FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 januari 2001

Uraniummunitie niet gevaarlijk

Strolie75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VN-vredesmacht in Bosnie bestrijdt dat er een relatie is tussen verarmd uranium in munitie en leukemie bij soldaten. SFOR noemt het risico na onderzoek 'verwaarloosbaar'.

Volgens SFOR is het verarmde uranium 40% minder radioactief dan uranium in de natuur. Ook het Duitse ministerie van Defensie zegt op basis van een steekproef onder blauwhelmen dat er geen verband is met gebleken kwalen. Tijdens de oorlog in Bosnie zijn zo'n 10.000 uraniumgranaten afgeschoten, in Kosovo meer dan 30.000. Voorzitter Romani Prodi van de Europese Commissie wil snel opheldering van de NAVO over de risico's van de munitie.

Duits echtpaar wint Amerikaanse lotto

Ali Salami had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Duits echtpaar heeft 12 miljoen dollar gewonnen nadat ze op vakantie in de Amerikaanse staat 5 loten hadden gekocht.

Het echtpaar kocht de loten kort voor de trekking van 9 december bij een kruidenier in St. Petersburg Beach. De winnaars zijn van plan een nieuwe auto en een groter appartement te kopen en een cruise te gaan maken.

BB3 misschien op andere locatie

Ali Salami had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veronica heeft plannen om een eventuele derde versie van het programma ergens anders op te nemen dan in het huis wat nu in Almere staat. Het is zeker de bedoeling dat er een vervolg komt.

Achter de schermen wordt druk overlegd over de opzet van een vervolg. Er wordt gesproken over de mergelgroeve in Maastricht, maar er staan nog veel mogelijkheden open.

Eerste uitkeringen aan joden

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijftig joden hebben als eersten een uitkering van 14.000 gulden ontvangen ter compensatie van het gebrekkige rechtsherstel na de oorlog. Bij het bureau Maror-gelden zijn inmiddels achtduizend aanvragen voor een uitkering binnengekomen.

Het bureau heeft in de eerste maand van zijn bestaan 25.000 verzoeken om informatie gekregen, merendeels afkomstig van Nederlandse joden. De reclamecampagne om naar Israël en de Verenigde Staten geëmigreerde joden te wijzen op de uitkeringen, is net begonnen.

In totaal verwacht het bureau 36.000 uitkeringen te doen. Directeur R. Hompes van de stichting Maror-gelden Overheid vindt niet dat het aantal aanvragen achterblijft bij die verwachting. Mensen hebben pas een maand de mogelijkheid een uitkering aan te vragen. "Er zullen misschien mensen zijn die afwachten wat relaties doen."

Coke waait weg van Amsterdamse toiletten

Ali Salami had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Cocaïnesnuivers die de beschutting van het toilet opzoeken in het Amsterdamse café en jeugdhotel The Last Waterhole komen bedrogen uit. Sinds een maand blazen daar namelijk ventilatoren op de toiletten. Volgens eigenaar is het nieuwe wapen tegen het verboden cokegebruik effectief.

Hij sluit niet volledig uit dat er zo nu en dan coke wordt gebruikt in zijn zaak. Er zijn doorgewinterde gebruikers die een bepaalde dosering in een soort flesje hebben dat ze overal in hun neus kunnen steken. Maar sinds de ventilatoren op de toiletten blazen heeft hij geen mensen meer van de wc's hoeven trekken.

Horecaondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor verboden druggebruik in hun zaak. Als de politie toch drugs in de zaak vindt, volgen er sancties. In het uiterste geval kan de burgemeester opdracht geven om de zaak te sluiten.

Man opgepakt wegens filmen onder damesrok

UTCHBAS@ALTAVISTA.COM>BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse man die een videocamera in zijn schoen had geïnstalleerd om onder damesrokken te filmen, is in Florida gearresteerd. De 42-jarige man is volgens internetnieuwsdienst Ananova opgepakt door beveilingspersoneel van een supermarkt. Verschillende vrouwen hadden geklaagd dat de man heel dicht achter hen liep.

In zijn tas vond de politie later een videorecorder en banden waarop beelden waren te zien van verschillende vrouwen. De man is opgepakt op beschuldiging van voyeurisme, meldt de plaatselijke krant de Tampa Tribune.

