Hevige gevechten rond Tetovo

Vanmiddag zijn Macedonische militairen begonnen met zware beschietingen van de stellingen van de Albanese rebellen rond Tetovo. In het centrum van de stad zijn volgens getuigen zware ontploffingen te horen. Het is onduidelijk of de beschietingen het begin zijn van het eerder aangekondigde offensief van de strijdkrachten tegen de rebellen.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Om te ontkomen aan de gevechten tussen Albanese rebellen en Macedonische militairen, zijn de afgelopen zes dagen 2300 etnisch-Albanese inwoners van het land naar Albanië gevlucht, zei een woordvoerder van de Unhcr.

Ongeveer 1400 Albanezen en Macedoniërs zijn op weg naar het zuiden van Servië. Velen willen vandaar uit naar Kroatië en Bosnië. In Macedonië zelf zijn ongeveer 3700 ontheemden, meldde het Rode Kruis. Deze mensen zouden nog geen hulp nodig hebben, omdat zij door vrienden en familie worden gesteund. Volgens de Macedonische politie zijn ongeveer 2000 inwoners van de grensstad Tetovo op de vlucht, van wie 80 procent van Albanese afkomst is. De Bulgaarse autoriteiten meldden gisteren dat ongeveer 2000 vrouwen en kinderen uit Macedonië via Bulgarije naar Turkije zijn gevlucht.