Riverdale: een tienerserie uit de stal van Archie Comics

In Riverdale wordt die andere bekende naam uit Amerikaanse comics eindelijk naar tv getild: Archie Comics. Met een focus op de jonge cast, onderlinge tienerrelaties en een paar personages met hun geheimen lijkt het niet veel nieuws toe te voegen, anders dan dat het bekende personages een plek op tv geeft.

Betty en Veronica, Jughead en natuurlijk Archie: het zijn bekende namen als je wel eens van Archie Comics gehoord hebt. Maar voor veel Nederlanders is een referentie naar Archie in een film of tv-serie waarschijnlijk de enige bekendheid met de personages. In de VS zijn ze echter al decennia behoorlijk populair, en je zou je kunnen afvragen waarom er wel allerlei films en tv-series worden gemaakt over personages uit de comics van Marvel en DC, maar niet over Archie. Tot nu.

Riverdale: headerfoto

Riverdale is de tv-versie van Archie Comics. In de pilot van de serie, die mede is geproduceerd door de van DCTV-series bekende Greg Berlanti, worden de bekende namen geïntroduceerd en is een moordmysterie de op de achtergrond aanwezige rode draad die duidelijk de generator gaat worden voor de verhalen van het eerste seizoen. Maar er wordt vooral, logischerwijs, de ruimte genomen voor het kennismaken met de cast van de tienerserie.

Archie (K.J. Apa) is een aspirerend musicus; hij schrijft liedjes en wil na de middelbare school liever de muziek in dan football spelen in zijn studietijd. Hij is beste vrienden met Betty (Lili Reinhart), het brave meisje uit het dorp voor wie hij misschien wel iets meer voelt, en beiden maken kennis met Veronica (Camila Mendes), een rijkeluismeisje uit New York dat een nieuw, minder luxe leven begint in het plaatsje Riverdale. Alleen Jughead lijkt nog te missen, maar zijn betrokkenheid blijkt pas laat in de eerste aflevering.

Riverdale is een serie die vanaf eind deze maand te zien zal zijn op het Amerikaanse kanaal The CW, bekend van niet alleen DCTV-series als The Flash, Arrow en Smallville, maar ook Buffy the Vampire Slayer en de Melrose Place-remake. Een prima plek voor deze serie dus, die zich duidelijk richt op het jonge publiek, met een cast van scholieren gespeeld door knappe acteurs. In zekere zin is Riverdale misschien wel de nieuwe 90210, of Smallville, met de focus op school, scholieren en een kleine gemeenschap.

Maar hoezeer het voor fans van Archie Comics ook leuk is om eens Betty en Veronica in levende lijve te zien, of te kunnen ervaren hoe Archies rode haar er in het echt uitziet, Riverdale lijkt in eerste instantie niet zoveel nieuws te bieden. Het is voornamelijk een tv-versie van een comic, en vanaf dat punt niet veel meer dan een standaard tienerserie. Dat is natuurlijk prima; tienerseries horen er te zijn, maar hoe vaak kunnen we nog interesse wekken voor jongeren en hun weinig vernieuwende onderlinge strubbelingen, relaties, ruzies en vetes?

Riverdale: K.J. Apa en Luke Perry
K.J. Apa en Luke Perry

"Het zal aan de uitwerking van de verhaallijnen moeten liggen", is dan het voor de hand liggende antwoord. Aangezien die zich natuurlijk baseren op een comic die al decennia wordt gepubliceerd zal dat wellicht wel goed zitten, en de cast levert prima werk af in het vertolken van de rollen (al kan uw razende comicreporter niet putten uit eigen ervaring voor wat betreft Archie Comics en dus geen vergelijking maken), maar toch: waar is de vernieuwing? Misschien gaat dat nog blijken.

Riverdale start op 26 januari op The CW en is, net als CW-series Frequency en Arrow, in Nederland te volgen via Netflix. De eerste aflevering is te zien op 27 januari en een nieuwe aflevering volgt wekelijks na de uitzending in de VS.