Viering 200 jaar koninkrijk in Maastricht

In Maastricht wordt zaterdag het 200-jarig bestaan van het Nederlands koninkrijk gevierd. De viering, met een feestelijk programma in het centrum, wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook onder meer koning Filip en koningin Mathilde van België zijn aanwezig. Het thema van de viering is internationale oriëntatie van Nederland.

De staatshoofden wonen eerst een muzikale modepresentatie met als thema 'alles stroomt' bij op de Markt in Maastricht. Kunstenaar Peter George d'Angelino Tap beeldt Europese landen met vlaggen en symbolen uit. In de Limburgse stad staan verder modeshows, proeverijen en andere festiviteiten op het programma. De festiviteiten worden live uitgezonden op NPO 2.

Daarna volgt een congres over de Nederlandse positie in het buitenland in het Theater aan het Vrijthof. Op dit congres spreken onder meer de Duitse Bondspresident Gauck en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De dag wordt afgesloten met een muzikaal avondprogramma.

Het Nieuw Republikeins Genootschap heeft eerder aangekondigd ook aanwezig te zijn bij de festiviteiten. De tegenstanders van de monarchie willen 'gebruikmaken van hun individuele recht op vrijheid van meningsuiting om hun overtuiging kenbaar te maken.' Het gaat niet om een demonstratie, maar de republikeinen zullen verspreid tussen de mensenmassa staan met borden met de tekst 'geen monarchie, maar democratie'.

Het evenement in Maastricht is georganiseerd door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. Er werd eerder al in Scheveningen, Den Haag en op Sint Maarten gefeest. In Apeldoorn vond als onderdeel van de viering in juni een Grand Defilé plaats met ruim 1500 deelnemers.

De festiviteiten trekken al sinds november door het koninkrijk en duren nog tot september volgend jaar. Zwolle viert in april tweehonderd jaar monarchie in Nederland. Het jaar wordt afgesloten met een viering in Amsterdam, dan is het tweehonderd jaar geleden dat prins Willem Frederik van Oranje-Nassau in Brussel werd ingehuldigd als koning van Nederland en België.