'Gevechtsvliegtuig neergehaald in Oekra´ne'

Een gevechtsvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht is vrijdag neergehaald met een Russische raket. Dat staat in een korte verklaring op een Facebookpagina van de Oekraïense strijdkrachten. De piloot van de Su-25 straaljager wist zichzelf met zijn schietstoel in veiligheid te brengen.

De NAVO schat dat er zeker duizend Russische militairen actief zijn in Oekraïne. Kiev heeft eerder deze week gezegd dat Russische tanks en pantservoertuigen de grens zijn overgestoken. Rusland ontkent beide aantijgingen en beweert tevens de rebellen niet te bevoorraden.

Tot deze week leek de strijd in Oost-Oekraïne vooral landinwaarts te worden gevoerd. Deze week namen de rebellen echter de stad Novoazovsk over, vermoedelijk met als doel naar het westen op te trekken langs de kust richting de Krim.

Diverse Europese ministers hebben Moskou er vrijdag van beschuldigd Oekraïne te zijn binnengevallen en zijn van mening dat er nieuwe strafmaatregelen moeten worden ingesteld. Zaterdag wordt daarover in Brussel overleg gevoerd en daarbij worden 'alle mogelijkheden open gehouden'. De Oekraïense president Petro Porosjenko is zaterdag in Brussel voor overleg met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en Europees president Herman van Rompuy.