CD: Bob Dylan - Shadows in the Night

Bob Dylan is een artiest die bij het grote publiek vooral bekend zou worden als de schrijver van prachtige liedjes, die werden opgenomen door ettelijke artiesten. Zo scoorden artiesten zoals The Byrds en The Hollies enorme hits met de composities van Dylan en vulden zelfs volledige albums met de schrijfsels van de muzikant. Nu stond de eigenzinnige Bob Dylan zelf niet bekend als een artiest die graag liedjes van andere artiesten uitvoert maar sinds zijn 36e studioalbum is daar verandering in gekomen. Voor het album Shadows in the Night nam de muzikant een tiental liedjes op, die in de periode van de late jaren vijftig tot de vroege jaren zestig werden uitgevoerd door niemand minder dan de wereldberoemde crooner Frank Sinatra, die dit jaar trouwens precies 100 jaar geleden werd geboren.

Bob Dylan - Shadows in the Night

Twee jaar na zijn imponerende studioalbum Tempest besloot Bob Dylan dat het een keer tijd werd om zijn langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan. Met zijn begeleidingsband, bestaande uit bassist Tony Garnier, de gitaristen Charlie Sexton en Stu Kimball, pedal steel gitarist Donny Herron en drummer George C. Recelli dook Dylan de studio in om een aantal prachtige ballades op te nemen, die ook al eens werden opgenomen door Frank Sinatra. Een behoorlijke klus aangezien de tracks live in de studio werden opgenomen zonder enige overdubs, waarna het materiaal werd afgemixt zoals het werd opgenomen. Het resulteerde in een album met een zeer authentiek geluid, waarbij de prachtige nummers in dezelfde volgorde op de plaat terechtkwamen zoals ze ook werden opgenomen in de studio.

Toen bekend werd gemaakt dat Dylan een album zou gaan opnemen met liedjes die vooral bekend waren geworden nadat Frank Sinatra ze al eens had vertolkt hadden veel van de fans van de zanger met zijn kenmerkende hese stem het nodige wantrouwen. Met Shadows in the Night weet de muzikant vriend en vijand te verrassen met een uitermate relaxt en jazzy album waarop we een aantal van de grootste composities uit The Great American Songbook voorbij kunnen horen komen. Waar deze arrangementen vroeger nog werden opgenomen met een groot orkest weet Dylan zich er met zijn vijfmansband ook prima mee te redden. De uitgeklede arrangementen van Dylan weten de liedjes zo mogelijk nog gevoeliger te laten klinken dan de originele uitvoeringen.

Net zoals Johnny Cash dat al in zijn laatste jaren deed met zijn American Recordings-albums weet ook Bob Dylan op dit album aan de vaak al stokoude composities iets geheel eigens te geven waardoor deze zo mogelijk nog rijker worden dan dat ze al waren. Met Shadows in the Night heeft Bob Dylan een album afgeleverd waarbij je bij het bekijken van de op Blue Note geinspireerde albumhoes al meteen in de stemming komt voor een fijn stukje easy listening en wat betreft wordt de luisteraar op zijn wenken bediend.