FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zaterdag 30 augustus 2014

Vier WK-medailles voor para-wielrenners, goud Zanardi

De Nederlandse ploeg heeft op de eerste twee dagen van het WK aangepast wielrennen vier medailles gewonnen. Tijdens de tijdritten wisten de Nederlandse sporters twee zilveren en twee bronzen medailles in de wacht te slepen.

Vrijdag was er zilver voor tandemrijder Vincent ter Schure en zijn piloot Timo Fransen. Op het bijna 25 kilometer lange parcours kwamen ze ruim dertien seconden tekort om de gebroeders Ivano en Lucca Pizzi uit Italië te verslaan. In de klasse C5 pakte Daniel Abraham Gebru het brons voor Nederland. Hij gaf 49 seconden toe op paralympisch kampioen Yehor Dementyev uit Oekraïne en 43 seconden op de Oostenrijker Wolfgang Eibeck.

Zaterdag kwamen er twee medailles bij voor Nederland. In de klasse H5, waar met handbikes wordt gereden, pakte Tim de Vries het brons. Goud was er voor de Italiaanse paralympisch kampioen en oud-coureur Alessandro Zanardi. Ernst van Dyk, met tien zeges in de Boston Marathon een ware marathonlegende, pakte vijf seconden voor De Vries het zilver. 

Laura de Vaan pakte, eveneens bij de handbikes H5, het zilver op het 16,6 kilometer lange traject. Ze moest 14 seconden toegeven op de Duitse paralympisch kampioene Andrea Eskau, die eerder dit jaar in Sochi paralympisch biatlongoud won.

Heracles buigt zich zondag over positie De Jonge

De dagen van Jan de Jonge als trainer van Heracles Almelo lijken geteld. De clubleiding houdt zondag crisisberaad nadat zaterdag tegen Excelsior ook de vierde wedstrijd van het seizoen werd verloren. "Dit doet heel veel pijn", zei voorzitter Jan Smit bij Fox Sports. "Het bestuur gaat zich morgen beraden."

Smit voerde voor de wedstrijd de druk al op door te zeggen dat hij veranderingen in de technische staf niet uit kon sluiten. "Dat helpt natuurlijk niet", zei De Jonge na de 3-1 nederlaag bij de NOS over het gebrek aan vertrouwen. "Maar ik kan een heel verhaal ophangen. We waren van plan deze wedstrijd te winnen en dat gebeurt niet. We staan na vier wedstrijden op nul punten, dat is de realiteit."

De Jonge durft niet te zeggen of hij bij de volgende wedstrijd nog op de bank zit. "Dat is niet aan mij. Ik ben nu aangeslagen door het resultaat. Dit is niet gemakkelijk."

De Jonge nam in juni vorig jaar het roer over van de naar Vitesse vertrokken Peter Bosz. Vorig seizoen eindigde Heracles op de veertiende plaats in de Eredivisie.

Personeel ebolakliniek Sierra Leone staakt

Het medisch personeel van een groot behandelcentrum voor ebola in Sierra Leone heeft het werk neergelegd. Medewerkers krijgen niet betaald en werken onder slechte omstandigheden, liet een van de personeelsleden zaterdag weten.

Het personeel van het centrum in Kenema krijgt geen vergoedingen uitbetaald. De medewerkers hebben niet de beschikking over kleding die hen beschermt tegen ebolabesmetting en er is in het pand slechts één stretcher aanwezig voor het vervoeren van zowel patiënten als lijken. Bovendien is die stretcher gebroken.

Basketballers VS vernederen Finland op WK

De Amerikaanse basketballers zijn het WK in Spanje begonnen met een uitermate simpele zege op Finland. In de Bizkaia Arena in Barakaldo werd met speels gemak afgerekend met de Scandinaviërs: 114-55.

Het eerste kwart van de Finnen was - relatief gezien - nog acceptabel. Ze stonden met 31-16 al wel op een grote achterstand, maar pas in het tweede kwart ging het helemaal mis. Halverwege het kwart schoot Teemu Rannikko met twee vrije worpen de enige Finse punten binnen. Alles mislukte, waardoor het bij rust al 60-18 stond.

In de tweede helft verliep het een stuk beter voor Finland. Ze konden het tempo van de Amerikanen weliswaar niet volgen, maar toch leverden ze niet veel extra punten meer in. Een derde en vierde kwart van 29-21 en 25-16 brachten de eindstand uiteindelijk op 114-55. Klay Thompson maakte de meeste punten, hij liet er achttien noteren.

Eerder op de avond zorgde Slovenië voor een kleine verrassing door met 90-80 van Australië te winnen. Argentinië rekende opvallend simpel af met Puerto Rico (98-75), terwijl Griekenland geen moeite kende met de Senegalezen: 87-64. Brazilië won na een zeer spannende slotfase toch met 65-63 van Frankrijk. Litouwen kende aanvankelijk de nodige problemen, maar kon met 87-74 toch de klus klaren tegen Mexico.

[Bundesliga] Schalke knokt zich terug tegen Bayern

Bayern München kende een ontzettend sterke start van het duel met Schalke 04, maar mag zich nog eens achter de oren krabben dat de tegenstander niet snel werd opgerold.

De bezoekers uit Beieren waren in de eerste twintig minuten van het duel heer en meester. Bayern tikte er frivool op los en had met aanwinst Xabi Alonso een nieuwe motor op het middenveld. De van Real Madrid overgekomen middenvelder strooide met heerlijke passes en kon daarmee zijn ploeggenoten in stelling brengen. Al na twee minuten was het aanvaller Robert Lewandowski die een dot van een kans kreeg op aangeven van David Alaba, maar hij stuitte op Schalke-doelman Ralf Fährmann.

Twee minuten later was het Thomas Müller die de volgende enorme mogelijkheid kreeg. Zijn kopbal vanaf een meter of twee van het doel werd echter knap gepareerd door Fährmann, die liet zien dat hij er gelijk stond. De derde kans van Bayern werd wel omgezet in een doelpunt. De Schalke-defensie werd helemaal tureluurs gespeeld door een vloeiende aanval van de bezoekers. Uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van Sebastian Rode. De middenvelder behield het overzicht en speelde Lewandowski aan. De Pool deed waarvoor hij naar München is gehaald: scoren. Hij tekende voor de meer dan verdiende 0-1 voorsprong.

Daarna leek het een walk-over te worden, maar dat bleek niet zo te zijn. Bayern leek wat arrogant te worden en bleek niet meer zo resoluut als in de beginfase. Het geloof van Schalke nam steeds meer toe. Scoren deed de ploeg echter niet, omdat Bayern nog wel goed stond georganiseerd. Pas na de theepauze kon ook Schalke de eerste kansen noteren. Julian Draxler kwam oog-in-oog met Manuel Neuer, maar de aanvallende middenvelder stuitte op de goalie. Niet veel later was het Eric Choupo-Moting die helemaal alleen door kon op Neuer, maar hij wachtte te lang waardoor Jérôme Boateng er een voet tussen kon zetten.

De aanhouder wint, luidt het gezegde. En dat bleek ook van toepassing op de thuisploeg. Het geloof was er en er werd met durf en passie gespeeld. Dat leverde de gelijkmaker op, tot ontsteltenis bij Bayern. Een vrije trap van Ayhan werd aangeraakt door Choupo-Moting en bij de tweede paal werkte Benedict Höwedes de bal over de lijn. Daarbij gebruikte hij zijn middel, maar ook zijn hand. Bayern kon klagen wat het wilde, maar de dienstdoende arbiter keurde de treffer goed en daarmee kwam Schalke langszij.

In de slotfase kon het alle kanten op. Schalke leek het welverdiende punt te koesteren, terwijl Bayern de draad compleet kwijt was. Zo kreeg Schalke misschien wel te weinig op basis van strijd, maar het eerste punt is daar. Tegen Bayern is dat een knappe prestatie. De bezoekers mogen zich nog een keer achter de oren krabben, na een goede beginfase leek het er in het restant nergens meer op.

Cambuur versterkt zich met Poolse linkshalf

SC Cambuur heeft de Poolse linkshalf Sebastian Steblecki bijna binnen. De Friezen bereikten zaterdag overeenstemming over zijn transfer met KS Cracovia uit Krakau. De 22-jarige Steblecki kan nu met Cambuur om de tafel en medisch gekeurd worden door de nummer drie van de Eredivisie.

Steblecki maakte zijn eerste speelminuten bij het eerste van Cracovia in het seizoen 2011-2012. Vorig seizoen was hij uitgegroeid tot een vaste waarde, hoewel hij de eerste vijf competitieduels van dit seizoen weer op de bank begon. In 69 competitieduels scoorde hij twee keer.

Eventingteam vijfde na crosscountry

Het Nederlandse eventingteam is bij de Wereldruiterspelen opgeschoven van de zesde naar de vijfde plaats. Tim Lips, Elaine Pen en Merel Blom kwamen na de crosscountry gezamenlijk tot 238,8 punten, twaalf punten achter nummer drie Australië. Andrew Heffernan was de vierde Nederlander in de ploeg, maar hij bracht de crosscountry niet tot een goed einde.

Individueel haalde Lips Pen in als beste Nederlander. Hij is met 71,9 punten achttiende. Pen staat twee plaatsen lager met 72,3 punten. Blom klom van de veertigste naar de 38e positie en heeft 94,6 punten.

De Brit William Fox-Pitt is de nieuwe leider. Na twee onderdelen heeft hij 50,3 punten en dat is 1,7 punt minder dan de Duitse Sandra Auffarth die de dressuur had gewonnen. Ook op de derde plaats staat een Duitser. Michael Jung heeft 52,3 punten. De Nieuw-Zeelandse Jonelle Price was verreweg de beste op de cross-country en staat vierde met 52,5 punten.

Zondag nemen de 63 overgebleven ruiters het tegen elkaar op bij het jachtspringen. Dat is het laatste onderdeel van de eventing.

[PL] Chelsea wint doelpuntenfestijn bij Everton

Chelsea heeft zaterdag de uitwedstrijd bij Everton gewonnen in de Premier League. De Londenaren trokken in een waar doelpuntenfestijn aan het langste eind: 6-3. 

Chelsea nam in Liverpool al na 33 seconden het voortouw. Toen opende Diego Costa de score. Twee minuten later lag de bal opnieuw in het net. Nu was het Branislav Ivanovic die de 2-0 maakte. Romelu Lukaku kopte na een kwartier tegen de lat, maar zag Everton vlak voor rust toch de achterstand tegen zijn oude ploeg verkleinen. Kevin Mirallas tekende voor de aansluitingstreffer.

In de tweede helft duurde het even voor er weer gescoord werd. In de 67e minuut bracht Chelsea de marge weer op twee goals, al was daar wel een eigen doelpunt van Seamus Coleman voor nodig. Ruim een minuut later had Steven Naismith de 3-2 in het netje liggen en in de 74e minuut verzorgde Nemanja Matic de 4-2. Invaller Samuel Eto'o kopte de 4-3 binnen en tien minuten na de 3-1 tekende Ramires voor de 5-3. Het murw geslagen Everton incasseerde in de slotminuut nog een zesde treffer, de tweede van Diego Costa.

[US Open] Djokovic en Murray naar vierde ronde

Novak Djokovic (1) en Andy Murray (8) hebben zaterdag de vierde ronde van de US Open bereikt. Djokovic hoefde zich tegen de Amerikaan Sam Querrey niet bovenmatig in te spannen. De Serviër won met 6-3, 6-2, 6-2. Murray had een set meer nodig om zich van de Rus Andrej Koeznetsov te ontdoen: 6-1, 7-5, 4-6, 6-2.

Milos Raonic had drie sets lang zijn handen vol aan Victor Estrella Burgos uit de Dominicaanse Republiek. De als vijfde geplaatste Canadees won uiteindelijk na drie tiebreaks: 7-6 (5), 7-6 (5), 7-6 (3). Kei Nishikori (10) versloeg de Argentijn Leonardo Mayer (23). De Japanner noteerde de setstanden 6-4, 6-2 en 6-3.

Reacties op benoeming Tusk

De Poolse media reageren zaterdagavond verheugd op de benoeming van premier Donald Tusk tot nieuwe voorzitter van de Europese Raad. De Poolse krant Gazeta Wyborcza noemt de benoeming van Tusk een 'groot succes' voor Polen. De tabloid Fakt voorziet de koppen op zijn website van uitroeptekens. "Tusk gaat naar Brussel!"

De krant Rzeczpospolita spreekt in een commentaar van een 'goede dag voor Polen'. "De keuze voor Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad is een historische dag. Nooit eerder bekleedde een Pool een zo belangrijke internationale post." De commentator van de krant ziet er een bewijs in dat Polen meetelt in de Europese Unie.

Tusk werd zaterdagavond door de regeringsleiders van de Europese Unie benoemd tot opvolger van de Belg Herman Van Rompuy. Vanaf december zit Tusk de eurotoppen voor waar hij tot nu toe als premier aan deelnam. Ook de bijeenkomsten van de regeringsleiders van de eurolanden zal hij voorzitten, ook al wordt in Polen nog met de zloty betaald.

Novum meldt tevens dat premier Rutte gelukkig is:
Premier Mark Rutte (VVD) feliciteert zijn Poolse ambtgenoot Donald Tusk met zijn benoeming tot voorzitter van de Europese Raad. Volgens Rutte is Tusk een actief en betrokken lid van de raad van regeringsleiders van de 28 landen van de Europese Unie. "Ik heb alle vertrouwen in zijn voorzitterschap."

Rutte feliciteerde ook Federica Mogherini met de voordracht als hoogste nieuwe diplomaat van de EU. Hij noemt de 41-jarige Italiaanse, die sinds februari minister van buitenlandse zaken is, 'een veelbelovend talent'. 

 Ook Fleetwood Mac zal erg blij zijn met de benoeming. 

Rutte praat met Porosjenko over MH17

Premier Mark Rutte (VVD) heeft tijdens de Europese top in Brussel een apart gesprek gehad met de Oekraïense president Petro Porosjenko. De twee spraken over het neerhalen van vlucht MH17 en de 'zorgelijke situatie' in Oost-Oekraïne, meldde Rutte via Twitter.

De Oekraïense president woont de vergadering van de regeringsleiders van de 28 EU-listaten bij wegens de berichten over grootschalige activiteiten van Russische militairen in het oosten van Oekraïne. Het was niet meteen duidelijk of zijn gesprek met Porosjenko tot concrete afspraken heeft geleid.

Bij de crash van de lijnvlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven door separatisten beheerst gebied kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Zowel het forensisch als het luchtvaarttechnisch onderzoek naar de ramp vindt plaats onder leiding van Nederland, maar wordt ernstig bemoeilijkt door de gevechten in het gebied.

Rutte wil onderzoek naar effect sancties

Premier Mark Rutte (VVD) wil dat de Europese Commissie gaat onderzoeken welk effect de Europese sancties hebben op Rusland. Dat heeft hij zaterdag gezegd bij aankomst op een Europese top in Brussel, waar de situatie rond Oekraïne op de agenda staat.

"Ik kan me voorstellen dat we de commissie vragen nader te bezien wat de impact is van de huidige sancties, wat de politieke en economische effecten zijn", zei Rutte.

Volgens Rutte zijn de economische gevolgen voor Rusland groot, maar trekt president Vladimir Poetin zich daar vooralsnog niets van aan. "Het effect op de gedragsverandering van Rusland stelt niet tevreden. We zien dat Rusland doorgaat met het destabiliseren van Oost-Oekraïne. Dat is buitengewoon ernstig en zorgelijk."

Behalve sancties spreken de Europese staatshoofden en regeringsleiders ook over de humanitaire situatie in Oost-Oekraïne. "Die is zorgelijk, en Nederland is altijd bereid een steentje bij te dragen."

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en FC Utrecht. De thuisclub was daarin met 3-1 de sterkste. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

sc Heerenveen

3 - 1

FC Utrecht

 3' Uth
 54' Uth
 90+4' Uth 
  90+1' Janssen 
 
 Gele kaart: Marzo, v.d. Berg (sc Heerenveen), Ayoub, Leeuwin (FC Utrecht)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Otigba
v.Aken
v.Anholt
De Roon
Sinkgraven (Thorsby/74)
v.d.Berg
Slagveer (Schmidt/85)
Uth
Larsson (Wildschut/72)
  Ruiter (Verhoeven/28)
v.d.Maarel
Leeuwin
Markiet
Kum (Kallon/78)
Kali
Janssen
Ayoub
Peterson
Rubin (Barazite/57)
Oar

Holland Symfonia voortaan Balletorkest

Holland Symfonia, de vaste partner van Het Nationale Ballet, heet voortaan Het Balletorkest. De nieuwe naam werd zaterdag onthuld door minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) op de Uitmarkt in Amsterdam. Holland Symfonia ontstond in 2002 bij een fusie van het Nederlands Balletorket en het Noordhollands Philharmonisch Orkest.

Het orkest zegt met zijn nieuwe naam te kiezen voor een scherp dansprofiel. Het Balletorkest is behalve van Het Nationale Ballet ook de vaste partner van het Nederlands Dans Theater. Het orkest zegt het beste balletorkest ter wereld te willen zijn.

Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Matthew Rowe. Het heeft een kern van 45 musici, die soms wordt uitgebreid met gastspelers.

Een vos in een handgetekende game

Seasons after Fall is een game van de Franse indie Swing Swing Submarine. Je speelt een vos met magische krachten in een handgetekende wereld. Je kunt de seizoenen veranderen wanneer je maar wil en deze kracht moet je gebruiken om puzzels op te lossen. 

Hieronder zijn de eerste gameplaybeelden met muziek van componist Yann van der Cruyssen te bekijken. De game komt in 2015 naar pc en consoles. 

Uitslagen Eredivisie 30/8/2014

Jan de Jonge lijkt zijn laatste wedstrijd bij Heracles Almelo op de bank te hebben gezeten. De Heraclieden verloren uit bij Excelsior met 3-1 en staan daardoor nog steeds laatste met nul punten. Het andere Eredivisieduel dat om 19.45 uur begon was FC Dordrecht - AZ. De Alkmaarders wonnen zonder trainer Marco van Basten en doelman Esteban toch met 1-3.

Excelsior

3 - 1

Heracles Almelo

 32' Stans(pen)
 48' Stans
 56' Van Mieghem
   10' Avdic
 
 Gele kaart: Stans, Auassar (Excelsior), Zomer (Heracles Almelo)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.149
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Karami
Fischer
Van Diermen
Brito (Kuipers/55)
Stans (Vermeulen/82)
Kruys
Auassar
Botaka
Van Weert (Gouriye/66)
Van Mieghem
  Telgenkamp
Te Wierik
Schenkeveld
Zomer (Koenders/39)
Aktaou
Cziommer
Pelupessy
Bel Hassani (Bruns/66)
Fledderus
Avdic (Weghorst/71)
Linssen

FC Dordrecht

1 - 3

AZ

 53' Lieder    6' Hupperts
 22' Tankovic
 58' Berghuis
 
 Gele kaart: Gosens, Haddad (FC Dordrecht), Gudelj (AZ)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 4.235
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Fortes
Haddad
Troost-Ekong (Ten Voorde/72)
Peersman
Van Overeem
Van Haaren (Van Deelen/46)
Gosens
Korte
Lieder
Pisas (Meulens/72)
  Rochet
Luckassen (Elm/85)
Gouweleeuw
Wuytens
Poulsen
Ortíz
Haye
Gudelj
Hupperts
Tankovic (Haps/64)
Berghuis (Mühren/71)

Ruim 60.000 fans zien Poolse volleyballers winnen op thuis-WK

In het Nationaal Stadion in Warschau is de Poolse mannenvolleybalploeg uitstekend begonnen aan het WK in eigen land. Voor meer dan 62.000 toeschouwers werd verrassend simpel gewonnen van Servië: 3-0.

De openingswedstrijd was de enige wedstrijd die tijdens het WK in het Nationaal Stadion gespeeld zal worden. De Polen begonnen prima en liepen in de eerste set langzaam maar zeker uit. Bij 25-19 was het eerste bedrijf binnen.

Veel moeilijker zou het ook in de volgende sets niet worden. Zowel de tweede als derde set werd met 25-18 gewonnen, waarna het feest in het stadion los kon barsten. Zondag begint voor veel andere landen het WK pas echt. Dan staan er vijf wedstrijden op het programma en komen ook de Belgische mannen in actie. Zij spelen om 16.30 uur tegen de Verenigde Staten.

Een afgeladen Nationaal Stadion in Warschau tijdens de openingsceremonie voor het WK volleybal (Foto: Getty)

'Video opgedoken van moordpartij IS'

Een Syrische activist heeft zaterdag videobeelden vrijgegeven waarop te zien is hoe strijders van de Islamitische Staat (IS) tientallen mannen, slechts gekleed in ondergoed, doodschieten. Het vermoeden bestaat dat de slachtoffers Syrische militairen zijn die bij de verovering van luchtmachtbasis Taqba in handen van IS vielen.

De video sluit aan bij eerdere berichten over het bloedbad. Ook kloppen de beelden met andere video's die eerder zijn vrijgegeven. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn in totaal zo'n 120 Syrische militairen die gelegerd waren op Taqba omgebracht door IS-strijders.

[upd] EU blikt oostwaarts met Tusk

De Poolse premier Donald Tusk wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad. De post van EU-buitenlandcoördinator gaat naar de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Federica Mogherini. Dat hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders zaterdag besloten op een top in Brussel.

Beiden werden unaniem gekozen, zei EU-president Herman Van Rompuy op een persconferentie. Tusk begint op 1 december, voor een termijn van tweeënhalf jaar. Mogherini gaat deel uitmaken van de Europese Commissie, die op 1 november moet aantreden. Zij moet eerst nog worden ondervraagd door het Europees Parlement, net als alle andere eurocomissarissen.

De 57-jarige Tusk is premier van Polen sinds 2007. Hij werd als student actief in de anticommunistische beweging Solidariteit en ging na de val van het communisme de politiek in. De afgelopen dagen werd al duidelijk dat er consensus aan het ontstaan was over de benoeming van de centrumrechtse Tusk.

Ook de voordracht van Mogherini komt niet onverwacht. De 41-jarige Italiaanse, een sociaaldemocrate, is sinds een halfjaar minister van buitenlandse zaken. Dat gebrek aan ervaring was niet het grootste bezwaar tegen haar benoeming, zeggen insiders. Oost-Europese landen hadden hun twijfels omdat Italië te soft zou zijn tegen Rusland. Met de gelijktijdige benoeming van Tusk is dat bezwaar weggenomen: Polen behoort tot de landen die een harde lijn tegen Poetin willen.

De benoemingen zijn een doorbraak in een patstelling rondom de invulling van de Europese topfuncties die voortduurde sinds de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. Een eerdere top over de benoemingen mislukte. Behalve de twee posten die nu zijn ingevuld, moeten ook de eurocommissarissen nog worden voorgedragen.

Update 22.38 uur:
Novum meldt:
Door de benoeming van de Pool Donald Tusk tot voorzitter van de Europese Raad lijkt de blik van Europa opnieuw naar het oosten gewend. Tijdens de stoelendans speelde het belangrijkste vraagstuk voor Europa van de afgelopen maanden, de crisis in Oekraïne, opnieuw een grote rol. En diezelfde kwestie vraagt meteen veel aandacht van de nieuwe voorzitter van de raad van regeringsleiders.

De 57-jarige Tusk leidde sinds 2007 een aantal centrumrechtse kabinetten in Polen. Hij werd als student actief in de anticommunistische beweging Solidariteit en ging na de val van het communisme de politiek in. Hij richtte het liberale Burgerplatform op en streeft er met die partij al jaren naar van Polen een westers land en een moderne EU-lidstaat met een zo vrij mogelijke markt te maken.

Zijn verleden heeft Tusk gevormd. Hij geldt als een voorstander van een resoluut en krachtig optreden tegen Rusland. Van haviken als hij telt Polen, dat al eeuwen een moeizame verhouding met de voormalige oosterbuur onderhoudt, er vele.

De benoeming van Tusk stelde de Oost-Europese lidstaten, die aandringen op een daadkrachtiger optreden tegen Rusland, gerust over het Europese Ruslandbeleid van de komende jaren. Dat maakte de weg vrij voor de aanstelling van de Italiaanse Federica Mogherini als buitenlandcoördinator van de Europese Unie.

Tusk heeft een goede verstandhouding met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, schrijft onder meer het Duitse weekblad Stern. Zij zou zich de afgelopen weken sterk hebben gemaakt voor zijn benoeming. Tusk spreekt vlot Duits, maar andere belangrijke talen gaan hem minder goed af. Zijn Engels is gebrekkig en Frans spreekt hij al helemaal niet.

Dat is een formidabele handicap. Engels is de lingua franca van de Europese topconferenties en Frans is in het Brusselse bestuur en de diplomatie nog altijd erg belangrijk. Tusk probeerde de criticasters die zijn afwezige talenknobbel hem heeft opgeleverd zaterdagavond met een grapje te ontwapenen. Hij beloofde een 'polish' of poetsbeurt van zijn Engels voor zijn aantreden in december.

Een polyglot is Tusk misschien niet, maar een Europeaan in hart en nieren is hij zeker. Hij is een hartstochtelijk voorstander van Europese integratie, maar kan zich volgens Brussel-watchers tegelijkertijd betrekkelijk goed verplaatsen in het onbehagen dat die eenwording soms oproept. Als spruit van Kasjoeben, een etnische minderheid in Polen, kent hij het belang van regionale sentimenten. En zijn jaren in Gdansk, de veelkleurige stad die eeuwenlang tussen Duitsland en Polen zweefde, kent hij de zegeningen en problemen van een gemengde samenleving van dichtbij.

Tusk volgt per 1 december Herman Van Rompuy op. Van de Vlaming, die er twee termijnen op heeft zitten, leerde hij de afgelopen jaren naar eigen zeggen in ieder geval de kunst van het compromis. Of hij die vaardigheid ook in het Europese Ruslandbeleid aan de dag zal leggen is echter de vraag.

Wijk Liberia weer open na sluiting om ebola

De buitenwijk West Point van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia is sinds zaterdag weer toegankelijk. De wijk was 10 dagen afgesloten vanwege het ebolavirus.

Honderden bewoners van de sloppenwijk vierden zaterdag het einde van de afsluiting. In de wijk wonen ongeveer 75.000 mensen. Een van hen noemde de afsluiting een hel. Duizenden mensen waren verstoken van voedsel en drinkwater.

Liberia is samen met Sierra Leone en Guinee zwaar getroffen door het dodelijke ebolavirus. In West-Afrika zijn ongeveer 1500 mensen aan het virus overleden.

Wijk Liberia weer open na sluiting om ebola
Wijk Liberia weer open na sluiting om ebola (Foto: ANP)

'Activision wil Take Two overnemen'

De geruchtenmolen draait weer overuren. Uitgever Activision zou Take-Two willen overnemen. Dat zou betekenen dat dochterondernemingen 2K en Rockstar onder de vleugels van Activsion Blizzard zouden gaan vallen.

Take-Two en Activision Blizzard zijn beide geinteresseerd om filmstudio's op te richten om films gebaseerd op hun gamefranchises te maken. Volgens Mike Hickey, de analist die de geruchten de wereld in helpt, zou het een no-brainer zijn voor Activision. Met sterke franchises zoals NBA 2K, XCOM, Civilization, Borderlands, BioShock, Red Dead Redemption, May Payne en natuurlijk Grand Theft Auto zou de uitgever meteen een gezond bedrijf overnemen. Take-Two heeft een miljard op de bank staan en een gezonde aandelenhandel. Zij op hun beurt zouden bij de overname baat hebben omdat Activision goede banden heeft met Hollywood.

Activision is niet de eerste uitgever die interesse in Take-Two zou tonen. Electronic Arts heeft in 2008 een bod van twee miljard gedaan, maar het bestuur heeft dat bod afgewezen.

Grand Theft Auto V

Hockeyer Verga buitenspel na ongeluk met zijn scooter

Valentin Verga staat de komende weken buitenspel. De international heeft onlangs een ongeluk gehad met zijn scooter, waarbij hij letsel aan zijn gezicht opliep. De hockeyer van Amsterdam moest geopereerd worden aan zijn neus en is inmiddels weer aan de beterende hand.

Coach Alyson Annan wil niet te veel uitweiden over het ongeval van haar speler. "Vali is geschrokken en heeft nu rust nodig. Hij is nu aan het herstellen, we hopen dat hij volgende week weer rustig kan bewegen."

Wanneer Verga weer inzetbaar is, durft Annan niet precies te zeggen. "Ik verwacht niet dat hij onze eerste competitiewedstrijd mee kan doen. Misschien duurt het wel twee of drie duels voordat hij weer speelt."

[US Open] Wimbledon-kampioene Kvitova verliest in New York

Voor tennisster Petra Kvitova is de US Open in de derde ronde ten einde gekomen. De Tsjechische Wimbledon-kampioene was in New York als derde geplaatst, maar ging ten onder tegen de ongeplaatste Servische Aleksandra Krunic: 4-6 en 4-6. Kvitova blaakte eerder nog van het zelfvertrouwen en had aangekondigd niet te weten waarom ze ook de US Open niet zou kunnen winnen.

Flavia Pennetta haalde de vierde ronde wel. De Italiaanse nummer elf van de plaatsingslijst had het een set moeilijk met de 21-jarige Nicole Gibbs uit de Verenigde Staten. Pennetta won de partij met 6-4 en 6-0.

Michaëlla Krajicek bereikte in het vrouwendubbelspel de derde ronde. Samen met Lucie Hradecka uit Tsjechië klopte ze de Slowaakse Janette Husarova en de Poolse Paula Kania: 6-3 en 6-2. Krajicek en Hradecka nemen het in de derde ronde op tegen het Kazachs-Chinese duo Zarina Diyas en Yi-Fan Xu.

[JL] Oss wint thuis van De Graafschap

FC Oss heeft zijn tweede overwinning van het seizoen te pakken. De Graafschap werd zaterdag in het Frans Heesen Stadion met 3-2 verslagen. Oss klimt door de overwinning naar de twaalfde plaats in de Jupiler League, De Graafschap staat na vijf speelronden slechts zestiende.

De Graafschap kwam via Dean Koolhof op voorsprong, maar Jochem Jansen en Joep van den Ouweland zetten de thuisploeg nog voor rust op 2-1. Koolhof maakte in de 47e minuut gelijk, waarna Kevin van Veen opnieuw zijn waarde voor Oss bewees. De van de amateurs van Cuijk overgekomen spits zorgde met zijn vijfde treffer van het seizoen voor de 3-2 zege.

Feyenoord komt Enoh tegen in Europa

Eyong Enoh zet zijn carrière voort bij Standard Luik. De Kameroense oud-Ajacied komt met de Belgische formatie Feyenoord tegen in de Europa League. Middenvelder Enoh komt over van het Turkse Antalyaspor en tekende een contract voor twee seizoenen, meldt Standard zaterdag.

De nu 28-jarige Enoh begon zijn loopbaan in 2006 bij Ajax Cape Town en maakte twee jaar later de overstap naar Amsterdam. Daar groeide hij uit tot een vaste waarde en werd hij in 2011 en 2012 kampioen. In de winterstop van het seizoen 2012-2013 werd de Kameroener aan Fulham verhuurd. Het volgende seizoen werd hij bij Jong Ajax gestald voor hij de overstap maakte naar Antalyaspor.

Enoh is 39-voudig Kameroens international. Hij scoorde twee keer voor de Ontembare Leeuwen. Op het afgelopen WK speelde hij de volledige 270 minuten die Kameroen waren gegund.

Standard en Feyenoord werden vrijdag aan elkaar gekoppeld bij de loting voor de Europa League. Sevilla en NK Rijeka zijn de andere ploegen in de poule.

Uitslag sc Cambuur Leeuwarden - ADO Den Haag

Cambuur Leeuwarden heeft in eigen huis gewonnen van ADO Den Haag. De ploeg uit Leeuwarden kwam eerst op voorsprong, dan op achterstand, om uiteindelijk toch te winnen. Cambuur heeft nu acht punten uit vier duels. ADO blijft steken op vier punten. 

sc Cambuur Leeuwarden

3 - 2

ADO Den Haag

 40' Bakker
 67' Bakker(pen)
 80' Bijker
   53' Kramer 
 55' Houtkoop 
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9279
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius (Dijkstra/46)
Bakker
Rusnák
El Makrini
Ogbeche
Hemmen (Barto/84)
Meleg (Schepers/59)
  Hansen
Malone
Zuiverloon (Derijck/26)
Kanon
Meijers
Jansen
Alberg (Bakker/80)
Kristensen (Owobowale/87)
Schet
Kramer
Houtkoop

ArcheAge lanceert 16 september

Trion Worlds en XLGAMES hebben eindelijk de Westerse releasedatum bekendgemaakt van ArcheAge. ArcheAge lanceert officieel op 16 september. De game is een open-world sandbox MMORPG. Je kunt dus bijna alles doen wat je maar kunt bedenken. 

Op 4 tot en met 8 september is er een open beta voor iedereen die het spel (weer) wil uitproberen. De head start-periode loopt van 12 tot en met 16 september.

Je kunt de game gratis spelen, maar wel met een behoorlijk aantal restricties. Je kunt ook kiezen voor een 'Patron'-abonnement waarmee je een aantal bonussen krijgt. Patrons kunnen bijvoorbeeld een stuk grond opeisen en hier een huis of boerderij op bouwen. 

Rellen bij demonstratie tegen neonazi's Stockholm

De Zweedse oproerpolitie is zaterdag slaags geraakt met duizenden mensen die de straat op waren gegaan om te protesteren tegen een neonazipartij. Die neonazipartij, de Partij van de Zweden, hield in het centrum van Stockholm een betoging in verband met de parlementsverkiezingen die over ongeveer twee weken plaatshebben.

Politiehonden en de bereden politie werden ingezet om te voorkomen dat de enorme mensenmenigte de ongeveer honderd partijleden te lijf zouden gaan. De betogers smeten vuurwerken, flessen en zelfs complete hekwerken naar de agenten.

Politiewoordvoerder Lars Byström zei dat zeker twee mensen zijn opgepakt. Hij wilde verder niet uitweiden. Of er mensen gewond zijn geraakt is niet duidelijk.

'NFI te druk met MH17 voor andere zaken'

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft zijn handen zo vol aan de afhandeling van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne dat het niet toekomt aan veel ander onderzoek. Dat heeft RTL Nieuws zaterdag gemeld op basis van een vertrouwelijke brief. Strafzaken lopen door de drukte bij het NFI volgens de nieuwsrubriek vertraging op of komen zelfs stil te liggen.

Bij het NFI in Den Haag wordt onder meer bewijsmateriaal onderzocht van overvallen, inbraken en andere strafbare feiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om dna-sporen en het raadplegen van de landelijke dna-databank met reeds bekende profielen.

Maar doordat het forensisch onderzoek naar de 298 slachtoffers van de crash van de MH17 vorige maand zo veel capaciteit vergt zijn er niet genoeg experts voor het reguliere werk. Volgens de brief die RTL in handen zegt te hebben wijst het instituut bij sommige soorten onderzoek twintig tot vijftig procent van de verzoeken van politie en justitie af.

Onder het onderzoek dat vertraging oploopt of zelfs stilligt vallen volgens RTL Nieuws ook onderzoeken naar misdrijven als roofovervallen, geweldzaken en inbraken. Onderzoek naar moord- en zedenzaken wordt wel gedaan, maar kan langer duren.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zou voor grote calamiteiten, zoals het MH17-onderzoek, geld hebben waarmee experts van buiten het NFI kunnen worden ingehuurd. Twee grote onderzoeksbureaus die RTL Nieuws raadpleegde zeggen echter niet te zijn ingeschakeld door het OM. Uit vertrouwelijke e-mails die RTL in handen heeft zou blijken dat niet duidelijk is of het geld naar het NFI zou moeten gaan - dat nu veel extra kosten maakt - of dat externe experts kunnen worden ingeschakeld.

Het ministerie laat tegenover de nieuwsrubriek weten dat nog 'geen andere gelden zijn aangewend' voor extra forensische capaciteit.

In een aanvullende reactie laat het ministerie zaterdagavond weten dat met politie en OM een gezamenlijke afweging is en wordt gemaakt over lopende onderzoeken en nieuwe aanvragen. "In die gezamenlijke afweging is prioriteit gegeven aan het identificatieonderzoek van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17."

De vertraging voor lopende en nieuwe onderzoeken is volgens het ministerie maximaal een paar weken. Ook kan altijd prioriteit worden gegeven aan bepaalde onderzoeken of spoedaanvragen worden gedaan. Het NFI voert zo'n onderzoek dan met voorrang uit.

Turbomotor op Spa sneller dan V8

Tijdens de Grand Prix van België waren de Formule 1-wagens met de v6-turbomotor voor het eerst sneller dan de wagens met de luidruchtige v8-motor uit 2013. De snelste ronde werd met twee tienden verbeterd door Nico Rosberg.

Door het gebruik van de nieuwe turbomotoren, verlaagde downforce en hogere gewicht waren de bolides dit seizoen altijd enkele seconden trager ten opzichte van vorig jaar. 

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport speelde de aerodynamica een kleinere rol op Spa en zorgde de krachtige turbomotor voor een topsnelheid die gemiddeld 20 km/h hoger lag. Daarnaast nam Pirelli dit jaar de zachte en medium band mee, terwijl de coureurs vorig jaar alleen de keuze hadden uit de medium en harde band.

Nintendo of Europe ontslaat 320 werknemers

320 werknemers moeten deze week Nintendo of Europe verlaten. 130 werknemers werkten bij het kantoor in Großostheim, Duitsland, maar dat kantoor sluit nu de deuren. De overige 190 werknemers waren 'tijdelijke' krachten, maar veel van hen geven aan dat ze al jaren voor Nintendo werkten. 

De tijdelijke krachten werkten op de test- en localisatieafdelingen. Nintendo geeft aan dat zij zijn ontslagen omdat het bedrijf zich nu wil richten tot externe bedrijven voor die werkzaamheden. 

Nintendo of Europe stuurde de onderstaande verklaring naar Kotaku:

"As previously communicated in June 2014, approximately 130 permanent employees will be released by Nintendo of Europe (Germany) at the end of August 2014 as part of a set of measures to better enable the European business to adapt to the rapidly changing business environment. 

As a separate measure, Nintendo of Europe is reorganizing its European Localization Development (ELD) department, where it currently uses a number of temporary agency workers in translation and testing activities, in order to increase flexibility and cost-efficiency in the long-term. It is intended that there will be an increase in outsourcing future translation and test activities to third-party companies on an as-needed basis, and very sadly this has meant having ended the contracts of 190 temporary agency workers, who were formally notified of this decision in June 2014."

Op 31 augustus verlaten de werknemers Nintendo. 

[PL] Manchester City thuis onderuit

Manchester City is zaterdag tegen het eerste puntenverlies van het seizoen aangelopen. In eigen huis ging de regerend landskampioen met 1-0 onderuit tegen Stoke City, waar Erik Pieters in de basis stond. De enige goal kwam op naam van Mame Diouf die na een lange rush keeper Joe Hart door de benen passeerde.

Swansea is nu de trotse koploper in Engeland na drie zeges op rij. West Bromwich Albion werd met 3-0 aan de kant gezet door doelpunten van Nathan Dyer (2) en Wayne Routledge. Dwight Tiendalli bleef op de bank bij Swansea. Tottenham Hotspur en Chelsea kunnen dit weekend nog op gelijke hoogte komen met de ploeg uit Wales.

Newcastle United speelde met Tim Krul, Daryl Janmaat en Siem de Jong in de basis met 3-3 gelijk tegen Crystal Palace. De van Feyenoord overgekomen Janmaat maakte zijn eerste doelpunt in de Premier League. Hij tekende in de eerste helft van dichtbij voor de 1-1.

Newcastle leek de winst binnen te hebben na de 3-2 van Mike Williamson in de 89e minuut, maar in de vijfde minuut van de blessuretijd nam Wilfried Zaha de gelijkmaker voor zijn rekening.

Ronald Koeman boekte zijn eerste zege als trainer van Southampton. Op bezoek bij West Ham United won zijn ploeg met 3-1. Southampton kwam achter door een goal van Mark Noble, maar twee treffers van Morgan Schneiderlin en een van Graziano Pellè zorgden voor de eerste driepunter voor Koeman.

Leroy Fer en Patrick van Aanholt namen het tegen elkaar op bij Queens Park Rangers - Sunderland. Door een treffer van Charlie Austin won de thuisploeg met Fer in de basis met 1-0.

Net geen megastunt Filipijnse basketballers op WK

Op de eerste dag van het WK basketbal in Spanje hebben de Filipijnen net niet voor een enorme stunt kunnen zorgen. De Aziaten bogen in de openingswedstrijd van groep B pas diep in overtime het hoofd voor Kroatië. 

De Filipijnen staan op de 34e plek op de wereldranglijst, waar Kroatië 16e staat. Dat de Europeanen de favoriet waren was wel duidelijk, want de bookmakers gaven tot wel dertig keer de inzet terug voor een Filipijnse zege. Na het eerste kwart zat dat er ook totaal niet in, want Kroatië werkte gestaag naar een 23-9 voorsprong.

Vervolgens ging er iets mis bij de Kroaten, terwijl de Aziatische ploeg juist beter begon te spelen. Halverwege was het verschil flink kleiner geworden: 37-31. Kroatië kon het verschil nog iets groter maken, maar door een vierde kwart van 14-22 - dezelfde stand als het tweede kwart - wisten de Filipijnen zich weer helemaal tot gelijke hoogte terug te knokken: 71-71.

In overtime ging de wedstrijd wederom lang gelijk op. Met nog maar veertig seconden te spelen stond het 75-75. Op dat moment ging het voor de Filipijnen echter fout. Bogdan Bogdanovic mocht twee keer twee vrije worpen nemen en schoot ze alle vier raak. Met een schitterende driepunter deed topscorer Andray Blatche, goed voor 28 punten, nog wel iets terug, maar Damjan Rudez gooide de wedstrijd met twee vrije worpen in het slot: 81-78.

De overige wedstrijden leverden zaterdag nog geen verrassing op. Servië won met 85-64 simpel van Egypte in groep A, terwijl Angola in groep D met 80-69 afrekende met Zuid-Korea. In groep C, waar later zaterdag Finland tegen de Amerikaanse ploeg speelt, werden al twee wedstrijden gespeeld. Debutant Oekraïne won met 72-62 van de Dominicaanse Republiek, Turkije rekende met pijn en moeite af met Nieuw-Zeeland: 76-73.

Brand boekt eerste wereldbekerzege

Lucinda Brand heeft voor het eerst in haar carrière een wereldbekerwedstrijd gewonnen. De renster van Rabobank-Liv reed in de slotfase van de GP Plouay weg uit de kopgroep en kwam solo over de finish. De Nederlandse ploeg domineerde de race, want achter Brand eindigden Marianne Vos en de Française Pauline Ferrand-Prevot als tweede en derde.

Brand ging liefst drie keer in de aanval. De eerste twee keer reed ze weg met de Australische Tiffany Cromwell, maar een klein groepje met onder meer Vos, Ferrand-Prevot en Anna van der Breggen kwam tot twee keer toe terug. In de laatste tien kilometer reed Brand opnieuw weg en dat was de beslissende demarrage.

De GP Plouay was de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. De winst van het eindklassement stond al vast en kwam op naam van de Britse Elizabeth Armitstead.

[Vuelta] Bouhanni wint waaieretappe

Nacer Bouhanni heeft de achtste etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. Het was voor de Franse sprinter van FDJ zijn tweede etappezege in deze Vuelta. Bouhanni bleef in de sprint Michael Mattews (Orica-Greenedge) en Peter Sagan (Cannondale) voor. Alejandro Valverde bleef in het bezit van de rode leiderstrui.

