CD: The Script - The Script EP

In Engeland is het geen uitzondering als er vanuit het (bijna) niets een nieuwe act op #1 in de single charts terecht komt. De driekoppige band The Script bestaat net een jaar en behoort sinds twee weken ook tot dat gezelschap met hun hit 'The Man Who Can't Be Moved'. Reden genoeg om hun EP eens onder de loep te nemen.



Danny O'Donoghue (vocals) en Mark Sheehan (guitar) zijn geen onbekenden binnen de muziekindustrie. De afgelopen paar jaar werkten ze als producers in de VS al onder meer met The Neptunes, Rodney Jerkins (Britney Spears, Mary J. Blige) en Dallas Austin (o.a. Gwen Stefani, Madonna). De jongens verhuisden terug naar hun geboorteland Ierland om daar een bandje op te zetten samen met Glen Power (drums). Hun eerste single "We Cry" kreeg de afgelopen lente goede promotie op de BBC1, en hun album kwam in augustus in zowel Engeland als Ierland binnen op #1.
Een internationale doorbraak lijkt daardoor ineens een stuk meer dichterbij gekomen.



Wat meteen opvalt bij het horen van de hit 'The Man Who Can't Be Moved' is hoezeer de heren nièt Iers/Engels klinken. Na alle Britpop bands van de afgelopen tijd een ander geluid van de eilanden. De pop-rock van The Script valt het best te beschrijven als een goede mix tussen de op en top Amerikaanse pop-r&b van Justin Timberlake en de ruwe Engelse pop van The Police. Dit beeld bewijzen ze op de rest van de EP. Danny O'Donoghue klinkt akelig veel als Gordon Sumner op 'The End Where I Begin' en het volgende moment als J.T. op 'Breakeven'. Hierdoor merk je ook dat de band bij vlagen nog twijfelt aan het eigen geluid. Ze lijken daardoor uit te wijken richting het geluid van de Police. Terwijl die tracks waar ze pop-rock pur sang maken, zoals op de twee singles 'We Cry' en 'The Man Who Can't Be Moved', ze juist het beste uit de verf komen.

Het enige waar de band wel voor moet oppassen, is dat de muziek die ze maken al zo vaak gemaakt is (en ook minstens net zo goed) door Amerikaanse concurrenten. Net zoals de showcase eerder dit jaar in paradiso, belooft de EP echter veel. Er is dus een hoop waar te maken op het in Nederland nog uit te komen album.

De mannen van The Script lijken in ieder geval nog wel even door te willen gaan; hun versie van David Bowie's 'Heroes' gaan ze opnemen voor de Londense Olympische Spelen van 2012 als 'theme track'. Ben benieuwd of we tegen die tijd nog steeds weten wie het nummer had opgenomen.


Label: RCA Records UK / Sony Music Entertainment Releasedatum: 11 augustus 2008
Waardering: