FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zondag 25 maart 2012

James Cameron begonnen aan recordduik

Filmregisseur James Cameron is maandag begonnen aan een tocht naar het diepste punt op aarde. Met een duikboot gaat hij naar de Marianentrog in de Grote Oceaan. De bodem van de kloof ligt bijna 11 kilometer onder de zeespiegel. Geen mens is ooit solo zo diep gegaan.

De afdaling duurt ongeveer 2 uur. Vervolgens kan Cameron 6 uur op de oceaanbodem doorbrengen, zegt organisator National Geographic. Cameron wil onder meer uitzoeken of er zo diep in de oceaan vissen zwemmen. Op de extreme diepte is het vreselijk koud en donker.

Een keer eerder zijn mensen naar de bodem van de Marianentrog gegaan. In 1960 daalden de Amerikaanse marineluitenant Don Walsh en de Zwitserse diepzee-onderzoeker Jacques Piccard af met een speciale duikboot.

Cameron is tijdens testduiken bij Papoea-Nieuw-Guinea al tot 8,2 kilometer diepte gegaan, een record voor een solomissie. De 57-jarige Canadees is bekend van films als Avatar en Titanic.

Cameron is niet de enige die een duikrecord wil breken. De Britse avonturier en ondernemer Richard Branson heeft een tweepersoons onderzeeër gebouwd om naar dezelfde diepte te zakken. Duikbootbouwer Triton onthulde vorig jaar een model waarmee drie personen tegelijk de reis kunnen maken.

Regisseur Cameron begonnen aan recordduik
Regisseur Cameron begonnen aan recordduik (Foto: ANP)

[Serie A] Juventus thuis te sterk voor Inter

Juventus heeft zondag met 2-0 van Internazionale gewonnen in de Serie A. Martin Caceres en Alessandro del Piero vonden in de tweede helft het net. De ploeg van trainer Antonio Conte brengt de achterstand op koploper AC Milan terug tot vier punten, Inter blijft achtste.

Wesley Sneijder deed vanwege een blessure niet mee bij Inter, Luc Castaignos zat niet bij de selectie. Bij de thuisploeg ontbrak Eljero Elia.

In een onderhoudende eerste helft nam Juventus het initiatief. De club uit Turijn kreeg kansen via Alessandro Matri, maar ook Inter liet zich niet onbetuigd. Gianluigi Buffon werd aan het werk gezet bij schoten van Diego Milito en Dejan Stankovic.

Caceres brak twaalf minuten na rust de ban voor Juventus. De rechtsback kon vrijstaand binnenkoppen uit een hoekschop. Twintig minuten voor tijd sloeg ook invaller Del Piero toe na een steekpass. Een derde treffer hing in de lucht, maar dat bleef Inter bespaard.


Juventus thuis te sterk voor Inter (Foto: Novum)

Nomura licht 'Dream Drop Distance'-titel toe

Square-Enix producer Nomura heeft al een heleboel gekke game-titels bedacht. Wat te denken van 358/2 Days, [012] Duodecim, Versus XIII, etc. De nieuwste Kingdom Hearts-game voor 3DS breekt uiteraard niet met traditie. In een recente interview met Famitsu licht Nomura de titel toe.

Ten eerste bedacht Nomura welke kleuren bij KH3D zouden passen. Er is gekozen voor zwart en roze, zoals je ook op de site van de game kunt zien. Later werd continuiteit met Birth By Sleep belangrijker gevonden; “‘Sleep’ and the ‘dreams’ that follow replaced ‘black and pink’ as our inspiration broadened, and then we thought of the keyword ‘drop’, as in how you ‘fall into dreams’."

Kingdom Hearts 3D komt deze zomer uit voor 3DS.

Tefaf trekt 72.000 kunstliefhebbers

Antiek- en kunstbeurs Tefaf heeft dit jaar 72.000 mensen getrokken. De 265 kunsthandelaren hadden samen zo'n dertigduizend werken meegenomen. Dat meldt de organisatie zondag, op de laatste dag van de tiendaagse beurs. Vorig jaar kwamen er ruim zeventigduizend mensen naar Tefaf.

Van de kopers was 44 procent afkomstig uit het buitenland. Er kwamen 360 extra vliegtuigen aan op vliegveld Maastricht-Aachen. Een op de drie bezoekers bleef tenminste een nacht in Maastricht slapen.

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes sprak lovende woorden over de 25e editie van de beurs. "Terugkijkend op de afgelopen tien zeer succesvolle dagen denk ik dat we een stabiele basis hebben om de komende 25 jaar verder op te bouwen."

Accel World-anime krijgt twee games

Accel World krijgt binnenkort een anime, reden voor Namco Bandai om ook games over de franchise te produceren. Accel World speelt zich in een toekomst af waarin mensen zichzelf in virtuele werelden kunnen aansluiten. Prima setting voor games dus.

Zowel PS3 als PSP (geen Vita dus) krijgen een game, al is het nog onduidelijk om wat voor genre(s) het gaat. De Accel World-games komen deze herfst uit in Japan. Het valt te betwijfelen of we ze ooit in het Westen zullen zien.

Kinderen vinden bom in Alkmaar

In de wijk Daalmeer in Alkmaar is zondag een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden door twee kinderen. Waarschijnlijk zonder te beseffen wat ze in handen hadden, namen ze de bom mee naar huis. De omgeving van hun woning werd door de brandweer afgesloten.

 De explosieven opruimingsdienst werd ingeschakeld en vier woningen aan de Vogelweg werden preventief ontruimd. Inmiddels zou de bom ontmanteld zijn en is de wijk weer vrijgegeven.

Ambrosini: "Barça beste club ter wereld"

Massimiliano Ambrosini voorziet een zware klus voor AC Milan, dat het woensdag in San Siro opneemt tegen titelhouder FC Barcelona. De ploegen treffen elkaar in het eerste kwartfinaleduel van de Champions League. Ambrosini weet dat Milan flink aan de bak moet, maar heeft desondanks ook erg veel zin in de aankomende kraker.

De middenvelder denkt niet dat zijn ploeggenoten opgepept hoeven te worden. "Barcelona is het sterkste team ter wereld, je hoeft geen kenner te zijn om dat te weten", zegt Ambrosini tegen Sky Sport Italia. "Het wordt een erg belangrijke en zware wedstrijd voor ons, maar wel eentje die je flink motiveert."

"De Blaugranas hebben zoveel goede spelers. We zullen echt op ons best moeten zijn", vervolgt de middenvelder. Milan mist in het eerste duel tegen Barcelona verdediger Thiago Silva. "Dat is een aderlating voor ons."

Aissati: "Hij ging er vrij aardig in"

Ismaïl Aissati was zondag de grote man tijdens Ajax - PSV. Met een gelukkig doelpunt stond hij aan de basis van de 2-0 overwinning. De voormalige aanvaller van PSV scoorde op prachtige wijze. Zijn indraaiende voorzet vloog er bij de tweede paal plots in.

Na afloop gaf Aissati toe dat het niet de bedoeling was om op deze manier te scoren. "Ik probeerde op de tweede paal te mikken zodat iemand 'm in kon koppen. Hij ging er vrij aardig in", zei Aissati na afloop.

Aissati begon het seizoen nog bij Jong Ajax, en stond vanmiddag tegen PSV in de basis. "Ik zat daar al een tijdje tegenaan te hikken. Dat ik dan in zo'n belangrijke wedstrijd de 1-0 maak, is fantastisch. Dit was voor ons een uitgelezen kans om een tik uit te delen aan PSV. Dat hebben we gedaan. Het publiek was fantastisch, dat heeft ons van de 1ste tot de 93ste minuut door de wedstrijd heen geknokt.''

Tunesiërs protesteren voor shariarecht

Duizenden Tunesiërs zijn zondag in de hoofdstad Tunis de straat opgegaan om te betogen voor de invoering van de shariarechtspraak. De bevolking is sterk verdeeld over de toekomst van het land. Duizenden anderen gingen dinsdag nog de straat op om te protesteren voor een seculiere staat.

De demonstranten droegen vaandels met zich mee met spreuken als 'Sharia is een plicht, geen slogan, het is de oplossing'.

Een grondwettelijke raad is in oktober belast met het schrijven van een nieuwe grondwet. Sindsdien vinden regelmatig demonstraties plaats van seculiere en religieuze Tunesiërs.

Merkels CDU wint deelstaatverkiezingen Saarland

De Duitse christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel hebben de deelstaatverkiezingen in Saarland gewonnen. Merkels coalitiegenoot FDP werd door de kiezers afgestraft.

De CDU behaalde 35,2 procent van de stemmen. De sociaaldemocratische SPD, die lang zicht had op een overwinning in Saarland, moest genoegen nemen met 30,6 procent van de stemmen.

Voor de FDP, de coalitiegenoot van Merkel, zijn de verkiezingen rampzalig verlopen. De liberalen kregen slechts 1,2 procent van de stemmen in Saarland en haalde daarmee niet de kiesdrempel van vijf procent.

De Duitse Piratenpartij heeft 7,4 procent van de stemmen behaald. Daarmee wordt Saarland de tweede Duitse deelstaat waar de Piratenpartij is vertegenwoordigd.

[Bundesliga] Ruime zege Dortmund bij Köln

Borussia Dortmund heeft dankzij een ruime zege weer verder afstand genomen van de concurrentie in de Bundesliga. De ploeg van trainer Jürgen Klopp was met 6-1 te sterk bij FC Köln. Dortmund heeft na 27 wedstrijden 62 punten, vijf meer dan naaste rivaal Bayern München. Schalke 04 staat derde met 53 punten.

Dortmund kwam tegen de nummer veertien nog wel op achterstand door een treffer van Milivoje Novakovic, maar Lukasz Piszczek maakte gelijk. Na rust nam de titelhouder afstand via Shinji Kagawa en Robert Lewandowski. In de slotfase lieten Ilkay Gündogan, Kagawa en Ivan Perisic de uitfans nog drie keer juichen.

VfB Stuttgart gaf tegen FC Nürnberg een vervolg aan de opmars van de laatste weken. Dankzij een treffer van Cacau werd het 1-0. Stuttgart won vier van de laatste vijf duels en staat nu zevende, vier plaatsen hoger dan Nürnberg. Khalid Boulahrouz ontbrak vanwege een gebroken teen, die hem vier weken aan de kant houdt.


Ruime zege Dortmund bij Köln (Foto: Novum)

Meer dan 45 kilometer strand schoongemaakt

Het afgelopen weekeinde is meer dan 45 kilometer strand opgeruimd. Ruim zevenhonderd vrijwilligers hielpen met het schoonmaken van het strand. Samen verzamelden zij zo'n 450 vuilniszakken vol met troep, meldt initiatiefnemer Surfrider Foundation.

De schoonmaakactie maakte deel uit van een wereldwijde campagne. De Surfrider Foundation werd in 1984 op Hawaï opgericht en is sindsdien uitgebreid tot een wereldwijde non-profit organisatie met meer dan zestigduizend leden. De organisatie zet zich in voor het schoon houden van de oceanen en stranden.

Hooggerechtshof Israël gebiedt ontruiming Migron

Het Israëlische hooggerechtshof heeft zondag een verzoek van de regering afgewezen om de ontruiming van de nederzetting Migron op de Westoever tot 2015 uit te stellen. Migron werd in 2001 door kolonisten opgericht op Palestijnse grond. De uitspraak is een flinke tegenvaller voor de inwoners van Migron en die van tientallen andere illegale nederzettingen.

De Israëlische regering diende begin maart een verzoek tot uitstel in. Het hooggerechtshof had eerder geoordeeld dat de nederzetting uiterlijk 31 maart moest worden ontruimd.

Migron telt driehonderd inwoners en is een van de grootste illegale nederzettingen. Premier Benjamin Netanyahu had het hof om uitstel gevraagd totdat er nieuwe woningen voor de inwoners van Migron konden worden gebouwd.

Het hof zei dat uitstel van ontruiming zou neerkomen op het negeren van de Israëlische wet. "Voldoen aan het eerdere vonnis is niet optioneel", aldus het hooggerechtshof. De inwoners van Migron hebben nu tot 1 augustus om hun koffers te pakken.

Advocaat Michael Sfard, die de Palestijnse landeigenaren vertegenwoordigt, zei blij te zijn met het vonnis. Hij zei geen problemen te hebben met de beslissing van het hof om de inwoners van Migron tot 1 augustus de tijd te geven.

"Het Israëlische hooggerechtshof heeft zich vandaag aan de wet gehouden en heeft aangegeven dat de wet voor iedereen geldt", aldus Sfard. "Ik hoop dat de Israëlische regering en de kolonisten zich niet van trucs zullen bedienen om dit vonnis te omzeilen en dat de inwoners van Migron de illegale nederzetting vreedzaam ontruimen. Dan kan het land na meer dan tien jaar worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars."


