FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 januari 2001

Volendammers vinden Planet-foto's 'smakeloos'

quintus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een redacteur van Planet Internet kopieerde de gewraakte foto's van de site van Bar WirWar. Op de foto's, die werden genomen tijdens de kerstviering in het café, is de laaghangende kerstversiering duidelijk te zien. Planet plakte de gezichten van de bezoekers af, "omdat er slachtoffers van de brand op de foto's zouden kunnen staan".

In discussiefora die aan de ramp gewijd zijn, doen mensen hun beklag over de foto's op de site van Planet. "Dit gaat alle perken van fatsoen en respect te buiten. "Riooljournalistiek noem ik dat", aldus een van de bezoekers van het forum van Nieuw-Volendam.

Dolf Rogmans, hoofdredacteur bij Planet Internet, verdedigt het besluit om de foto's van de kerstversiering in bar WirWar te plaatsen. "De foto's hebben grote nieuwswaarde. De kerstversiering speelt een belangrijke rol in de discussie over de oorzaak van de ramp. Dat diverse andere media de foto's hebben overgenomen, onderstreept alleen maar dat we juist hebben gehandeld door de foto's op onze site te zetten."

Woensdag plaatsten onder meer het Algemeen Dagblad en De Telegraaf de foto's van de site van Planet Internet. Het actualiteitenprogramma Nova toonde de foto's dinsdagavond op tv.

Rogmans: "Ik ben dan ook nogal verbaasd dat mensen zo klagen over de foto's. De foto's die in de kranten verschenen waren veel erger. Daarop zijn vaak ook overleden of zwaar gehavende slachtoffers te zien."

Een bezoeker van het forum van Nieuw-Volendam valt Rogmans bij. "Ik vraag me af wat erger is: de inrichting van die cafés of de foto's op het internet? De foto's plaatsen lijkt wellicht niet netjes, maar nu gaan mensen wel nadenken."

Tieners in droogtrommel

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een wasserij in Wales blijken tieners met hun leven te hebben gespeeld door zich in een droogtrommel te laten ronddraaien. Ze deden in de avonduren een wedstrijdje en wie het het langst volhield, had gewonnen. Persoonlijke ongelukken zijn uitgebleven. De wasserij heeft zijn openingstijden intussen aangepast.

De eigenaar van de wasserette kreeg argwaan nadat een ongebruikelijk groot aantal droogtrommels technische mankementen had gekregen. Hij plaatste beveiligingscamera's en die legden al snel vast wat er loos was. Er bleek een stelletje jonge waaghalzen aan het werk die niets beters te doen hadden. Ze gooiden een muntje in het apparaat, lieten zich enkele minuten ronddraaien terwijl de anderen de deur stevig dicht hielden.

Volgens de eigenaar mogen de kinderen van geluk spreken dat ze het er levend vanaf hebben gebracht. De enorme droogtrommels produceren enorme warmte en draaien bovendien op gas. Dat betekent dat er koolmonoxide kan vrijkomen, wat niet schadelijk is voor kleren, maar wel voor mensen. De kinderen liepen ook kans een klap te krijgen van de verdeelribbe die de kleding door elkaar moet schudden.

De wasserij heeft besloten voortaan niet meer 24 uur per dag open te blijven. Om ongelukken te voorkomen sluit de eigenaar zijn deuren voortaan aan het eind van de middag, zo meldden Britse kranten.

Marc Dutroux daagt Belgische staat voor

Diepvriez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De van kindermoord verdachte Belg Marc Dutroux vraagt in een kort geding om een betere behandeling in de gevangenis. Daartoe heeft hij een rechtszaak aangespannen tegen de Belgische staat. Het geding zal vrijdag al dienen voor de rechtbank van het Waalse Neufchâteau.

Dutroux klaagt erover dat hij om de haverklap wordt gefouilleerd. Ook gaat volgens hem om de zeven seconden automatisch het licht aan in zijn cel. Daardoor zou hij nauwelijks tot nachtrust komen. Dutroux zit sinds augustus 1996 vast, na zijn aanhouding in de grootste zedenzaak uit de Belgische geschiedenis.

Het proces zal op zijn vroegst eind dit jaar of volgend jaar plaatshebben. Officieel zit hij nu vast voor verzet bij zijn kortstondige ontsnapping in april 1998, die België volledig op zijn kop zette.

Inbreker roodgloeiend bij

Een 51-jarige schilder uit Bakhuizen heeft een inbreker besmeurd met rode verf, waardoor deze op de snelweg nabij Lelystad herkend werd door de politie en gearresteerd.

