkomst is. De Bulgaarse autoriteiten meldden gisteren dat ongeveer 2000 vrouwen en kinderen uit Macedonië via Bulgarije naar Turkije zijn gevlucht.

Westlife zanger in mekaar geslagen

Westlife-zanger Kian Egan is in elkaar geslagen voor de deur van een restaurant in Sligo in Ierland. De 20-jarige Egan werd aangevallen door twee mannen.

Toen Egan het restaurant uit kwam, vroegen de mannen aan hem of hij ook kon zingen met een blauw oog. Direct daarna begonnen ze op hem in te rammen. Na de aanval werd Egan per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Egan had een bloedneus en een gebroken tand.

Na de behandeling van zijn wonden mocht de Westlife zanger weer naar huis. Daar werd hij opgevangen door zijn familie.

Geen boete voor KLM in eekhoorn-zaak

Luchtvaartmaatschappij KLM is dinsdag door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken van het door de hakselmachine halen van honderden eekhoorns. De KLM moet wel in totaal 35.000 gulden aan boetes betalen voor het onvoldoende verzorgen en het onjuiste vervoer van de diertjes.

De luchtvaartmaatschappij moet van dit bedrag 15.000 gulden aan de Nederlandse dierenbescherming betalen. Tegen de KLM was 80.000 gulden aan boetes geëist.

Zo'n 440 Siberische grondeekhoorns uit China verdwenen 11 april 1999 uit het dierenhotel van de KLM op Schiphol in de hakselmachine. De maatschappij zag zich daartoe genoodzaakt, nadat de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) te kennen had gegeven dat de diertjes moesten worden afgemaakt. Door het ontbreken van de vereiste papieren konden de eekhoorns niet door naar hun bestemming Griekenland, maar ook terugkeer naar China was niet mogelijk.

Het hoofd van het dierenhotel en een collega zijn ongeveer vier uur bezig geweest met het versnipperen van de eekhoorns. Nadat de bloedige actie in de publiciteit was gekomen, kreeg de KLM een storm van kritiek over zich heen. De luchtvaartmaatschappij is daarna gestopt met het vervoer van knaagdieren en reptielen.

Palestijns computervirus mengt zich in strijd

Een pro-Palestijns computervirus probeert Israëlische internetters te overtuigen van het 'onrecht' dat het Palestijnse volk wordt aangedaan.

De makers hebben het virus 'Injustice' (onrecht) gedoopt. Als een e-mailtje met het virus wordt geopend, verstuurt het direct 25 berichten naar Israëlische websites. Ook opent het automatisch zes pro-Palestijnse internetsites.

Op het scherm verschijnt vervolgens een berichtje dat het virus ongevaarlijk is. ,,De bedoeling is om de Palestijnen te helpen in vrede in hun land te leven'', aldus de mededeling.

Virusbestrijder Computer Associates bevestigt dat het virus redelijk ongevaarlijk is en dat het geen bestanden kan verwijderen. Het Amerikaanse bedrijf noemt 'Injustice' een typisch voorbeeld van virussen die worden gebruikt voor politieke doeleinden.

In de strijd tussen Palestijnen en Israëli's wordt het internet al langer als wapen ingezet. Zo plaatsten onbekenden enkele weken geleden porno op de website van de radicale islamitische organisatie Hamas.

Bus rijdt straks op waterstof

Rond 2003 gaan er in Amsterdam drie milieuvriendelijke bussen op waterstof rijden. Het experiment wordt gehouden in het kader van een Europees project om te komen tot een schone technologie voor voertuigen

De bussen gaan in tien verschillende Europese steden rijden. De bus is stiller, zuiniger en stoot alleen puur water uit.

Toch is er nu al kritiek op het systeem. De uitvinder van een soortgelijk brandstofsysteem, ingenieur Tenge, vindt het niet erg praktisch. "Je kunt maar een aantal kilometers met de bus rijden en dan is de brandstof al weer op." De opbrengst van een waterstofcel is volgens hem te laag. "Ten tweede neemt het waterstofreservoir nog te veel plaats in beslag. Er moet nog veel aan het systeem veranderen om het in de toekomst toe te passen."