De achtste etappe tussen Baeza en Albacete was met 207 kilometer de langste van deze Vuelta. Twee renners roken hun kans in de vlakke etappe. Elia Favilli en Francisco Javier Aramendia gingen op avontuur. De twee kregen bijna zeven minuten voorsprong, maar werden bij het begin van de finale al ingerekend.

De klassementsploegen hadden namelijk plannen om het peloton in waaiers uiteen te trekken. De ploegen van Belkin, Team Sky, BMC en Tinkoff-Saxo slaagden in hun opzet. Nairo Quintana en Fabio Aru leken op achterstand gezet te worden, maar de tweede groep kon met vijf kilometer te gaan weer aansluiting vinden bij de eerste groep.

Wilco Kelderman en Robert Gesink reden attent mee voorin en eindigden in de voorste groep. Zij handhaafden zich in de top tien van het klassement. Spanjaarden Daniel Navarro en Daniel Moreno misten de slag en gaven 53 seconden toe op de concurrentie.

[BL] Afgang HSV tegen Paderborn

Hamburger SV heeft zich in zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen in de Bundesliga lelijk te kijk gezet. Promovendus Paderborn was in de Imtech Arena met maar liefst 3-0 te sterk. Bovendien raakte HSV Rafael van der Vaart kwijt. De Nederlander viel kort voor rust uit met een blessure.

Paderborn stond door een goal van Elias Kachunga bij rust met 1-0 voor, in de tweede helft gaven Mario Vrancic en Moritz Stoppelkamp de overwinning nog wat extra glans. HSV, dat vorig jaar op het nippertje ontsnapte aan degradatie, was een week geleden met een 0-0 gelijkspel tegen een andere promovendus, FC Köln, aan het seizoen begonnen.

Eljero Elia speelde met Werder Bremen met 1-1 gelijk tegen Hoffenheim. De Nederlander gaf de assist bij de gelijkmaker van Alejandro Galvez, Roberto Firmino had Hoffenheim op voorsprong gezet.

Hertha BSC, de ploeg van trainer Jos Luhukay, verloor met 4-2 bij Bayer Leverkusen. John Heitinga en Roy Beerens speelden bij Hertha de hele wedstrijd mee. Tin Jedvaj van Leverkusen was de opvallendste man door zowel in zijn eigen doel als in het goede doel te scoren.

VfL Wolsburg kwam thuis tegen Eintracht Frankfurt niet verder dan 2-2. Bij de thuisploeg zat er voor Bas Dost niet meer in dan een plaats op de tribune. VfB Stuttgart leed een pijnlijke 2-0 thuisnederlaag tegen FC Köln.

Papa Spears houdt ex uit de buurt

De ex van Britney Spears wil dolgraag een gesprek met de zangeres, maar Spears' vader steekt daar een stokje voor. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De zangeres verbrak de relatie met David Lucado nadat haar vader een tape in bezit had gekregen waarop te zien is dat hij vreemdgaat.

Lucado beweert dat hij en de 32-jarige Spears 'niet honderd procent samen waren' toen hij een paar weken geleden aanpapte met een ander. Hij wil daarom zijn kant van het verhaal uitleggen aan de zangeres. Spears staat sinds 2008 onder toezicht van haar vader Jamie omdat ze jaren geleden met flinke psychologische problemen kampte.

Spears en Lucado hadden zo'n anderhalf jaar een relatie. De zangeres was met haar vorige vriend verloofd en had daarvoor al twee huwelijken achter de rug. Ze kreeg twee zoons met haar ex-man Kevin Federline.

'Wederopbouw Gaza zal 20 jaar duren'

Het duurt twintig jaar voordat de huizen in Gaza die door het Israëlische offensief beschadigd zijn geraakt of zijn verwoest weer zijn opgebouwd. Dat is de inschatting van Shelter Cluster, een internationale organisatie die zich heeft gespecialiseerd in het inschatten van reconstructiewerkzaamheden na een conflict.

Het rapport van Shelter Cluster onderstreept nog eens de complexiteit van een wederopbouwprogramma voor Gaza. De blokkade van Gaza die Egypte en Israël hebben ingesteld sinds Hamas in 2007 de macht greep heeft tot gevolg dat er bijvoorbeeld nauwelijks beton voorhanden is. Israël vreest dat bouwmaterialen worden gebruikt om raketten en tunnels naar Israël te bouwen.

Egypte en Noorwegen hebben de mogelijkheid geopperd een donorconferentie voor Gaza te organiseren, maar vooralsnog zijn er geen concrete plannen.

Samsom voor strengere sancties Rusland

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat de sancties tegen Rusland worden aangescherpt. Dat zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Volgens Samsom moet het moeilijker worden voor Russische bedrijven om in de Europese Unie aan kapitaal te komen. Ook zouden meer tegoeden moeten worden bevroren. Een militaire oplossing is er volgens de PvdA-leider niet.

De Europese regeringsleiders zijn zaterdag bijeen in Brussel, waar ze onder meer de situatie rond Oekraïne en de Russische inmenging in het land bespreken. Volgens Samsom vraagt de situatie om nieuwe sancties. "Ja, dat vind ik. En dat vinden velen met mij." Hij verwacht dan ook dat de Europese Raad een besluit neemt over sancties, al is dat volgens hem nog niet helemaal afgekaart.

De sancties die de leider van de kleinste regeringspartij verwacht liggen op het gebied van kapitaal en financiële markten. "Maar ook in het bevriezen van de tegoeden van de kring rond Poetin kunnen we nog een aantal stappen zetten die wel degelijk effectief zijn", aldus Samsom. "Laten we die hoop nou niet verloren laten gaan, want dan hebben we alleen nog militaire oplossingen, en er is geen militaire oplossing." Wapengekletter verergert volgens Samson de situatie slechts.

Premier Mark Rutte (VVD) zei bij aankomst in Brussel dat hij voorstander is van een onderzoek door de Europese Commissie naar het effect van de Europese sancties op Rusland.

3 sterfgevallen in één week in tbs-kliniek

Bij de Limburgse tbs-kliniek De Rooyse Wissel zijn deze week drie tbs'ers overleden. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag na berichtgeving door het EO-programma Dit Is de Dag Onderzoek. Het eerste sterfgeval werd donderdag al bekend. Volgens een woordvoerder van het ministerie pleegde een patiënt zelfmoord en is bij het derde sterfgeval sprake van een natuurlijk overlijden.

Het eerste, reeds bekende sterfgeval, vond volgens Dit Is de Dag Onderzoek plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. De man, eind dertig, overleed aan maagbloedingen. Volgens het ministerie ging het om een natuurlijk overlijden. Bronnen meldden het EO-programma nu dat de tbs'er 's avonds laat al had geklaagd over pijn in de buik. Van de medische dienst kreeg hij alleen pijnstillers. 's Nachts werd hij dood in zijn cel aangetroffen.

Een dag later overleed een 45-jarige man aan een hartstilstand, bericht het onderzoeksprogramma. De man was omstreeks 14.00 uur naar zijn kamer gegaan, en werd daar om 22.00 uur door het personeel dood aangetroffen. De tbs'er was eerder al geopereerd vanwege hartklachten.

Weer een dag later pleegde de derde tbs'er zelfmoord. Hij zou in een traject voor begeleid wonen hebben gezeten en al buiten de kliniek hebben gewoond. Het einde van zijn tbs-behandeling was in zicht. Door zorgen over een ernstig ziek familielid zou hij een terugval hebben gehad, waardoor hij 'voor zijn eigen veiligheid' weer terug moest naar de kliniek. Daar mocht hij volgens bronnen van het EO-programma tot zijn frustratie niet of nauwelijks contact hebben met zijn familie.

Alle drie de sterfgevallen zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, meldt de zegsvrouw van het ministerie. De inspectie kan beslissen of een nader onderzoek wordt ingesteld. Over de omstandigheden waaronder de drie patiënten zijn overleden doet het ministerie geen mededelingen, omdat het gaat om individuele sterfgevallen.

In 2012 overleden in de kliniek twee patiënten, door zelfmoord en natuurlijk overlijden. In 2011 stierven geen patiënten, in de jaren daarvoor tot 2008 steeds één. Daarbij was sprake van natuurlijk overlijden.

Een van de tbs'ers in de kliniek liet Dit Is de Dag Onderzoek weten dat er veel onrust heerst onder patiënten en personeel van De Rooyse Wissel. "Patiënten voelen zich niet veilig en hebben veel vragen over de dood van hun drie medepatiënten en of de kliniek daarbij wel goed gehandeld heeft. De druk op het personeel is gigantisch."

De EO nam de tbs-kliniek in Oostrum al enige tijd geleden op de korrel. Eerder bleek uit een reportage van Dit is de Dag dat een groep tbs'ers in de kliniek beschikte over soft- en harddrugs, telefoons, contant geld en diverse vlees- en slagersmessen. De spullen waren mede door personeelsleden naar binnen gesmokkeld. Ook zou een medewerker vorige maand zijn bedreigd en blijkt een tbs'er die twee weken geleden niet terugkeerde van verlof tweeënhalf jaar geleden ook al eens niet te zijn teruggekeerd.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) laat twee onderzoeken doen naar de situatie in De Rooyse Wissel. Die worden binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd, meldde het ministerie deze week. SP-Kamerlid Nine Kooiman liet tegenover Dit Is de Dag Onderzoek weten dat ze wil dat de sterfgevallen van deze week grondig worden onderzocht.

Litouwen: Rusland in oorlog met Europa

Rusland is door het conflict in Oekraïne feitelijk in staat van oorlog met Europa. Dat zei de Litouwse president Dalia Grybauskaite zaterdag in Brussel. Zij wil dat de Europese Unie wapens levert om Oekraïne te steunen tegen Russische militairen op zijn grondgebied.

"Rusland is in een openlijke staat van oorlog met Oekraïne, een land dat toenadering tot Europa zoekt. Dat betekent dat Rusland praktisch in oorlog met Europa is", zei Grybauskaite bij aankomst in Brussel op een top van regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten.

Grybauskaite pleit voor militaire steun aan Oekraïne en wil dat de EU militair materieel stuurt. "We moeten Oekraïne helpen zijn bevolking en zijn grondgebied te verdedigen en terug te vechten. Ook moet er een volledig wapenembargo komen tegen Rusland, niet alleen voor toekomstige contracten, maar volledig, nu. Oekraïne voert vandaag oorlog namens heel Europa."

De Litouwse president vindt dat de EU-sancties tegen Rusland tot dusver niet werken. "Ze zijn te algemeen en niet doelgericht, en ze gelden niet voor bestaande contracten. Dit is een enorme vergissing."

Grybauskaite prees de 'realistische aanpak' van de NAVO ten aanzien van Oekraïne. "Zij begrijpen wat er gebeurt, ze hebben satellietbeelden, ze hebben de feiten op een rijtje. We moeten ophouden tegen onszelf te liegen en niet meer luisteren naar de leugens van (de Russische president) Poetin."

Saoedische koning waarschuwt voor terreur

Terreurgroepen zullen aanslagen plegen in Europa en de Verenigde Staten tenzij ze daarvan worden weerhouden door eendrachtig optreden met 'kracht en snelheid' van de internationale gemeenschap. Daarvoor heeft de Saoedische koning Abdullah gewaarschuwd.

Abdullah noemde in zijn toespraak vrijdag geen terreurgroepen bij naam, maar zei wel dat het 'zeker is dat ze over een maand Europa bereiken en de maand daarna Amerika'.

Het lijkt erop dat Abdullah Washington en de NAVO wil overhalen zich meer in te laten met de strijd tegen extremisten in het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië heeft de rebellen in Syrië gesteund, maar maakt zich inmiddels grote zorgen dat de rebellen diezelfde wapens gebruiken tegen het koninkrijk.

Alex Song naar West Ham United

West Ham United huurt Alex Song voor de rest van het seizoen van Barcelona. De 26-jarige middenvelder stond op het verlanglijstje van veel Europese clubs en kiest voor een jaar bij de Londense club. Twee jaar geleden maakte Song nog voor 19 miljoen euro de overstap van Arsenal naar Barcelona.

Op de website van zijn nieuwe club zegt Song dat hij wist ooit terug te zullen keren in de Premier League. "West Ham is een club met ambitie en ik ben zeer blij om me bij deze club aan te sluiten." zo reageerde de 49-voudig international van Kameroen.

Song begon zijn carrière bij het Franse Bastia. Vervolgens speelde in zeven seizoenen 138 competitiewedstrijden voor Arsenal. In de laatste twee jaar kwam hij tot 39 duels in het shirt van Barcelona.

[PL] Van Gaals United wint weer niet

Manchester United heeft ook de derde wedstrijd in de Premier League niet gewonnen. Op bezoek bij promovendus Burnley kwam de ploeg van Louis van Gaal niet verder dan 0-0. Eerder verloor United van Swansea en werd er gelijkgespeeld bij Sunderland.

Recordaankoop Ángel di María kreeg direct een basisplaats en speelde uiteindelijk zeventig minuten. Ook Wayne Rooney en Robin van Persie stonden in de basis, maar ondanks de aanwezigheid van de drie aanvallers oogde United nog altijd kwetsbaar. Burnley was in de derde minuut dicht bij de openingstreffer, maar de vrije trap van David Jones belandde op de lat.

Van Persie was de meest dreigende speler bij Manchester, maar had het vizier niet op scherp staan. Na een kwartier kreeg de Nederlandse spits zijn beste kans, maar stuitte op doelman Tom Heaton. Di María speelde een aardige wedstrijd, maar kon ook het verschil nog niet maken.

President Oekraïne wil 'stevig antwoord' EU

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zaterdag in een overleg met voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso aangedrongen op een stevig antwoord van de EU op de crisis in Oekraïne. Dat is volgens hem nodig, omdat zijn land onderworpen is aan 'militaire agressie' en 'terreur'.

"Duizenden buitenlandse militairen en honderden buitenlandse tanks bevinden zich nu op het grondgebied van Oekraïne. Er is een groot risico, niet alleen voor de vrede en stabiliteit in Oekraïne, ook voor de vrede en stabiliteit in Europa", aldus Porosjenko.

Barroso zei voorafgaand aan het overleg dat sancties geen doel op zich moeten zijn, maar een middel om Rusland ervan te weerhouden zich nog verder te bemoeien met Oekraïne. "Rusland moet de wil en de vastberadenheid van de Europese Unie om vast te houden zijn normen en waarden niet onderschatten", aldus Barroso. Hij voegde daaraan toe dat de escalatie van het conflict afgelopen week niet onbestraft mag blijven.

