Examenvoorbereiding vwo'ers loopt gevaar

Chris (MrBig)
Vwo-leerlingen uit het studiehuis kunnen zich niet fatsoenlijk op hun eindexamen voorbereiden: voor 8 van hun 12 nieuwe examenvakken is geen oefenbundel beschikbaar. De oefeningen komen pas in augustus op de markt, als het examen al een paar maanden voorbij is.

Zodoende wordt de zware krachtproef voor de eerste studiehuis-vwo'ers een grote verrassing: Pas in mei, op het eindexamen, krijgen ze voor het eerst een nieuwe examenopdracht onder ogen. Hetzelfde geldt overigens voor hun docenten. Zij waren eraan gewend de opgaven gedurende het hele laatste schooljaar te gebruiken als oefening op het komende examen.

Alleen voor de talen zijn oefenbundels verkrijgbaar, terwijl ze voor deze vakken minder nodig zijn: "De nieuwe taalexamens wijken minder af van de oude, dus waren we sneller met deze bundels klaar", legt Edwin Meierink uit, commercieel-directeur van Thieme Meulenhoff. "Onze oefenbundels bestonden altijd uit opgaven uit vorige examens, dus moeten we nu zelf nieuwe bedenken. Voor de nieuwe bčtavakken is dat veel lastiger, dus wachten we het eerste examen af."