China waarschuwt voor bemoeienis met Hong Kong

China heeft zaterdag andere landen gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de politieke ontwikkelingen in Hong Kong. In een artikel in de partijkrant People's Daily staat dat sommigen in de voormalige Britse kolonie samenwerken met buitenlandse krachten en zich bemoeien met het bestuur van Hong Kong. Er werden geen namen of groepen genoemd.

"Niet alleen ondermijnen ze de stabiliteit en ontwikkelingen van Hong Kong, tevens proberen ze Hong Kong om te vormen tot een bruggenhoofd voor het infiltreren en ondermijnen van het Chinese vasteland", aldus de krant. "Dit kan onder geen beding worden toegelaten", tekende de krant op uit de mond van een medewerker van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

Volgens de krant is Hong Kong een speciale administratieve regio van China en zijn de kwesties die er spelen dan ook een Chinese interne aangelegenheid. Bemoeienis van buitenaf zal op alle mogelijke manieren worden aangepakt.

De politieke situatie in Hong Kong is gespannen. De inwoners kunnen in de toekomst een leider kiezen. China wil dat alle kandidaten voor de post worden aangewezen door een commissie die Beijing goedgezind is. Rechtenactivisten zijn hier echter fel tegen gekant. Zij willen dat de bevolking zelf een nieuwe leider kan aanwijzen.