Woedende olifant staat lijk niet af

UTCHBAS@ALTAVISTA.COM>BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Politiemensen in de Indiase deelstaat Assam hebben meegedeeld dat half december een man door een olifant uit een boom is getrokken en vervolgens dodelijk is vertrapt. Sindsdien loopt de dikhuid met het lijk door de bossen.

De man was de boom in gevlucht om aan een denderende kudde olifanten te ontkomen. Eén van de dikhuiden plukte het slachtoffer tussen de takken vandaan en vertrapte zijn benen. De olifant raakte vermoedelijk nog meer geïrriteerd omdat omstanders tevergeefs probeerden het slachtoffer te redden. Hij vertrapte de man dodelijk en nam het lijk vervolgens mee. Volgens de lokale politie draagt de zwaargewicht sindsdien zijn slachtoffer mee, inmiddels meer dan twee weken.

Reserve Oscars

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Academy of Motion Arts and Sciences, die elk jaar de Oscars uitreikt, laat dit jaar reservebeeldjes maken om een herhaling van de paniek van vorig jaar te voorkomen. Toen werden de 55 Oscars, of "Academy Awards", zoals ze eigenlijk heten, gestolen.

Pas aan de vooravond van de uitreiking zijn ze toen teruggevonden in een vuilnisbak in Los Angeles. De replica's zullen worden bewaard in een kluis in het hoofdkantoor van de Academy.

Schroothandelaar Willie Fulgear werd vorig jaar een nationale held, toen hij de beeldjes terugvond en ze aan de Academy teruggaf. Als dank kreeg hij 50.000 dollar en een uitnodiging voor het prijzengala. De zaak kreeg een onverwachte wending toen Fulgears broer, Hohn Harris, in oktober wegens de diefstal werd aangeklaagd.

Dr. Dre genomineerd voor Grammy

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rapper Dr. Dre is vijf keer genomineerd voor de Grammy-awards. Ook Eminem behoort tot de gelukkigen met een nominatie, net als Paul Simon, Steely Dan, BB King, U2 en Madonna.

De nominaties voor de 43e Grammy Awards zijn gisteren bekend gemaakt. De uitreiking is op 21 februari in Los Angeles.

Eminems nominatie leidde tot een protest van ee groep van homoseksuelen. Volgens hen zetten de teksten van Eminem aan tot haat. Michael Greene, een hoge vertegenwoordiger van de Academy of Recording Arts and Sciences, verdedigt de nominaties door erop te wijzen dat Eminem "de microfoon gebruikt als therapeut".

Harry Potter in braille

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Harry Potter en de Vuurbeker, het nieuwste boek uit de populaire serie van Joanne Rowling, zal binnenkort ook verkrijgbaar zijn in braille. Dankzij een gift van Hagenaar K. Borsje, vorig jaar door stichting Humanitas Den Haag uitgeroepen tot Beste Buur 2000, kon het boek worden omgezet in blindentaal.

Borsje schonk de 2000 gulden behorend bij zijn titel aan de Nederlandse Luister- en Braille Bibliotheek. Deze presenteerde vandaag de braille-uitvoering van het boek in Den Haag.

Marc-Marie naar de KRO

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Cabaretier Marc-Marie Huijbregts, landelijk bekend geworden door zijn rol als invaller van Thomas Acda in Dit Was Het Nieuws, gaat naar de KRO. Hij heeft een meerjarig contract getekend. Nog voor de komende zomer zal hij zes keer te zien zijn met een eigen programma. Wat voor soort programma het wordt, kan de KRO niet zeggen, behalve dat het "nauw zal aansluiten bij zijn persoonlijkheid".

Marc-Marie had volgens de KRO ook aanbiedingen van andere publieke en commerciële omroepen op zak. Hij is sinds 1999 lid van de comedytrain, en won in hetzelfde jaar de jury- en de publieksprijs van het Camerettenfestival in Rotterdam. Vorig jaar ontving hij de Pall Mall Export Stichting prijs.

Volgens de KRO voelt Marc-Marie zich wel thuis bij de omroep, omdat hij "katholiek is opgevoed en goed past bij het nieuwe elan dat de omroep uitstraalt".

Foto's Alex en Maxima in Argentinië

Zoals hier al werd gemeld bracht onze kroonprins Guillermo Alejandro Orange Nassau samen met zijn geliefde Máxima Zorreguieta oudejaarsavond door in Argentinië. De Argentijnse roddelbladen maakten daar uitgebreid foto's van. Als de onderstaande foto's volgende week in onze rioolbladen verschijnen kunnen ze in de rubriek 'Wat dragen de sterren?' in ieder geval geen commentaar geven. De kleding van het stel is perfect op elkaar afgestemd.


De voorpagina van het blad



Gezellig samen wandelen...


Ah! Het avondeten is in ieder geval geregeld!


Het optrekje waar ze verbleven...


Ik persoonlijk hoop iig dat Willem lekker met Maxima gaat trouwen!

Johnny de Mol nieuwe TMF veejay

De 21-jarige Johnny de Mol wordt de nieuwe veejay van de muziekzender The Music Factory (TMF). Dat heeft TMF dinsdag bekendgemaakt.

Johnny de Mol is de zoon van Willeke Alberti en John de Mol, en is tevens zanger van de groep Good Times en acteur in Goede Tijden, Slechte Tijden. Hij is vanaf 29 januari op werkdagen te zien tussen 18:00 en 21:00 uur met het programma '100 procent Johnny'.

Check ook de site van TMF voor meer informatie over Johnny.

Rusland plaatst nieuwe kernwapens

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor het eerst sinds de Koude Oorlog heeft Rusland weer tactische kernwapens gestationeerd op een van de militaire bases aan de oostkust.

De stationering van deze kernwapens in Kaliningrad is een reactie op de uitbreiding van de NAVO naar het oosten. In Kaliningrad, een strook Russisch grondgebied tussen Polen en Litouwen, bevindt zich het hoofdkwartier van de Russische Oostzeevloot.

Amerikaanse inlichtingendiensten zouden de stationering van de kernwapens al in juni ontdekt hebben, maar tot voor kort verzwegen hebben. Woordvoerder Kenneth Bacon van het Amerikaanse ministerie van defensie wilde tegenover de Washington Times alleen maar kwijt dat plaatsing van tactische kernwapens in Kaliningrad haaks zou staan op de Russische belofte om het Baltische gebied kernwapenvrij te maken.

George Bush Jr. heeft nu al verhouding?

Amerika’s aanstaande president George W. Bush heeft een verhouding met de actrice Bo Derek, zo melden enkele Amerikaanse kranten gisteren.

De verhouding zou zo intens zijn dat First Lady Laura al scènes heeft gemaakt en Bo Derek telefonisch de wacht heeft
aangezegd. Bush heeft in het verleden vaak zijn bewondering voor Bo Derek geuit

Zelf vraag ik me af of Bo Derek nu ook ergens kledingstukken heeft bewaard uit vroegere jaren met witte spetters , aldus FOX die ons dit nieuws bracht.

Wel NS-station, geen treinen

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De nieuwbouwwijk Castellum in Houten krijgt een primeur: er komt wel een NS-station, maar geen treinen. Reizigers kunnen gebruik maken van een tram, die de inwoners van Castellum naar het bestaande station in Houten brengt, ca. 2 kilometer verderop. De tram rijdt elk kwartier en is officieel een NS-tram, die rijdt op aparte rails vlak naast de twee bestaande NS-sporen.

Pas in 2005 liggen er vier sporen tussen Utrechts en Houten en zullen er gewone NS-treinen op Station Castellum stoppen.

Bloemendaals Hemeltje sluit gastenboek

Café 't Hemeltje in Bloemendaal heeft het gastenboek op de internetsite gesloten na smakeloze grappen van onbekenden over de ramp in Volendam. Volgens een medewerker dachten de onbekenden met café De Hemel uit Volendam van doen te hebben.

De internetsite www.hemeltje.nl werd veel bezocht sinds de brand in het Volendams café tijdens de jaarwisseling. Maar naast medelevende reacties, plaatsten sommigen in het gastenboek misplaatste grappen over de cafébrand Daarop werd het gastenboek afgesloten.

't Hemeltje in Bloemendaal heeft ook overwogen de nieuwjaarsreceptie van komend weekeinde af te gelasten. Na overleg is echter besloten de bijeenkomst toch door te laten gaan. Tijdens de receptie wordt wel stilgestaan bij de tragedie in het bijna gelijknamige café in Volendam.

