Blackview BV8000; telefoon voor een bouwvakker!

3. Bouwkwaliteit & uiterlijk

Bouwkwaliteit & uiterlijk:


Als we het toestel bekijken valt direct het robuuste uiterlijk op, al moet ik zeggen dat het al ietsjes meer bescheiden is dan het toestel van vorig jaar. Het gewicht is ook 25 gram lager, iets dat je direct merkt. Nog is het toestel met 223 gram aan de zware kant, maar dit weegt mee in het stevige gevoel van het toestel. 

Het toestel heeft ongeveer dezelfde opbouw als het voorgaande toestel. Een rubber grip aan de achter-, onder- en bovenkant met aan de zijkanten 2 metalen randen. Het rubber voelt wederom prima aan in de hand en lijkt voldoende grip te geven. Het toestel blijft met een relatieve schermgrootte van 63% nog vrij groot voor het scherm in het toestel, maar is nog redelijk met een enkele hand te bedienen. 

Daarnaast is het goed om te zien dat Blackview iets heeft gedaan met een van de grotere kritieken van vorig jaar: het kleine scherm en de grote behuizing. Zoals aangegeven is de behuizing bijna niet kleiner (wel dunner) geworden maar heeft Blackview gekozen voor een groter scherm in dezelfde behuizing. 

Blackview  BV6000: 

Blackview BV6000

Blackview BV8000:

Blackview BV8000 fp

Wanneer we de voorkant van het toestel bekijken vinden we het 5 inch scherm, boven het scherm vinden we de 8MP selfiecamera, de speaker en de nabijheids- en lichtsensor. Onder het scherm vinden we drie capacitieve knoppen voor menu, home en terug. De keuze voor de menuknop is erg jammer, ook bij het toestel van vorig jaar was dit al het geval. De menu knop heeft steeds minder functies binnen Android 7; ik had in plaats daarvan standaard liever een multitaskknop gezien. De knoppen zijn in tegenstelling tot vorig jaar niet verlicht. Ook is er geen mogelijkheid om de capacitieve knoppen uit te zetten en de Android onscreen knoppen te gebruiken. 

Blackview BV8000 tel 1

Aan de onderkant van het toestel zit een USB C aansluiting, dit is zeker een upgrade vergelijken met de micro USB achter een klepje van de vorige modellen. Helaas is het nog steeds een verzonken USB poort, dit houdt in dat alleen kabels met een lange(re) connector in het toestel passen. Standaard AUkey, Blitzwolf kabels passen dus niet. 

Blackview levert om die reden ook zelf netjes een micro USB naar USB C omzetstukje met langere connector mee, omdat deze lastiger te vinden zijn. Oviergens zijn deze kabels in de regel wel op Aliexpress te vinden.

Hoewel het jammer is dat Blackview een paar puntjes van kritiek niet heeft opgelost, heeft Blackview op andere punten toch geluisterd naar haar klanten. Dit is dan ook de reden dat er een notificatie-LED is geïnstalleerd op het toestel boven het scherm. 

Ook aan de bovenkant is in vergelijking met vorig jaar iets veranderd. Waar toen een 3.5mm aansluiting met klepje zat is dit laatste ook hier verwijderd. Helaas is in tegenstelling tot de Blackview BV6000 een stuk lastiger om eigen oordopjes met een normale 3.5mm plug te gebruiken; deze zijn ditmaal te kort om (goed) contact te maken. Het is jammer om te zien dat de standaardconnectors zo lastig(er) te gebruiken zijn. 

Grootste kritiekpunt op de bouw van het toestel zijn dan ook de oplaad- en 3.5mm aansluiting. Het niet kunnen gebruiken van de standaardkabels is een gemiste kans. Het gebruik van de verlengde USB plug is niet handig; hoewel deze kabels op internet wel te vinden zijn, belemmert het je als je snel een keer wilt opladen en je de kabel van het toestel vergeten bent. 

Aan de rechterkant van het toestel vinden we een metalen strip, in deze strip zitten de powerknop, vingerafdrukscanner en foto-knop. De knopjes zijn van plastic afgewerkt met een dun laagje metaal. De knopjes hebben prettige feedback. Ook de vingerafdrukscanner van het toestel werkt prettig, de plaats is op de plek waar je vaak je vinger hebt liggen waardoor unlocken snel en prettig werkt. Daarnaast reageert de scanner goed, er zijn zeer weinig foute scans. Hoewel ik door een eerdere ervaring geen fan was van een scanner op de zijkant van het toestel, heeft een aantal weken gebruik van deze scanner niet gehinderd, ergens werkte het wel prettig. 

Blackview BV8000

Blackview BV8000 tel 4

De cameraknop start de camera, maar helaas werkt evenals bij de BV6000 dit niet in standby, iets wat het openen van de camera via het lockscreen net zo snel maakt. De enige meerwaarde is dus de shutter functie die de knop biedt. 

Aan de linkerkant van het toestel vinden we nog drie knoppen. Deze knoppen zijn van boven naar onder: Volume-omhoog. volume omlaag, en een PTT/SOS knop.

De PTT/SOS knop laat je wanneer je een PTT (walkie-talkie) app installeert praten door deze knop in te drukken. Daarnaast functioneert de knop wanneer je hem lang ingedrukt houdt als alarm-knop: het toestel belt/sms't dan direct iemand met je gps-coördinaten. De meerwaarde hiervan ontgaat mij zelf een beetje. Helaas is de knop evenals op de voorgaande modellen niet in te stellen voor een andere functie. 

Ook de SOS-knop werkt alleen wanneer het scherm aanstaat (wel door de vergrendeling) waardoor ook hiervan het nut weer deels beperkt is. 

Aan de achterkant van het toestel vinden we bovenaan de 16 MP camera met daarnaast de LED flash. Onderaan vinden we de monospeaker die een aardig luid geluid kan weergeven. De lage tonen ontbreken maar op iets onder het maximale volume klinkt de speaker niet al te slecht. 

Blackview BV8000 tel 2

Blackview BV8000 sims

Onder de camera vinden we een metalen klepje dat vast zit met vier schroefjes. Achter dit klepje vinden we het slot met de micro SD en nano-sim sloten (2 stuks). 

Bouwkwaliteit in de praktijk: 

Allereerst een testje onderwater. De telefoon heeft een halfuur onder water gelegen. Eerst in een emmer (40 cm) en vervolgens nog eens 10 minuten in deze vaas. Het toestel doet het nog steeds zonder problemen en zover ik kan zien heeft de simkaartklep geen water doorgelaten. Wel dacht het toestel kort dat er een headset was aangesloten, na het toestel een minuutje op de kop te hebben gehouden en hierdoor het water uit de aansluiting gelopen was werkte het toestel weer als vanouds. 

Blackview BV8000 tel water