Bush rondt formatie kabinet af

De aanstaande Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren zijn kabinetsformatie afgerond met de langverwachte benoeming van een Democraat. Het gaat om de Aziatische Amerikaan Norman Mineta (69) die in de regering van president Bill Clinton minister van Handel is.

Mineta was de eerste Amerikaan van Japanse afkomst die op een kabinetspost belandde. Hij is nu door de Republikein Bush voorgedragen als Verkeersminister. Mineta heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in de VS vastgezeten in een van de later zeer omstreden interneringskampen voor Japanners.

Bush maakte gisteren ook de benoeming bekend van een vierde vrouwelijke minister: Linda Chavez. Zij krijgt de leiding over het departement van Werkgelegenheid. Verder heeft Bush de Republikeinse senator Spencer Abraham benoemd tot minister van Energie.

Samen met zijn vice-president Dick Cheney heeft Bush in recordtijd een kabinet samengesteld sinds de afloop van het verkiezingsdrama, nu bijna drie weken geleden. De komende regering-Bush heeft een multicultureel gezicht met onder andere Mineta, en twee eerder benoemde zwarte ministers (Colin Powell op Buitenlandse Zaken en Rod Paige op Onderwijs).

Chavez is de derde Latino op een hoge post. Eerder wees Bush de Cubaanse immigrant Mel Martinez aan als minister van Huisvesting en Al Gonzales als zijn juridische topadviseur in het Witte Huis.

De benoeming van de ultra-conservatieve Republikein John Ashcroft tot minister van Justitie stuit intussen op steeds meer weerstand. Dominee Jesse Jackson is een campagne begonnen om de nominatie van Ashcroft tegen te houden. De ministersbenoemingen moeten worden goedgekeurd door de Senaat, en Jackson probeert de Democraten tegen Ashcroft op te zetten. De Republikein wordt van racistische denkbeelden beschuldigd. Zo zou hij zich in het verleden als gouverneur van Missouri hebben verzet tegen opheffing van rassenscheiding. Ook keerde hij zich vorig jaar tegen de promotie van een zwarte rechter.