Blackview BV8000; telefoon voor een bouwvakker!

5. Prestaties & Software

Prestaties

Uiteraard is de telefoon aan diverse testen onderworpen waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk heb ik ook de Blackview BV8000 in de praktijk getest en ook deze resultaten kun je hier vinden.  

Benchmarks

De SOC (System On a Chip); een MTK6757 (Helio P20) processor geklokt op 2.3GHz. Deze processor van MediaTek in combinatie met 6GB RAM zorgt voor de volgende benchmarks:

Antutu:  

In vergelijking met de BV6000 (47278) en andere Helio P10 toestellen van vorig jaar merk je dat de P20 in de Blackview weer een redelijke upgrade is. De score is met score van 60257 kan het toestel redelijk goed meekomen met andere toestellen in deze prijsklasse. De snellere GPU draagt hier ook aan bij.  

Geekbench:

In vergelijking met de BV6000 doet de BV8000 het logischerwijs ietjes beter. De cores van de Helio P20 processor draaien op een iets hogere snelheid dan de vorig jaar uitgebrachte P10 processor. Maar de A53 cores zijn gelijkwaardig aan die van vorig jaar. 

De Multiscore van Geekbench waar meerdere cores worden vergeleken is het verschil iets groter met 3800 tegen 3500 in het model van vorig jaar. 

Zoals te zien zijn er in de benchmarks weinig afwijkende resultaten te vinden. De Mediatektoestellen moeten het nog steeds doen met een oudere GPU die ver achterblijft bij de Snapdragon 8-serie. De verdere prestaties zijn in de prijsklasse waarin het toestel opereert zeer goed vergelijkbaar of zelfs iets beter dan de Snapdragon 6-serie. 

Connectiviteit

Hieronder kun je de ervaringen vinden die ik heb gehad op het gebied van connectiviteit met dit toestel. 

GPS:

De GPS van het toestel is een erg goed. Niet alleen kan het toestel binnen enkele seconden veel satelieten zien, maar hij heeft ook nog eens met alle gevonden satellieten een lock.

Daarnaast werkt het toestel goed met sporttracking en navigatie-apps, waar toestellen soms nog wel eens eens een paar meter van de locatie afwijken waardoor je naast de snelweg aan het rijden bent of je sporttracking ineens meer meters registreert is dat bij onze BV8000 unit niet het geval. 

Wifi


De Blackview BV8000 is uitgerust met een standaard MTK radio, deze chipset heeft naast de WiFi ook de GPS en andere mobiele connecties aan boord. 

De WiFi radio heeft WiFi op zowel 2.4GHz alswel 5GHz, daarnaast is er onderstuening voor WiFi AC. Het signaal van de WiFi valt niet tegen. Het 2.4GHz bereik is wellicht iets minder dan de BV6000 van vorig jaar, maar daar waren we dan ook erg van onder de indruk. De BV8000 kan ook prima meekomen en heeft ook op grotere afstanden nog voldoende snelheid om te kunnen streamen. 

Het bereik van de 5GHz / WiFi AC lijkt ook in orde; al is deze zoals te verwachten ietsjes minder dan de 2.4GHz range. 

NFC

De NFC chip op het toestel lijkt goed te werken. Zelfs mobiel betalen gaat met de chipset, helaas werkt dit niet met banken en methoden die een secure-element Sim vereisen zoals Rabobank en Vodafone wallet. Deze hebben vooralsnog Dual-sim uitgesloten. 

Bellen 

Bellen gaat goed met het toestel, de verstaanbaarheid van de andere kant is goed, ook het volume kan hoog genoeg. Daarnaast heb ik ook geen klachten ontvangen over mijn verstaanbaarheid.

 3G / 4G

De Blackview BV8000 werkt in Nederland met de volgende 4G banden:

Band:

Frequentie:

Providers/dekking:

1

2100 MHz

T-mobile

3

1800 MHz

T-mobile (Landelijk), KPN, Vodafone (lokaal)

7

2600 MHz

Tele2 (lokaal), Vodafone, KPN, T-mobile (Zeer lokaal)

8

900 MHz

T-mobile (landelijk) 

20

800 MHz

Vodafone, Tele2, KPN (landelijk)

Zoals te zien zijn alle in Nederland gebruikte 4G frequenties ondersteund. Iets wat we bij Chinese toestellen niet vaak zien. 

Over de 4G snelheden heb ik niets te klagen, de maximale 300Mbps heb ik niet kunnen halen, maar boven de 75Mbps ben ik ruim uitgekomen (92 Mbps). 

Software:

De Blackview komt met Android 7.0. Bovenop Android heeft Blackview een aantal standaard Mediatekfuncties geïnstalleerd. Daarnaast heeft het toestel een skin. 

De launcher en de icoontjes zijn niet geheel in de stijl die ik wil. Ze hebben een "rugged" look. Daarnaast heeft de launcher geen app-drawer waardoor alle apps op het scherm geplaatst worden. Natuurlijk is dit gemakkelijk op te lossen door een andere launcher te installeren. 

Standaard zijn er niet veel apps meegeleverd. Wel heeft Blackview een aantal Mediatekaanpassingen doorgevoerd in het systeem. Deze komen we bij veel toestellen met Mediatekprocessor tegen. Deze functies werken in de praktijk allemaal wel redelijk. 

Blackview BV8000 menu 1

Zo hebben we de flip to wake functie; dubbel tap to wake / gesture functie (V voor flashlight op scherm dat uit staat). Een one-hand modus, en een network acces control die je laat bepalen welke app toegang heeft tot (mobiel) internet. 

Een van de functies die door MTK is toegevoegd is de background cleaner (DuraSpeed) Deze functie moet processen op de achtergrond sluiten om zo batterij te besparen. Het nut van deze functie ontgaat mij een beetje gezien Google juist adviseert om geen taskkillers te gebruiken. Daarnaast heeft het toestel 6GB RAM, wat meer dan voldoende moet zijn om geen apps te hoeven killen. 

Een andere functie die Blackview eigen is, is de SOS functie. Zoals al aangegeven werkt deze alleen als het scherm aan staat. Door het indrukken van de SOS knop stuurt het toestel een vooringesteld bericht en je GPS gegevens via een SMS naar de ontvanger. Daarnaast belt het toestel na de timer van 5 seconden automatisch het ingestelde telefoonnummer. 

Blackview BV6000 Alarm

 Blackview BV8000 menu 2

De verdere software van het toestel lijkt prima in orde. Het toestel voelt over het algemeen redelijk snel aan zonder stotteren.