Hooggerechtshof Israël gebiedt ontruiming Migron (Foto: Novum)

Paus roept Mexicanen op geloof in te zetten

Paus Benedictus XVI heeft zondag de Mexicaanse bevolking opgeroepen hun geloof in te zetten in de strijd tegen armoede en drugsgeweld. Tegen de honderdduizenden gelovigen zei Benedictus dat ze hoop zullen vinden als ze hun hart zuiveren.

De paus sprak bij het Christus de Koning beeld, een van de belangrijkste religieuze symbolen in Mexico. Het optreden van de kerkvader werd bijgewoond door zo'n 350 duizend Mexicanen.

Hoewel Benedictus te boek staat als streng en terughoudend wist hij de menigte voor zich te winnen door een Mexicaanse sombrero te dragen. "Sommige jonge mensen wezen de paus af, omdat hij een boos gezicht zou hebben", aldus een van de toeschouwers. "Maar nu zien ze hem als een geliefde opa."


Paus roept Mexicanen op geloof in te zetten (Foto: Novum)

Jordanië arresteert Syrische spionnen

Tien Syriërs zijn in Jordanië gearresteerd omdat ze spionnen van het regime van president Bashar Assad zouden zijn. Dat heeft een bron bij de Jordaanse politie zondag gezegd. De mannen zouden Syrische vluchtelingen hebben bespioneerd.

De tien, die claimden op de vlucht te zijn voor het regime van Assad, woonden al enige tijd in een kamp in Mafraq, vlakbij de Syrische grens. De mannen ontvluchtten het kamp donderdag maar werden dezelfde dag nog opgepakt.

Volgens de bron zeiden de mannen deserteurs uit het Syrische leger en de politiediensten te zijn. In Jordanië zitten momenteel zo'n tachtigduizend Syrische vluchtelingen.

Militie Libië stopt met bewaking luchthaven

Een machtige Libische militie die zeven maanden lang de luchthaven in Tripoli bewaakte heeft zich teruggetrokken. De regering is niet in staat de bewaking van het vliegveld over te nemen.

Het ontbreekt Libië nog steeds aan een reguliere politiemacht of een leger. Sinds de val van Gadhafi zijn milities grotendeels verantwoordelijk voor de veiligheid in het land.

Een militie uit de westelijke bergstad Zintan was verantwoordelijk voor de veiligheid op de luchthaven. Een delegatie uit Zintan sprak eerder deze maand met regeringsfunctionarissen die de delegatie verzekerden dat de regering de militie op 17 maart zou aflossen. Toen die deadline werd gemist gaf de militie de regering tot zondagavond de tijd de controle over het vliegveld over te nemen.

De regering zei zondag in een verklaring dat het zondagmiddag beveiligers naar het vliegveld zou sturen. Niet veel later ging er een nieuwe verklaring uit waarin stond dat de operatie vertraging had opgelopen. Verdere details werden niet gegeven.

Volgens een woordvoerder van de militie zijn de voormalige rebellen de protesten tegen hun aanwezigheid meer dan zat. De inwoners van Tripoli betichten de militie ervan de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de luchthaven niet te willen overdragen aan de regering. "De aanblik van gewapende mannen rond het vliegveld heeft voor spanningen gezorgd, dus we wilden dat de regering het vliegveld overnam", zei de woordvoerder.

Een aantal milities zou hebben voorgesteld dat de regering trainingen voor de militieleden organiseert, zoals voor de beveiliging van vliegvelden. Na de trainingen zouden de milities dan hun werk kunnen hervatten, maar dan als ambtenaren. Volgens de woordvoerder heeft de regering niet op dit voorstel gereageerd.

Vlaar: "We gaan voor de schaal"

Feyenoord hield de titelkansen vanmiddag op bezoek bij De Graafschap intact. Ron Vlaar gelooft meer dan ooit in de eerste landstitel sinds 1999. De verdediger stond met een fraaie assist aan de basis van de openingstreffer van John Guidetti. Lange tijd had Feyenoord het lastig met de Superboeren, maar uiteindelijk liep het alsnog uit naar een riante 0-3 overwinning.

Feyenoord klimt zodoende naar de vijfde plaats, maar de achterstand op koploper AZ bedraagt slechts vijf punten. Vlaar gelooft dus in meer, maar eist wel scherpte van zijn ploeggenoten. "We moeten ons koppie erbij houden in het slot van de competitie. Het kampioenschap is nog steeds mogelijk", zo zegt hij na afloop tegenover Eredivisie Live.

Komende week speelt Feyenoord een thuiswedstrijd tegen NAC Breda.

Negatief record voor De Graafschap

De Graafschap heeft sinds dit weekend een negatief record te pakken. Nog nooit verloor een ploeg in de Eredivisie namelijk negen opeenvolgende thuiswedstrijden.

Het oude record was in handen van De Volenwijckers en werd in het seizoen 1962/1963 gevestigd. Zij slaagden er in acht opeenvolgende thuiswedstrijden niet in om te winnen. In de voetbaljaargang 2001/2002 evenaarde RBC Roosendaal dit negatieve record.

Afgelopen weekend gingen De Superboeren met 3-0 onderuit in de wedstrijd tegen Feyenoord. Hierdoor bleef het verschil met Excelsior, dat met 1-0 van FC Groningen verloor, twee punten. Het gat met nummer zestien VVV-Venlo is nog wat groter, namelijk negen punten.

Nieuwe Madonna-video: te bloot voor YouTube

Zelfs voor de Queen of Pop gelden de strikte regels van YouTube. Haar nieuwste videoclip is op de filmpjeswebsite alleen te zien voor meerderjarigen.

Wie in Nederland "Girl Gone Wild" intikt, krijgt de Nederlandstalige waarschuwing te lezen dat "je moet bevestigen dat je 18 of ouder bent door je aan te melden of te registreren". Reden is dat "deze inhoud materiaal kan bevatten dat door de gebruikerscommunity van YouTube is gemarkeerd als ongepast voor sommige gebruikers." In andere landen zoals Duitsland zijn soortgelijke waarschuwingen te zien.

In de video is veel naakte huid te zien, vooral van mannen. De dansers draaien in korte broekjes om de 53-jarige zangeres.

Nieuwe Madonna-video: te bloot voor YouTube
Nieuwe Madonna-video: te bloot voor YouTube (Foto: ANP)

Olympiakos Piraeus dichtbij 39e landstitel

Olympiakos Piraeus is dichtbij prolongatie van de Griekse landstitel. De formatie won eerder vandaag met ruime cijfers van Asteras Tripolis (7-2), nadat het aanvankelijk nog tegen een 2-0 achterstand aankeek.

Door de zege heeft Olympiakos Piraeus nu tien punten meer dan directe concurrent Panathinaikos, waar nog vier duels op het programma staan. Mocht de Griekse recordploeg er in slagen om volgende week zondag van Panaitolikos te winnen, dan is de 39e landstitel een feit. Bij een gelijkspel is de ploeg afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Panathinaikos en Aris Thessaloniki.

In de afgelopen twaalf jaar was Olympiakos Piraeus bijna altijd de beste. In 2010 was het echter geen feest in de Griekse stad, aangezien Panathinaikos toen met de landstitel aan de haal ging. In alle overige jaren was de ploeg van trainer Ernesto Valverde steeds de beste.

Tafeltennissters starten WK overtuigend

De Nederlandse tafeltennissters zijn het wereldkampioenschap voor landenteams goed begonnen. In Dortmund werd Zweden met 3-0 verslagen. Li Jiao zorgde voor het eerste punt door Jennifer Olsson te verslaan, het werd 11-6, 11-5 en 11-8.

Vervolgens won Li Jie simpel van Daniela Moskovits met 11-3, 11-4 en 11-1. Elena Timina had nog het meeste moeite haar partij te winnen. Ze moest tegen Linda Bergstrom één game afstaan: 11-4, 11-13, 11-6 en 11-6. "Ik heb altijd moeite met verdedigsters, of ze nu goed zijn of niet", aldus Timina. "Maar ik ben tevreden. Ik voel me sterk en ik heb zin in de komende wedstrijden."

Dode bij mortieraanval Afghanistan

Een mortieraanval in het zuidwesten van Afghanistan heeft zaterdagavond aan een Italiaanse militair het leven gekost. Vijf anderen raakten gewond. Dat heeft het Italiaanse leger bekendgemaakt.

De aanval had plaats in het district Gulistan in de provincie Farah. De gewonde militairen zijn per helikopter overgebracht naar een veldhospitaal.

Elders in Afghanistan kwamen zaterdag acht Afghaanse en een NAVO-militair om het leven door een bermbom, aldus een Afghaanse functionaris. De mannen waren op patrouille toen het explosief afging.

Gedetineerde ministers Mali in hongerstaking

De Malinese ministers die sinds de staatsgreep van vorige week door de junta worden vastgehouden zijn een hongerstaking begonnen. Dat heeft Tiegoum Maiga, de broer van de voormalige minister van buitenlandse zaken, zondag gezegd.

De coup in Mali had donderdag plaats. De militairen zeiden het hartgrondig oneens te zijn met de manier waarop de regering de opstand van Toeareg-rebellen in het noorden van het land aanpakt. Volgens het leger worden de rebellen niet hard genoeg aangepakt. De militairen hebben de grondwet buiten werking gesteld en alle nationale instituties ontbonden.

De junta houdt onder meer de ministers van justitie, binnenlandse zaken en buitenlandse zaken vast. Ook de burgemeester van de hoofdstad Bamako en de voormalige premier Modibo Sidibe zitten vast.

Uitstekende oogst voor Oranje bij WK afstanden

Het WK afstanden, dat in de afgelopen dagen in Thialf in Heerenveen werd gehouden, is voor de Nederlandse equipe zeer succesvol verlopen. Onze landgenoten stonden in de afgelopen dagen veertien keer op het erepodium.

In 2007 was Nederland goed voor elf medailles; vijf keer goud, vier keer zilver en twee keer brons. Ook in de jaren 1996 (negen medailles) en 1999 (vijftien medailles) boerde de afvaardiging uit ons land goed. In die jaren stond de ploegenachtervolging overigens nog niet op het programma.

Overzicht van vergaarde medailles:

Heren:

Naam schaatsers Medaille Afstand
Michel Mulder zilver 500 meter
Stefan Groothuis goud 1000 meter
Kjeld Nuis zilver 1000 meter
Sven Kramer goud 5000 meter
Bob de Jong zilver 5000 meter
Bob de Jong goud 10000 meter
Jorrit Bergsma zilver 10000 meter


Dames:

Naam schaatsers Medaille Afstand
Thijsje Oenema brons 500 meter
Margot Boer brons 1000 meter
Ireen Wüst zilver 1500 meter
Linda de Vries brons 1500 meter
Ireen Wüst brons 3000 meter


Ploegenachtervolging:

Zowel de heren (Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij) als de dames (Diane Valkenburg, Linda de Vries en Ireen Wüst) pakten de gouden medaille op dit onderdeel.

Verbeek: "Winst op RKC mentale topprestatie"

Gertjan Verbeek toonde zich tevreden met de nipte zege van AZ op RKC Waalwijk (1-0). De trainer heeft er vrede mee dat zijn ploeg geen oogstrelend voetbal op de mat legde. De Alkmaarders speelden een zeer moeizame wedstrijd, maar hadden uiteindelijk voldoende aan een treffer van Johann Berg Gudmundsson. AZ leek een vermoeide indruk te maken, maar Verbeek wil daar geen woord over horen.

"Hou op met dat gezeur", zo reageert de oefenmeester na afloop tegenover de camera's van Eredivisie Live. "Sommige jongens hebben zestig wedstrijden gespeeld en dan gooien ze nog zoveel energie in een wedstrijd."

Het resultaat was het belangrijkste voor Verbeek. "Als je zoveel wedstrijden speelt, is het logisch dat het in het laatste kwartier moeizaam gaat. Het winnen van dit duel is een mentale topprestatie."

Berdych onderuit tegen Dimitrov in Miami

Tomas Berdych is in de derde ronde van het masterstoernooi in Miami uitgeschakeld. De als zevende geplaatste Tsjech ging zondag onderuit tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov met 3-6, 6-2 en 4-6. Voor Dimitrov, de nummer 101 van de wereld, wacht bij de laatste zestien een treffen met Janko Tipsarevic.

De Serviër, als negende geplaatst, was de Oekraïner Alexandr Dolgopolov (18) de baas met 6-4, 5-7 en 6-2. Ook Andy Murray staat in de achtste finale. De Britse nummer vier van de plaatsingslijst kreeg een vrije doortocht. Zijn Canadese tegenstander Milos Raonic (26) trok zich terug met een enkelblessure.