De ondernemer, die een schildersbedrijf heeft, betrapte vier inbrekers bij zijn verfwinkel in Bakhuizen. De Fries gooide een van hen een blik rode verf tegen de rug. Een andere inbreker verloor tijdens de vlucht een schoen.

Kort daarna werd hun vluchtwagen aangetroffen op de snelweg bij Lelystad. Een van de inzittenden miste een schoen en een andere had rode verf op zijn jas. De mannen werden direct aangehouden, omdat hun signalement landelijk was doorgegeven.

De mannen, allen afkomstig uit Den Haag en in de leeftijd van 21 en 22 jaar, zijn vastgezet. Zij hadden fototoestellen, een verrekijker en geld buitgemaakt.

Aantal virussen per email verdrievoudigd

Dat meldt MessageLabs, een Brits bedrijf dat e-mails 'scant' op virussen. In oktober kwam MessageLabs de meeste virussen tegen, november was de op een na ergste maand. Hoewel het I Love You virus het vaakst voorkwam, was mei (de maand dat het I Love You virus actief was) geenszins de drukste virusmaand.

Marius van Oers, virusspecialist bij McAfee, bevestigt dat het aantal virussen toeneemt, al heeft hij geen exacte cijfers. Van Oers wijt de stijging voor een groot deel aan de populariteit van het e-mailprogramma Outlook Express, waardoor het voor de makers van virussen makkelijker is om het virus zo te programmeren dat het zich snel verspreidt.

Ook is er volgens Van Oers sprake van een verschuiving van macro-virussen die bijvoorbeeld via Word-attachments worden verspreid, naar virussen die gebruik maken van scripts, zoals het I Love You Virus. Van Oers verwacht dat virusschrijvers in de toekomst meer gebruik zullen gaan maken van de mogelijkheden van html-mail. Daarbij kan een virus al actief worden door alleen een e-mailbericht te openen. Tot nu toe worden de meeste virussen nog via een attachment verspreid.

Misbruik logo: Napster naar de rechter

Napster draait de rollen eens om. In plaats van zelf aangeklaagd te worden, heeft het bedrijf volgens persbureau Bloomberg dit keer zelf een klacht ingediend bij de rechtbank in San Francisco. Doelwit van de klacht is het bedrijf Sport Service.

Dat verkoopt via de website napsterstore.com petjes en shirtjes met het logo van Napster, het bekende kattenhoofd met een koptelefoon op. Op de site wordt nieuwe merchandising aangekondigd.

De producten worden op de site aangeprezen als de enige officiële Napster-merchandising. Maar de site wordt niet door Napster verzorgd en volgens de muziekuitwisseldienst is daarom sprake van misbruik van haar handelsmerk.

Napster beschuldigt Sport Service van het veroorzaken van verwarring en het toebrengen van 'onherstelbare schade' aan de muziekuitwisseldienst. De site moet volgens Napster door de rechter verboden worden, hetzelfde dus als wat de muziekbranche wil dat met Napster gebeurt. Daarnaast eist het bedrijf een schadevergoeding. De hoogte daarvan is niet bekendgemaakt.

In juni vorig jaar deed zich overigens een soortgelijke zaak al eens voor toen punkband The Offspring eveneens zonder toestemming van Napster producten met het logo van de uitwisseldienst begon te verkopen. De band handelde naar eigen zeggen uit sympathie voor Napster. De twee kwamen uiteindelijk overeen om de opbrengst van de verkopen aan een goed doel te schenken.

Moskou wil tunnel naar Amerika

Als het aan Moskou ligt, komt er een tunnel van Rusland naar Amerika. De tunnel moet onder de Beringstraat naar Alaska lopen. Dat meldt The Times vandaag. Het is de bedoeling de verbinding te gebruiken voor de export van delfstoffen.

Volgens een woordvoerder zal er snel een internationale studie naar de haalbaarheid van de tunnel aan de Wereldbank, de Russische en Amerikaanse regering worden voorgelegd.

Hoewel er 23 mijl tussen het Russische en Amerikaanse vasteland liggen, zal de tunnel minstens 60 mijl lang worden. Aan beide kanten komen vertakkingen, die op het spoorwegennet aansluiten.

Yahoo staakt verkoop nazi-objecten

De internetgigant Yahoo gaat de verkoop van nazi-objecten via Yahoo-sites verbieden. Dat heeft een advocaat van de in Santa Clara gevestigde firma dinsdag in de Verenigde Staten bekendgemaakt.

"Wij hebben deze beslissing genomen conform onze politiek", aldus advocaat Michael Traynor die verklaarde dat het ingestelde verbod op 10 januari van kracht moet worden. Het besluit is volgens hem niet ingegeven door de beslissing van een Franse rechter de verkoop van nazi-memorabilia in Frankrijk via internetsites van Yahoo te verbieden.