Porosjenko hoopt dat de EU zal besluiten om Oekraïne militair te ondersteunen en meer inlichtingen te delen.

'Nederland in nieuwe interventiemacht'

Nederland stapt samen met Groot-Brittannië en nog vijf andere NAVO-leden in een nieuwe interventiemacht, die wordt opgericht als antwoord op de Russische agressie in Oekraïne. Dat schrijft de krant Financial Times zaterdag op basis van bronnen die betrokken zijn bij de voorbereiding van de legermacht.

Het gaat volgens de krant om een macht van minimaal 10.000 man, waarin behalve grondtroepen ook luchtmacht- en marine-eenheden worden opgenomen. De militairen zouden regelmatig gezamenlijke oefeningen moeten gaan uitvoeren en op korte termijn inzetbaar zijn. Naast Nederland en Groot-Brittannië zouden ook Estland, Letland en Litouwen, Noorwegen en Denemarken gaan deelnemen. Mogelijk wordt de legermacht later nog uitgebreid met andere landen.

'Nederland in nieuwe interventiemacht'
'Nederland in nieuwe interventiemacht' (Foto: ANP)

[WK Judo] Meyer verliest strijd om brons

Roy Meyer heeft bij het WK judo in Chelyabinsk niet voor een stunt kunnen zorgen. In de strijd om het brons in de klasse boven 100 kilogram verloor hij van de Braziliaan Rafael Silva. Meyer kreeg een straf voor passiviteit, waardoor de nummer één van wereld op de derde plaats eindigde.

Meyer reikte in Rusland tot de kwartfinale waarin een andere Braziliaan, David Moura, te sterk bleek. Via de herkansingen had het zwaargewicht nog kans op brons. Meyer versloeg Iurii Krakovetskii uit Kyrgizië, maar legde het In de strijd om het brons af tegen Silva.

Mannen vier stelt teleur met vierde plaats

De Nederlandse mannen vier is bij het WK roeien in Amsterdam op de vierde plaats geëindigd. De titelverdediger moest Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië voor zich dulden. Boaz Meylink, Olivier Siegelaar, Mechiel Versluis en Robert Luecken lagen lange tijd op de derde plaats, maar werden in de laatste 500 meter voorbijgestreefd door Australië.

De Britse boot nam op de Bosbaan meteen de leiding en stond die positie de hele race niet meer af. Nederland, vorig jaar in Zuid-Korea de sterkste, vocht met Australië om het brons. Waar vorig jaar de sterke eindsprint nog de wereldtitel opleverde, werd de Nederlandse boot dit jaar op dat aspect afgetroefd.

Muda's zesde in finale lichte dubbeltwee

Vincent en Tycho Muda hebben zich bij het WK roeien in Amsterdam niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. De Nederlandse boot in de lichte mannen dubbeltwee eindigde in de finale op de zesde plaats. Het goud ging verrassend naar Zuid-Afrika dat in de eindsprint Frankrijk voorbij ging en met de wereldtitel aan de haal ging. Noorwegen pakte brons.

Direct vanuit de start konden de broers Muda niet aanhaken bij de rest van het veld. De Fransen Stany Delayre en Jeremie Azou namen direct de leiding. In de laatste 500 meter kwamen James Thompson en John Smith namens Zuid-Afrika sterk opzetten en hun sprint was de Fransen te machtig.

Agger keert terug naar Brøndby

Daniel Agger keert na negen seizoenen Liverpool terug naar Brøndby. De 29-jarige Deense verdediger speelde 175 competitiewedstrijden voor de Engelse club, maar was zijn basisplaats kwijtgeraakt na de komst van Dejan Lovren. Liverpool maakte niet bekend hoeveel de Deense club voor de 64-voudig international betaalt.

Agger begon zijn loopbaan in 2004 bij Brøndby en maakte in januari 2006 de overstap naar Liverpool. Op de website van de Reds zegt Agger dat hij deze kans niet kon laten lopen. "Op dit moment in mijn carrière voelt dit als de juiste stap. Ik zou Liverpool voor geen andere club hebben verlaten."

[WK Judo] Geen WK-medaille voor Grol

Henk Grol heeft bij het WK judo in Chelyabinsk geen medaille kunnen winnen. Grol verloor in de herkansingen met waza-ari van de Zweed Martin Pacek. Eerder ging de drievoudig winnaar van WK-zilver in de kwartfinale onderuit tegen de Rus Tagir Khaibulaev.

Grol was maar met één doel naar Rusland afgereisd en dat was de wereldtitel. Bij drie eerdere WK's eindigde hij op de tweede plaats. Dit keer ging het in de kwartfinale al mis. Bij een aanval van Khaibulaev raakte Grol bovendien geblesseerd aan zijn knie. Ook in de strijd tegen Pacek had de Nederlander daar nog last van.

Greenpeace: gevaar voor kernramp in Oekraïne

De gevechten in het oosten van Oekraïne tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten vormen een gevaar voor een kerncentrale in de regio. Dat stelt atoomexpert Tobias Münchmeyer van Greenpeace zaterdag in de Duitse krant Westdeutschen Allgemeinen Zeitung. De centrale is volgens Münchmeyer niet bestand tegen eventuele inslagen van raketten.

Münchmeyer doelt op de centrale in de buurt van de stad Enerhodar, die op zo'n 200 kilometer van het front ligt. Hij vreest niet alleen voor directe inslagen van projectielen, maar is ook bang dat de elektriciteitsvoorziening in de regio wordt platgelegd. Daardoor zou het koelsysteem van de reactor uit kunnen vallen, met alle gevolgen van dien. De centrale bij Enerhodar is de grootste van Europa.

Separatisten laten Oekraïense soldaten vrij

Pro-Russische separatisten hebben in Oost-Oekraïne tientallen Oekraïense militairen vrijgelaten die waren omsingeld in de buurt van de plaats Ilovaisk. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zaterdag bekendgemaakt. De militairen mochten via speciaal ingestelde routes terugkeren naar hun basiskamp.

Volgens de separatisten zou het gaan om honderden manschappen. Alleen diegenen die hun wapens vrijwillig inleverden, kregen toestemming om veilig terug te keren. Militairen die dat niet wilden, raakten opnieuw in gevecht met de separatisten, zo meldde de 'minister van Defensie' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Daarbij zijn opnieuw doden en gewonden gevallen.

Separatisten laten Oekraïense soldaten vrij
Separatisten laten Oekraïense soldaten vrij (Foto: ANP)

'Politie neemt paspoorten jihadisten Huizen in'

Van tien inwoners van de gemeente Huizen heeft de politie de paspoorten ingenomen. De tien zouden van plan zijn geweest om zich in het Midden-Oosten aan te sluiten bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat meldt RTV NH zaterdag. Het gaat om twee gezinnen, bestaande uit vier volwassenen en zes kinderen, die op het punt stonden te vertrekken.

De actie werd zaterdagmiddag bekendgemaakt in het gemeentehuis in Huizen. Bij de bijeenkomst van de gemeente waren ook de politie, het Openbaar Ministerie en de kinderbescherming aanwezig. Aanleiding voor het ingrijpen door de autoriteiten is een ambtsbericht van veiligheidsdienst AIVD van vrijdag.

Het innemen of vervallen verklaren van paspoorten is een van de manieren waarop het kabinet het gevaar van geradicaliseerde jihadreizigers aanpakt. De maatregel moet het reizen bemoeilijken of onmogelijk maken.

Politie voorkomt treffen Hells Angels en Bandidos

De politie heeft vrijdagavond een confrontatie tussen leden van de Hells Angels en de Bandidos in Alkmaar voorkomen. In het centrum waren extra agenten ingezet na een melding dat de groepen elkaar daar zouden opzoeken, meldt de politie.

In het centrum bleken inderdaad van beide clubs enkele tientallen leden aanwezig. "Wij zijn met hen in gesprek gegaan", zegt de woordvoerder. Zo wist de politie te voorkomen dat de clubs bij elkaar kwamen. De woordvoerder zegt dat niet vaststaat wat voor confrontatie dreigde. "Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze alleen een gesprek met elkaar wilden voeren, maar wij hebben besloten uit voorzorg in te grijpen." Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De politie onderzoekt de zaak en benadrukt dat het niet wordt getolereerd als mensen zich buiten de wet stellen. "Daarom is er extra toezicht op de outlaw motorcycle gangs."

Omstreden politicus wint verkiezingen Sint Maarten

De parlementsverkiezingen op Sint Maarten zijn zoals verwacht gewonnen door de Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger. De partij van de omstreden politicus behaalde zeven van de vijftien zetels. Een meer dan bij de laatste verkiezing in 2010.

De Nationale Alliantie (NA) van William Marlin is de grote verliezer. Die partij had in 2010 nog zeven zetels bij de verkiezingen behaald, maar bleef vrijdag steken op vier. De Democratische Partij van premier Sarah Wescot-Williams kreeg twee zetels, net als in 2010. Nieuwkomer is de partij Verenigd Sint Maarten (USP), een afsplitsing van de NA. De partij van Frans Richardson behaalde ook twee zetels.

Sint Maarten is het kleinste land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op het Nederlandse deel van het eiland wonen iets minder dan 40.000 mensen. Iets meer dan de helft van hen (21.433) was kiesgerechtigd. Daarvan bracht vrijdag zeventig procent zijn stem uit (14,880).

Verkiezingswinnaar Heyliger is niet onomstreden. Hij zou bij de vorige verkiezingen in 2010 drie miljoen dollar eigen geld in de verkiezingscampagne hebben gestoken en zo stemmen hebben 'gekocht'. In een rechtszaak tegen vier kiezers die hun stem aan hem hadden verkocht aan Heyliger werd het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard, omdat dat verzuimd had de omstreden politicus ook voor de rechter te brengen.

Rusland eist openbaring vluchtgegevens MH17

Rusland wil dat de gegevens uit de zwarte dozen van de Boeing van Malaysia Airlines die op 17 juli boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten, zo snel mogelijk worden geopenbaard. Dat heeft onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag laten weten. Rusland vraagt zich af waarom de de internationale onderzoekers de data nog niet hebben gepubliceerd.

Ondanks sterke signalen dat het toestel door pro-Russische separatisten naar beneden is gehaald, beschuldigen de Russen nog altijd het Oekraïense leger. Alle 298 inzittenden van vlucht MH17, van wie er 196 de Nederlandse nationaliteit hadden, zijn omgekomen bij de crash.

Maya's willen van joden af

Leden van een joodse orthodoxe sekte is vriendelijk doch dringend verzocht hun heil ergens anders te zoeken. Sinds een jaar of zes woonde de groep in een stadje in het westen van Guatemala, maar men begon steeds meer te botsen met de lokale Maya-bevolking.

Volgens de dorpsoudsten maakten leden van de Lev Tahor-sekte zich schuldig aan het opdringen van hun geloof aan de overwegend inheemse gemeenschap, die zelf het katholieke geloof omarmd hebben. Bovendien weigeren de joden zich lekker te integreren en vermijden ze een normale omgang met de lokale bevolking van San Juan La Laguna.

"We handelen uit zelfverdediging en uit respect voor onze rechten als inheems volk", aldus woordvoerder Miguel Vasquez. De Maya's zijn in vroegere tijden slachtoffer geweest van onderdrukking en zelfs genocide in Guatemala, iets dat ze waarschijnlijk iets scherper heeft gemaakt wanneer het aankomt op invloeden van buitenaf. "De Gualtemalteekse grondwet beschermt ons. We willen onze cultuur beschermen en behouden."

De joodse groep hoopt ergens anders in Guatemala te kunnen settelen. "We zijn een volk van vrede en om incidenten te vermijden gaan we onze spullen pakken", vertelt Lev Tahor-lid Misael Santos. "We hebben het recht om hier te zijn, maar ze hebben ons bedreigd met lynchpartijen wanneer we hier zouden blijven." Naar eigen zeggen heeft de joodse gemeenschap ook dreigementen ontvangen waarin beloofd werd dat ze zouden worden afgesneden van water en elektriciteit.

Somalië lanceert offensief tegen extremisten

Het Somalische leger, gesteund door militairen van de Afrikaanse Unie, hebben zaterdag in het zuiden van Somalië een offensief gelanceerd tegen strijders van Al-Shabab. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

Volgens de gouverneur van de regio Neder-Shabelle trekken militairen op naar de plaats Bulomarer, een bolwerk van Al-Shabab op zo´n 110 kilometer van de hoofdstad Mogadishu.

Het doel van de operatie is de opstandelingen te verdrijven uit hun laatste grote bolwerk. De regering meent dat de dodelijke aanslagen die Al-Shabab in Somalië en landen daarbuiten plegen vanuit Bulomarer worden uitgevoerd. Als Bulomarer wordt heroverd door het leger dan ligt de weg open naar de belangrijkste basis van Al-Shabab, de kuststad Barawe.

Een inwoner van Bulomarer liet weten dat de bevolking massaal de stad verlaat. Al-Shabab liet via zijn eigen radiozender weten dat de aanval van het leger zou zijn afgeslagen.

'Slechte verliezer' breekt gokkast open

Een 20-jarige man is vrijdagnacht in Arnhem aangehouden nadat hij een gokkast had opengebroken en de inhoud van de geldcassette in zijn broekzakken stopte. De politie spreekt van een 'kennelijk slechte verliezer'.

Personeel van een uitgaansgelegenheid in het centrum zag dat de man rond 04.15 uur op baldadige wijze een jackpot afdwong en hield hem tegen toen hij naar buiten wilde lopen. Het kwam tot een schermutseling met het personeel, maar uiteindelijk werd de man uit Huissen overgedragen aan de politie.

In de drukte in het centrum zag de man nog kans om te vluchten, maar na een korte achtervolging werd hij op de Rijnstraat weer gepakt. Hij zit voorlopig nog vast.

[Upd] Blind van Ajax naar Manchester United

Ajax-aanvoerder Daley Blind vertrekt per direct naar Manchester United. De Britse club betaalt 18 miljoen euro voor de 24-jarige Nederlandse voetballer van het jaar, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De zaakwaarnemer van Blind zou de transfer vrijdagavond laat hebben afgerond, nog net voor de sluiting van de transfermarkt dit weekeinde. Blind speelt door de overeenkomst zondag al niet meer mee in de wedstrijd van Ajax tegen FC Groningen.

Het contract van Blind moet tot medio 2016 lopen. Door eventuele bonussen kan het bedrag dat Manchester United betaalt uiteindelijk een paar miljoen euro hoger uitvallen.

Update 13.20 uur

Ajax heeft eerder vanochtend de transfer van Daley Blind naar Manchester United bevestigd. De 24-jarige international moet nog wat puntjes op de i zetten, maar de verwachting is dat zijn overgang vandaag nog wordt afgerond.