Berdych onderuit tegen Dimitrov in Miami (Foto: Novum)

[Primera División] Van Nistelrooy belangrijk voor Málaga

Ruud van Nistelrooy heeft zondag een belangrijke bijdrage geleverd aan de zege van zijn club Málaga bij Espanyol. Tegen de tweede club van Barcelona viel de Nederlandse spits in en scoorde hij vlak na zijn entree. Málaga won uiteindelijk met 2-1.

Málaga, waar Joris Mathijsen in de basis stond, wachtte tot een kwartier voor tijd met het ongedaan maken van de 1-0 achterstand. Coutinho had voor Espanyol gescoord na 23 minuten. Van Nistelrooy kwam in de 73e minuut in het veld, en maakte twee minuten later gelijk.

Twee minuten na de treffer van de 35-jarige Van Nistelrooy kwam zijn team op voorsprong, toen Martin Demichelis scoorde. Door de zege kwam Málaga op 47 punten, waarmee het op de vierde plek in de Primera División staat.

[WK] Oenema: "Je moet gewoon doorrijden"

Thijsje Oenema verraste vandaag bij de WK afstanden in Heerenveen met het brons op de 500 meter. De Friezin uit de ploeg Op=Op Voordeelshop reed met 38,16 en 38,12 seconden twee degelijke races en moest hierdoor alleen de Zuid-Koreaanse winnares Lee Sang-hwa en de Chinese Yu Ying voorlaten.

"Ik weet dat ik vaak stabiel rijd. Als-ie eenmaal loopt, dan gaat die ander ook wel goed," zei Oenema die na afloop erg blij was met haar bronzen plak, al liet ze in de interviews na afloop niet echt merken. "Je moet je niet gek laten maken en gewoon doorrijden. Dan krijg je dit."

Vijf goedkope indie-games van Ninja Bee

IndieRoyale, een website waar indie-games voor een goedkope prijs in bundels worden verkocht, heeft een nieuwe actie lopen. De ontwikkelaar Ninja Bee heeft vijf van haar games beschikbaar gesteld voor deze website. Hoe het werkt? Hoe meer je betaald, hoe meer je het minimumbedrag voor andere gamers naar beneden haalt. 

De vijf games die beschikbaar zijn gemaakt, zijn:

- Ancients of Ooga
- Cloning Clyde
- A Kingdom for Keflings
- Outpost Kaloki
- Band of Bugs


Het minimum staat op dit moment op €2,54. Betaal je meer, dan gaat de minimumprijs naar beneden. Waar de opbrengst naartoe gaat, is niet bekend. Bekijk de website hier.

Ice Cube niet verbaasd over succes in komedies

Ice Cube vindt het niet vreemd dat hij tegenwoordig in veel melige films te zien is. De nu 42-jarige rapper en acteur groeide op in een gewelddadige buurt in Los Angeles en gebruikte humor constant om zijn situatie te relativeren.

"Als je uit mijn buurt komt en je lacht niet, dan huil je alleen maar", zegt hij in het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Dus we maakten alles belachelijk, lachten om alles en deden allerlei grappige sketches met elkaar."

Ice Cube werd bekend als gangstarapper en speelde sinds zijn overstap naar het witte doek in komedies als Friday, The Longshots, Are We There Yet? en het vervolg Are We Done Yet? Deze zomer is hij te zien in de actiekomedie 21 Jump Street.


Ice Cube niet verbaasd over succes in komedies (Foto: Novum)

Cocu: "Aanvallend te weinig gebracht"

Trainer Philip Cocu zag PSV zondagmiddag een terechte nederlaag oplopen bij Ajax. De oefenmeester vond echter niet dat zijn ploeg had gefaald. De Eindhovenaren konden weinig indruk maken in de Amsterdam ArenA. Dankzij doelpunten van Ismail Aissati en Siem de Jong ging de ploeg van Cocu uiteindelijk met 2-0 onderuit.

Voor de oefenmeester betekende het zijn eerste nederlaag als trainer van PSV. "Defensief stonden we goed, zeker de eerste helft", analyseert Cocu na afloop tegenover Eredivisie Live. "Als je de bal verovert moet je meevoetballen, dat zijn we vergeten. Daardoor wordt het moeilijk om kansen te creëren. We kozen te snel voor de lange bal. Aanvallend hebben we te weinig gebracht."

PSV zag de achterstand op koploper AZ na de nederlaag oplopen tot vijf punten. De titel lijkt dus ver weg. "Toch vind ik niet dat we door het ijs zijn gezakt. We gaan nu kijken we waar kunnen eindigen."

FOK!-weekoverzicht week 12

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, schokkende, humoristische of opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

De zondag begon met een semi-incestueze relatie. Bobbi Kristina maakte bekend dat ze met haar 'broer' verloofd is. In Tunesië werd door demonstranten geëist dat de sharia ingevoerd wordt. Ook in eigen land was er beroering; in Rotterdam zamelen kerken voedsel in omdat de voedselbankpakketten 'te karig' zouden zijn. Wat ook voor opschudding zorgde was dat Peter la S. 1,4 miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse justitie zou krijgen. Tot slot werd bekend dat Jorge Zorreguieta niet vervolgd zal worden voor zijn oorlogsmisdaden.  

maandagOp maandag gunden veel FOK!kers Volkert van der G. wel een tweede kans, maar zou zijn straf veel te kort zijn. Verder zal Beatrix voortaan geen rol meer spelen bij de formatie van een nieuw parlement. Het meest schokkende nieuws van deze dag was de leeftijd van het jongste slachtoffer van Robert van M. Ook opvallend was dat Apple met een plan voor het kasoverschot kwam, terwijl op dezelfde dag bekend werd dat ze klanten onnodige garantie aansmeren. 

dinsdagDinsdag was de dag waarop de lente officieel begon. Deze dag stond vooral in het teken van Hero Brinkman die de Tweede Kamerfractie van de PVV verliet. Hij gaf aan, ondanks zijn onenigheid met Wilders, het kabinet te blijven steunen. Politici komen en gaan, maar de Britse vorstin Elizabeth verklaarde in een toespraak ter ere van haar 60-jarig regeringsjubileum dat ze het land de komende jaren nog wil blijven leiden. Waar wel een einde aan komt, is het opwekken van kernenergie in Zwitserland. Exploitant BKW Energie gaf aan dat in 2022 het doek valt voor de Mühlebergcentrale, een van de oudste kerncentrales in Europa. Tot slot werd op deze eerste lentedag bekend dat de verspreider van de naaktfoto's van Manon Thomas niet gestraft wordt voor zijn daden.

woensdagOp woensdag bleek dat Beatrix definitief geen zin heeft om de pers te woord te staan na haar bezoek aan Luxemburg. Ze wilde daarmee voorkomen dat haar naar de gezondheid van Friso gevraagd werd. Een man uit Geleen wilde voorkomen dat hij aan Duitsland zou worden uitgeleverd en verstopte zich daarom in zijn koelkast. Het kabinet wil gaan bekijken hoe scheefhuurders kunnen worden aangepakt. John van den Heuvel heeft laten weten te werken aan een nieuw programma, waarin hij ontvoerde kinderen terug gaat halen naar Nederland. Tot slot kwam de mededeling dat de verschillende PVV-fracties als één man achter Geert Wilders staan. Alleen Noord-Holland twijfelt nog of ze loyaal aan Wilders moet zijn, of dat ze Hero Brinkman zal steunen. 

DonderdagDonderdag is de geschiedenis ingegaan als de dag dat de NS weer eens faalde. Door een grote sein- en wisselstoring lag een groot gedeelte van het treinverkeer plat. Onze zuiderburen vinden de openbare omroep VRT te saai en willen dat er meer humor uitgezonden gaat worden. Dat je je werkgever niet ongestraft kunt beledigen, zelfs niet op Facebook, blijkt wel uit de rechtszaak waarin een ontslag goedgekeurd werd door de rechter. Er ontstond deze dag ook een flinke discussie over de communicatie tussen de overheid en burgers. Leers wil af van de 'Turkse rijlessen' in Nederland. Tot slot werden er vandaag bij het appartement in Toulouse, waar een schutter die meerdere mensen doodde op een Joodse school zich verschanst had, drie explosies gehoord. 

vrijdag Op vrijdag bleek dat de 'schutter van Toulose', Mareh, door twintig kogels om het leven kwam. Heleen van Royen weten dat ze voor onbepaalde tijd op vakantie gaat. Om te zorgen dat haar fans haar niet vergeten, zette ze op Twitter een zeer pikante foto neer. FOK!ker j.vandermark, student sociologie, wist met 'twee welgemikte tikjes op de lever' een dief over te halen om zijn tv weer aan te sluiten. In Breda werd de eerste arrestant in een zogenaamde GHB-cel geplaatst waar hij onder 24-uurs cameratoezicht zijn verslaving kan gaan afbouwen. Tot slot leek een 14-jarige scholier geen zin te hebben om naar school te gaan. Hij besloot een valse bommelding te doen. In plaats van op school te zitten, mocht hij een poosje in de cel zitten. 

zaterdagOok de zaterdag staat bol van het opmerkelijke nieuws. Zo moest het CDA haar webshop op zwart zetten omdat er een fout in het betaalsysteem zat. De nieuwe leider van de PvdA is vroeger, toen hij nog activist voor Greenpeace was, tien keer aangehouden volgens eigen zeggen. Verder was een bejaarde vrouw zo dom om gas te geven in plaats van te remmen toen ze haar auto in de verkeerde versnelling had staan. In Amsterdam moesten de occupy´ers het veld ruimen. Ze mochten nog wel een informatietent laten staan. Als hoogtepunt van de dag lag er vlakbij de Zeelandhallen een ontsnapte olifant in het water. 

Duitse GTST-acteur spoorloos verdwenen

De Duitse politie heeft zondag de zoektocht gestaakt naar de acteur Michael Dorn, aldus een woordvoerder. De 43-jarige man is sinds 2 weken spoorloos vermist. Donderdag had de politie nog zijn lege auto aangetroffen. De man werd bij de oosterburen bekend door zijn vroegere rol in de soap Gute Zeiten, Schlechte Zeiten (Goede Tijden, Slechte Tijden) en de film Anonymus.

Volgens de politie verliet Dorn op 10 maart zijn woning in Berlijn om niet meer terug te keren. Zijn gsm is sindsdien uitgeschakeld. Talloze agenten hebben de afgelopen weken naar hem gezocht.

Twijfel bij corporaties over huurverhoging verhoging

Minstens een op de zes woningcorporaties is niet voornemens om de huur van rijkere huurders te verhogen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wil scheefwonen tegengaan door de huur te verhogen van meer gefortuneerde huurders.

Niet alle woningcorporaties juichen dit plan toe. Ze vrezen dat de maatregel slecht uitpakt voor gezinnen en ondernemers. Zo wordt bij de berekening van het jaarsalaris het inkomen van het hele gezin meegeteld, en dus ook van inwonende kinderen met een baan. Ondernemers met een wisselend inkomen kunnen ook de dupe worden van de maatregel.

Een op de drie corporaties moet nog besluiten of de huurverhoging voor huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro wordt opgelegd. Zestien procent van de huurders heeft een inkomen boven dat bedrag, blijkt uit het NOS-onderzoek. Het kabinet wil de huren voor deze groep per 1 juli verhogen.

Bovenop de gebruikelijke jaarlijkse huurverhoging van 2,3 procent mogen corporaties de huren met maximaal vijf procent verhogen. Voor een woning van zeshonderd euro betekent dat een maandelijkse verhoging van dertig euro. De Kamer moet nog met de maatregel instemmen.


Twijfel bij corporaties over huurverhoging (Foto: Novum)

Broer schutter Toulouse aangeklaagd

Franse aanklagers hebben Abdelkader Merah, de 30-jarige broer van Mohammed Merah die de afgelopen weken zeven mensen doodschoot in en rondom Toulouse en in een vuurgevecht met de politie om het leven kwam, zondag aangeklaagd. Abdelkader is aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moord en terrorisme.

Het gaat om een zogenoemde voorlopige aanklacht. Een dergelijke aanklacht betekent dat er zeer goede redenen zijn om iemand van misdaden te verdenken, maar stelt de autoriteiten in staat nog verder onderzoek uit te voeren.

Uitslagen Eredivisie speelronde 27

Dit weekend werd in de Eredivisie de 27e speelronde afgewerkt. AZ behield de leiding door een magere 1-0 zege op RKC Waalwijk. Ajax versloeg PSV met 2-0, terwijl FC Twente weer punten verspeelde.