Het gemeentevervoerbedrijf (GVB) Amsterdam onderkent de problemen. "Nog een nadeel van het gebruik van de bussen is dat er nog geen infrastructuur voor is; er zijn geen tankstations voor waterstof. Daarom houden we deze proef, die moet uitwijzen hoe de bus zich houdt in de praktijk en hoe hij functioneert in de stad. Naar aanleiding van deze bevindingen wil men de bus gaan aanpassen zodat hij breder toepasbaar wordt", aldus Ruud de Korte van het GVB Amsterdam.

Michelle blijft Michelle

De Nederlandse inzending aan het Eurovisie Songfestival, Michelle, mag onder die naam het podium betreden op 12 mei in Kopenhagen.Tegen de naam van de Nederlandse zangeres was bezwaar gemaakt door de Duitsers, die ook een Michelle afvaardigen naar het festijn.

Omdat de Duitse winnares eerder bekend was, zou de Nederlandse in de optiek van onze oosterburen haar naam moeten veranderen.,,Maar tijdens de vergadering is niet gesproken over de naamskwestie, dus we gaan ervan uit dat de naam niet hoeft te worden gewijzigd. Bovendien waren er destijds geen problemen toen Marlayne deelnam aan het songfestival en een ander ook die naam droeg'', aldus Kandt.

De Nederlandse Michelle bijt op 12 mei in Kopenhagen het spits af met haar nummer Out on my own.

Jaarlijks 3 miljard nodig voor leefbaarheid Nederland

De leefbaarheid van Nederland komt in gevaar als er niet snel extra in natuur en landschap wordt geïnvesteerd. Het komende decennium is jaarlijks 3 miljard gulden nodig om te voorkomen dat natuur en recreatie het verliezen van woningbouw en bedrijfsterreinen.

Dat vinden dertien organisaties die zich in Nederland Natuurlijk hebben verenigd. De uitbreiding en kwaliteitsverbetering van natuur en recreatie verloopt volgens de organisaties nu te langzaam. Een investering van 3 miljard per jaar zou zich snel terugverdienen door een beter woon- en vestigingsklimaat, een betere volksgezondheid en extra werkgelegenheid op het platteland.

Nederland Natuurlijk begint dinsdag in Den Haag haar campagne voor de natuur. Deze zal tenminste tot aan de verkiezingen van 2002 duren. Met de campagne willen de organisaties de motie Nationaal Natuuroffensief van de fractievoorzitters van D66, PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer concreet invullen. In deze motie dringen De Graaf, Melkert en Rosenmöller aan op versterking en versnelling van het natuurbeleid.

In Nederland Natuurlijk zijn organisaties als Natuurmonumenten, ANWB en Unie van Waterschappen verenigd.

Veiligheid belangrijker dan milieu

Als Nederlanders moeten kiezen tussen de veiligheid van het luchtverkeer en milieubepalingen zoals geluidshinder, dan staat veiligheid voorop. Dat blijkt uit het belevingsonderzoek luchtvaartveiligheid dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau NIPO.

Uit de enquete, die in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is uitgevoerd, valt op te maken dat mensen bij een bepaalde windrichting liever een bepaalde baan op de luchthaven willen openhouden voor vliegtuigen om veilig te kunnen landen. Meer geluidslast zeggen ze dan op de koop toe te nemen.

Het onderzoek maakt deel uit van de nota Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart. In twee metingen, in oktober 1999 en in mei 2000, werden duizend volwassenen telefonisch ondervraagd over hun beleving van luchtvaartveiligheid.

Verkeersveiligheid

Zo'n 80 procent van de automobilisten vindt het eigen gedrag doorslaggevend als het om verkeersveiligheid gaat. Dat blijkt uit een NIPO-enquîte in opdracht van de NEA Transport Hogeschool (NTH).

Tweederde van de ruim 1800 ondervraagden vindt dat de burger de eerst verantwoordelijke is voor de verkeersveiligheid. Wetten en infrastructuur vindt minder dan 10 procent de belangrijkste factor.

De cijfers werden dinsdag in Madurodam in Den Haag bekendgemaakt tijdens de aftrap voor een nieuwe opleiding 'Verkeersveiligheid en Mobiliteit' van NTH. Vanaf september kunnen cursisten in vier jaar tijd veiligheidsdeskundige of -manager worden.

