Evenement: Picnic In The Park

Regen, onweer, windstoten, en ga zo maar door. De weersvoorspelling tijdens Picnic In The Park was alles behalve zonnig. En tegen ieders verwachting in bleek het toch een uitstekende picknickdag te worden, met veel zon, veel muziek, door onder meer John Mayer, en gezelligheid.

Het festival Picnic In The Park werd twee jaar geleden voor het eerst georganiseerd. Jamie Cullum was de headliner destijds en bij de ingang van het terrein kreeg je een goed gevulde picknickmand. Hoe anders was de editie van dit jaar; als headliner geen jazzy pianist maar een bluesy gitarist, en de picknickmand? Die moest je zelf meenemen en aan de hand van muntjes (a 2,50 per stuk) naar eigen wens vullen. Dus ondanks dat het hele concept enigszins van tafel was geschoven, waren er toch nog genoeg mensen die met een kleedje op de grond in het zonnetje aan het genieten waren van de muziek. De line-up was een goede mix van hedendaagse laid-back gitaarpop uit binnen en buitenland: Milow, Room Eleven, Alphabeat, Donovan Frankenreiter, Rodrigo Y Gabriela, en headliner John Mayer. Een line-up die gegarandeerd staat voor een heerlijk dagje in het park.


Om elf uur gingen de hekken open en renden de eerste fans richting het podium. De rest liep er gestaag achteraan en zocht een plekje in het gras. Radiostation Q-music was aangetrokken als hoofdsponsor en verzorgde de muziek tussen de acts door. De Belg Milow had de eer het festival te openen rond twee uur. Zijn hitje 'You Don't Know' deed het alleraardigst op de Nederlandse radio, terwijl hij in België alweer een album en een aantal hits verder is. Het publiek in het park leek het allemaal wel goed te vinden en leek vooral van het geheel sfeertje op zich te genieten. Room Eleven was de volgende act die mocht aantreden. De Nederlandse band onder leiding van Janneke Schra speelde een goede set. Het publiek leek de tracks wel te herkennen, maar had meer aandacht voor elkaar dan voor de muziek. De dames en heren van Alphabeat probeerden vervolgens er een feestje van te maken, maar de meeste mensen stonden toch raar te kijken naar het gehuppel van de Denen. Natuurlijk werd de hit 'Fascination' goed ontvangen en werd er hier en daar zelfs meegezongen.

Donovan Frankreiter

Tegen een uur of vijf begon je te merken dat het festival wel degelijk uitverkocht was. Het halve veld stond vol met mensen, en de rest zat er om heen of zwermde rond de zo genaamde wijnwinkels/charcuteries/boulangeries (bier en chips tenten). Het bier was koud, het fruit vers en de friet was ook best te eten. Het podium werd omgebouwd en een DJ van Q-music draaide nog wat opmerkelijke tracks (Blof?! Tina Turner?!). Met de opkomst van Donovan Frankenreiter begon het werkelijk ergens op te lijken; voor het podium werd het steeds drukker en echt rustig op je kleedje zitten was er voor sommigen niet meer bij. Donovan had een aardige groep fans voor zich die enthousiast meezongen toen hen letterlijk de microfoon werd gegeven. Leuke show van de Jack Johnson adept.

Gabriela Y Rodrigo

Gabriela Y Rodrigo zette net zoals vorig jaar op Lowlands een strakke show neer. De twee gitaristen kunnen werkelijk alles spelen. Met veel bewondering keek het publiek naar het gitaarspel. Na hun set was er een dik half uur waarin de crew van John Mayer druk op het podium bezig was om de boel op te zetten voor de headliner. De crew van Q-music werd zorgvuldig van het podium gewezen en alles werd klaargezet voor de man waar toch zeker driekwart van het publiek op af was gekomen. In 2006 was de Melkweg in tien minuten uitverkocht, twee jaar later zijn het ongeveer tienduizend man die hem zien optreden in Den Haag. Een populariteitsstijging waar je u tegen zegt, gezien hij in de VS al jarenlang een grote naam is.

John Mayer

Iets na zeven liep John Mayer het podium op. Gekleed in een lang donkerbruin shirt, Rayban zonnebril, en grijze cargojeans maakte hij een uiterst shabby indruk. Hij bleek echter uitermate helder te zijn en had goed contact met het publiek. We leerden dat de 'camera-vogels' niet deden wat van ze gevraagd was (en dat het filmmateriaal dus niet bruikbaar was) en dat het meisje met de helm op waarschijnlijk de meeste indruk achterliet. Bovendien gaat hij graag naar Amsterdam om te gaan lezen in de Amsterdamse bibliotheek aan Amsterdam Avenue, en vroeg hij zich af sinds wanneer hij de nieuwe Robbie Williams is, gezien er mensen met beschilderde borden en onderbroeken bij stonden. Ja, hij was in een opperbeste stemming.

John Mayer

We horen ondermeer het funky 'Vultures' (opener), 'Waiting On The World To Change', 'Stitched Up' (van Herbie Hancocks Possibilities), een opvallende, bluesy cover van Duffy's 'Mercy' en als afsluiter de nieuwe track 'Say' (OST The Bucket List). Voor de complete setlist, zie het forumtopic John Mayer #17 - Hyde Park, Londen, June 28th. Mayer soleerde op elk moment mogelijk en intro's / outro's van meer dan twee minuten waren eerder regel dan uitzondering. De band speelde strak en volledig in dienst van de zanger/gitarist. Na ruim anderhalf uur was de show over en vertrokken duizenden gelukzalige fans weer.

Hierna liep het veld al gauw leeg en bleven slechts een handjevol mensen achter die zich goed vermaakten op de dance die tijdens de AfterParty werd gedraaid. Al met al een geslaagde, zonnige dag in het park. Kleine minpunten voor het feit dat de tickets niet goedkoop waren, er deze keer geen complete picknickmand bij zat (terwijl dat de vorige keer wel was) en de bereikbaarheid wel eens beter is geweest. De muziek en het goede weer maakten echter heel veel goed.

Evenement: Picnic In The Park Wanneer: 22 juni 2008
Waar: Zuiderpark, Den Haag
Waardering: