FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 januari 2001

Oudste bioscoop van Nederland dicht

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf aanstaande zondag gaat de oudste, nog draaiende, bioscoop van Nederland gaat dicht. Dan zan er geen films meer te zien in de City Bioscoop aan de Vleeschstraat in Venlo. De bioscoop opende zijn deuren voor het eerst, bijna 100 jaar geleden, in 1907. Dit is 4 jaar eerder dan Tuschinksi in Amsterdam opende.

De reden dat exploitant Joep Caubo ermee stopt, is dat hij niet meer tegen de concurrentie van de populaire megabioscopen op kan. De laatste film die zondag gedraaid zal worden is, heel toepasselijk: Titanic .

Plassende automobilist raakt wagen kwijt

Een 33-jarige inwoner van Tiel is vanavond berooft van zijn bestelauto, toen hij plots last had van hoge nood .

Hij stopte langs de weg ter hoogte van Beusichem om te plassen. Daarbij liet hij de auto staan, met de motor draaiend. Terwijl hij zijn behoefte deed, zag hij over zijn schouder dat een onbekende man in de wagen stapte en er als een haas vandoor ging. De Tielenaar moest vervolgens lopen naar Culemborg, waar hij aangifte deed.

Met dank aan AliSalami voor de tip!

Late millenniumbug legt Noorse treinen stil

Ali Salami had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een jaar na de millenniumwisseling zijn de Noorse Spoorwegen geraakt door de millenniumbug. Tientallen treinen konden zondagmorgen niet vertrekken nadat het centrale besturingssysteem weigerde te werken.

Het probleem kon tijdelijk simpel worden opgelost door een nieuwe datum in te stellen in het systeem. De gevolgen bleven beperkt tot de Signatur-hogesnelheidstreinen en de gloednieuwe luchthaventreinen in Oslo. Maandag was het verkeer weer zoals normaal.

Namen van slachtoffers

Tijdens de persconferentie zijn de namen van de dodelijke slachtoffers vrijgegeven:

Jonk, Everardus Petrus Nicolaas, 29-01-82

Veerman, Yvonne Geertruida Eva, 22-04-83

Runderkamp, Dennis Nicolaas Maria, 15-12-78

Steur, Rudolf Mattheus Maria, 27-05-85

Kwakman, Nicolaas Hendricus Maria, 21-09-77

Veerman, Lennart Reinhard, 14-07-84

Koning, Nicolaas Cornelis Maria, 26-04-78

Schokker, Hendricus Cornelis Maria, 17-07-79

Buys, Liesbeth, 29-09-87

Namens de gehele crew van Fok!Zine en alle Fok!kers willen we via deze weg ons medeleven betuigen aan de nabestaanden van de slachtoffers van deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Brand eist tiende slachtoffer

Het totaal aantal dodelijke slachtoffers van de brand in café Het Hemeltje in Volendam is vandaag opgelopen tot tien. Het negende slachtoffer is een 13-jarig meisje dat gisteravond laat in het ziekenhuis overleed.

Volgens het Brandwondencentrum in Beverwijk is inmiddels een tiende persoon overleden. Algemeen chirurg M. Hunfeld van het Rode Kruis Ziekenhuis waarvan het centrum deel uitmaakt, heeft dat dinsdag op een persconferentie bekendgemaakt. De gemeente Volendam houdt nog vast aan negen doden.

In totaal liggen nog zo'n negentig mensen in het ziekenhuis. Ongeveer zestig krijgen intensieve zorg, dat wil zeggen dat zij op de afdeling intensieve zorg liggen of worden beademd. De komende dagen worden heel moeilijk voor vijf mensen, aldus Hunfeld, maar dat aantal kan nog groter worden. Dertig tot veertig mensen hebben lichte brandwonden.

De slachtoffers die giftige rook binnenkregen en ernstige brandwonden hebben, liggen nog aan de beademing. Er wordt nog niets aan de longen gedaan. Eventuele zwellingen in de longen worden verholpen door beademing. Later kunnen er complicaties optreden. Door de neerslag van roet kan er chemische verbranding optreden, waardoor een soort longontsteking ontstaat. Eind deze week, begin volgende week kan die zich openbaren. Slaat de behandeling daarvoor aan, dan zijn de patiënten op de goede weg.

Familieleden van de slachtoffers en mensen uit het hele land hebben naar het Brandwondencentrum gebeld om huid aan te bieden. Het centrum kan daar geen gebruik van maken omdat alleen huid van overleden mensen kan dienen voor donatie. Extra huid is ook nog niet nodig, er is genoeg in voorraad in de huidbank. Dat geldt in elk geval voor deze week, maar waarschijnlijk ook voor volgende week.

Personeel van het Brandwondencentrum heeft dinsdag een belronde gemaakt langs alle ziekenhuizen waar slachtoffers van de brand zijn opgenomen. Daarbij heeft het advies gegeven voor de behandeling. Woensdag gaan twee teams op pad om de patiënten te bezoeken en om te kijken wie er het eerst naar Beverwijk moeten worden overgebracht.

Geen vrede in Midden-Oosten onder Clinton

Diepvriez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Premier Barak van Israël denkt niet dat er nog tijdens het presidentschap van Bill Clinton een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen komt. Clinton maakt 20 januari plaats voor George Bush. Hij heeft dinsdag nog een gesprek met de Palestijnse leider Arafat.

Voor de radiozender van het Israëlische leger zei Ehud Barak dat het niet redelijk is te geloven dat in de komende drie weken nog een overeenkomst tot stand komt. Hij zei dat hij wil nadenken over het sturen van vertegenwoordigers naar Washington als er een einde komt aan het 'terrorisme' tegen Israëliërs en de samenwerking op het gebied van veiligheid tussen Israël en de Palestijnen wordt hervat.

De Palestijnse leider Arafat is naar de Amerikaanse hoofdstad vertrokken. Daar zal hij dinsdag nog een ontmoeting hebben met president Clinton om te spreken over het Amerikaanse vredesplan voor het Midden-Oosten. Arafat en Clinton hebben maandagavond al bijna een uur met elkaar telefonisch overlegd.

Schaf je eigen satellietje aan

Diepvriez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Is je vrouw weggelopen? Neem dan een satelliet! De CubeSat heeft een doorsnede van 10 centimeter en weegt ongeveer een kilo. De persoonlijke mini-satelliet is het cadeau voor de 'geek' die alles al heeft.

Volgens de uitvinders, Dale Richards en Robert Twiggs, laatstgenoemde is professor aero- en astronautica aan de Stanford University, is het product met 45000 dollar een koopje. Aangezien de lancering van een normale satelliet normaliter miljoenen kost, hebben ze waarschijnlijk gelijk. Het tweetal wil de satellieten met ontmantelde Russische raketten de lucht insturen.

Maar wat moet je ermee? Volgens Richards en Twiggs kun je er microprocessors en andere componenten mee testen in de ruimte, of het ding uitrusten met sensoren om er data mee te verzamelen. Het probleem is wel dat de satellieten zo klein zijn, dat er - naast alle telecomapparatuur - nauwelijks meer iets in kan.

Maar Twigs heeft er alle vertrouwen in. "Er zullen mensen komen die een eigen satelliet willen hebben". Hij vergelijkt de situatie met het begin van Internet. "Wat kon je vijf jaar geleden met Internet. En kijk nu eens naar alle applicaties die er zijn!"

De mini-satellietmarkt is nu nog klein, en voornamelijk interessant voor wetenschappers. Hoewel er wel een bedrijf bestaat dat zijn diensten aanbiedt om de as van je geliefde in een baan om de aarde te brengen.

Marco Borsato best verkopende artiest

Marco Borsato is dit jaar voor de derde keer in zijn carrière de best verkopende artiest in Nederland. Volgens platenmaatschappij Polydor gingen er het afgelopen jaar in totaal 421 duizend cd's van de Alkmaarse zanger over de toonbank. Borsato verkocht van zijn album 'Luid en duidelijk' zo'n 398 duizend exemplaren. De rest van de verkoop is verdeeld onder zijn cd's 'De Bestemming' en 'De Waarheid'. Dankzij die cd's werd hij in 1996 en 1998 ook de best verkopende artiest van Nederland.

Tweede in de verkoop van cd's in 2000 is Doe Maar met 278 duizend exemplaren van hun nieuwe albums. De top 5 wordt aangevuld door Santana, The Corrs en Krezip.

Humor nieuw wapen webwinkels

Humor moet websurfers over de streep gaan trekken om online te winkelen. Amerikaanse onderzoekers hebben een database met grappen samengesteld. Internetters wordt vervolgens gevraagd hoe leuk de grappen zijn. Aan de hand hiervan willen de wetenschappers software ontwikkelen die boeken, cd’s en video’s kan aanbevelen die mensen gegarandeerd leuk zullen vinden.

Met dit systeem moeten de online verkopen flink opgekrikt worden. Wetenschappers aan de Universiteit van Californie in Berkeley gaan een computersysteem ontwikkelen dat moet voorspellen wat mensen grappig vinden. Zo moeten snel de voorkeuren van iemand blootgelegd worden. Het is makkelijker om te zien wat mensen grappig vinden dan welk boek mensen leuk vinden.

Aan de hand van de resultaten kunnen e-tailers bepaalde artikelen aanbevelen. Dit aanbevelen is een van de belangrijkste methodes om klanten te bewegen meer te kopen. De onderzoekers denken met dit nieuwe systeem een snel, eenvoudig en succesvol systeem in handen te hebben.

Taiwanese schepen arriveren in China

Voor het eerst in vijftig jaar hebben dinsdag Taiwanese schepen legaal de wateren tussen Taiwan en China overgestoken en zijn afgemeerd in Chinese havensteden. Dat hebben de havenautoriteiten van de stad Fuzhou bekendgemaakt.

De historische reis begon op de omstreden Taiwanese eilanden Matsu en Quemoy voor de kust van de Chinese Volksrepubliek. De overtocht naar het vasteland is een kleine maar belangrijke stap in de richting van het volledige herstel van de handel, het transport en een postdienst tussen de twee staten.

Twee schepen met in totaal tweehonderd opvarenden arriveerden in de havenstad Xiamen. Het derde schip met in totaal 498 pelgrims en zestien journalisten arriveerde in Fuzhou.

Afgelopen maand gaf Taipei toestemming voor de directe handels- en transportroute tussen de twee eilanden en het vasteland. Taiwan verbood directe handel, reizen en postroutes met de Volksrepubliek in 1949. In dat jaar vestigden zich nationalistische Chinezen onder leiding van Tsjang Kai-Sjek op het eiland Formosa waar ze de onafhankelijke staat Taiwan uitriepen. De eilandstaat is nooit erkend door Peking dat Taiwan nog altijd beschouwt als een opstandige provincie.

Loopse teef moet Zeeuwse wolf lokken

Jos de Bruin uit het Brabantse Zeeland en Bianca Hemminga uit Groningen hebben dit weekeinde met een loopse wolfshond tevergeefs jacht gemaakt op de wolf van Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland.

De wolf heeft al 39 schapen en een aantal kippen doodgebeten en houdt nu al meer dan twee maanden de gemoederen bezig.

Het duo heeft twee dagen door de akkers gelopen met de loopse hond, maar de wolf liet zich niet zien. "Ik ben ervan overtuigd dat we succes zouden hebben gehad als we hier een week voor uit konden trekken, maar onze tijd was echt tekort. Als hij het weekeinde nog niet is gevangen komen we misschien terug", aldus Jos de Bruin.