Europa halfslachtig tegenover minderheden

De houding onder EU-burgers tegenover minderheden en migranten is de afgelopen drie jaar verbeterd, maar gemiddeld 14 procent stelt zich nog sterk negatief op. In Griekenland (27 procent) en België (25 procent) is de intolerantie het grootst.
Een en ander blijkt uit een onderzoek van het Europees Waarnemingscentrum voor Racisme en Vreemdelingen (EUMC) waarvan de uitkomsten dinsdag bekend werden. Volgens het centrum neemt het aantal Europeanen dat minderheden en migranten een verrijking vindt voor het culturele leven in hun land, toe. In de meeste lidstaten zijn de burgers eerder ,,actief tolerant'' dan intolerant.

Nederlandse leerlingen winnen webwedstrijd

Drie Nederlandse leerlingen zijn maandagavond bij de internationale webwedstrijd ThinkQuest in de prijzen gevallen. Voor het ontwerpen van educatieve internetsites wonnen zij twee eerste en een tweede prijs. Samen namen zij bijna 100.000 gulden mee naar huis.

In het Zwitserse Genève werd Hans Westerbeek in de categorie 'Arts and Literature' eerste met een website over Vincent Van Gogh. De leerling uit Etten-Leur kreeg daarmee een studiebeurs van 15.000 dollar. Hij maakte de internetsite samen met een Nigeriaanse en Singaporese leerling.

Het team van Hylke Dijkstra uit Groningen won in de categorie 'Social Sciences' ook een eerste prijs. Met een Amerikaanse en Australische scholier maakte hij een website over ontdekkingsreizen. Sytse Faber uit Zeist sleepte in dezelfde categorie de tweede prijs in de wacht. Voor een internetsite over energie, die hij met een Amerikaan en een Singaporees maakte, kreeg hij een studiebeurs van 10.000 dollar. De winnaars mogen zelf kiezen hoe ze het gewonnen geld besteden.

ThinkQuest is een jaarlijkse wedstrijd die scholieren moet aanmoedigen educatieve websites te maken. De internationale finale zou vorig jaar in november in het Egyptische Caïro worden gehouden, maar is door de onlusten in het Midden-Oosten een paar maanden uitgesteld en verplaatst naar Geneve.

VS kan geen atoombom meer maken

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VS zijn niet meer in staat een atoombom te maken. Althans, dat zegt oud minister van defensie Schlesinger voor een Senaatcommissie. "De nucleaire installaties van ons land zijn te oud en kunnen geen atoomwapens meer produceren"
Schlesinger doet jaarlijks verslag van over nucleaire wapens. Volgens hem is Amerika de enige kernmacht die geen nieuwe kernwapens kan maken.

De meeste atoombommen die amerika nu heeft zijn al 20 jaar oud. Omdat er een testverbod is, is het mogelijk dat deze minder goed werken. Het kost Hfl 2 miljard om de nucleaire installaties weer te optimaliseren, zodat vernieuwde produktie van atoomwapens weer mogelijks is.

Afgezaagde penis

Een Roemeense man heeft een stuk van zijn penis met een cirkelzaag afgesneden toen hij het lid uit een kogellager wilde halen. Daar had hij zijn jongeheer ingestoken na een weddenschap met zijn vrienden toen hij de geboorte van zijn eerste kind aan het vieren was.

De kersverse vader raakte vast in de kogellager en gleed uit toen hij zich met de zaag probeerde te bevrijden. Chirurgen slaagden na een vijf uur durende operatie het afgezaagde lid weer aan te naaien. De 35-jarige man zou binnen een half jaar weer een normaal sexleven moeten kunnen leiden.

Rampbus in rivier gevonden

Twee weken na het instorten van een brug in het noorden van Portugal hebben bergingswerkers de bus gevonden die in de rivier Douro stortte. Het voertuig werd honderd meter van de onheilsplek gevonden, aldus de autoriteiten maandag. De bus ligt op zo'n twintig meter diepte op ongeveer tien meter van de oever.

Aan boord van de bus bevonden zich 53 mensen. Doordat de eeuwenoude overspanning over de rivier het begaf verdwenen naast de touringcar vermoedelijk ook nog eens drie auto's met zeven inzittenden in de snelstromende en gezwollen rivier.