Paus heeft Parkinson

Wat de hele wereld allang wist, is eindelijk door de persoonlijke arts van paus Johannes Paulus II officieel bevestigd: de kerkvader leidt aan de ziekte van Parkinson. Volgens professor Gianfranco Fineschi, die sinds 1981 de paus bijstaat, zou de paus er zelfs goed aan doen te stoppen met zijn activiteiten.

"Iedere keer als hij op reis gaat of zich vermoeit tijdens een officiële plechtigheid vrees ik voor zijn gezondheid", aldus Fineschi. "Ik zou hem moeten verplichten om rust te nemen, maar het zou geen zin hebben. De vele operaties zijn ook zeer zwaar voor hem geweest en toch blijft hij doorgaan."

Volgens de rooms-katholieke schrijver Vittorio Messori, die in 1994 beroemd werd met zijn interview-boek over de paus, piekert de 80-jarige er niet over om te rusten. "Johannes Paulus II weet heel goed dat er binnen de Kerk geen plaats is voor een demissionaire paus. Hij zou desnoods vanuit een rolstoel de kerk leiden", aldus Messori.

Vitesse-soap naar nieuwe climax

De schimmige ontwikkelingen rondom Vitesse dreigen de club verder in de problemen te brengen. Het Amerikaanse Wal-Mart openbaart vandaag zijn plannen met de Arnhemse club, maar de trieste soap van de afgelopen weken heeft de kansen op de reddingsboei van minimaal 100 miljoen gulden verkleind. Het moddergooien tussen ex-preses Aalbers en Vitesse cq interim-voorzitter Jos Vaessen heeft volgens een woordvoerder van de Amerikanen de vooruitzichten er niet beter op gemaakt. "Vitesse is op dit moment terug naar de status van een gewone kandidaat", zegt Rocky Tuanakotta, die zijn buik meer dan vol zegt te hebben van de affaires in het Gelredome.

Tuanakotta werd een jaar geleden in de hand genomen door de Amerikaanse supermarktreus om de mogelijkheden in Europa te verkennen. De intermediair: "Wij waren in Italië heel ver met Verona. In Nederland heb ik eerder met AFC en AGOVV gesproken. Maar onze ambities kwamen niet overeen. Nederland is een klein land en ze zoeken een stad met een mondaine uitstraling. Misschien dat we nu beter naar Rotterdam kunnen kijken. En dan heb ik het niet over Feyenoord", baalt de Zuid-Molukker van de onverkwikkelijke gang van zaken.

Volgens Tuanakotta wil Wal-Mart nog méér dan 100 miljoen investeren om een dochtermaatschappij in de markt te zetten. "Een supermarkt die via internet werkt, dat is de toekomst. Als die gasten er echt werk van maken, dan komen ze echt niet aan met 40 miljoen dollar. Ze hebben onlangs in Amerika een basketbal- en ijshockeyclub voor honderden miljoenen overgenomen en willen nu hun ambities in Europa verwezenlijken."

Willem-Alexander bezoekt familie Maxima

Prins Willem-Alexander en zijn vriendin Máxima Zorreguieta hebben de afgelopen week oud en nieuw gevierd in Argentinië.

De prins en zijn vriendin kwamen volgens de Argentijnse pers op 27 december aan in het stadje Bariloche, waar de familie Zorreguieta een buitenverblijf heeft.

Daar zouden zij zijn opgewacht door Máxima's broer Martín en zijn vrouw. Samen reisde het gezelschap door naar het dorpje Villa Cathedral waar de hele familie Zorreguieta de prins opwachtte.

Later reisden de Prins van Oranje en Máxima door naar een plaatsje in de buurt van Cholila in het verlaten Patagonië. Het paar verbleef daar in een eenvoudig pension en vermaakte zich volgens de Argentijnse waarnemers met vissen en paardrijden.

Posh en Beckham wellicht op postzegels

De Britste celebrities Victoria en David Beckham doen een gooi naar eeuwige roem door hun portretten wellicht te laten afbeelden op postzegels. De landelijke filatelie organisatie van Engeland laat ondertussen weten hier niet afwijzend tegenover te staan.

Dit zou een breuk betekenen met de gangbare regels, want alleen leden van de koninklijke familie of overleden personen mogen op Britse postzegels. De laatste 'burger' die op een postzegel verscheen, was Freddie Mercury in 1999.