Juniorenwereldkampioen wielrennen (18) overleden

De Belgische wielrenner Igor Decraene is vrijdagnacht overleden. Dat melden Belgische media zaterdag. Decraene is slechts achttien jaar oud geworden.

De renner uit Waregem werd gezien als zeer groot talent. Vorig jaar pakte hij in Firenze de wereldtitel tijdrijden bij de junioren. Na een seizoen vol knieproblemen was hij van plan om komende maand in Ponferrada zijn wereldtitel te verdedigen. 

Decraene werd dit jaar voor de tweede keer op rij Belgisch tijdritkampioen bij de junioren en zou vanaf volgend jaar voor de Belgische opleidingsploeg EFC - Omega Pharma - Quick-Step gaan rijden.

Decraene na zijn wereldtitel bij de junioren in 2013. Hij werd slechts achttien jaar (Foto: Getty)

China waarschuwt voor bemoeienis met Hong Kong

China heeft zaterdag andere landen gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de politieke ontwikkelingen in Hong Kong. In een artikel in de partijkrant People's Daily staat dat sommigen in de voormalige Britse kolonie samenwerken met buitenlandse krachten en zich bemoeien met het bestuur van Hong Kong. Er werden geen namen of groepen genoemd.

"Niet alleen ondermijnen ze de stabiliteit en ontwikkelingen van Hong Kong, tevens proberen ze Hong Kong om te vormen tot een bruggenhoofd voor het infiltreren en ondermijnen van het Chinese vasteland", aldus de krant. "Dit kan onder geen beding worden toegelaten", tekende de krant op uit de mond van een medewerker van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

Volgens de krant is Hong Kong een speciale administratieve regio van China en zijn de kwesties die er spelen dan ook een Chinese interne aangelegenheid. Bemoeienis van buitenaf zal op alle mogelijke manieren worden aangepakt.

De politieke situatie in Hong Kong is gespannen. De inwoners kunnen in de toekomst een leider kiezen. China wil dat alle kandidaten voor de post worden aangewezen door een commissie die Beijing goedgezind is. Rechtenactivisten zijn hier echter fel tegen gekant. Zij willen dat de bevolking zelf een nieuwe leider kan aanwijzen.

Hushovd kan perfect einde loopbaan vergeten na val

Thor Hushovd doet komende maand niet mee aan het WK wielrennen. Het WK in het Spaanse Ponferrada had voor de 36-jarige Noor van BMC zijn afscheidswedstrijd moeten worden. Hushovd maakte het nieuws zelf via Twitter bekend, nadat hij in de Tour du Poitou Charentes ten val was gekomen.

"Het gaat goed met me, maar ik mag een aantal dagen niet fietsen", schrijft Hushovd. "Door die val geen wereldkampioenschap voor mij."

Hushovd werd in 2010 wereldkampioen op de weg en maakte in juni bekend dat het WK zijn laatste race zou worden. Het is niet bekend welke koers de Noor nu uitkiest als laatste race.

'Gevechtsvliegtuig neergehaald in Oekraïne'

Een gevechtsvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht is vrijdag neergehaald met een Russische raket. Dat staat in een korte verklaring op een Facebookpagina van de Oekraïense strijdkrachten. De piloot van de Su-25 straaljager wist zichzelf met zijn schietstoel in veiligheid te brengen.

De NAVO schat dat er zeker duizend Russische militairen actief zijn in Oekraïne. Kiev heeft eerder deze week gezegd dat Russische tanks en pantservoertuigen de grens zijn overgestoken. Rusland ontkent beide aantijgingen en beweert tevens de rebellen niet te bevoorraden.

Tot deze week leek de strijd in Oost-Oekraïne vooral landinwaarts te worden gevoerd. Deze week namen de rebellen echter de stad Novoazovsk over, vermoedelijk met als doel naar het westen op te trekken langs de kust richting de Krim.

Diverse Europese ministers hebben Moskou er vrijdag van beschuldigd Oekraïne te zijn binnengevallen en zijn van mening dat er nieuwe strafmaatregelen moeten worden ingesteld. Zaterdag wordt daarover in Brussel overleg gevoerd en daarbij worden 'alle mogelijkheden open gehouden'. De Oekraïense president Petro Porosjenko is zaterdag in Brussel voor overleg met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en Europees president Herman van Rompuy.

Australië veroordeelt gijzeling blauwhelmen

Australië heeft zaterdag de gijzeling van 44 blauwhelmen uit Fiji scherp veroordeeld. Minister van buitenlandse zaken Julie Bishop heeft opgeroepen tot hun onvoorwaardelijke vrijlating. De VN-vredesmilitairen werden donderdag door zo'n honderdvijftig gewapende lieden gegijzeld bij hun basis op de Golan Hoogten in Syrië.

De Verenigde Naties zijn druk bezig om de blauwhelmen vrij te krijgen. Ze zouden 'veilig en in goede gezondheid' zijn, lieten bronnen aan de VN weten. De bronnen zeiden tevens dat 'de bedoeling van de gijzeling van de vredesmilitairen was om ze voor hun eigen veiligheid weg te halen uit het slagveld en naar een veilige plek over te brengen'.

Ondertussen zijn twee bases, waar zo'n 72 Filipijnse vredesmilitairen gestationeerd zijn, omsingeld door rebellen. Er is radiocontact met hen geweest. Een woordvoerder van het Filipijnse leger liet weten dat de onderhandelingen gaande zijn.

De VN-missie op de Golan, UNDOF, wordt gevormd door 1223 militairen uit zes landen: Fiji, India, Ierland, Nepal, de Filipijnen en Nederland. De Filipijnen lieten eerder deze week weten hun blauwhelmen in oktober terug te trekken, omdat de veiligheidssituatie in het gebied te veel achteruit zou zijn gegaan.

De muziek speelt weer voor Europese stoelendans

De Europese leiders beginnen zaterdag aan ronde twee van de onderhandelingen over hoge Europese posten. De eerste ronde, half juli, leverde niets op. Er wordt gezocht naar een nieuwe leider van de Europese Raad en een nieuwe Hoge Commissaris voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. Die posten worden nu ingevuld door respectievelijk de Belg Herman van Rompuy en de Britse Catherine Ashton.

Geschikte kandidaten vinden is ingewikkeld, omdat de Europese leiders voor deze posten en voor de rest van de Europese Commissie een evenwicht zoeken tussen grote en kleine landen, links en rechts, noord, zuid, oost en west en man en vrouw. In de kantlijn komt bovendien de verdeling van de commissarisposten aan de orde. Die posities worden gebruikt als wisselgeld.

Vorige maand werd de Luxemburgse christendemocraat Jean-Claude Juncker gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat betekent waarschijnlijk dat de andere grote politieke macht in Europa, die van de sociaaldemocraten, de voorzitter van de Europese Raad mag leveren.

Een van de grote kanshebbers voor het voorzitterschap van de Europese Raad is de Deense sociaaldemocratische premier Helen Thorning-Schmidt, hoewel ze niet uit een euroland komt en voor Frankrijk niet links genoeg is. De naam van Mark Rutte is ook wel eens gevallen. Hij heeft echter altijd ontkend belangstelling te hebben en voldoet bovendien aan geen van de zoekcriteria. Donderdagavond meldden bronnen in Warschau dat ook de Poolse premier Donald Tusk in beeld is voor de positie. Volgens bronnen in Brussel is Van Rompuy druk doende om bij leiders in de EU te informeren of zij met de benoeming van Tusk willen instemmen.

Als tegenhanger voor de christendemocraat Juncker moet de buitenlandcoördinator, die tevens de nummer 2 van de commissie is, van links komen. Op de vorige 'toppostentop' in juli schoof de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn minister van buitenlandse zaken Federica Mogherini naar voren, maar dat mislukte. Ze geldt als vrij onervaren en, zeker voor de Polen en Balten, als te soft ten aanzien van Rusland. Toch wordt ze nog steeds als kanshebber getipt. Een alternatief is de huidige eurocommissaris voor humanitaire hulp Kristalina Georgieva: vrouw, Oost-Europees (uit Bulgarije), maar wel centrumrechts. Ook de Poolse christendemocratische buitenlandminister Radek Sikorski wordt getipt, maar die wordt weer gezien als te uitgesproken anti-Russisch.

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans werd eveneens genoemd als opvolger voor Ashton, maar hij heeft donderdag nog aangegeven niet naar Europa te vertrekken omdat gezocht wordt naar een vrouw. Het lijkt er bovendien op dat Nederland probeert een hoge commissarispost te veroveren.

Iedere lidstaat mag een eurocommissaris leveren. Afgesproken is dat er namens Nederland een lid van de Partij voor de Arbeid wordt gestuurd. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking lijkt de beste papieren te hebben, bijvoorbeeld op handel. Ze maakt waarschijnlijk meer kans dan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, die ook voorzitter is van de eurogroep.

Vooraf is het lastig vast te stellen welke kandidaten kans maken op welke posten. De lijst met namen van politici die genoemd worden is aanzienlijk langer dan de lijst met beschikbare posities. Bovendien kunnen landen dealtjes sluiten om hun droomkandidaat op een mooie post in de Europese Commissie te krijgen.

De Europese Raad is het orgaan waarin de Europese leiders met elkaar praten over de richting die de lidstaten op willen. Aan die vergaderingen nemen ook de voorzitter van de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Commissie deel. De vergaderingen zijn ten minste vier keer per jaar.

De Europese Commissie functioneert als het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, vergelijkbaar met het kabinet in Nederland. De Hoge Commissaris (of Hoge Vertegenwoordiger) voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid is een van de leden en speelt net als de voorzitter een prominente rol. Namens Nederland zit op dit moment Neelie Kroes in de commissie. Zij is een van de vijf vicevoorzitters en heeft als portefeuille digitale agenda.

[WK Judo] Brons hoogst haalbare voor Grol en Meyer

Henk Grol en Roy Meyer kunnen maximaal nog een bronzen medaille verdienen op het wereldkampioenschap judo in Chelyabinsk. Grol (-100 kg) verloor in de kwartfinale van Tagir Khaibulaev uit Rusland. Meyer (+100 kg) moest het in de kwartfinale afleggen tegen David Moura uit Brazilië. Voor beide heren wacht de herkansing. 

Olympisch kampioen Khaibulaev won op ippon van Grol. Bovendien blesseerde de Nederlander zich aan zijn knie. De judoka van Kenamju was het WK nog goed begonnen met overtuigende zeges tegen Bolot Toktogonov uit Kirgizië en Adilkhan Kozybayev uit Kazachstan. Grol heeft al drie zilveren WK-medailles in de kast hangen, maar nam in op dit WK alleen genoegen met goud.

De 23-jarige Meyer verloor op een strafje van Moura. Via de herkansingen kan de zwaargewicht proberen nog een bronzen medaille te pakken in de klasse boven 100 kilogram. Meyer won eerst van Juhan Mettis uit Estland en stuntte daarna door de als derde geplaatste Georgiër Adam Okruashvili te verslaan. 

De judoka uit Breda begint in de herkansingen tegen Iurii Krakovetskii uit Kirgizië. Grol moet het nu opnemen tegen Martin Pacek uit Finland. Het middagprogramma begint om 13.00 uur Nederlandse tijd. 

Tophandballer ontloopt dopingschorsing door kapotte deurbel

De Duitse handballer Michael Kraus is ontsnapt aan een schorsing vanwege het missen van drie dopingcontroles. Dat heeft de Duitse handbalbond DHB deze week laten weten na een zaak die al driekwart jaar liep. De reden voor het schrappen van de derde gemiste test was een mogelijk kapotte deurbel.

"We hebben alle ons bekende feiten en alle tijdens hoorzittingen verzamelde statements bestudeerd volgens de juridische richtlijnen", aldus Anja Matthies, hoofd van de anti-dopingcommissie van de DHB. "Er is geen bewijs dat Michael Kraus op 20 november 2013 met opzet de afspraak voor een dopingcontrole gemist heeft. Daarom is er geen reden voor een schorsing."

Op 20 november vorig jaar was een anti-dopingofficial bij het door Kraus in zijn whereabouts opgegeven adres om een dopingcontrole af te nemen. Hij kon de veelvoudig Duits international echter niet vinden. Kraus verklaarde later dat hij de deurbel niet heeft gehoord. De official, die op werd geroepen als getuige, zei niet uit te kunnen sluiten dat de deurbel kapot was. Zowel de official als de vriendin van Kraus, eveneens getuie in de zaak, gaven aan de deurbel niet gehoord te hebben.

Doordat de gemiste controle niet meer als zodanig gerekend wordt, heeft Kraus in 18 maanden tijd twee controles gemist. Bij een derde zou er automatisch een schorsing volgen. Bernhard Bauer, president van de DHB, is opgelucht, maar waarschuwde ook: "Onze internationals hebben de verantwoordelijkheid om voorzichtig te zijn en op te letten in de strijd tegen doping."

Kraus met de door zijn toenmalige club HSV Hamburg gewonnen Champions League 2013 (Foto: Getty)

[PD] Valencia verslaat tien man Málaga

Valencia heeft vrijdag een eenvoudige overwinning geboekt in de Primera División. Tien man van Málaga werden met 3-0 terzijde geschoven. Na rood voor Sergi Darder in de 27e minuut duurde het nog vier minuten voor Paco Alcácer de score opende. Dani Parejo miste nog voor rust een strafschop, maar schoot de rebound wel raak. In de 56e minuut maakte Pablo Piatti de derde.

Getafe had eerder op de avond met 1-0 van Almeria gewonnen. Álvaro Vázquez scoorde in de 29e minuut de enige goal van de wedstrijd.

Labyad: "Hoop dat PSV-fans me zondag uitfluiten"

Vitesse-speler Zakaria Labyad treft zondag zijn oude werkgever PSV. De middenvelder zal ongetwijfeld worden uitgefloten door de Eindhovense aanhang, die hem als 'verrader' zien.

"Gek om te zeggen, maar als ik word uitgefloten dan gaat mijn motivatie zó omhoog dat ik mijn beste wedstrijden speel. Ik hoop dat ze me zondag uitfluiten", liet Labyad weten aan het Eindhovens Dagblad. "Nee, het raakt me niet als ze me uitjou­wen. Ik heb al eens eerder gezegd dat slechte spelers niet worden uitgefloten."

Labyad wordt in Eindhoven gezien als een 'verrader' omdat hij medio 2012 op een vervelende manier vertrok naar Sporting Lissabon. Zijn verblijf in Portugal werd echter geen succes en begin 2014 keerde Labyad terug naar de Eredivisie om bij Vitesse te gaan voetballen. "Ik zat daar helemaal alleen, had heimwee", beschreef Labyad zijn tijd in Portugal.

"Als voetballer word je sterker door tegenslagen. Ik denk dat elke voetballer in de top met tegenslagen te maken heeft gehad." De 21-jarige Vitessenaar legt de schuld over de breuk met PSV bij zichzelf neer: "Ik weet wat er pre­cies speelde, dat is helaas nooit echt in de pers gekomen. Dat heb ik altijd zo gelaten, maar ik neem wel de schuld op me."

"PSV heeft met geholpen"
Ondanks alles kijkt Labyad nog steeds dankbaar terug naar zijn tijd in Eindhoven. "Door PSV ben ik de voetballer geworden die ik nu ben. Ze hebben een fantas­tische jeugdopleiding, hebben me de kans gegeven om te ontwikke­len en hebben me snel door laten stromen naar het eerste elftal. Ik was zestien, PSV heeft me zeker goed geholpen."

Labyad is persoonlijk goed begonnen aan het huidige seizoen. De middenvelder scoorde tweemaal tegen SC Cambuur (2-2) en gaf de assist op het enige doelpunt tegen PEC (2-1 verlies). Met de club Vitesse gaat het minder. Tegen Cambuur werd vooralsnog het enige punt pakt. De opening van het seizoen werd verloren van Ajax (4-1).

NAVO: 'Respect' voor aanvraag Oekraïne

Na een spoedvergadering over de recente ontwikkelingen in Oekraïne heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen gesteld respect te hebben voor de Oekraïense wens om toe te treden tot de verdragsorganisatie. Dat meldt Business Spectator.

Rasmussen gaf vrijdag aan 'volledig respect' te hebben voor de potentiële beslissing in Oekraïne om te proberen tot de NAVO toe te treden. Hij stelde dat 'elk land het recht heeft om voor zichzelf te beslissen' bij welk machtsblok het wil horen.

Ook vroeg hij Rusland op om daarvoor ook respect te tonen. Zelfs met de beste wensen zou het overigens jaren kunnen duren voor Oekraïne kan toetreden tot de NAVO.

[US Open] Krajicek klaar in gemengd dubbelspel

Michaëlla Krajicek is in het gemengd dubbelspel bij de US Open al in de eerste ronde uitgeschakeld. Samen met haar Kroatische partner Marin Draganja verloor ze vrijdag van het Spaans-Zuid-Afrikaanse duo Anabel Medina Garrigues en Raven Klaassen: 6-7 (1) en 2-6.

Eerder deze week bereikte Krajicek in het vrouwendubbelspel wel de tweede ronde. Samen met de Tsjechische Lucie Hradecka versloeg ze toen Tereza Smitkova uit Tsjechië en de Liechtensteinse Stephanie Vogt met 6-4 en 7-6 (4). In het enkelspel deed Krajicek mee aan de kwalificaties en werd daarin uitgeschakeld door de Spaanse Lara Arruabarrena.

Loting op universiteiten maakt plaats voor selectie

De centrale loting voor universitaire en hbo-opleidingen met een beperkt aantal plaatsen maakt vanaf het studiejaar 2017-2018 plaats voor een selectie. "Zo wordt de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt", meldt het ministerie van Onderwijs zaterdag.

Onderwijsinstellingen mogen straks bij de selectie kijken naar eerdere onderwijsprestaties, persoonlijkheidskenmerken en de motivatie van studenten. Bij de loting speelden alleen de eindexamencijfers mee. Hoe hoger iemands cijfers, hoe meer kans hij had te worden ingeloot.

Voor de selectie gelden een aantal landelijke regels. Zo mogen studenten in één jaar bij maximaal twee instellingen meedoen met de selectieprocedure. Als het gaat om geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorgkunde mogen ze echter maar bij één instelling meedoen. Verspreid over meerdere jaren mogen studenten maximaal drie keer meedoen aan een selectieprocedure voor een opleiding.

Bij het nieuwe systeem kunnen studenten zich tot 15 januari bij een opleiding aanmelden. Ze moeten dan uiterlijk 15 april horen of ze zijn aangenomen. Degenen die zijn afgewezen hebben dan nog tot 1 mei om zich aan te melden bij een opleiding zonder numerus fixus.

Naast de al genoemde studies hebben onder meer studies psychologie, diergeneeskunde, biomedische wetenschappen en bedrijfskunde een numerus fixus.

[US Open] Dimitrov eenvoudig door naar derde ronde

Grigor Dimitrov heeft zonder moeite de derde ronde van de US Open bereikt. De als zevende geplaatste Bulgaar gunde Dudi Sela uit Israël vrijdag slechts vijf games: 6-1, 6-2 en 6-2. Ook David Ferrer (4) staat in de derde ronde. De Spanjaard hoefde daar echter niet voor in actie te komen. Bernard Tomic gaf forfait vanwege een heupblessure.

Gaël Monfils (20) klopte Alejandro Gonzalez uit Colombia. De Fransman had daar slechts drie sets voor nodig: 7-5, 6-3 en 6-2. De Zuid-Afrikaan Kevin Anderson verspeelde een set tegen Jerzy Janowicz uit Polen, maar stelde daarna orde op zaken: 6-7 (6), 6-2, 6-1 en 6-3.

Feliciano Lopez (19) was Tatsuma Ito uit Japan de baas. De Spanjaard won met 6-4, 3-6, 6-4 en 7-6 (4). Richard Gasquet (12) versloeg op zijn beurt Paolo Lorenzi uit Italië: 7-6 (4), 6-3 en 6-3.

[Bundesliga] Augsburg verliest van Dortmund ondanks goal Matavz

Borussia Dortmund heeft vrijdag een 3-2 zege op Augsburg behaald in de Bundesliga. De nummer twee van afgelopen seizoen kwam op 3-0 voor, maar liet de Augsburgers terugkomen. Beide clubs hadden vorige week hun openingswedstrijd van het seizoen verloren. Paul Verhaegh speelde de hele wedstrijd bij Augsburg.

Dortmund nam na tien minuten de leiding toen Marco Reus een een-tweetje opzette met Kevin Großkreutz en dat zelf afrondde. De middenvelder nam vier minuten later een hoekschop die door Sokratis werd binnengekopt. Daarna duurde het tot de 78e minuut voor de 3-0 viel. Adrian Ramos schoot de rebound binnen van een gekeerd schot van Henrikh Mkhitaryan.

In de slotfase kwam Augsburg verrassend terug. Op aangeven van Baba waren invallers Raul Bobadilla en Tim Matavz succesvol. Bobadilla tikte de bal vlak voor Dortmund-goalie Roman Weidenfeller binnen. Oud-PSV-spits Matavz kopte even later in de verre hoek raak.

[US Open] Federer in drie sets naar derde ronde

Roger Federer heeft zonder setverlies de derde ronde van de US Open bereikt. De als tweede geplaatste Zwitser rekende met 6-4, 6-4 en 6-4 af met de Australiër Sam Groth. In de derde ronde moet Federer het opnemen tegen Marcel Granollers, die bijna vier uur nodig had om Ivo Karlovic (25) te verslaan: 7-6 (6), 6-7 (3), 7-6 (5), 3-6 en 6-4.

Voor de Let Ernests Gulbis viel het doek in de tweede ronde. De Oostenrijker Dominic Thiem was in vijf sets met 4-6, 3-6, 6-4, 6-3 en 6-3 te sterk voor de als elfde geplaatste Gulbis. Eerder dit jaar had de Let nog de halve finale gehaald op Roland Garros. Ook voor Fabio Fognini was de tweede ronde het eindstation. De Italiaan (15) ging met 6-3, 6-4 en 6-1 onderuit tegen Adrian Mannarino uit Frankrijk.

Tomas Berdych en Marin Cilic haalden allebei de derde ronde. De als zesde geplaatste Tsjech moest hard werken om de Slowaak Martin Klizan te verslaan: 6-3, 4-6, 6-2, 3-6 en 6-3. Cilic, als veertiende geplaatst, won in straight sets met 7-6 (2), 6-2 en 6-4 van Illya Marchenko.

Belg heeft geen ebola

Een Belgische medewerker van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen is niet besmet met het ebolavirus. Dat is na tests gebleken, melden Belgische media vrijdag. Er volgen volgende week wel nog nieuwe tests.

De Belg maakte deel uit van een team dat probeert de uitbraak van ebola in West-Afrika te bestrijden. Twee weken geleden keerde hij terug in België. Donderdag begon hij ziekteverschijnselen te vertonen.

Weer 10 slachtoffers MH17 geïdentificeerd

Het identificatieteam in Hilversum heeft in de afgelopen week tien slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne geïdentificeerd. Het totaal komt daarmee op 183 slachtoffers. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt.

Van de tien geïdentificeerde slachtoffers hebben er vijf de Nederlandse nationaliteit. De nabestaanden zijn hierover geïnformeerd.

Een team van specialisten is nog druk bezig met de identificatie van de laatste slachtoffers. Het ministerie benadrukt dat het nog maanden kan duren voordat de identiteit van alle slachtoffers bekend is.

Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne kwamen vorige maand in totaal 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Bommen op IS kosten VS al half miljard

De Amerikaanse militaire operaties tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak hebben dit jaar al 560 miljoen dollar (425 miljoen euro) gekost. Dat heeft het Pentagon vrijdag gezegd.

In juni werd in Irak begonnen met de inzet van drones, later gevolgd door luchtaanvallen. Het Pentagon liet weten dat dit soort operaties dagelijks 7,5 miljoen dollar (5,7 miljoen euro) kosten. Sinds ook luchtaanvallen worden uitgevoerd zijn de kosten gestegen.

Tot dusverre zijn 110 luchtaanvallen uitgevoerd tegen IS. Bij vier aanvallen vrijdag zijn in de buurt van de Mosuldam vier pantservoertuigen en drie ondersteuningsvoertuigen vernietigd.

Amerikaanse eenheden zitten in Irbil en Bagdad. Zij coördineren hun aanvallen in overleg met Iraakse of Koerdische troepen.

Washington overweegt de militaire operaties uit te breiden tot in Syrië, waar IS ook grote gebieden in handen heeft.

Polen bant minister Rusland uit luchtruim

Polen heeft een vliegtuig met de Russische minister van defensie aan boord vrijdag de toegang tot zijn luchtruim ontzegd. Dat heeft een woordvoerder van de Poolse krijgsmacht, Piotr Walasek, gezegd. Moskou heeft protest aangetekend.

De Russische Tu-154 met minister Sergej Sjoigoe aan boord keerde vrijdag vanuit Slowakije huiswaarts, maar kreeg te horen om Polen heen te moeten vliegen.

Walasek liet weten dat het mogelijk een vergissing betrof. De Russische piloot zou hebben aangegeven dat het een militaire vlucht was. Voor een burgervliegtuig was wel toestemming verleend. Zodra de vlucht bestempeld werd tot burgervlucht mocht het toestel zijn reis door het Poolse luchtruim vervolgen.

Het Russische persbureau Interfax tekende uit de mond van de Russische onderminister van buitenlandse zaken op dat hier sprake was van een 'grove schending van de normen en waarden van communicatie tussen staten'.

MH17 vloog 1 km lager dan gepland

Vlucht MH17 vloog op het moment dat het werd neergehaald boven Oekraïne een kilometer lager dan vooraf was gepland. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag in antwoord op Kamervragen.

De piloten werden door de Oekraïense luchtverkeersleiding naar een hoogte van tien kilometer gestuurd omdat een ander toestel in de buurt al op de vooraf beoogde elf kilometer vloog. Op die manier werd voldoende afstand tussen de twee vliegtuigen gecreëerd. Volgens Timmermans heeft de Boeing van Malaysia Airlines geen andere route gevlogen.

De minister stelt verder dat bij de eerste zoekacties door Oekraïense vrijwilligers kort na de ramp 'het hoogst haalbare is gedaan'. Hoewel het niet volgens de Nederlandse normen ging, zegt het feit dat er door de onderzoekers van de repatriëringsmissie weinig stoffelijke overschotten zijn gevonden genoeg, vindt Timmermans. De Oekraïense inspanningen waren daarmee doelmatiger dan gedacht.

Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne op 17 juli kwamen in totaal 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Veel wijst erop dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt naar verwachting begin september met de eerste bevindingen naar buiten over de toedracht van de ramp.

Coffeeshophouder in Thaise cel na vraag OM

Na een verzoek van het Openbaar Ministerie in Breda is een Nederlandse coffeeshophouder in Thailand aangehouden en in een cel gezet. De oprichter van de Grass Company, Jan van L, zit nu al vijf weken met dertig medegevangenen in een cel van 45 vierkante meter. Advocaat Gerard Spong stelt zaterdag in NRC Handelsblad dat justitie Thailand in de waan heeft gebracht met een 'notoire drugsbaron' van doen te hebben.

Het was uitdrukkelijk niet de bedoeling dat Van L., die sinds 2008 in Thailand woont, zou worden opgesloten, stelt het OM in de krant. Er zou alleen een rechtshulpverzoek zijn ingediend waarin werd gevraagd Van L. 'uit te nodigen voor verhoor'. Het OM verdenkt hem van lidmaatschap van een criminele organisatie, hennephandel en witwassen. Bij het verzoek zou zijn aangegeven dat er geen enkele aanwijzing is dat Van L. zich in Thailand schuldig maakt aan drugshandel.

Op grond van de Nederlandse informatie heeft de Thaise justitie volgens het OM zelf een onderzoek ingesteld, waarin Van L. en zijn 35-jarige Thaise vrouw werden aangehouden. Het is niet duidelijk waar de Thaise justitie hen van verdenkt.

De detentie in Thailand is volgens Spong 'de hel op aarde'. Zijn cliënt heeft alleen een schuimrubberen matrasje van zestig centimeter breed. Een van zijn celgenoten lijdt aan open tuberculose en aids. Om zich te wassen krijgt Van L. twee keer per dag een kom water. Medicijnen die zijn voorgeschreven vanwege een hoge bloeddruk heeft hij in de cel nog niet ontvangen.

Het onderzoek van justitie in Nederland loopt al drie jaar. In juli werden op twintig plekken panden doorzocht. In verschillende landen werd voor zo'n twintig miljoen euro beslag gelegd. Het onderzoek richt zich op hennephandel, witwassen, belastingfraude en corruptie.

"Thailand is niets verteld over het onbegrijpelijke en hypocriete Nederlandse coffeeshopbeleid", zegt Spong in de krant. "Gevolg is dat Nederlandse burgers onder mensonterende omstandigheden aan hun lot worden overgelaten." Verder stelt hij dat zijn cliënt al sinds 2011 niks meer met de coffeeshops te maken heeft. Ook is het volgens hem al tijden niet meer gebruikelijk om coffeeshophouders die strafrechtelijk worden vervolgd in voorlopige hechtenis te nemen.

