DVD: Music & Lyrics

De jaren tachtig zijn inmiddels berucht om zijn popbands. Groepen als Wham! en Duran Duran beleefden hun hoogtijdagen in dit decennium. Maar, zoals elke succesvolle groep gaan veel bands na een aantal jaar uit elkaar (uitzonderingen als The Rolling Stones daargelaten). Na stadionconcerten en televisieoptredens doen zich nu trouwerijen en verjaardagsfeestjes aan. Uiteindelijk wordt er na vijftien jaar weer een reünie georganiseerd en je comeback is compleet. In Music & Lyrics speelt een vergelijkbaar verhaal zich af rondom Alex Fletcher (Hugh Grant).



Vergane Glorie
Hugh Grant speelt in Music & Lyrics de typische 'Eighties has-been'-ster Alex Fletcher; ooit maakte hij deel uit van de band PoP! (een rechtstreekse persiflage op Wham!). Nu treedt hij op in pretparken, schuurfeestjes, en schoolreünies, maar nog altijd met dezelfde heupbewegingen, glittercolbertjes en fans. Wanneer megapopster Cora aan hem vraagt een duet te schrijven voor hen twee, staat de deur voor een grootse comeback ineens wagenwijd open. Het enige probleem is dat hij absoluut geen goede tekstschrijver is, en de hulp die hij hierbij krijgt, levert uiteindelijk ook niets op. Bovendien moet het liedje in vier dagen af zijn. Sophie Fisher (Drew Barrymore) verzorgt Alex's planten bij hem thuis. 'Plantgirl' fluistert tussen neus en lippen door enkele rake en goed rijmende zinnen, en voor ze het zelf doorheeft moet ze van Alex de complete lyric schrijven voor 'A Way Back Into Love'. Drie lange dagen en slapeloze nachten gaan voorbij waarin het duo keihard werkt aan Cora's nieuwe song. Maar of het ook een hit wordt, en of de opbloeiende romance tussen Alex en Sophie blijvend is, is nog maar de vraag.



Chemie
Music & Lyrics is een leuk niemendalletje. Hugh Grant speelt de man die alle aandacht opeist (zoals altijd) en Drew Barrymore is helemaal in haar sas als poëtische rockchick. De lol die ze gehad hebben bij het opnemen van de film is van de gezichten af te lezen. Maar van echte chemie tussen de twee is op het scherm weinig te merken. Het lijkt meer op een herhalingsoefening voor ze. Ze zijn vooral met zichzelf en hun eigen rol bezig. Voor de overige rollen is er uitstekend gecast met leuke bijrollen voor Brad Garrett (Robert uit "Everybody Loves Raymond") als Alex's manager en Kristen Johnson (Sally Solomon uit "3rd Rock From The Sun") als Sophie's zus.
Het verhaal op zich is vooral erg actueel als je kijkt naar alle jaren tachtig bands die nu weer bij elkaar komen (The Police en Genesis bijvoorbeeld). Maar verder biedt de film helaas weinig diepgang. Bovendien wordt het nergens echt grappig, romantisch, of spannend; je kunt je afvragen of de makers een nog vlakkere film hadden kunnen maken. De film lijkt vooral een vehikel te zijn voor Hugh Grant om zijn diepste verlangens te kunnen portretteren op film.



Noot voor noot
De dvd biedt wel een aantal toepasselijke extra's. Zo kun je de hele videoclip van PoP! met "PoP! Goes My Heart" bekijken, mocht je nog niet genoeg hebben van Hugh Grant als 'foute' jaren tachtig popster. De bloopers, "Note for Note: the making of Music & Lyrics" en weggelaten scènes zijn sequenties die je beter alleen kunt kijken als je echt niets anders (en beters) te doen hebt. Uiteraard zijn er weer de gebruikelijke talen die je als ondertiteling kunt instellen en kun je ook de geluidsinstellingen naar wens aanpassen.

Music & Lyrics is een aardige dvd voor diegene die zin hebben in een luchtige, romantische komedie. Zoals bij zoveel films tegenwoordig, geldt ook voor deze dat je er niet teveel bij na moet denken, en lekker over je heen moet laten komen. Dit alles mits je je niet irriteert aan de volgende dingen: de jaren tachtig, Hugh Grant, glittercolbertjes, foute popmuziek en clichématige verhaallijntjes.


Label: Warner Bros. Home Video Releasedatum: 14 augustus 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: