NIS America

NIS America publiceert niche-games. Het brengt een paar van de meest obscure Japanse spellen naar Westerse markten. Daar moeten we ze dankbaar voor zijn, want het zijn niet alleen rare (lees: perverse) anime-games. Er zitten wel degelijk een paar juweeltjes tussen. We lichten drie games uit die binnenkort hier uitkomen.

Disgaea D2: A Brighter Darkness
De Disgaea-franchise bestaat al tien jaar. Nippon Ichi viert dit met een directe sequel op de allereerste Disgaea-game. In D2: A Brighter Darkness keren Laharl, Etna en Flonne terug in de hoofdrol. "Die drie zijn nog steeds de populairste en meest geliefde porsonages uit de serie", zegt Alan Costa, producent bij NIS America.

De Disgaea-games zijn uitzonderlijke diepe SRPG's. Er zitten meer gameplaysystemen en -mechanieken in dan zelfs iets als Grand Theft Auto V. Het zijn complexe games waar je honderden uren in kunt steken. Een van de grootste problemen van de Disgaea-games is dat ze in die tien jaar met dezelfde onnodig complexe user-interface hebben gewerkt. Voor D2 gingen de menu's en dergelijke eindelijk op de schop.

Bepaalde systemen die sequels hebben toegevoegd zijn ook iets versimpeld en worden langzaam in het spel geïntroduceerd. Costa: "We willen niet alleen oude fans tevreden stellen, maar ook nieuwe spelers verwelkomen." Kleine toevoegingen zoals dual audio en de optie om aanvalsanimaties over te slaan worden ook welkom geheten. Aan de andere kant, tenzij Nippon Ichi de franchise reboot zal Disgaea nooit echt toegankelijk worden.

De vraag is of D2 de serie aan de hand van nostalgie weer vers maakt of juist bevestigt dat het al te lang stilstaat.
Releasedatum: 27/09/2013, exclusief voor PS3.

The Guided Fate Paradox
Renya Kagurazaka, een reguliere middelbare scholier, wint de loterij en wordt daarmee letterlijk God. Dit blijkt minder leuk dan gedacht, want Renya moet de wensen van het volk in vervulling brengen. Om dit te doen duikt hij alternatieve werelden (vol monsters) in en verandert daar een paar elementen. Het is raar, maar zoiets is standaard voor Nippon Ichi.

Het ziet er een beetje hetzelfde uit als Disgaea, maar The Guided Fate Paradox is qua gameplay heel verschillend. Het is namelijk een rogue-like, wanneer je sterft raak je bijna alles kwijt (inclusief geld en levels). Costa zegt dat het de spirituele opvolger van Z.H.P. Unlosing Ranger VS Darkdeath Evilman is, al denk ik niet dat veel mensen die PSP-game hebben gespeeld.

Het verhaal is wel, ondanks wat ik er al over heb verteld, een stukje serieuzer dan een gemiddelde Disgaea-game. "Het verhaal bevat complexe en dramatische dynamieken tussen de engelen- en demonen-fractie", aldus Costa. Ik heb daar te weinig van gezien om nu al te oordelen. Net als Disgaea D2 heeft deze game dual audio.

Releasedatum: 28/10/2013, exclusief voor PS3.

Dragon's Crown
Deze game is in de media maandenlang controversieel geweest. De vrouwen in het spel, zowel speelbare personages als NPC's, zouden overgeseksualiseerd zijn. Het liep zelfs zo hoog op dat toen het in augustus in Amerika uitkwam, de game bij enkele sites punten aftrek kreeg voor de manier waarop vrouwen werden afgebeeld.

Persoonlijk ga ik daar nog geen oordeel over vellen, ik moet het nog goed zien in de context van de game. Daarom ben ik ook blij dat Dragon's Crown alsnog naar Europa komt. Het spel liep vertraging op omdat NIS America eerst een deal met Atlus en Vanillaware moest sluiten. Bovendien moesten ze om aan Sony's voorwaardes te voldoen ook de menu's in de game vertalen naar meer Europese talen.

Ik vroeg Alan Costa of de controverse goed was voor de verkoopcijfers. "Absoluut. De game, die eigenlijk best niche is, kwam dankzij dat veel meer op het nieuws. Any publicity is good publicity." Inmiddels heeft de game al een half miljoen exemplaren verkocht. De vraag is of het in Europa ook zo'n succes wordt. In oktober kopen gamers misschien liever andere spellen.

Releasedatum: 11/10/2013, verkrijgbaar op PS3 en PS Vita.