Winstwaarschuwing Philips deert AEX niet

Ondanks een winstwaarschuwing van Philips, wist de AEX-Index vandaag op een verder zeer rustige beurs een aardige plus te noteren. Aan het einde van de handelsdag stond de AEX bijna 1% hoger op 553,03 punten. De Midkap kon het tempo niet bijhouden en moest bij lage omzetten 0,47% terug op 572,66.

Philips kwam vandaag met een winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal. De stagnerende Amerikaanse economie en haperende groei van de ICT-markten hebben de divisies Componenten, Halfgeleiders en Consumentenelektronica onder druk gezet. Het fonds moest met ruim 37,5 miljoen verhandelde stukken, 1,84% van de koers prijsgeven op 31,95 euro.

Verder maakte KPN vandaag bekend dat het met een nieuwe lening komt van fl. 4,4 miljard. Dit vermogen wordt aangewend om oude leningen te herfinancieren. KPN heeft op het moment een schuldenlast van fl. 49 miljard, met name door de aankoop van UMTS-vergunningen afgelopen jaar. Komende week komt KPN, na de presentatie van de jaarcijfers, met een lijst van te verkopen activiteiten. De koers van KPN steeg vandaag met 3,32% naar 12,14 euro.

UPC en versatel waren de grootste dalers in de AEX. Beiden fondsen verloren ruim 4% van hun waarde en hikken tegen een all-time-low aan met koersen van respectievelijk 9,34 euro en 7,35 euro. Verder was het beeld verdeeld en bleven winsten en verliezen beperkt tot een paar procenten.

De euro herstelde wat van de verliezen van de voorgaande week en kost nu 0,9045 dollarcent. De Dow-Jones lijkt zich ook weer wat te herstellen en noteert nu 0,46% hoger op 10.005 punten. De Nasdaq wint 0,65% op 1963,9 punten.