De autoriteiten in Noord-Portugal hebben maandag zeven Nederlandse duikers en vier speurhonden ingezet om de slachtoffers te zoeken van de brugramp. Volgens een woordvoerder van de Portugese marine zullen de honden pogen ,,gassen te ruiken die mogelijk vrijkomen van de lichamen onder water''.

Tot nu toe zijn slechts acht doden geborgen. In de gezonken voertuigen bevinden zich waarschijnlijk nog talrijke stoffelijke overschotten. De meeste doden zijn aangespoeld op stranden in het noordwesten van Spanje. Ze waren met de rivier in zee gestroomd en vervolgens naar de Spaanse kust gedreven.

Bill Gates blijft de rijkste IT'er

Microsoft-topman Bill Gates heeft vorig jaar weliswaar een verlies geleden van ruim 38 miljard dollar, maar hij blijft de rijkste man in de IT-sector met een fortuin van ruim 54 miljard dollar.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft over 2000 een lijst opgesteld van honderd rijkste mensen uit de IT-sector. Tweede na Gates is Oracle-oprichter Larry Ellison met een bezit van ruim 42 miljard dollar. Hij wist als een van de weinigen zijn kapitaal fors uit te breiden en wel met ruim 29 miljard dollar.

De malaise in de IT-industrie heeft een flinke slachting aangericht in de lijst. Het totale bezit van de top honderd is geslonken met bijna 26 miljard dollar. Wel zijn er meer miljardairs dan vorig jaar: 33 in plaats van 30. Ook is het moeilijker geworden binnen te komen in de lijst. Zo bezit nummer honderd, dit jaar Susan Orr, een voormalig topmanager van Hewlett-Packard, bijna 183 miljoen dollar. Steve Krisch van Infoseek bezette vorig jaar de laatste plaats met een kapitaal van ruim 167 miljoen dollar.

Componist JB-titelsong wint rechtszaak

De Britse uitgever van The Sunday Times moet componist Monty Norman een schadevergoeding uitkeren van iets meer dan een ton. Dat heeft de jury van een Britse rechtbank maandag bepaald.

De krant schreef in oktober 1997 dat niet Norman maar zijn collega John Barry de beroemde herkenningsmelodie heeft geschreven van de James-Bondfilms. Norman verwierp het bericht en stapte naar de rechter.

De juridische strijd over een van de bekendste filmdeuntjes kost de uitgever naar verluidt bij elkaar ruim anderhalf miljoen gulden, aldus de BBC. John Barry, beroemd van de muziek van Out of Africa en Midnight Cowboy, zou hebben gezegd dat hij de melodie had geschreven en daarvan maakte de krant alleen melding, aldus het verweer van The Sunday Times.

Barry zelf verklaarde voor de rechtbank dat hij destijds op verzoek van de producers van de James-Bondfilm Dr. No was gevraagd Norman bij te staan in het schrijven van de muziek. Het Bond-deuntje was in deze film uit 1962 voor het eerst te horen. Volgens Barry is uiteindelijk afgesproken dat Norman zijn naam onder de muziek mocht zetten terwijl hij alleen een geldbedrag zou ontvangen. Barry heeft ook nooit bedoeld de rechten van de melodie te claimen, verzekerde hij.

Examenvoorbereiding vwo'ers loopt gevaar

Vwo-leerlingen uit het studiehuis kunnen zich niet fatsoenlijk op hun eindexamen voorbereiden: voor 8 van hun 12 nieuwe examenvakken is geen oefenbundel beschikbaar. De oefeningen komen pas in augustus op de markt, als het examen al een paar maanden voorbij is.

Zodoende wordt de zware krachtproef voor de eerste studiehuis-vwo'ers een grote verrassing: Pas in mei, op het eindexamen, krijgen ze voor het eerst een nieuwe examenopdracht onder ogen. Hetzelfde geldt overigens voor hun docenten. Zij waren eraan gewend de opgaven gedurende het hele laatste schooljaar te gebruiken als oefening op het komende examen.

