Tophandballer ontloopt dopingschorsing door kapotte deurbel

De Duitse handballer Michael Kraus is ontsnapt aan een schorsing vanwege het missen van drie dopingcontroles. Dat heeft de Duitse handbalbond DHB deze week laten weten na een zaak die al driekwart jaar liep. De reden voor het schrappen van de derde gemiste test was een mogelijk kapotte deurbel.

"We hebben alle ons bekende feiten en alle tijdens hoorzittingen verzamelde statements bestudeerd volgens de juridische richtlijnen", aldus Anja Matthies, hoofd van de anti-dopingcommissie van de DHB. "Er is geen bewijs dat Michael Kraus op 20 november 2013 met opzet de afspraak voor een dopingcontrole gemist heeft. Daarom is er geen reden voor een schorsing."

Op 20 november vorig jaar was een anti-dopingofficial bij het door Kraus in zijn whereabouts opgegeven adres om een dopingcontrole af te nemen. Hij kon de veelvoudig Duits international echter niet vinden. Kraus verklaarde later dat hij de deurbel niet heeft gehoord. De official, die op werd geroepen als getuige, zei niet uit te kunnen sluiten dat de deurbel kapot was. Zowel de official als de vriendin van Kraus, eveneens getuie in de zaak, gaven aan de deurbel niet gehoord te hebben.

Doordat de gemiste controle niet meer als zodanig gerekend wordt, heeft Kraus in 18 maanden tijd twee controles gemist. Bij een derde zou er automatisch een schorsing volgen. Bernhard Bauer, president van de DHB, is opgelucht, maar waarschuwde ook: "Onze internationals hebben de verantwoordelijkheid om voorzichtig te zijn en op te letten in de strijd tegen doping."

Kraus met de door zijn toenmalige club HSV Hamburg gewonnen Champions League 2013 (Foto: Getty)