Het bedrijf kreeg van de magistraat, die op 20 november jongstleden uitspraak deed, drie maanden de tijd aan het bevel te voldoen. Het Amerikaanse bedrijf Yahoo is tegen het vonnis in beroep gegaan bij een Amerikaanse rechter.

Bush rondt formatie kabinet af

De aanstaande Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren zijn kabinetsformatie afgerond met de langverwachte benoeming van een Democraat. Het gaat om de Aziatische Amerikaan Norman Mineta (69) die in de regering van president Bill Clinton minister van Handel is.

Mineta was de eerste Amerikaan van Japanse afkomst die op een kabinetspost belandde. Hij is nu door de Republikein Bush voorgedragen als Verkeersminister. Mineta heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in de VS vastgezeten in een van de later zeer omstreden interneringskampen voor Japanners.

Bush maakte gisteren ook de benoeming bekend van een vierde vrouwelijke minister: Linda Chavez. Zij krijgt de leiding over het departement van Werkgelegenheid. Verder heeft Bush de Republikeinse senator Spencer Abraham benoemd tot minister van Energie.

Samen met zijn vice-president Dick Cheney heeft Bush in recordtijd een kabinet samengesteld sinds de afloop van het verkiezingsdrama, nu bijna drie weken geleden. De komende regering-Bush heeft een multicultureel gezicht met onder andere Mineta, en twee eerder benoemde zwarte ministers (Colin Powell op Buitenlandse Zaken en Rod Paige op Onderwijs).

Chavez is de derde Latino op een hoge post. Eerder wees Bush de Cubaanse immigrant Mel Martinez aan als minister van Huisvesting en Al Gonzales als zijn juridische topadviseur in het Witte Huis.

De benoeming van de ultra-conservatieve Republikein John Ashcroft tot minister van Justitie stuit intussen op steeds meer weerstand. Dominee Jesse Jackson is een campagne begonnen om de nominatie van Ashcroft tegen te houden. De ministersbenoemingen moeten worden goedgekeurd door de Senaat, en Jackson probeert de Democraten tegen Ashcroft op te zetten. De Republikein wordt van racistische denkbeelden beschuldigd. Zo zou hij zich in het verleden als gouverneur van Missouri hebben verzet tegen opheffing van rassenscheiding. Ook keerde hij zich vorig jaar tegen de promotie van een zwarte rechter.

Groot onderzoek veiligheid

Ruim 75.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder worden vanaf deze week telefonisch benaderd voor hun oordeel over criminaliteit, onveiligheid en het functioneren van politie.

De zogenoemde Politiemonitor Bevolking wordt voor de vijfde keer gehouden. De ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken kondigden gisteren het nieuwste onderzoek aan. Zij worden geassisteerd door de politiekorpsen.

Het doel van het onderzoek is antwoord te krijgen op de vraag hoeveel burgers slachtoffer zijn geworden van criminaliteit, zoals woninginbraak en fietsdiefstal. Verder worden vragen gesteld over bijvoorbeeld problemen in de buurt.

Door om de twee jaar de Politiemonitor te houden hopen de opdrachtgevers trends uit de resultaten te kunnen aflezen. Daarmee is de monitor een belangrijk hulpmiddel voor politie, politiek en openbaar ministerie.

Dossier Volendam

Ten eerste willen we opnieuw even namens alle mensen die hier aan FOK! meewerken alle nabestaanden van de overleden slachtoffers en alle andere betrokkenen heel veel sterkte wensen tijdens de komende moeilijke periode waarin voor velen het verwerken van het verlies van dierbaren centraal staat.

Afgelopen Nieuwjaarsnacht heeft er zich in het in Volendam een ramp voltrokken, waar veel jonge mensen het slachtoffer van waren. Jongeren die misschien ook wel op FOK! kijken en reageren. Jongeren die nu in met brandwonden en longletsel in het ziekenhuis liggen of inmiddels zijn overleden.

Inmiddels zijn we twee dagen verder en staat Volendam volop in de belangstelling. Er zijn er veel berichten in de media geweest, waaronder ook vanzelfsprekend in FOK!, waarin veel verteld is over het verloop van de ramp. Met deze review willen we zoveel mogelijk van dat nieuws hier inventariseren en daar een dossier van maken. Niet ter verwerking, maar wel ter naslag.

In deze review zul je dus ook in de loop van de tijd een verzameling aantreffen van verhalen, berichten, discussie’s op het forum en reportages. Uiteraard hopen wij natuurlijk ook dat mensen die iets extra’s willen toevoegen aan dit dossier, hun bijdrage zouden willen leveren. Op die manier wordt dit een dossier van ons allemaal.

FOK!Crew
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.