FC Twente heeft weer niet kunnen winnen in de Eredivisie. De Enschedeërs kwamen uit bij ADO Den Haag niet verder dan een 1-1 gelijkspel. ADO kwam al vroeg op een 1-0 voorsprong door een schot van Smolarek.

Twente was wel beter dan ADO, maar wist weinig kansen te creëren. Toch viel de gelijkmaker nog, want Plet wist de bal achter Couthino te koppen. In blessuretijd schoot de debuterende Verhoek nog op een paal, maar dichterbij een overwinning kwam Twente niet.

Roda JC Kerkrade heeft thuis een 3-1 overwinning geboekt op nummer zeven Vitesse. Het werd 3-1 voor de Limburgers, die Malki halverwege de eerste helft zijn 21e goal van het seizoen zag maken. De voorsprong werd verdubbeld door een eigen goal van Van Aanholt.

Nog voor rust wist Vitesse de aansluitingstreffer te maken via Pröpper. De punten bleven echter in Kerkrade, want Junker wist vlak na rust de 3-1 te scoren na een fout van Velthuizen. Daarna kreeg Vitesse nog kansen via Bony, maar die had zijn vizier niet op scherp.

Zondag werd ook de topper gespeeld tussen Ajax en PSV. Een verslag van de wedstrijd kan je hier vinden.

Uitslagen speelronde 27

Thuis Uit Uitslag
Excelsior FC Groningen 0-1
Roda JC Kerkrade Vitesse 3-1
NAC Breda N.E.C. Nijmegen 1-1
sc Heerenveen VVV-Venlo 4-1
ADO Den Haag FC Twente 1-1
AZ RKC Waalwijk 1-0
Heracles Almelo FC Utrecht 3-1
De Graafschap Feyenoord 0-3
Ajax PSV 2-0

Stand

# Club Wed. w g v p v-t
1 AZ 27 17 5 5 56 54-25
2 Ajax 27 16 7 4 55 70-33
3 FC Twente 27 15 7 5 52 69-32
4 PSV 27 15 6 6 51 68-40
5 Feyenoord 27 15 6 6 51 54-32
6 sc Heerenveen 27 14 9 4 51 61-42
7 Vitesse 27 12 5 10 41 35-32
8 Roda JC Kerkrade 27 12 1 14 37 47-57
9 FC Groningen 27 10 5 12 35 38-49
10 N.E.C. Nijmegen 27 10 4 13 34 31-36
11 RKC Waalwijk 27 10 4 13 34 28-39
12 Heracles Almelo 27 9 6 12 33 42-42
13 FC Utrecht 27 7 9 11 30 40-45
14 NAC Breda 27 8 6 12 30 34-40
15 ADO Den Haag 27 7 8 12 29 30-51
16 VVV-Venlo 27 7 4 16 25 32-62
17 Excelsior 27 4 6 17 18 21-59
18 De Graafschap 27 4 4 19 16 22-60

Bertens wint finale in Bath

Kiki Bertens heeft zondag het ITF-toernooi in het Engelse Bath gewonnen. De als tweede geplaatste Wateringse rekende in de finale af met de Duitse Annika Beck (4): 6-4, 3-6 en 6-3. Voor Bertens is het de tweede toernooizege van dit jaar. Ze was twee weken geleden al de beste in het Mexicaanse Irapuato.

De 20-jarige Bertens, die de zesde ITF-titel in haar loopbaan veroverde, maakt door haar winst een sprong op de wereldranglijst. De mondiale nummer 153 verdedigde een kwartfinaleplaats in Bath.

Vettel gefrustreerd na aanrijding met Karthikeyan

Regerend Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel eindigde tot frustratie van hemzelf vandaag als elfde in de Grand Prix van Maleisië. De Duitser worstelde het hele weekend op Sepang met zijn Red Bull, maar lag in de race tot vierde, tot hij een lekke band opliep na een aanrijding met de HRT van Narian Karthikeyan.

Vettel had al eerder problemen doordat hij niet kon communiceren met zijn team. "Ik verloor het radiocontact met het team en dat maakt het bij deze omstandigheden zeer moeilijk om te volgen wat er allemaal gebeurt. Ik heb niettemin mijn best gedaan en lag nog even vierde, maar wat me daarna overkwam, was echt bijzonder frustrerend. Sommige rijders moeten echt wat beter om zich heen kijken."

De Red Bull-coureur moest met een lekke band naar de pits en kwam uiteindelijk ondanks het verzoek van het team om te stoppen als elfde over de meet. De reden voor dit verzoek was de linkerachterrem die door een beschadigde koeling te heet was geworden. "Na het incident met Karthikeyan waren er wat problemen met de auto, maar ik was vastberaden om aan de finish te komen, ook al zaten punten er niet meer in voor me. Voor het incident met de HRT ging het nog redelijk goed, dus ik baal echt flink van dat moment."

Satelliet stort bij Hawaï in oceaan

Een Russische satelliet is zondag bij de Amerikaanse eilandengroep Hawaï in de Grote Oceaan gestort. Gevaar voor mensen was er niet, omdat het vaartuig gecontroleerd verging, meldden Russische staatsmedia.

De communicatiesatelliet Express AM-4 was in augustus gelanceerd. Door een programmeerfout kwam de sonde in een verkeerde baan rond de aarde terecht. Hij was onbeschadigd, maar onbruikbaar.

Rusland heeft in ongeveer een jaar tijd zes ruimtemissies zien mislukken. De eerstvolgende bemande lancering is uitgesteld. Daardoor blijft de Nederlander André Kuipers langer in het internationale ruimtestation ISS. Zijn terugkeer op aarde is anderhalve maand uitgesteld.

IJzeren pinnen in ruiterpad

In een ruiterpad in het Staelduinsebos in 's Gravenzande zijn zondagochtend stalen pinnen aangetroffen. De pinnen staken zo'n vijf centimeter uit de grond en hadden paarden ernstig kunnen verwonden. Dit is niet gebeurd, meldt de politie.

De dertien pinnen in het pad aan de Bonnenlaan werden door een ruiter gevonden. De politie onderzoekt of de pinnen opzettelijk geplaatst zijn of bijvoorbeeld bij werkzaamheden in de grond zijn geslagen en nu omhoog kwamen.

Van de gevonden pinnen zijn dna-monsters genomen. De omgeving is afgezet en de pinnen worden verwijderd.

Celtic nog geen kampioen na nederlaag tegen Rangers

Celtic is er zondag nog niet in geslaagd de Schotse voetbaltitel voor zich op te eisen. De ploeg uit Glasgow had dat tegen stadgenoot en aartsrivaal Rangers kunnen bewerkstelligen, maar verloor met 3-2.

Rangers nam in de elfde minuut een voorsprong door een doelpunt van Sone Aluko. Celtic kwam vervolgens verder in de problemen doordat het twee spelers met een rode kaart kwijtraakte. In de eerste helft werd Cha Du-Ri van het veld gestuurd en twaalf minuten na rust moest ook Victor Wanyama inrukken.

Het duurde nog tot de 72e minuut tot Rangers profiteerde. Toen maakte Andy Little er 2-0 van. Niet veel later werd het 3-0 door Lee Wallace. Rangers zag ook een speler met rood van het veld gaan toen Carlos Bocanegra in de 88e minuut een penalty veroorzaakte. Scott Brown verzilverde de strafschop en in de blessuretijd kwam Celtic zelfs nog terug tot 3-2 via Thomas Rogne. Rangers liet het echter niet verder komen en stelde het kampioensfeestje van de gehate rivaal met genoegen nog minstens een week uit.


Celtic nog geen kampioen na nederlaag tegen Rangers (Foto: Novum)

Woning IJmuiden zwaar beschadigd na gasexplosie

Een woning in IJmuiden is zondagmiddag zwaar beschadigd geraakt door een gasexplosie. Er dreigt instortingsgevaar. Het is onduidelijk of er bij het incident gewonden zijn gevallen.

De explosie deed zich rond 15.45 uur voor in een woning aan de De Ruyterstraat. Daarna ontstond een brand, die vrij snel onder controle was. Zowel de voor- als de achtergevel raakten beschadigd. Vanwege het instortingsgevaar heeft de brandweer het pand nog niet kunnen betreden.

Een hijskraan zal de gevel verwijderen. De naastgelegen panden zijn uit voorzorg ontruimd.

Ook WK-goud voor Nederlandse schaatsers

In navolging van de Nederlandse vrouwen hebben zondag ook de Nederlandse mannen het goud veroverd op de ploegachtervolging bij de WK afstanden.

Schaatsers Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij kwamen in Thialf tot een tijd van 3.41,43 en bleven daarmee de Amerikaanse ploeg twee seconden voor: 3.43,42. Het brons ging naar Rusland: 3.43,62.

Ook WK-goud voor Nederlandse schaatsers
Ook WK-goud voor Nederlandse schaatsers (Foto: ANP)

Ajax A1 verliest finale NextGen Series

Ajax A1 heeft zondag de finale van de NextGen Series verloren. Het hoogste jeugdelftal van de Amsterdammers nam de strafschoppen minder dan Internazionale. Na de reguliere speeltijd en verlenging stond het nog 1-1 in het stadion van Leyton Orient in Londen. Stefano Denswil maakte kort na rust gelijk tegen de Italianen.

Ajax A1 maakte eerder in het toernooi indruk met overtuigende zeges op Barcelona (3-0) en Liverpool (6-0). De NextGen Series worden wel gezien als de Champions League voor junioren. Naast de ploeg van trainers Fred Grim en Ronald de Boer was ook PSV een van de zestien deelnemers.

Uitslag Ajax - PSV

Ajax heeft de aansluiting met koploper AZ in de Eredivisie weten te behouden. De Amsterdammers wisten de topper tegen een kansloos PSV af te sluiten met een 2-0 overwinning en bleven daarmee op één punt van de Alkmaarders. De doelpunten werden gemaakt door Ismaïl Aissati en Siem de Jong.

In de eerste helft gebeurde er weinig spectaculairs in de ArenA. Ajax was iets beter dan PSV, maar wist nauwelijks iets te creëren. Een schot van Aissati en een vrije trap van Jan Vertonghen waren de belangrijkste wapenfeiten van de thuisploeg, die PSV geen één keer gevaarlijk zag worden.

Na rust gebeurde er al snel veel meer. Binnen 30 seconden stuitte Tim Matavz op Vermeer, terwijl een schot van Christian Eriksen in het zijnet belandde. Zakaria Labyad kon niet lang daarna door op Kenneth Vermeer, maar speelde de bal net te ver voor zich uit.


Eriksen zoekt Strootman op. (Foto: Pro Shots)

Na elf minuten in de tweede helft was het raak voor Ajax, toen Aissati een bal vanaf de zijkant over PSV-keeper Tyton krulde. Vijf minuten later wist de regerende landskampioen de voorsprong te verdubbelen. Aissati ging over het been van Marcelo en kreeg een penalty. Deze werd verzilverd door De Jong.

De tegengoals inspireerden de Eindhovenaren nauwelijks om meer de aanval te zoeken. Het ging Ajax wel iets meer onder druk zetten, maar echte kansen waren er niet te noteren. Ajax leek het ook wel best te vinden, waardoor de wedstrijd eindigde in een 2-0 zege voor de Amsterdammers.

AFC Ajax

2 - 0

PSV

 56' Aissati
 63' De Jong(pen)
   
 
 Gele kaart: Mertens, Strootman, Hutchinson, Marcelo, Matavz (PSV)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.207
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
V. Rhijn
Alderweireld
Vertonghen
Blind (Bulykin/75)
Anita
Enoh
Eriksen
Lukoki (Ebecilio/55)
De Jong
Aissati
  Tyton
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Pieters
Labyad
Toivonen (Lens/61)
Strootman
Wijnaldum
Matavz (Vennegoor/84)
Mertens

'Nederland uit kopgroep eurozone'

Nederland behoort niet langer tot de kopgroep van sterke landen in de eurozone. De kans is groot dat kredietbeoordelaars de hoge Nederlandse AAA-rating een negatieve outlook gaan meegeven, zo schrijft econoom Jürgen Michels van Citi Investment Research & Analysis in een nog te verschijnen rapport.

Michels stelt dat het onwaarschijnlijk is dat het VVD-CDA-kabinet onder leiding van premier Mark Rutte er snel in slaagt de overheidsfinanciën op orde te krijgen: "Vanwege de slechte prestaties van de Nederlandse economie wordt het erg moeilijk voor het land om het overheidstekort in 2012 of 2013 onder de 3 procent van het bbp te brengen."

