Componist JB-titelsong wint rechtszaak

Chris (MrBig)
De Britse uitgever van The Sunday Times moet componist Monty Norman een schadevergoeding uitkeren van iets meer dan een ton. Dat heeft de jury van een Britse rechtbank maandag bepaald.

De krant schreef in oktober 1997 dat niet Norman maar zijn collega John Barry de beroemde herkenningsmelodie heeft geschreven van de James-Bondfilms. Norman verwierp het bericht en stapte naar de rechter.

De juridische strijd over een van de bekendste filmdeuntjes kost de uitgever naar verluidt bij elkaar ruim anderhalf miljoen gulden, aldus de BBC. John Barry, beroemd van de muziek van Out of Africa en Midnight Cowboy, zou hebben gezegd dat hij de melodie had geschreven en daarvan maakte de krant alleen melding, aldus het verweer van The Sunday Times.

Barry zelf verklaarde voor de rechtbank dat hij destijds op verzoek van de producers van de James-Bondfilm Dr. No was gevraagd Norman bij te staan in het schrijven van de muziek. Het Bond-deuntje was in deze film uit 1962 voor het eerst te horen. Volgens Barry is uiteindelijk afgesproken dat Norman zijn naam onder de muziek mocht zetten terwijl hij alleen een geldbedrag zou ontvangen. Barry heeft ook nooit bedoeld de rechten van de melodie te claimen, verzekerde hij.