Need for Speed: The Run

Gespeeld op PlayStation 3
Ook beschikbaar op Xbox 360 en Windows

Een intense achtervolging in de straten van Chigaco. Scherpe bocht naar links om vervolgens met 140 over de weg midden in de stad te gaan. Tot dusver typisch Need for Speed. Er gaat echter niets mis, in een scripted event botst een andere auto keihard tegen je linkerzij. Game Over?

Neen. Jack, onze generiek uitziende gladgeschoren held stapt gewoon uit de wrak en probeert te voet weg te komen. Wat volgt zijn spectaculaire sprongen over daken van gebouwen midden in een kogelregen afkomstig van een achtervolgende helikopter. Het zou makkelijk een actiescène uit Fast & Furious kunnen zijn. Maar dit is een game, dus wordt er voor quick-time events gekozen. Je hoeft slechts op driehoekje te klikken om die adembenemende sprong te maken. Veel gamers waren dan ook niet onder de indruk van de ‘filmische kwaliteiten' die NFS: The Run op de E3 toonde.

the run

Twee maanden later probeert Black Box ogenschijnlijk de schade te herstellen op de Gamescom. We zien Jack alleen tijdens een korte cut-scene, maar voor de rest is het echt alleen maar racen. Het doet Need for Speed zeker goed om terug achter het wiel te zitten. Het eerste level dat we spelen vindt plaats in het stoffige Nevada. In een snelweh vol kronkels midden in een bergachtige woestijn moet Jack met zijn Porsche GT3 RS40 tien tegenstanders inhalen voor je voorbij een bepaalde onzichtbare lijn komt. Ik zat er gelijk in dankzij de spannende muziek vol belangrijk klinkende toeters.

Vervolgens kon ik racen in het level dat ook tijdens de EA-presentatie werd getoond. Ditmaal is de setting de besneeuwde Rocky Mountains. The Run mikt wederom op spektakel, dus je komt midden in een lawine terecht wat zich in gameplay vertaalt naar gevallen rotsblokken ontwijken. Deze race is verder klassiek één tegen één en als eerste bij de finish.

the run

Het racen zelf is gewoon lekker arcade. Het is de bedoeling dat je het gaspedaal lang ingedrukt houdt en uitvoerig gebruikmaakt van je boost. Het is iets minder vergevingsgezind vergeleken met Hot Pursuit of Ridge Racer in de zin dat je af en toe toch echt moet remmen bij bepaalde bochten, maar over het algemeen kun je lekker achterover zitten.

Het is moeilijk om de slechte indruk die de E3-trailer achterliet weg te spoelen. De producent van de game benadrukte echter nogmaals dat de ‘out of car' onderdelen slechts een klein gedeelte van de game vormen. Mij werd verteld dat ik ze zelfs het beste als interactieve cut-scenes kan zien; niets meer, niets minder.

the run

The Run heeft duidelijk Hollywood sterallures en gaat voor spanning en sensatie. Verwacht lineaire races met af en toe een half verstopte shortcut. Het ziet er allemaal veel indrukwekkender dan het daadwerkelijk is door alle herrie en actie eromheen. Kortom het equivalent van een zomerblockbuster in gamevorm.

Need for Speed: The Run komt 15 november uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.