Boek: Sanne Groot Koerkamp-Marije Veerman - Het Slapende Le

Islam, Moslim, Mohammed B., Samir A., Hofstadgroep, Moskee, Imam, Jihad; het zijn allemaal woorden die we tegenwoordig veelvuldig tegenkomen en die vaak voor veel onbegrip en misverstanden zorgen. Wederzijds begrijpen van elkaars geloof is iets dat in de hedendaagse samenleving niet echt wil lukken. Sanne Groot Koerkamp en Marije Veerman hebben dit aangepakt en zijn zelf op zoek gegaan naar antwoorden omtrent de islam, de moslim en in het bijzonder de vraag: "Wat drijft jonge moslims om zich te willen offeren voor de jihad - de heilige oorlog?"
Om hier achter te komen gaat het duo op zoek in de gemeenschap van de moslims. Ze bezoeken diverse geradicaliseerde moslims, forums, bekenden van terreur-verdachten zoals bijvoorbeeld de schoonmoeder van Samir A., zelfs een tocht naar het Rifgebergte maakte onderdeel uit van hun zoektocht naar het antwoord op hun vraag. Een indringende uiteenzetting is het gevolg.


Hoe kun je het beste op zoek gaan naar het antwoord op de vraag "Wat jonge moslims drijft om zich te offeren voor de jihad - de heilige oorlog"? Sanne en Marije zijn van mening dat je die vraag alleen kunt beantwoorden als je de gemeenschap van binnenuit benadert. Hiertoe "dopen" zij zich om tot "blonde" moslima's en gaan op zoek naar mede-moslima's. Aangespoord door de bekende schoonveegacties aangaande de Hofstadgroep en arrestaties van personen als Samir A., Jason W., Jermaine W. en vele anderen die in deze context werden genoemd, alsmede de moord op Theo van Gogh, gaan de dames op onderzoek uit. Zij begeven zich onder de moslima's in de moskee, op straat en zelfs bij hen thuis. Op indringende wijze beschrijven zij in hun boek hoe deze zoektocht leidt tot opmerkelijke visies onder de moslimjongeren.
Vele jonge moslimmannen zijn bereid hun leven te geven voor de jihad, gesteund door hun familieleden, die hun visie delen. Echter, vele imams en andere moslimgrootheden zijn bang dat vooral de jonge moslims zich om verkeerde redenen voor de jihad geven. "Het is té radicaal", vinden zij en met man en macht proberen zij, in de moskee, de jongeren te bereiken en uit te leggen dat jihad niet de oplossing is voor alles en dat vooral het respect en het leren kennen van de "echte" islam en de "echte interpretatie" van de koran hen zou moeten boeien. Zij proberen vooral te voorkomen dat er zgn. ronselaars in hun moskeeën komen om jongeren voor de jihad te werven en daarnaast door onderwijs de jongeren het inzicht te geven dat de jihad niet de manier is om andersgelovigen te benaderen en uit te leggen waar de islam voor staat. Een erg gespannen situatie tussen diverse groepen binnen de islam - voorstanders en tegenstanders.

De schrijfsters weten op opmerkelijke wijze deel uit te maken van de moslimgemeenschap in ons land en op deze manier meer inzicht te krijgen in de, naar het lijkt, steeds groter wordende groep, radicale moslims die enkel heil zien in de jihad, hetzij in het buitenland, hetzij in Nederland. Een boek dat een redelijk goede kijk geeft op de drijfveren en dat meer inzicht geeft in de islam en de belijdenis van dit geloof onder jongeren. Een zeer boeiend geheel, op prettige wijze opgetekend door twee "blonde" Nederlandse schrijfsters die het waagden zich in de moslimgemeenschap te laten "onderdompelen".





Uitgever: Uitgeverij Rothschild & Back ISBN: 9789049950309 Pagina's: 200
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!