Een probleem is dat Rutte voor de ratificatie van het in Europa overeengekomen 'fiscal compact' de steun van de linkse oppositiepartijen nodig heeft. Deze partijen zijn momenteel tegen extra bezuinigingsmaatregelen, schrijft het FD.

Ook de hoge schuldenpositie van huishoudens baart Citi zorgen. Financiële markten lijken dan ook steeds argwanender te worden voor Nederlandse staatsobligaties. Het renteverschil tussen Nederlandse en Duitse obligaties is de afgelopen maanden opgelopen van ongeveer 0,25 naar 0,58 procent. Ook Finland, dat normaliter hogere rentes betaalt, leent nu goedkoper dan Nederland.

'Nederland uit kopgroep eurozone' (Foto: Novum)

Gedetineerden overtreden regels tijdens proeftijd

Een op de drie gedetineerden houdt zich tijdens zijn proeftijd niet aan de regels die door de rechter zijn opgelegd. Slechts een op de twintig overtredingen wordt bestraft. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Met name mensen die voor zeden- en vermogensdelicten zijn veroordeeld houden zich dikwijls niet aan de voorwaarden. Ze onttrekken zich aan het reclasseringstoezicht, zoeken ondanks een verbod contact met het slachtoffer of werken onvoldoende mee aan verplichte gedragstherapie.

Het Openbaar Ministerie meldt overtredingen vaak niet binnen de wettelijke termijn bij de rechter, blijkt uit inventarisatie van 51 vonnissen door RTL Nieuws. Ook komt het voor dat veroordeelden niet op de hoogte zijn gesteld van de voorwaarden die aan de vrijlating zijn verbonden.

Sinds 2008 worden er voorwaarden aan vervroegde vrijlating gesteld. Voor die tijd kwamen gedetineerden altijd na tweederde van hun straf vrij, zonder dat daar voorwaarden aan waren verbonden.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur vindt het schokkend dat de voorwaarden zo vaak met voeten worden getreden. "We geven een voorwaardelijke straf, dat is een voorrecht, iets dat je moet verdienen. En als je dat dus niet waard bent, dan zul je teruggaan in de cel." CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat er op deze manier geen stok achter de deur is. De VVD en het CDA gaan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om opheldering vragen.


Gedetineerden overtreden regels tijdens proeftijd (Foto: Novum)

Dvd Girl With The Dragon Tattoo zorgt voor verwarring bij huurders

Creatieve geesten bij Sony Pictures hebben voor nogal wat verwarring gezorgd bij niets vermoedende dvd kopers. De maatschappij liet de dvd van The Girl With The Dragon Tattoo er uitzien als een zelfgebakken kopietje met de titel handgeschreven als met een zwarte markerstift.

Het idee achter het ontwerp was het benadrukken van het hacker-thema in David Fincher's nieuwe film en het weer op de agenda zetten van het probleem van illegaal kopiëren van films. Het bleek echter een nogal controversieel effect te hebben op de kopers van de dvd.

Vanaf het moment dat het vreemd ogende schijfje in videotheken opdook ontstond er verwarring onder klanten die The Girl With The Dragon Tattoo wilden huren, aldus de Daily Telegraph. Toen klanten zelfs met de film terugkwamen om deze om te ruilen voor een 'echt' exemplaar zag de verhuurmaatschappij American Redbox zich noodgedwongen om onderstaande bericht op haar site te plaatsen.

"Bericht voor alle huurders: Het handgeschreven uiterlijk van deze film is legitiem en is bedoeld om er uit te zien als een gekopieerde dvd."


"Bericht voor alle huurders: Het handgeschreven uiterlijk van deze film is legitiem en is bedoeld om er uit te zien als een gekopieerde dvd."

Britse The Voice trekt 9,8 miljoen kijkers

De Britse versie van The Voice is zaterdagavond voortvarend van start gegaan. De van oorsprong Nederlandse talentenjacht piekte op 9,8 miljoen kijkers. Dat schrijft de BBC, die de show uitzendt.

The Voice stond geprogrammeerd tegenover een andere talentenjacht, Britain's Got Talent op ITV. Het hoogste kijkeraantal dat die show wist te bereiken was 11,5 miljoen. Gedurende de twintig minuten dat de twee programma's elkaar overlapten trok The Voice echter aan het langste eind, met 8,96 miljoen tegenover 6,56 miljoen kijkers.

In de Britse versie van The Voice fungeren Tom Jones, Will.i.am, Jessie J en Donny O'Donoghue als coaches. Jones stookte voor aanvang van de kijkcijferstrijd het vuurtje vast op door verschillende sneren uit te delen aan Britain's Got Talent.

Boonen weer de sterkste in Gent-Wevelgem

Tom Boonen heeft net als vorig jaar de Vlaamse semiklassieker Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De 31-jarige Belg van Omega Pharma-Quickstep was na 234 kilometer de sterkste in de sprint van een grote groep. De Slowaak Peter Sagan van Liquigas werd tweede, voor de Deense Raborenner Matti Breschel.

Boonen won vrijdag al de E3 Prijs, net als Gent-Wevelgem een belangrijke koers in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen van volgende week. Een tempoversnelling van Fabian Cancellara bracht het spel kort na de Monteberg op de wagen. De Zwitser kreeg alleen Sagan met zich mee, maar op 25 kilometer van de streep kwamen de favorieten weer bijeen.

Nadat Anders Lund en Jon Izagirre als laatste van een kopgroep van negen ook waren ingelopen, bereidde de voorste groep zich voor op een sprint, die werd ontsierd door een valpartij waar onder meer Greg Van Avermaet en Jose Rojas bij betrokken waren. Oscar Freire werd door Katusha in een zetel afgeleverd, maar op Boonen stond geen maat. De Spanjaard eindigde als vierde.

McDonald's Utrecht is 'Blondje B.V.'

Het is vrijdagmiddag; je besluit bij de McDonald's een heerlijke hamburger te halen samen met je dochters. Je betaalt per pin en eenmaal thuisgekomen vraagt je vriendin aan je wat 'Blondje B.V.' is.

Roy Hol uit Utrecht kreeg zo'n vage afschrijving, maar aan de hand van het tijdstip kon hij deze naar de McDonald's herleiden. "Gelukkig heb ik een open verstandhouding met mijn vriendin", vertelt hij.

De eigenaar van de McDonald's aan de Lange Viestraat in Utrecht had al verscheidene bv's op zijn naam staan en wou ditmaal onderscheidend zijn. Hierop besloot de man 'Blondje B.V.' in het leven te roepen. Puur voor de administratie, omdat hij voor deze franchiseonderneming een andere bv moest bedenken.

Mochten er meer klachten binnenkomen over 'Blondje B.V.' dan zal McDonald's de uitbater vragen om een andere naam te verzinnen.

Israël overweegt VN-onderzoekers te weren

Plannen van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om onderzoek te doen naar Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever hebben zondag tot veel ophef geleid in het Israëlische kabinet. Sommige leden willen dat de commissie verboden wordt om Israël en de Palestijnse gebieden te betreden. Het veiligheidskabinet van Israël komt later zondag bijeen voor overleg over het onderzoek.

Vorige week donderdag besloot de VN-Mensenrechtenraad een team onderzoekers naar Israël te sturen. De raad heeft zich in een resolutie uitgesproken tegen de nederzettingen. Het was een van de vijf resoluties die die dag werden aangenomen waarin kritiek op Israël werd geuit.

Israël beschuldigt de raad ervan bevooroordeeld te zijn tegen Israël. Dit blijkt volgens de Israëliërs uit de buitensporige aandacht voor het beleid van Israël en de Israëlische acties tegen de Palestijnen, terwijl mensenrechtenschendingen in landen als Iran worden genegeerd.

"Het is duidelijk dat de Palestijnen een Goldstone 2-rapport aan voorbereiden zijn", aldus de Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Danny Ayalon, die wil dat de raad de toegang tot het land wordt geweigerd. Hij verwees naar het rapport van de VN over de Gaza-oorlog van 2009. Daarin stond dat Israëlische militairen bewust hebben geschoten op Palestijnse burgers. Het rapport leidde tot grote woede onder de Israëlische bevolking. Richard Goldstone, de schrijver van het rapport, trok de aantijging later weer in.

Het Israëlische kabinet overlegde zondag ook over de manier waarop moet worden gereageerd op de protestmarsen naar de Israëlische grens die eerder zijn aangekondigd door activisten in Syrië, Libanon, Jordanië en Egypte. Israël maakt zich ernstige zorgen, omdat vergelijkbare acties vorig jaar mei leidden tot confrontaties aan de grens. Daarbij vielen vijftien doden.

Alonso: "Dit was een grote verrassing"

Fernando Alonso boekte vandaag in de Grand Prix van Maleisië een verrassende overwinning met de Ferrari. De Spanjaard erkent dat zijn team normaal gesproken niet mee kan strijden om de overwinning en dat de weersomstandigheden hem in de kaart hebben gespeeld.

"Dit was een grote verrassing. We waren in Australië al niet competitief en hier eigenlijk ook niet. Ons enige doel was om gewoon zoveel mogelijk punten te scoren, maar dat het er 25 zijn geworden, is echt ongelofelijk," zei Alonso tijdens de persconferentie na afloop van de race. "Dit is een geweldig resultaat voor ons en het team verdient de overwinning ook echt. Ondanks de bizarre omstandigheden op de baan heeft iedereen het hoofd namelijk koel gehouden."

Hij blijft realistisch en sluit nieuwe overwinningen voorlopig uit. "Ik weet zeker dat we deze zege nooit zullen vergeten, maar we maken bij Ferrari nu eenmaal een moeilijke tijd door en mijn overwinning verandert daar niets aan. We zijn namelijk niet zo competitief als we willen zijn. Met moeite Q3 halen en punten bij elkaar sprokkelen is voor Ferrari niet genoeg, want we willen stelselmatig om de pole en zege kunnen meedingen," zei de Spanjaard die nu zelfs aan de leiding gaat in het kampioenschap.

"Voor de komende paar races hebben we gelukkig alvast wat nieuwe onderdelen in de pijplijn zitten, want er wordt op de fabriek keihard gewerkt en dat we nu een race hebben gewonnen betekent niet dat we het wat rustiger aan mogen doen. We moeten nog altijd terrein goedmaken."

Meisje dood gevonden in Duitse parkeergarage

Een 11-jarig meisje is zaterdagavond dood aangetroffen in een parkeergarage naast een bioscoop in het Duitse Emden, net aan de overkant van de Dollard bij Delfzijl. Het kind is vermoedelijk door geweld om het leven gekomen. "De omstandigheden van de vondst wijzen op een gewelddadige dood", meldde de politie zondag.

Het meisje leefde in de stad Emden. Nadere bijzonderheden wilde de politie nog niet bekendmaken.

Albasini wint Ronde van Catalonië

De Zwitserse wielrenner Michael Albasini heeft zondag de eindzege in de 92e editie van de Ronde van Catalonië opgeëist. In de zevende en laatste etappe over 119,8 kilometer van Badalona naar Barcelona kwam zijn leiderstrui niet in gevaar.

Albasini legde met de winst in de eerste en tweede etappe de basis voor zijn overwinning. Hij voerde de hele week het klassement aan. Hij volgt de Spanjaard Alberto Contador op. De laatste dagzege was voor de Fransman Julien Simon, die vrijdag ook al de vijfde rit won.

Albasini wint Ronde van Catalonië
Albasini wint Ronde van Catalonië (Foto: ANP)

[WK] Oranjevrouwen pakken goud op ploegenachtervolging

De Nederlandse vrouwen hebben op de ploegenachtervolging een gouden medaille veroverd. Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Linda de Vries reden met 2.59,70 een nieuw baanrecord en bleven de Canadese vrouwen daarmee 0,81 seconden voor.

Het is de tweede wereldtitel voor de vrouwen op de achtervolging, eerder werd er in 2008 in Nagano gewonnen. Het brons ging naar Polen, dat in de slotrit Rusland net voor wist te blijven.

Uitslag ploegenachtervolging dames

# Schaatser Tijd
1 Nederland 2.59,70
2 Canada +0,81
3 Polen +3,62
4 Rusland +3,75
5 Duitsland +3,93
6 Zuid-Korea +4,16
7 Japan +4,40
8 Amerika +7,52

Räikkönen: "Graag een normaal weekend"

Kimi Räikkönen kende in de Grand Prix van Maleisië net als in Australië weer een weekend van uitersten. Hij kwalificeerde zich als vijfde, maar moest door een gridstraf starten als tiende. Met de regen erbij waren er veel ingrediënten voor een race waarin The Iceman uiteindelijk als vijfde werd afgevlagd.