Alleen voor de talen zijn oefenbundels verkrijgbaar, terwijl ze voor deze vakken minder nodig zijn: "De nieuwe taalexamens wijken minder af van de oude, dus waren we sneller met deze bundels klaar", legt Edwin Meierink uit, commercieel-directeur van Thieme Meulenhoff. "Onze oefenbundels bestonden altijd uit opgaven uit vorige examens, dus moeten we nu zelf nieuwe bedenken. Voor de nieuwe bètavakken is dat veel lastiger, dus wachten we het eerste examen af."

Voetbalschoenen met microchips

Britse topvoetballers krijgen over twee jaar microchips in hun voetbalschoenen, zodat de trainers de prestaties van de spelers tijdens de wedstrijd kunnen bijhouden. De chips geven een onmiddellijk overzicht van de snelheid, inzet en afstand van elke speler tijdens een wedstrijd.

Het high-tech systeem werkt via kleine ingebouwde sensoren in schoenen van de voetballers. Infrarode straling geeft de informatie door aan de laptop van de trainer aan de zijlijn.

De microchips, die half zo groot zijn als een sim-kaart van een mobiele telefoon, worden al geproduceerd in de Verenigde Staten. De voetbalschoenen worden ontworpen door wetenschappers van de John Moores-universiteit in Liverpool.

Omar: regen door vernietiging beelden

Allah heeft Afghanistan regen gestuurd dankzij de vernietiging van eeuwenoude boeddhabeelden door de Taliban. Dit zegt de leider van de islamitisch-fundamentalistische studentenmilitie, Mohammed Omar, dinsdag in de Pakistaanse krant Ausaf.

"Wij hebben de afgodsbeelden gebroken, en Allah heeft ons regen gestuurd", aldus Omar. Afghanistan wordt momenteel geteisterd door de ergste droogte van de afgelopen dertig jaar, maar afgelopen week regende het een beetje. De vernietiging van de boeddhabeelden heeft wereldwijd voor protesten gezorgd.

Californië hervat stroomvoorziening

In Californië is maandagavond (plaatselijke tijd) de normale stroomvoorziening hersteld, nadat vraag en aanbod weer in evenwicht waren gekomen. Dit hebben de elektriciteitsproducenten laten weten.

In het noorden en zuiden van de Amerikaanse staat Californië was eerder maandag opnieuw districtsgewijs de stroom afgesloten in verband met ernstige elektriciteitstekorten.

De 'black-outs' werden veroorzaakt door het warme weer waardoor de vraag naar stroom voor airconditioners toeneemt. Dit gecombineerd met het feit dat aan meerdere elektriciteitsbedrijven onderhoudswerk plaatsvindt en een gebrek aan waterkracht, leidt tot gevaarlijk kleine stroomreserves waardoor de onderbrekingen noodzakelijk worden.

De stroomonderbrekingen duurden ongeveer een uur en troffen ongeveer een miljoen huishoudens en bedrijven. De energiercrisis in Californië duurt al bijna een jaar en wordt veroorzaakt door de toenemende vraag van de groeiende bevolking, terwijl uit milieuoverwegingen al jaren geen nieuwe elektriciteitscentrales zijn gebouwd.

Cambodja straft geknuffel op straat.

HighLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tieners in Cambodja zullen heropgevoed worden als ze betrapt worden op knuffelen in het openbaar. Politie treedt hard op tegen alle openbare liefdesbetuigingen in de strijd tegen het groeiend aantal mensen dat openlijk seks bedrijft.

Zij die worden gepakt, krijgen een lesje over de immoraliteit van hun gedrag. Ook worden zij gedwongen te zweren dat ze het nooit meer zullen doen.

Angela Schijf is weer vrijgezel!

HighLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gaat niet goed met Angela Schijf. Althans, op het relatiefront. De voormalige soapster uit GTST heeft alweer een vriendje aan de kant gezet. En zo blijft Angela volharden in haar zoektocht naar een echte liefde.

Angela maakte op haar 17e haar entree in de soap GTST en kreeg al snel verkering met danser Mischa. Ze gingen samenwonen, maar waren beiden zo druk met hun werk, dat de relatie stukliep. Angela switchte van soap naar musical en inmiddels heeft ze ook een filmrol in "Ik ook van jou" op haar naam staan.