Britney-fans willen Steps-cover

Fans van Britney Spears zouden niets liever willen dan dat de zangeres een nummer van Steps zou zingen. Er is een spontane stroom van emails naar de website van Spears op gang gekomen, waarin de zangeres om deze gunst gevraagd wordt.
Kate Green, een fan, zegt: "Ik vind dat Britney een cover van Steps 'Here And Now' zou moeten zingen. Het is een nummer dat haar op het lijf geschreven is..."

Een andere fan voegt toe: "Dat zou inderdaad fantastisch zijn. En daarnaast zou ze ook een eigen versie van Janet Jackson's 'Together Again' moeten opnemen. Het is een te gek nummer dat Britney goed zou passen". Het zou niet de eerste keer zijn dat Spears een cover opneemt. Eerder zong een versie van '(I Can't Get No) Satisfaction' van de Rolling Stones.

Rechters op vakantie

Zeker 129 Indonesiërs zijn in Cirebon op Java samengeperst in kleine politiecellen omdat de rechters in de regio nog op vakantie zijn. Voor 10 januari komen ze niet terug en dus moeten de verdachten wachten. Het geld voor het eten raakt intussen op, aldus het Indonesische persbureau Antara.

De groep moet vooral voorkomen in verband met kleine overtredingen tijdens het Nieuwjaarsfeest. In vrijwel alle gevallen zal er alleen een kleine geldboete worden gevorderd.

Katherine Harris krijgt baan van Bush

Katherine Harris, de omstreden Republikeinse minister van de staat Florida en fervent aanhanger van de nieuwe president Bush, is in de race om speciale gezant voor Latijns-Amerika te worden. Dat meldt The Washington Post.

Harris was verantwoordelijk voor de kiescommissie in Florida, de staat waar uiteindelijk rechters moesten uitmaken of Bush of Gore had gewonnen. Harris stelde onder meer omstreden tijdslimieten aan de handmatige tellingen van de stemmen en ze stapte ook naar de rechter om handtellingen in enkele districten te verbieden.

Volgens bronnen van de invloedrijke Amerikaanse krant ligt het niet voor de hand dat Harris een topbaan in Washington krijgt die goedkeuring van de senaat behoeft. De ,,Speciaal gezant voor de Amerika's'' kan zonder goedkeuring van de senatoren aan de slag. De post van speciaal gezant is overigens ooit uitgerekend door de Democratische president Clinton in het leven geroepen.

Een woordvoerster van de nieuwe president Bush zei woensdag dat ze niets weet van een eventuele benoeming van Harris. Ze weigerde nader commentaar te geven.

Jongen ontvoerd en verminkt

Bewapende en gemaskerde mannen hebben woensdag in Noord-Ierland een jongeman ontvoerd en in beide voeten geschoten. Volgens de politie werd de 18-jarige jongen gewond teruggevonden in het plaatsje Dungannon.

Onbekenden namen hem 's avond mee naar een onbekende plaats. Dergelijke wraakacties komen vaker voor in Noord-Ierland. Paramilitaire groeperingen verminken geregeld afvalligen en dissidenten om ze te straffen en om aan te tonen dat ze het nog steeds voor het zeggen hebben.

Zeeuwse wolf doodgeschoten door jager

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 'Waaslandwolf' die wekenlang schapenboeren in Zeeuws-Vlaanderen en het Belgische Waasland rondom Lokeren teisterde, is al lang dood en begraven. Dat zegt directeur Jan Rodts van de Vogelbescherming Vlaanderen en het speciale Wolventeam dat jacht maakt op het dier. Een anonieme jager heeft in een e-mail aan Rodts gemeld dat hij de wolf heeft doodgeschoten en vervolgens begraven.

Een Nederlandse persfotograaf kreeg dezelfde melding al rond de kerstdagen. Rodts heeft de jager gevraagd zich bij hem te melden. De Belgische natuurvorser heeft inmiddels contact gehad met de man via een e-mail en gaat uit van de waarheid van de melding. Rodts baseert zijn overtuiging op het feit dat inmiddels alleen nog kippen zijn doodgebeten en niet langer schapen. De wolf maakte specifiek jacht op schapen, zo meent Rodts.

Vorige week maakte de Belgische rijkswacht in Lokeren nog een vergeefse klopjacht op de wolf. Daar werden op een boerderij wel vijftien dode kippen aangetroffen. Inmiddels zeggen ook inwoners van dorpen rondom Brussel de wolf te hebben waargenomen. Volgens Rodts gaat het echter om wilde honden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.