"Hopelijk hebben we de volgende keer een beetje een normale race. Er gaat altijd wel iets mis, of het weer bemoeit zich ermee. Het zou fijn zijn om in een normaal weekend eens te zien waar we precies staan. Niemand weet nu precies wat de pikorde is. Maar volgens mij hebben we een heel aardig pakket in huis," zei Räikkönen.

"Ik had ook geen ervaring op de regenbanden. Het was wel gek om daar dan gelijk mee te gaan racen. Ik deed mijn best om bij de rest te blijven en begon steeds harder te pushen. Toen ik naar de slicks wisselde duurde het even voordat ik op snelheid was, maar na een paar ronden was het in orde."

De Lotus-coureur had eerder op de dag in Sepang nog opzien gebaard door ijsjes uit te delen aan journalisten. Hiermee verwees hij naar 2009 toen de race in Maleisië door regen onderbroken werd en hij daarna in de Ferrari-pitbox gespot werd met een ijsje in de hand. De race werd destijds overigens in tegenstelling tot vandaag niet herstart.

Nieuwe informatie over Lockerbie gepubliceerd

De Schotse krant The Sunday Herald heeft zondag nieuwe informatie over de aanslag op een vliegtuig van Pan Am in 1988 gepubliceerd. Volgens de enige verdachte die ooit voor de Lockerbie-aanslag werd veroordeeld trekt de informatie zijn schuld in twijfel.

Het achthonderd pagina's tellende rapport van de Schotse Commissie voor Strafzaken werd zondag op de website van de krant geplaatst. The Sunday Herald zei toestemming te hebben gekregen van Abdel Baset al-Megrahi, die werd veroordeeld voor de aanslag, om de informatie wereldkundig te maken. Bij de aanslag boven het Schotse plaatsje Lockerbie kwamen 270 mensen, veelal Amerikanen, om.

Al-Megrahi werd in augustus 2009 vrijgelaten om humanitaire redenen, omdat hij aan prostaatkanker leed en niet lang meer te leven zou hebben. De Libische Al-Megrahi wilde de informatie eigenlijk gebruiken voor zijn beroepszaak, maar dat was na zijn vrijlating niet meer nodig. Hij keerde na zijn vrijlating terug naar Libië, waar hij door de toenmalige leider Moammar Gadhafi als held werd onthaald.

Uitslagen Eredivisie (25/03/2012)

Vanmiddag stonden in de Eredivisie om 14.30 uur twee wedstrijden op het programma. Heracles Almelo won met 3-1 van FC Utrecht, terwijl Feyenoord De Graafschap met 0-3 versloeg. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

Heracles Almelo

3 - 1

FC Utrecht

 3' Armenteros
 80' Gouriye
 86' Gouriye
   54' Van der Gun
 
 Gele kaart: Davidson, Quansah (Heracles Almelo), Kali, Mårtensson, Demouge, Van der Maarel (FC Utrecht)
 Rode kaart: Schut (68/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.472
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers (Van Dijk/89)
Te Wierik
Davidson
Looms
Quansah
Bruns
Duarte
Vejinovic (Gouriye/63)
Armenteros
Everton (Pedro/63)
  Fernández
Van der Maarel
Van der Hoorn
Schut
Bulthuis
Duplan
Mårtensson
Kali (Oar/83)
Van der Gun
Demouge
Gerndt (Takagi/45
Markiet/71)

De Graafschap

0 - 3

Feyenoord

     71' Guidetti
 77' Schaken
 90+3' Cissé
 
 Gele kaart: Kaak (De Graafschap), Schaken (Feyenoord)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.600
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
Nalbantoglu
Saeijs (Sreckovic/86)
Jansen
Fränkel
Vermouth (A.Jansen/61)
Kaak
El Hassnaoui
Breinburg (Calvete/74)
Poepon
De Leeuw
  Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Martins Indi (Nelom/85)
El Ahmadi
Clasie
Bakkal
Schaken
Guidetti (Achahbar/85)
Cabral (Cissé/46)

[WK] M. Mulder mist titel 500 meter op één honderste

Michel Mulder is er net niet in geslaagd wereldkampioen te worden op de 500 meter. De Nederlander reed met 34,66 een baanrecord, maar hij kwam uiteindelijk één honderdste van een seconde tekort om de titel af te pakken van Tae-Bum Mo, die met 34,84 precies reed wat hij moest doen voor de titel.

De Nederlanders waren in de breedte erg sterk in de tweede 500 meter. Jan Smeekens herstelde zich na een slechte eerste rit door 34,99 neer te zetten. Ook Ronald Mulder was sneller dan in de eerste rit en kwam tot 34,85. Zijn broer Michel zette de rit erna het nieuwe baanrecord neer, waarmee hij mocht hopen op goud.

Echter zag hij Mo in de slotrit 34,84 rijden, waardoor de Zuid-Koreaan 0,01 overhield op Mulder, die tevreden moest zijn met zilver.

Uitslag tweede 500 meter

# Schaatser Nat Tijd
1 Michel Mulder NED 34,66
2 Tae-Bum Mo Zko +0,18
3 Ronald Mulder NED +0,19
4 Pekka Koskela Fin +0,29
5 Tucker Fredericks VS +0,32
6 Mika Poutala Fin +0,33
6 Jan Smeekens NED z.t.
8 Joji Kato Jpn +0,41

Eindklassement

# Schaatser Nat Tijd
1 Tae-Bum Mo Zko 69.640
2 Michel Mulder NED 69.650
3 Pekka Koskela Fin 69.820
4 Joji Kato Jpn 70.000
5 Tucker Fredericks VS 70.040
6 Ronald Mulder NED 70.070
7 Mika Poutala Fin 70.160
8 Dmitry Lobkov Rus 70.180
14 Jan Smeekens NED 70.700

Marco Borsato nog steeds geveld door griep

Marco Borsato voelt zich nog altijd 'doodziek'. De 45-jarige zanger is nu al meer dan een week geveld door griep.

"Ik twitter op dit moment niet zo veel, ben nog doodziek thuis", laat hij zondag weten. "Update finale The Voice Kids komt dus ook iets later, sorry." Borsato was vrijdagavond wel aanwezig bij de live eindstrijd van de talentenjacht, waarin hij fungeerde als coach.

"Grrrr, doodziek op bed", twitterde de zanger vorige week zaterdag. "Zwaar de griep, maar echt heftig! Gloeiend gloeiende!" Hij heeft geen optredens moeten afzeggen omdat afgelopen week niets gepland stond, net als komende week.

'Raketlancering Pyongyang is provocatie'

Noord-Korea moet afzien van een geplande test met een langeafstandsraket. Daar heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zondag op aangedrongen. Hij noemde het een 'provocatieve daad die een bedreiging vormt voor de internationale vrede en veiligheid'.

Noord-Korea maakte anderhalve week geleden bekend een kunstmaan in een baan om de aarde te willen brengen met een raket. De VS zien de lancering echter als een verkapte test van een langeafstandsraket. De raket is volgens bronnen bij het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zondag overgebracht naar het lanceerplatform.

Volgens Lee zijn de Noord-Koreaanse plannen in strijd met een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en gaan ze lijnrecht in tegen afspraken met de Verenigde Staten over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. "Noord-Korea moet onmiddellijk de plannen voor de lancering intrekken en zich houden aan de internationale verplichtingen."

De Amerikaanse president Barack Obama is op bezoek in Zuid-Korea en verklaarde op een persconferentie met Lee dat 'Noord-Korea niets bereikt met dreigementen en provocaties'. Ook hij riep Pyongyang op direct de voorbereidingen voor de lancering te staken. De lancering brengt volgens Obama een overeenkomst met Noord-Korea over voedselhulp in gevaar en zorgt ervoor dat het land nog verder geïsoleerd raakt. Bovendien sloot hij niet uit dat sancties tegen Noord-Korea worden aangescherpt. "Slecht gedrag wordt niet beloond", aldus Obama.

Obama richtte zich eveneens tot China dat volgens hem veel te weinig doet om Noord-Korea in toom te houden. De president zei te begrijpen dat China vreest voor de gevolgen van onrust in Noord-Korea, maar hij roemde ook het economische succes van China dat volgens hem is bereikt 'door sommige praktijken los te laten, waar Noord-Korea nog steeds aan vasthoudt'.

Japan bereidt zich voor op de lancering, die vermoedelijk rond 15 april - de verjaardag van Kim Il Sung - plaatsvindt, door op land en op zee onderscheppingsraketten op te stellen. De Japanse regering overweegt het leger opdracht te geven de raket neer te halen als deze als bedreiging wordt gezien of als het Japanse luchtruim wordt geschonden.

Helikopter belandt in vijver Zwolle

Een helikopter is zondag door nog onbekende oorzaak in de vijver bij hotel-restaurant de Koperen Hoogte in Zwolle beland. De drie inzittenden, twee volwassenen en een kind, bleven ongedeerd en konden zelf naar de kant komen. Het is onduidelijk of het ongeval gebeurde tijdens het opstijgen of het landen.

De Koperen Hoogte is eigendom van zakenman Hennie van der Most. De politie kon niet zeggen of hij ook in het toestel zat. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is ter plaatse en stelt een onderzoek in.

[Primera División] Zaragoza verslaat Atletico in blessuretijd

Real Zaragoza heeft zondag in de Primera Division zijn tweede overwinning op rij geboekt. De Spaanse club, die vorige week al verrassend won bij Valencia, was in eigen huis te sterk voor Atletico Madrid. Apoño tekende in de vijfde minuut van de blessuretijd voor de enige treffer van de wedstrijd.

Door de zege droeg Zaragoza de rode lantaarn over aan Sporting Gijon en Racing Santander. De ploeg van Manuel Jimenez heeft een punt meer. Atletico Madrid blijft achtste.

[WK] Titel 500 meter naar S.H. Lee, brons Oenema

Sang-Hwa Lee heeft de wereldtitel veroverd op de 500 meter bij het wereldkampioenschap afstanden. De Zuid-Koreaanse won ook de tweede rit en zette een zeer snelle 37,66 neer. Ze bleef daarmee de wereldrecordhoudster Jing Yu voor, die eveneens een sterke tweede 500 meter reed. Thijsje Oenema werd derde in de tweede rit, wat haar ook een derde plaats in het klassement opleverde en dus een bronzen medaille.

Yu viel tegen in de eerste rit, maar maakte dit goed door een 37,80 te noteren. Lang kwam niemand in de buurt van die tijd, maar Lee wist er in de slotrit tegen Oenema nog onder te duiken. De 38,13 van Oenema was genoeg voor de derde plaats. 

Laurine van Riessen was de tweede Nederlandse in de tweede omloop met een negende plaats, terwijl Margot Boer elfde werd. In het eindklassement eindigde Boer (negende) nog wel voor Van Riessen (dertiende).

Uitslag tweede 500 meter dames

# Schaatster Nat Tijd
1 Sang-Hwa Lee Zko 37,66
2 Jing Yu Chn +0,14
3 Thijsje Oenema NED +0,46
4 Heather Richardson VS +0,56
5 Jenny Wolf Dui +0,58
6 Beixing Wang Chn +0,70
7 Christine Nesbitt Can +0,76
8 Judith Hesse Dui +0,85
9 Laurine van Riessen NED +0,89
11 Margot Boer NED +0,94


Eindklassement

# Schaatster Nat Tijd
1 Sang-Hwa Lee Zko 75.690
2 Jing Yu Chn 76.120
3 Thijsje Oenema NED 76.280
4 Heather Richardson VS 76.490
5 Christine Nesbitt Can 76.700
6 Jenny Wolf Dui 76.780
7 Beixing Wang Chn 76.800
8 Karolina Erbanová Tsj 76.890
9 Margot Boer NED 77.070
13 Laurine van Riessen NED 77.440

Werkgevers bereid tot eigen risico WW

Werkgevers zijn bereid om een stuk eigen risico te betalen voor de werkloosheidswet (WW). Dat zei voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Wientjes pleitte voor grote hervormingen op de arbeidsmarkt, waaronder het korten van de WW van 36 naar 12 maanden. De bestuurder bood kabinet en vakbonden aan te praten over een totaalpakket. "Laten we bij elkaar gaan zitten om het ontslagrecht te versoepelen, geld te stoppen in opleidingen en werk naar werk en eigen risico van werkgevers in de WW te stoppen’’, aldus de werkgeversvoorman.

Hij stelde ook voor om een bepaald percentage van de loonsom te gaan besteden aan het in dienst nemen van 'mensen die nu buiten de boot vallen', in ruil voor 0 procent loonstijging. Daarbij wees Wientjes naar Wajongers en mensen die vallen onder de sociale werkvoorziening. "Dat zijn er tienduizenden. Het bedrijf krijgt de mogelijkheid: of je neemt mensen aan in een bepaald percentage, of je stort geld dat je normaal zou betalen aan deze mensen in een bepaalde pot."

