Chaos dreigt woensdag op het spoor

Het treinverkeer dreigt woensdag ontregeld te raken. Opstandige machinisten en conducteurs, verenigd in zogeheten personeelcollectieven, willen op die dag het werk neerleggen. Vooral de treinen in de Randstad zullen tijdens de ochtendspits grotendeels stilstaan.

De acties zijn een protest tegen de Nederlandse Spoorwegen. Het spoorbedrijf weigert de invoeringsdatum van het nieuwe dienstrooster (10 juni) uit te stellen. De collectieven, en ook de vakbonden, eisen uitstel omdat het nieuwe werkrooster het rijdend personeel aan een beperkt aantal routes ('rondje om de kerk') koppelt.
Bemiddeling

De commissie-Blankert/Stekelenburg die sinds anderhalve week probeert te bemiddelen in het conflict, probeert ondertussen uiterlijk dinsdag een eerste advies te presenteren. Maandagavond hopen oud-werkgeversvoorzitter Hans Blankert en voormalig vakbondsvoorzitter Johan Stekelenburg de NS-top van hun plannen te overtuigen. Lukt dat, dan kunnen dinsdag in een ultieme poging de bonden en de collectieven worden overgehaald af te zien van acties.

De personeelscollectieven denken niet dat de commissie acties kan voorkomen. 'Ik heb er weinig vertrouwen in', stelt een zegsman van het Amsterdamse Machinisten Kollektief. Ook de standplaatsen Rotterdam en Zutphen maken zich op voor acties.

In Rotterdam en Amsterdam bestaat het verzet uit werkoverleg gedurende de ochtendspits. In Zutphen wil het personeel de hele dag het werk neerleggen. In de praktijk betekent dat geen treinverkeer tussen 04.30 uur en 09.00 uur in grote delen van de Randstad en het oosten van het land. De rest van het land krijgt te maken met vertragingen en uitvallende treinen.

De stakingsacties krijgen mogelijk later deze week een vervolg. Vrijdag willen machinisten en conducteurs in Arnhem het werk neerleggen, maandag zijn hun collega's in Utrecht hetzelfde van plan.