Geen boete voor KLM in eekhoorn-zaak

Luchtvaartmaatschappij KLM is dinsdag door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken van het door de hakselmachine halen van honderden eekhoorns. De KLM moet wel in totaal 35.000 gulden aan boetes betalen voor het onvoldoende verzorgen en het onjuiste vervoer van de diertjes.

De luchtvaartmaatschappij moet van dit bedrag 15.000 gulden aan de Nederlandse dierenbescherming betalen. Tegen de KLM was 80.000 gulden aan boetes geëist.

Zo'n 440 Siberische grondeekhoorns uit China verdwenen 11 april 1999 uit het dierenhotel van de KLM op Schiphol in de hakselmachine. De maatschappij zag zich daartoe genoodzaakt, nadat de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) te kennen had gegeven dat de diertjes moesten worden afgemaakt. Door het ontbreken van de vereiste papieren konden de eekhoorns niet door naar hun bestemming Griekenland, maar ook terugkeer naar China was niet mogelijk.

Het hoofd van het dierenhotel en een collega zijn ongeveer vier uur bezig geweest met het versnipperen van de eekhoorns. Nadat de bloedige actie in de publiciteit was gekomen, kreeg de KLM een storm van kritiek over zich heen. De luchtvaartmaatschappij is daarna gestopt met het vervoer van knaagdieren en reptielen.