Nick & Simon zwaaien af met laagterecord

De laatste aflevering van Nick Tegen Simon heeft zaterdagavond 807.000 kijkers getrokken. Nooit eerder wist de TROS-spelshow van de Volendamse zangers zo weinig mensen te boeien.

Het aantal kijkers van Nick Tegen Simon liep sinds de terugkeer van Ik Hou van Holland snel terug. De RTL 4-show van Linda de Mol was zaterdag met 2,4 miljoen kijkers het best bekeken programma, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De top drie van best bekeken programma's wordt gecompleteerd door het achtuurjournaal op Nederland 1 en Iedereen is Gek op Jack op RTL 4. De uitzendingen trokken respectievelijk 1,72 miljoen en 1,69 miljoen kijkers.

Veel oproerpolitie voor parade in Athene

Duizenden politieagenten hebben zondag straten in Athene afgesloten om ervoor te zorgen dat een militaire parade ter ere van de Griekse onafhankelijkheidsdag ongestoord kon plaatsvinden. Gevreesd werd voor betogingen tegen de bezuinigingen die de Griekse regering heeft getroffen. Het was de eerste keer dat langs een groot deel van de route van de parade geen publiek aanwezig mocht zijn.

De Griekse president Karolos Papoulias legde na afloop van de parade een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat en een militaire kapel speelde het Griekse volkslied. Een kleine groep mensen in de buurt van het Syntagma-plein scandeerde 'Verraders!'. De groep werd al snel door oproerpolitie uit elkaar gedreven en de ceremonie verliepen verder zonder incidenten.

In totaal werden in Athene 27 onruststokers korte tijd vastgehouden. Drie mensen werden gearresteerd, een voor het bezit van vuurwerk en twee anderen omdat ze eieren gooiden naar een parade van studenten in Glyfada, een voorstad van Athene.

'Weerwolf-familie' Nepal krijgt behandeling

Een Nepalese familie met een zeldzame afwijking waardoor erg veel haar groeit op hun gezicht, krijgt een behandeling in hoofdstad Kathmandu. Devi Budhathoki (37), haar dochters van 13 en 5 en haar zoon van 12 jaar lijden aan hypertrichosis, ook wel weerwolfsyndroom genoemd.

De vrouw en haar kinderen hebben enorme borstelige wenkbrauwen en zwaar begroeide voorhoofden. De vrouw heeft bovendien bakkebaarden die doorlopen tot haar kin, waar ze overgaan in een stoppelige baard.

"Ik doe het vooral voor mijn kinderen", zei Budhathoki zondag. "Mijn kinderen wilden niet meer naar school vanwege al het haar. Mijn zoon heeft zijn vrienden gezegd dat hij terugkomt met een nieuw gezicht."

Het ziekenhuis beloofde de vrouw en haar kinderen uit een afgelegen grensdorp een laserbehandeling om het haar te verwijderen. De vrouw en haar man hebben ook een 7-jarige zoon en 17-jarige dochter zonder de afwijking.

Swatch wil auto op water- en zuurstof

Swatch, de grootste horlogemaker ter wereld, wil zich storten op het bouwen van een auto die loopt op waterstof en zuurstof. Dat zei topman Nick Hayek zondag tegen de krant NNZ am Sonntag.

"We hebben al een testauto met een brandstofcel, wat we nog niet weten is of het kostenefficiënt is", aldus Hayek, die ook aangaf dat het bestuur van dochterbedrijf Belenos al in het prototype heeft rondgereden. Belenos ontwikkelde de auto.

Het is niet de eerste stap van Swatch op de automarkt. In 1997 werkte de onderneming aan de tweezitter Smart. Later verkocht het horlogebedrijf zijn aandelen aan partner Daimler-Benz.

Swatch wil auto op water- en zuurstof
Swatch wil auto op water- en zuurstof (Foto: ANP)

[WK] Mo eerste na eerste 500 meter, M. Mulder nog kansrijk

Tae-Bum Mo heeft de snelste tijd neergezet op de 500 meter bij het wereldkampioenschap afstanden in Heerenveen. De Zuid-Koreaan noteerde 34,80 en bleef daarmee Pekka Koskela en Dmitry Lobkov 0,07 voor.

Koskela ging na de finish nog hard onderuit en hield daaraan eeen schaafwond en een gescheurd schaatspak over. Michel Mulder is namens Nederland nog kansrijk voor een medaille. Hij staat momenteel vijfde met 34,99. Zijn broer Ronald werd twaalfde, terwijl Jan Smeekens zijn 500 meter vergooide door een mispeer in de eerste bocht.

De tweede 500 meter wordt later vanmiddag verreden.

Uitslag eerste 500 meter mannen

# Schaatser Nat Tijd
1 Tae-Bum Mo Zko 34,80
2 Dmitry Lobkov Rus +0,07
2 Pekka Koskela Fin z.t.
4 Joji Kato Jap +0,13
5 Michel Mulder NED +0,19
6 Jamie Gregg Can +0,23
7 Tucker Fredericks VS +0,26
8 Yuya Oikawa Jap +0,30
12 Ronald Mulder NED +0,42
21 Jan Smeekens NED +0,91

Junker: "Verdiende overwinning Roda JC"

Mads Junker toonde zich tevreden over de 3-1 overwinning van Roda JC Kerkrade op Vitesse. Volgens de Deen viel er niets op de driepunter af te dingen.

Roda JC Kerkrade was het gehele duel de bovenliggende partij en was vlak na rust eigenlijk al klaar met het matig spelende Vitesse. Junker, een aantal jaar terug nog spelend voor de Arnhemmers, zorgde zelf hoogstpersoonlijk voor de derde Limburgse treffer.

"Ik vond het een hele goede wedstrijd van ons", aldus de spits tegenover de camera's van Eredivisie Live. "We zaten er echt direct vanaf het begin bovenop. Dan maakt Davy Pröpper nog wel een mooie goal, maar het was een verdiende overwinning."

Roda staat met nog zeven speelrondes op het programma op de achtste plaats. Europees voetbal is dus nog zeker geen utopie. "We staan er nog wel bij om de play-offs te kunnen halen en dat was de doelstelling. Ik hoop dat we de laatste zeven wedstrijden iets stabieler kunnen spelen."

'Wouters langer bij FC Utrecht'

Jan Wouters blijft na dit seizoen ook trainer van FC Utrecht. Dit liet de oefenmeester van de Domstedelingen vandaag, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Heracles Almelo, aan Eredivisie Live weten.

Vorige week gaf Wouters al aan dat de Raad van Commissarissen nog akkoord moest gaan, waar de kogel inmiddels door de kerk is. "De intentie was er al een hele tijd om een jaar met elkaar door te gaan en dat gaat ook gebeuren, maar er is nog niets getekend. Dat komt in de loop van de tijd wel", aldus Wouters.

Daarnaast liet Wouters weten veel waarde te hechten aan het woord van de club. "Wanneer de handtekening komt, vind ik niet zo belangrijk."

'Wouters langer bij FC Utrecht''Wouters langer bij FC Utrecht' (Foto: Pro Shots)

Van Geel: "Guidetti na dit seizoen naar City"

John Guidetti speelt volgend seizoen weer in het shirt van Manchester City. Dat schreef de Engelse krant The Mirror gisteren. De Zweed speelt dit seizoen op huurbasis voor Feyenoord en is inmiddels uitgegroeid tot één van de smaakmakers.

Een afvaardiging van Manchester City was afgelopen maand in ons land om het spel van Guidetti te bekijken. Dit deden zij tijdens de wedstrijd tegen Ajax, waarin de Zweedse aanvaller drie keer scoorde.

"Ze waren ongelooflijk onder de indruk", liet technisch directeur Martin van Geel in de Britse krant weten. "Ze waren vol lof en voerden na de wedstrijd gesprekken met hem."

Van Geel had Guidetti graag nog een seizoen bij Feyenoord gehouden, maar dit lijkt nu een utopie te zijn. "City wil hem terughebben", besloot de technische man van de Rotterdammers.

Uitslag AZ - RKC Waalwijk

Vanmiddag om 12:30 uur ging in Alkmaar de wedstrijd tussen AZ en RKC Waalwijk van start. De uitslag en karakteristieken van dit duel zijn hieronder terug te vinden.

AZ

1 - 0

RKC Waalwijk

 49' Gudmundsson    
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.368
Arbiter: van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
Klavan
Maher
Martens (Falkenburg/86)
Elm
Gudmundsson
Benschop (Altidore/46)
Holman
  Zoet
Martina
Drost
Ramos
van Peppen
Sno
Braber
Duits (Auassar/58)
Schet
Németh
Meijers (Alakmak/71)

Evander Sno (RKC Waalwijk) probeert Rasmus Elm af (AZ) te stoppen (Foto: Pro Shots)

VS betalen compensatie slachtoffers schietpartij

De Verenigde Staten hebben vijftigduizend dollar (bijna 38.000 euro) schadevergoeding betaald voor elke Afghaanse burger die is omgekomen bij een bloedbad in het zuiden van Afghanistan. Dat heeft Agha Lalai, een lid van de provinciale raad van Kandahar zondag gezegd. De Amerikaanse militair Robert Bales wordt verdacht van de schietpartij.

De nabestaanden van de dodelijke slachtoffers kregen het geld zaterdag uitgekeerd. Voor elke gewonde betaalden de VS elfduizend euro (8300 euro). De VS hebben bevestigd dat er een schadevergoeding is betaald, maar wilden niet ingaan op de hoogte van het bedrag.

De schietpartij heeft volgens Afghaanse functionarissen aan zestien mensen het leven gekost, twaalf in het dorp Balandi en vier in het nabijgelegen Alkozai. Bales wordt echter aangeklaagd voor zeventien moorden. Het Amerikaanse leger heeft geen verklaring gegeven voor het verschil.

Nachtclubeigenaar woest op Drake wegens joint

Drake heeft zich de woede op de hals gehaald van een nachtclubeigenaar. De 25-jarige hiphopper heeft de man een hoop financiële problemen bezorgd met een uit de hand gelopen feest in zijn zaak in Oklahoma. De eigenaar eist dat Drake opdraait voor de kosten.

De hiphopper gaf begin deze maand een feest in de Dollhouse Lounge, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De eigenaar maakte abrupt een einde aan de fuif toen er een enorme wietdamp door de ruimte trok, afkomstig van de sectie waar Drake zich bevond.

De politie moest er aan te pas komen om de orde te herstellen. Agenten troffen vervolgens een joint aan, waarop een manager een boete ontving en in de boeien werd geslagen. De eigenaar heeft Drake laten weten dat hij moet opdraaien voor de kosten van de avond, die in de duizenden dollars lopen.

Kiplagat toont vormbehoud voor Spelen

Atlete Lorna Kiplagat kan zich voor gaan bereiden op de Olympische Spelen van Londen. De Nederlandse atlete liep vandaag in de halve marathon van Lissabon een tijd van 1.12,18 en toonde hiermee vormbehoud.

De geboren Keniase zal in Londen uitkomen op de marathon, samen met haar nichtje Hilde Kibet. De inmiddels 37-jarige Kiplagat liep vorig jaar in de marathon van Amsterdam een tijd van 2.25,52 waarmee ze ruim onder de olympische limiet bleef. Nu plaatsing een feit is zal ze opgaan voor haar derde Spelen. In 2004 (Athene) en 2008 (Beijing) liep Kiplagat de 10.000 meter.

[WK] S.H. Lee wint eerste 500 meter, Oenema tweede

Sang-Hwa Lee heeft de eerste 500 meter gewonnen bij het WK afstanden in Heerenveen. De Zuid-Koreaanse zette 38,03 neer en bleef daarmee Thijsje Oenema 0,13 seconden voor. Oenema heeft zelf 0,11 seconden voorsprong op Heather Richardson, die derde staat.

Grote tegenvaller in de eerste rit was wereldrecordhoudster Jing Yu, die slechts zesde werd op bijna drie tienden van Lee. Margot Boer was de tweede Nederlandse in de lijst op plaats acht, terwijl Laurine van Riessen buiten de top tien staat. De tweede omloop wordt later vanmiddag verreden.

Uitslag eerste 500 meter dames

# Schaatster Nat Tijd
1 Sang-Hwa Lee Zko 38,03
2 Thijsje Oenema NED +0,13
3 Heather Richardson VS +0,24
4 Christine Nesbitt Can +0,25
5 Karolina Erbanová Tsj +0,27
6 Jing Yu Chn +0,29
7 Beixing Wang Chn +0,41
8 Margot Boer NED +0,44
15 Laurine van Riessen NED +0,86

'Syrische militairen gebruiken menselijke schilden'

Syrische militairen hebben bij militaire operaties burgers gebruikt als menselijk schild. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zondag gezegd.