Onafhankelijk onderzoek naar brand

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de achtergronden en de afhandeling van de brand in café Het Hemeltje in Volendam. Dat heeft staatssecretaris De Vries (Binnenlandse Zaken) maandagavond aangekondigd. Hij bracht eerder op de dag een bezoek aan Volendam.

Wie het onderzoek gaat uitvoeren, is nog niet duidelijk. De Vries maakt dat volgens zijn woordvoerder bekend in een brief die hij deze week naar aanleiding van de brand naar de Tweede Kamer zal sturen. Volgens de zegsman zijn er enkele mogelijkheden, zoals een rijksinspectie of een onafhankelijke commissie.

De Vries heeft de indruk dat de hulpverlening direct na de brand effectief is verlopen. Hij heeft de gemeente Edam-Volendam hulp aangeboden bij de verdere afwikkeling van de brand. Zo heeft de staatssecretaris in overleg met minister Borst (Volksgezondheid) ondersteuning aangeboden bij de medische en psychische nazorg die de gemeente de slachtoffers en hun omgeving wil bieden.

Dieven eisen losgeld

Ali Salami had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De drie dieven die 22 december een zelfportret van Rembrandt en twee werken van de Franse schilder Renoir uit het Nationaal Museum in Stockholm stalen, eisen een losgeld van "verscheidene miljoenen Zweedse kronen".

De politie heeft zaterdag een brief ontvangen met foto's van de drie kunstwerken, waarvan de waarde op ongeveer 75 miljoen gulden wordt geschat.

Volgens Leif Jennekvist van de Zweedse politie "zal geen cent worden betaald" om de schilderijen weer in handen te krijgen. Uit de foto's blijkt dat de kunstwerken niet beschadigd zijn.

Morning-afterpil vrij voor Britse tiener

Ali Salami had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse tieners kunnen vanaf vandaag zonder recept de morning-afterpil halen bij de drogist. Meisjes vanaf de zestien jaar, maar ook jongere, wanneer zij 'rijp genoeg worden bevonden', hoeven hiervoor niet eerst meer naar een dokter.

De Britse regering hoopt met deze maatregel het enorm hoge aantal ongewenste zwangerschappen omlaag te krijgen. Dat is bij de Britse tieners het hoogste in West-Europa: 95.000 in 1999, waaruit 58.000 kinderen geboren werden. De Britse regering wil het aantal tienerzwangerschappen de komende tien jaar met de helft omlaag krijgen.

Op de vrije verstrekking van de morning-afterpil is door kerken en de anti-abortusbeweging woedend gereageerd. Daarnaast vrezen experts op het gebied van de volksgezondheid echter ook een toeneming van seksueel overdraagbare ziektes zoals aids. Volgens een van hen "geeft dit ook de verkeerde boodschap, dat je gewoon maar kan doen wat je wil, omdat er altijd onmiddellijk erna een middel is om je te helpen."

Staatsloterij verloot 8 miljoen

Ali Salami had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Staatsloterij verloot in januari een 'verjaarde' prijs van 8 miljoen gulden. De instelling doet dat ter gelegenheid van haar 275-jarig jubileum. Het gaat om prijzen die in 1999 niet zijn opgehaald. De prijzen kunnen tot een jaar na de trekking worden verzilverd.
In 1999 werd zo'n 780 miljoen gulden wel op tijd opgehaald. Het is voor het eerst dat verjaarde prijzen alsnog worden verloot, tot nu toe vervielen die aan de Staat. In totaal bedraagt de Jackpot eind januari 12 miljoen gulden.

De Superprijs van de Oudejaarsloterij is zondag in Limburg en Noord-Brabant gevallen. Twee helften van het winnende lotnummer BC 041570 werden in die provincies aangeschaft. Bovendien vielen hoofdprijzen van 1 miljoen gulden in Amsterdam, Eindhoven, Den Bosch, Papendrecht, St. Oedenrode en Kerkdriel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.