Bedreiging Obama onderzocht

De politie in de Amerikaanse staat Connecticut is op zoek naar een man die vrijdag president Barack Obama zou hebben bedreigd. Dat meldden Amerikaanse media.

Obama is vrijdagavond in Rhode Island voor een congres van de Democratische partij om geld in te zamelen. De man naar wie de politie zoekt, zou onderweg zijn geweest naar het vliegveld van de Amerikaanse staat waar Obama vrijdag landde. De verdachte zou gewapend zijn en reed in een Volkswagen Jetta met een kentekenplaat uit Connecticut.

Het is niet duidelijk hoe hij Obama precies heeft bedreigd. De geheim dienst kwam de zaak op het spoor na een melding over een verdacht persoon in een auto.

'Blauwhelmen gevangen voor eigen veiligheid'

De tientallen blauwhelmen die donderdag op de Golanhoogten zijn gegijzeld, zijn gevangengenomen voor hun eigen veiligheid. Dat hebben islamitische militanten aan de Verenigde Naties laten weten.

De blauwhelmen zijn in handen van het jihadistische al-Nusrafront, een tak van terreurnetwerk al-Qaeda. Vrijdag werd bekend dat ze 44 blauwhelmen hebben gegijzeld en niet 43. De gegijzelden hebben voorlopig genoeg eten en drinken en zijn veilig.

De VN probeert hen via contacten in de regio vrij te krijgen. Het is onbekend waar de blauwhelmen precies gevangen zitten. Het is de VN nog niet gelukt om direct contact met hen te krijgen.

De blauwhelmen uit Fiji zijn op de Golan gestationeerd om het Syrische regeringsleger te scheiden van de Israëlische bezettingsmacht.

'Blauwhelmen gevangen voor eigen veiligheid'
Eén van de conflicthaarden met conflictbaarden. (Foto: ANP)

Taakstraf en proeftijd voor Cee Lo Green

Een rechter heeft Cee Lo Green vrijdag een taakstraf van 45 dagen en een proeftijd van drie jaar opgelegd. Ook moet hij in therapie tegen alcohol- en drugsgebruik. Door de straf te accepteren heeft de zanger het op een akkoordje gegooid met de aanklagers. Hij mag zichzelf namelijk onschuldig blijven noemen.

De 39-jarige Green wordt gestraft voor het verstrekken van xtc aan een vrouw. Laatstgenoemde beweert in 2012 door hem te zijn gedrogeerd. Na een etentje met de zanger zou ze naakt naast hem in bed wakker zijn geworden, zonder enige herinnering van de avond ervoor. Het verhaal was echter vaag, omdat Green en de vrouw al maanden een relatie hadden.

De zanger heeft wel de drug met de vrouw gedeeld, maar niet de intentie gehad om haar te drogeren. Een aanklacht voor aanranding werd eerder al van tafel geveegd omdat er niet genoeg bewijs was.

Lot VN-gijzelaars Syrië niet zeker

Het lot van de tientallen blauwhelmen die op de Golanhoogten zijn ontvoerd door gewapende lieden is onduidelijk. Dat heeft de woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, Stephane Dujarric, vrijdag gezegd. De vredesmilitairen worden vastgehouden door 'niet-statelijke gewapende actoren', zei hij. Waarschijnlijk doelde hij op de Syrische Al-Qaidatak Jabhat al-Nusra.

De 44 vredesmilitairen uit Fiji worden sinds donderdagochtend gevangengehouden. Er wordt overlegd met een 'brede waaier aan partijen in Syrië' en VN-lidstaten die mogelijk invloed op de gijzelnemers hebben, zei Dujarric. Nog eens 72 Filipijnse blauwhelmen in het gebied kunnen geen kant op. Met hen is wel radiocontact gelegd.

De blauwhelmen werden donderdag gevangengenomen. Honderdvijftig gewapende rebellen arriveerden met drie voertuigen bij het kamp van de Fijiërs en eisten dat de vredesmilitairen met hen meegingen. Zij werden daarop naar een onbekende locatie gebracht.

De VN-missie op de Golan, UNDOF, wordt gevormd door 1223 militairen uit zes landen: Fiji, India, Ierland, Nepal, de Filipijnen en Nederland. De Filipijnen lieten eerder deze week weten hun blauwhelmen in oktober terug te trekken, omdat de veiligheidssituatie in het gebied te veel zou zijn afgekalfd.

Minder asielzoekers door aanhouding smokkelaars

Door een intensievere aanpak van mensensmokkelaars is de instroom van asielzoekers fors teruggelopen. Dit jaar zijn al 64 mensensmokkelaars opgepakt, schrijven de regionale Wegenerkranten en De Telegraaf zaterdag.

Begin mei sloeg staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) alarm over een plotselinge stijging in het aantal asielaanvragen. Politie, marechaussee, vreemdelingenpolitie en justitie gingen daarom samenwerken om mensensmokkelaars op te pakken. Bij de politie werden hier 140 agenten voor vrijgemaakt.

Op de weg en bij bus- en treinstations zijn veel meer controles gehouden. Van de 64 smokkelaars die hierdoor werden aangehouden hielden er 42 zich bezig met het smokkelen van Eritreërs. De rest smokkelde Syrische vluchtelingen. De aanpak lijkt te werken. In mei meldden zich nog 350 Eritrese vluchtelingen per maand bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Nu zijn dat er nog maar vijf tot tien.

De meeste verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit of zijn in afwachting van een verblijfsvergunning. Zij zouden professioneel te werk gaan. Zo delen zij zelfs voorgedrukte formuliertjes uit waarin staat wat de vluchtelingen in Nederland moeten doen.

De eerste verdachten staan in september voor de rechter. Sommigen zijn in afwachting van het onderzoek vrijgelaten, maar hun zaak wordt nog wel onderzocht. Ook worden ze nog in de gaten gehouden.

Sinds de aanhoudingen worden in de internationale treinen bijna geen vluchtelingen meer gevonden. De marechaussee vermoedt dat de smokkelaars lucht hebben gekregen van de intensievere aanpak en daarom zijn uitgeweken naar een ander land. Van collega's in Denemarken kreeg de marechaussee te horen dat zich daar 150 Eritreërs per dag melden sinds in Nederland actiever op mensensmokkelaars wordt gejaagd.

De marechaussee waarschuwt dat het succes tijdelijk kan zijn en dat de mensensmokkelaars altijd met nieuwe methoden kunnen terugkeren.

Bejaarde vrouw overleden door overval

Een zeer gewelddadige woningoverval in Helmond is een 86-jarige vrouw vrijdagavond fataal geworden. De overvallers hadden zich voorgedaan als medewerkers van een energiemaatschappij om binnen te komen, meldt de politie.

Enkele uren na de overval in de woning aan de Bestevaer meldde de politie dat het slachtoffer was overleden. De politie is op zoek naar getuigen bij wie ook is aangebeld door mensen die zich voordoen als medewerkers van een energiemaatschappij.

Viering 200 jaar koninkrijk in Maastricht

In Maastricht wordt zaterdag het 200-jarig bestaan van het Nederlands koninkrijk gevierd. De viering, met een feestelijk programma in het centrum, wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook onder meer koning Filip en koningin Mathilde van België zijn aanwezig. Het thema van de viering is internationale oriëntatie van Nederland.

De staatshoofden wonen eerst een muzikale modepresentatie met als thema 'alles stroomt' bij op de Markt in Maastricht. Kunstenaar Peter George d'Angelino Tap beeldt Europese landen met vlaggen en symbolen uit. In de Limburgse stad staan verder modeshows, proeverijen en andere festiviteiten op het programma. De festiviteiten worden live uitgezonden op NPO 2.

Daarna volgt een congres over de Nederlandse positie in het buitenland in het Theater aan het Vrijthof. Op dit congres spreken onder meer de Duitse Bondspresident Gauck en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De dag wordt afgesloten met een muzikaal avondprogramma.

Het Nieuw Republikeins Genootschap heeft eerder aangekondigd ook aanwezig te zijn bij de festiviteiten. De tegenstanders van de monarchie willen 'gebruikmaken van hun individuele recht op vrijheid van meningsuiting om hun overtuiging kenbaar te maken.' Het gaat niet om een demonstratie, maar de republikeinen zullen verspreid tussen de mensenmassa staan met borden met de tekst 'geen monarchie, maar democratie'.

Het evenement in Maastricht is georganiseerd door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. Er werd eerder al in Scheveningen, Den Haag en op Sint Maarten gefeest. In Apeldoorn vond als onderdeel van de viering in juni een Grand Defilé plaats met ruim 1500 deelnemers.

De festiviteiten trekken al sinds november door het koninkrijk en duren nog tot september volgend jaar. Zwolle viert in april tweehonderd jaar monarchie in Nederland. Het jaar wordt afgesloten met een viering in Amsterdam, dan is het tweehonderd jaar geleden dat prins Willem Frederik van Oranje-Nassau in Brussel werd ingehuldigd als koning van Nederland en België.

Winnaar De Slimste Mens bekend

Art Rooijakkers heeft vrijdagavond De Slimste Mens gewonnen. De presentator versloeg in de finale van het NCRV-programma presentator Erik Dijkstra. Eerder in de finale haakte wetenschapsjournalist Diederik Jekel al af.

"Ik ben natuurlijk buitengewoon trots", sprak winnaar Rooijakkers, die bescheiden bleef. "Ik ben de slimste van hier in de studio, maar zeker niet de slimste mens."

De Wie is de Mol?-presentator volgt Koefnoen-acteur Owen Schumacher op. Eerdere De Slimste Mens-winnaars waren cabaretier Pieter Derks en schrijver en cabaretier Arjen Lubach.

Miljoen voor ALS Nederland via ijsemmeractie

De wereldwijde hype rond de Ice Bucket Challenge heeft in Nederland al een miljoen euro opgeleverd voor de stichting ALS Nederland. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ongeneeslijke spier/zenuwziekte.

De Ice Bucket Challenge, ofwel ijsemmer-uitdaging, begon in juli in Amerika. Een golfer gooide een emmer ijswater over zich heen om aandacht te vragen voor ALS en daagde iemand anders uit hetzelfde te doen. Sindsdien gaat de hype de wereld rond, geholpen door filmpjes op sociale media en de inzet van beroemdheden als Bill Gates, Gordon Ramsey, Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg en in Nederland onder anderen minister Ivo Opstelten en Giel Beelen.

Miljoen voor ALS Nederland via ijsemmeractie
Miljoen voor ALS Nederland via ijsemmeractie (Foto: ANP)

Uitmarkt barst los met Waylon en operakoor

Met optredens van Waylon, een koor van 120 man van De Nederlandse Opera, cabaretier Martijn Koning en harpist Remy van Kesteren is vrijdagavond op het Museumplein in Amsterdam de 37e editie van de Uitmarkt begonnen. Een uur na het officiële openingsprogramma stond de duizenden mensen op het plein nog een gratis concert te wachten van Acda en De Munnik, die bezig zijn met hun afscheidstournee.

Volgens een woordvoerder van de organisatie waren vrijdagavond zo'n 25.000 mensen op de been die in een goede sfeer van het programma genoten. Tegen de tijd dat Acda en De Munnik begonnen was dit aantal toegenomen tot naar schatting 30.000 bezoekers.

Tijdens de Uitmarkt tot en met zondag geven zo'n 2000 artiesten op ruim 30 podia op en rond het Museumplein en het Leidseplein een voorproefje wat mensen op cultureel gebied te wachten staat. Op het programma staan 300 voorstellingen, concerten en optredens. Ook is er een boekenmarkt met 60 uitgevers en boekhandels en 40 schrijvers. Op een informatiemarkt presenteren bijna 200 culturele instellingen hun plannen voor het komende seizoen.

De Uitmarkt wil graag meer tieners en jongeren trekken en heeft daarom voor hen speciale evenementen in petto. Op het Museumplein gaan zo'n 100 skaters de strijd met elkaar aan en laten bekende skateboarders tijdens demonstraties hun beste kunstjes zien. Tien Amsterdamse clubs hebben hun krachten gebundeld voor 'Club Silencio' op vrijdag- en zaterdagavond, een stille disco waar dj's met elkaar strijden om de gunst van de bezoeker die met een koptelefoon de dansvloer op mag.

Uitmarkt barst los met Waylon en operakoor
Uitmarkt barst los met Waylon en operakoor (Foto: ANP)

Ere-Oscars voor Harry Belafonte en Miyazaki

Zanger en acteur Harry Belafonte en de Japanse animatieregisseur Hayao Miyazaki krijgen op 8 november een ere-Oscar. Miyazaki krijgt net als actrice Maureen O'Hara en de Franse scenarist Jean-Claude Carrière een Governors Award. Belafonte wordt geëerd met een Oscar voor zijn humanitaire werk. Dat heeft de organisatie achter de Oscars, The Academy, vrijdag bekendgemaakt.

"Met de Governors Award kunnen we reflecteren op niet het jaar in film, maar de verworvenheden van een leven", licht president van de Academy, Cheryl Boone Isaacs, toe. "We vinden het fantastisch om deze uitzonderlijke filmmensen te eren." De prijzen worden sinds 2009 uitgereikt. Eerdere laureaten waren onder anderen James Earl Jones en Steve Martin. Angelina Jolie en Oprah Winfrey kregen eerder humanitaire Oscars.

De 87-jarige Belafonte is naast zijn filmrollen en hits als Banana Boat Song en Matilda bekend om zijn humanitaire inzet. Zo was hij een van de eerste leden van de burgerrechtenbeweging en was hij vertrouweling van Martin Luther King. De 73-jarige Miyazaki is bekend om animatiefilms als Spirited Away en Howl's Moving Castle. Hij kondigde onlangs aan dat The wind Rises, die dit jaar in de bios verscheen, zijn laatste film is.


Ere-Oscars voor Harry Belafonte en Miyazaki (Foto: Novum)

Coen en Sander als mierenduo in Maya de Bij-film

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zijn als mierenduo Freddy en Eddy te horen in de animatiefilm Maya - Eerste Vlucht. Dat heeft Studio 100 bekendgemaakt. De Maya de Bij-film is vanaf 8 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

"Het is voor ons oprecht een droom die uitkomt om twee van de stemmen voor de film van Maya in te spreken", zeggen de 3FM-dj's in een verklaring. "Zeker als het een animatieserie uit je jeugd betreft."

Maya - Eerste Vlucht, een 3D-film, is gebaseerd op het Duitse kinderboek Die Biene Maja und Ihre Abenteuer uit 1912. Het boek werd in zo'n veertig talen vertaald. Vanaf de jaren zeventig was Maya de Bij te zien in een Japanse tekenfilmserie, die ook in Nederland op tv kwam.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.