Veiligheid belangrijker dan milieu

Als Nederlanders moeten kiezen tussen de veiligheid van het luchtverkeer en milieubepalingen zoals geluidshinder, dan staat veiligheid voorop. Dat blijkt uit het belevingsonderzoek luchtvaartveiligheid dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau NIPO.

Uit de enquete, die in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is uitgevoerd, valt op te maken dat mensen bij een bepaalde windrichting liever een bepaalde baan op de luchthaven willen openhouden voor vliegtuigen om veilig te kunnen landen. Meer geluidslast zeggen ze dan op de koop toe te nemen.

Het onderzoek maakt deel uit van de nota Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart. In twee metingen, in oktober 1999 en in mei 2000, werden duizend volwassenen telefonisch ondervraagd over hun beleving van luchtvaartveiligheid.

Verkeersveiligheid

Zo'n 80 procent van de automobilisten vindt het eigen gedrag doorslaggevend als het om verkeersveiligheid gaat. Dat blijkt uit een NIPO-enquîte in opdracht van de NEA Transport Hogeschool (NTH).

Tweederde van de ruim 1800 ondervraagden vindt dat de burger de eerst verantwoordelijke is voor de verkeersveiligheid. Wetten en infrastructuur vindt minder dan 10 procent de belangrijkste factor.

De cijfers werden dinsdag in Madurodam in Den Haag bekendgemaakt tijdens de aftrap voor een nieuwe opleiding 'Verkeersveiligheid en Mobiliteit' van NTH. Vanaf september kunnen cursisten in vier jaar tijd veiligheidsdeskundige of -manager worden.