Rampbus in rivier gevonden

Chris (MrBig)
Twee weken na het instorten van een brug in het noorden van Portugal hebben bergingswerkers de bus gevonden die in de rivier Douro stortte. Het voertuig werd honderd meter van de onheilsplek gevonden, aldus de autoriteiten maandag. De bus ligt op zo'n twintig meter diepte op ongeveer tien meter van de oever.

Aan boord van de bus bevonden zich 53 mensen. Doordat de eeuwenoude overspanning over de rivier het begaf verdwenen naast de touringcar vermoedelijk ook nog eens drie auto's met zeven inzittenden in de snelstromende en gezwollen rivier.

De autoriteiten in Noord-Portugal hebben maandag zeven Nederlandse duikers en vier speurhonden ingezet om de slachtoffers te zoeken van de brugramp. Volgens een woordvoerder van de Portugese marine zullen de honden pogen ,,gassen te ruiken die mogelijk vrijkomen van de lichamen onder water''.

Tot nu toe zijn slechts acht doden geborgen. In de gezonken voertuigen bevinden zich waarschijnlijk nog talrijke stoffelijke overschotten. De meeste doden zijn aangespoeld op stranden in het noordwesten van Spanje. Ze waren met de rivier in zee gestroomd en vervolgens naar de Spaanse kust gedreven.