Op de première van 'Ik ook van Jou' verscheen ze met haar nieuwe liefde Gerbrand van de Kolck, het broertje van haar musicalcollega Mariska van de Kolck. Stralend poseren ze voor de camera en ze lijken erg happy. Maar nu is die relatie ook weer over.

Volgens bekenden is Angela hyperactief en extreem kritisch. Daar is geen man tegen opgewassen. Misschien is Angela helemaal niet op zoek is naar "vaste" verkering, maar er los-vast vriendjes op na wil houden? Ze pas 20, dus eigenlijk komt ze net kijken wat mannen betreft.

Discriminatie in horeca in 2000 verdubbeld

In 2000 dienden 233 mensen in Nederland een klacht wegens discriminatie in horecagelegenheden. Dat zijn er 112 meer dan in 1999, zo heeft de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten maandag bekendgemaakt.

In 1999 betrof het percentage horecaklachten nog 4 procent, een jaar later was dat gestegen tot 8 procent. Het landelijk ADB schrijft de verdubbeling vooral toe aan de aandacht voor horecadiscriminatie in de media. Die ontstond nadat een aantal bureaus het toelatingsbeleid van disco's in Nederland had getest. Dat leidde tot publiciteit en veel discussie.


Volgens een woordvoerder van het landelijk ADB valt uit de cijfers over 2000 af te leiden dat steeds minder klachten voortkomen uit discriminatie op grond van etnische afkomst. In 1997 bedroeg dit percentage nog 82 procent, vorig jaar daalde dat cijfers tot 64 percent.

,,Steeds meer zaken hebben betrekking op discriminatiegronden als leeftijd, sekse, seksuele gerichtheid, handicap, geloof of levensbeschouwing'', aldus de zegsman. ,,Blijkbaar weten ook burgers die op dergelijke gronden worden gediscrimineerd steeds beter de weg naar de ADB's te vinden.''

Het totaal aantal zaken dat lokale en regionale Anti Discriminatiebureaus (ADB) vorig jaar in behandeling namen steeg van 3046 in 1999 tot 3297. Een op de vijf klachten heeft betrekking op de arbeidsmarkt. Twaalf procent van de aangiften heeft betrekking op wrijvingen tussen buren of buurtgenoten.

Chaos dreigt woensdag op het spoor

Het treinverkeer dreigt woensdag ontregeld te raken. Opstandige machinisten en conducteurs, verenigd in zogeheten personeelcollectieven, willen op die dag het werk neerleggen. Vooral de treinen in de Randstad zullen tijdens de ochtendspits grotendeels stilstaan.

De acties zijn een protest tegen de Nederlandse Spoorwegen. Het spoorbedrijf weigert de invoeringsdatum van het nieuwe dienstrooster (10 juni) uit te stellen. De collectieven, en ook de vakbonden, eisen uitstel omdat het nieuwe werkrooster het rijdend personeel aan een beperkt aantal routes ('rondje om de kerk') koppelt.
Bemiddeling

De commissie-Blankert/Stekelenburg die sinds anderhalve week probeert te bemiddelen in het conflict, probeert ondertussen uiterlijk dinsdag een eerste advies te presenteren. Maandagavond hopen oud-werkgeversvoorzitter Hans Blankert en voormalig vakbondsvoorzitter Johan Stekelenburg de NS-top van hun plannen te overtuigen. Lukt dat, dan kunnen dinsdag in een ultieme poging de bonden en de collectieven worden overgehaald af te zien van acties.

De personeelscollectieven denken niet dat de commissie acties kan voorkomen. 'Ik heb er weinig vertrouwen in', stelt een zegsman van het Amsterdamse Machinisten Kollektief. Ook de standplaatsen Rotterdam en Zutphen maken zich op voor acties.

In Rotterdam en Amsterdam bestaat het verzet uit werkoverleg gedurende de ochtendspits. In Zutphen wil het personeel de hele dag het werk neerleggen. In de praktijk betekent dat geen treinverkeer tussen 04.30 uur en 09.00 uur in grote delen van de Randstad en het oosten van het land. De rest van het land krijgt te maken met vertragingen en uitvallende treinen.

De stakingsacties krijgen mogelijk later deze week een vervolg. Vrijdag willen machinisten en conducteurs in Arnhem het werk neerleggen, maandag zijn hun collega's in Utrecht hetzelfde van plan.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.