Californië hervat stroomvoorziening

Chris (MrBig)
In Californië is maandagavond (plaatselijke tijd) de normale stroomvoorziening hersteld, nadat vraag en aanbod weer in evenwicht waren gekomen. Dit hebben de elektriciteitsproducenten laten weten.

In het noorden en zuiden van de Amerikaanse staat Californië was eerder maandag opnieuw districtsgewijs de stroom afgesloten in verband met ernstige elektriciteitstekorten.

De 'black-outs' werden veroorzaakt door het warme weer waardoor de vraag naar stroom voor airconditioners toeneemt. Dit gecombineerd met het feit dat aan meerdere elektriciteitsbedrijven onderhoudswerk plaatsvindt en een gebrek aan waterkracht, leidt tot gevaarlijk kleine stroomreserves waardoor de onderbrekingen noodzakelijk worden.

De stroomonderbrekingen duurden ongeveer een uur en troffen ongeveer een miljoen huishoudens en bedrijven. De energiercrisis in Californië duurt al bijna een jaar en wordt veroorzaakt door de toenemende vraag van de groeiende bevolking, terwijl uit milieuoverwegingen al jaren geen nieuwe elektriciteitscentrales zijn gebouwd.