Volgens HRW werden burgers gedwongen voor de militairen uit te lopen terwijl het leger optrok naar bolwerken van de oppositie in de noordelijke provincie Idlib. Ooggetuigen zeiden dat direct duidelijk was dat de burgers moesten voorkomen dat de militairen zouden worden aangevallen.

Het regime van de Syrische president Bashar Assad probeert uit alle macht de opstand in het land, die al meer dan een jaar duurt, de kop in te drukken. Grof geweld wordt daarbij niet geschuwd. Zaterdag beschoten Syrische militairen gebieden die in handen van de oppositie zijn.

De meeste strijd werd geleverd bij het stadje Saraqeb. Tanks en militairen trokken de stad, die zwaar bestookt werd met artillerievuur, vanuit het noorden binnen. Het leger nam zaterdag ook de wijk Khaldiyeh in de stad Homs onder vuur met mortiergranaten, zeiden het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités (LCC). Deze wijk is net als Saraqeb al maanden in handen van de opstandelingen.

Agenten lopen klappen op in Heerde en Deurne

Twee politieagenten zijn zaterdagnacht gewond geraakt in het Gelderse Heerde toen zij werden aangevallen door familieleden van een arrestant. Ook in het Brabantse Deurne liepen agenten klappen op. Dat meldt de politie zondag.

In Heerde ging het om de 50-jarige vader en 20-jarige broer van de verdachte. Ze gingen de agenten te lijf met hun vuisten omdat zij vonden dat hij onterecht was opgepakt. De 22-jarige man was even daarvoor betrokken geweest bij een vechtpartij in een kroeg aan de Stationsstraat.

De twee agenten probeerden de familieleden op afstand te houden met pepperspray maar konden niet voorkomen dat zij in het gezicht werden geslagen en diverse gekneusde ribben opliepen. Zowel de vader als broer is aangehouden.

Bij een ander incident in het Brabantse Deurne deelden vechtende jongeren enkele klappen uit aan agenten die wilden bemiddelen bij een ruzie. Met een wapenstok konden zij op afstand worden gehouden. Een 22-jarige man uit Milheeze is opgepakt.

In Valkenburg konden twee agenten nipt ontsnappen aan verwondingen. Een dronkaard reedt de twee dienders bijna van hun fiets toen hij met hoge snelheid op hen inreed. Beide agenten konden op tijd wegspringen. De 24-jarige verdachte kon even later worden aangehouden. Hij had bijna drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter de kiezen.

Occupyers verhuizen naar de Dam

De Occupyers die zaterdag hun kamp op het Beursplein in Amsterdam moesten opdoeken, hebben een nieuwe plek gevonden om te demonstreren. De betogers hebben zondag hun tenten op de Dam opgeslagen, enkele honderden meters van het Beursplein.

Het Beursplein werd zaterdag schoongeveegd nadat de rechter eerder deze week bepaalde dat de Occupyers weg moesten. Burgemeester Eberhard van der Laan wilde hen al langer kwijt. Hij vond dat de demonstratie in de binnenstad lang genoeg had geduurd. Bovendien was er nauwelijks sprake van een daadwerkelijk protest.

Of de gemeente de nieuwe demonstratie goedkeurt is niet duidelijk. De actievoerders zeggen zondagavond weer weg te gaan.

[F1] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Spanjaard stuurde zijn Ferrari in een door regen gekenmerkte race naar de eerste stek, voor de Sauber van Sergio Perez en de McLaren van Lewis Hamilton. Omdat Jenson Button buiten de punten eindigde is Alonso de nieuwe leider in het klassement.

Lewis Hamilton begon op een vochtig Sepang de race vanaf poleposition. HRT-rijder Pedro de la Rosa kwam niet weg voor de opwarmronde en moest naar de pits worden geduwd door zijn team. Hamilton verzilverde zijn poleposition voor zijn teamgenoot Jenson Button. Ook Romain Grosjean kende een goede start, maar na enkele bochten werd hij voorbijgereden door de Red Bulls van Mark Webber en Sebastian Vettel, terwijl ook Fernando Alonso zijn Ferrari naar voren reed. Dit kwam mede door een aanvaring tussen Michael Schumacher en Grosjean die beiden ver terugvielen.

Ook Williams-rijder Bruno Senna spinde en zocht hierna de pits op. Vanaf de achterste startplaats kon Heikki Kovalainen met de Caterham oprukken naar de vijftiende plaats. HRT kreeg de auto van De la Rosa gestart en de Spanjaard kon zo alsnog deelnemen aan de race. Omdat het meer begon te regenen zochten een aantal rijders de pits op om de intermediates in te ruilen voor de volledig natweerbanden. Eerste uitvaller was Romain Grosjean die zijn Lotus na vier ronden in het grind parkeerde.

Door alle stops werd het veld danig opgeschud. Hamilton leidde nog voor Button, met daarachter Sauber-rijder Sergio Perez die profiteerde van deze omstandigheden, al kende hij enkele uitstapjes. Vierde lag Webber, voor Alonso, Vettel, de nog niet gestopte Jean-Eric Vergne, Felipe Massa, Nico Rosberg en HRT-rijder Narain Karthikeyan. Omdat er veel water lag kwam de safety car de baan op en werd de race na negen ronden gestaakt totdat er beter weer op komst zou zijn.

Na 45 minuten pauze ging de race weer verder achter de safety car. Het veld werd enkele ronden later weer vrijgegeven, waarbij vele coureurs meteen naar binnen doken om intermediates te halen. De la Rosa maakte van de gelegenheid gebruik om zijn drive-through penalty vanwege zijn problematische start in te lossen.

Omdat Button meteen naar binnen dook leidde Hamilton voor Perez en Alonso die Webber inhaalde. Een ronde later gingen vele andere toppers ook voor ander rubber, waarbij McLaren problemen had met de pitsstop van Hamilton die hierdoor terugviel achter Alonso en Button. Laatstgenoemde zat achter de HRT van Karthikeyan en was te gretig, waardoor hij zijn voorvleugel kapot reed en een goed resultaat kon vergeten.

Door de chaos van alle stops reed Alonso na zestien ronden aan de leiding, voor Perez, Hamilton, Rosberg, Vettel, Räikkönen, Webber, Massa, Di Resta en Vergne. De baan werd langzamerhand droger, waardoor de wedstrijdleiding DRS al snel weer vrijgaf. Alonso bouwde al snel een voorsprong van ruim vier seconden op ten opzichte van Perez en ruim elf seconden op Hamilton. Verder naar achteren had Button moeite om zijn tegenstanders te passeren en de Brit lag dan ook lange tijd twintigste achter Pastor Maldonado.

Rosberg kon het tempo niet meer volgen en verloor halverwege de race eerst de vierde plaats aan Vettel en een ronde later de vijfde stek aan Räikkönen. Her en der ontstonden gevechten op de baan, waarbij met name Bruno Senna zijn Williams naar voren wist te krijgen. Massa leverde ondertussen zijn zevende plaats in aan Di Resta en later nog enkele plaatsen, omdat de Ferrari een gebrek aan tractie en grip leek te hebben.

Na 34 ronden wedstrijd had Alonso een voorsprong van zes seconden op de Sauber van Perez die zich vooraan goed handhaafde en naar mate de race vorderde zelfs sneller dan de Spanjaard was. Hamilton lag ruim hierachter derde, voor Vettel die evenmin in de buurt kon komen van het podium. In het achterveld was Daniel Ricciardo de eerste die naar slicks wisselde, terwijl er nog wat regen zou naderen.

Met nog vijftien ronden te gaan wisselden ook de andere rijders naar droogweerrubber, wat op dat moment de snelste optie was. Alonso kende een goede stop en sloeg weer een gaatje met Perez, maar de Mexicaan bleek over een goede auto te beschikken en reed het gat eenvoudig dicht.

Voor Vettel waren de druiven zuur, want met nog negen ronden te gaan kreeg hij een lekke linkerachterband bij het inhalen van de HRT van Karthikeyan en kwam zo buiten de punten terecht. Perez had met vijf ronden te gaan het gat met Alonso dichtgereden, maar schoot hierna even van de baan, wat de Spanjaard weer wat lucht gaf. In de slotronden viel Maldonado vanaf de tiende plaats nog uit met een motorisch probleem. Ook Vettel moest zijn Red Bull stilzetten, maar deed dit niet. Hij reed op dat moment op de elfde plaats.

Na 56 ronden werd Fernando Alonso als eerste afgevlagd voor de verrassende Sergio Perez en Lewis Hamilton. De overige punten gingen naar Webber, Räikkönen, Senna, Di Resta, Vergne, Hülkenberg en Schumacher.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 2:44:51.812
2 Sergio Perez Sauber +2.263
3 Lewis Hamilton McLaren +14.591
4 Mark Webber Red Bull +17.688
5 Kimi Räikkönen Lotus +29.456
6 Bruno Senna Williams +37.667
7 Paul di Resta Force India +44.412
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +46.985
9 Nico Hulkenberg Force India +47.892
10 Michael Schumacher Mercedes +49.996
11 Sebastian Vettel Red Bull +1:15.527
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:16.828
13 Nico Rosberg Mercedes +1:18.593
14 Jenson Button McLaren +1:19.719
15 Felipe Massa Ferrari +1:37.319
16 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
17 Timo Glock Marussia +1 Ronde
18 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
19 Pastor Maldonado Williams +2 Ronden
20 Charles Pic Marussia +2 Ronden
21 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
22 Pedro de la Rosa HRT +2 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +10 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +53 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 35
2 Lewis Hamilton McLaren 30
3 Jenson Button McLaren 25
4 Mark Webber Red Bull 24
5 Sergio Perez Sauber 22
6 Sebastian Vettel Red Bull 18
7 Kimi Räikkönen Lotus 16
8 Bruno Senna Williams 8
9 Kamui Kobayashi Sauber 8
10 Paul di Resta Force India 7
11 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
13 Nico Hulkenberg Force India 2
14 Michael Schumacher Mercedes 1
15 Nico Rosberg Mercedes 0
16 Pastor Maldonado Williams 0
17 Timo Glock Marussia 0
18 Charles Pic Marussia 0
19 Felipe Massa Ferrari 0
20 Vitaly Petrov Caterham 0
21 Heikki Kovalainen Caterham 0
22 Narain Karthikeyan HRT 0
23 Pedro de la Rosa HRT 0
24 Romain Grosjean Lotus 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 McLaren 55
2 Red Bull 42
3 Ferrari 35
4 Sauber 30
5 Lotus 16
6 Force India 9
7 Williams 8
8 Toro Rosso 6
9 Mercedes 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0

Rechter: Niet vrijen met je man is wreed

Een Indiase rechter heeft een vrouw veroordeeld voor wreedheid, omdat ze niet zo vaak seks met haar echtgenoot wilde hebben. "Het is overduidelijk dat het opzettelijk weigeren van geslachtsgemeenschap zonder goede reden is te classificeren als wreedheid", aldus rechter Kailash Gambhir van het Hooggerechtshof in New Delhi.

"Seks is de basis van een goed huwelijk", zei hij verder. "Een huwelijk zonder seks is een nietszeggende relatie." De rechter besloot daarom dat de man het recht had van zijn vrouw te scheiden.

Volgens de man wilde zijn vrouw in de huwelijksnacht niet met hem naar bed en stemde ze in vijf maanden tijd slechts tien tot vijftien keer in met seks. "Uit de verklaringen van de echtgenoot blijkt dat de vrouw nooit reageerde en leek op een stuk dood hout als hij met haar wilde vrijen", voegde de rechter daar nog aan toe.

Het stel was in 1991 getrouwd en de scheiding werd in 2001 door een lagere rechter goedgekeurd. De vrouw ging tegen dat besluit in beroep.

Schotse dartslegende Wilson overleden

De Schotse dartslegende Jocky Wilson is zaterdag overleden. De tweevoudig wereldkampioen kampte al lange tijd met gezondheidsproblemen, waarvan een chronische longaandoening de meest recente was, meldt dartsbond PDC. Hij overleed in het bijzijn van zijn familie in zijn woonplaats Kirkcaldy. Wilson is 62 jaar geworden.

Wilson was een van de oprichters van dartsbond PDC, dat in 1992 van de grond kwam. Vier jaar later beëindigde Wilson zijn dartscarrière. Wilson kende zijn grootste successen in de jaren tachtig. Hij werd wereldkampioen in 1982 en 1989.

Voorhuis verruilt TVM voor Corendon

Jorien Voorhuis schaatst volgend seizoen voor Team Corendon, nu nog Team Op=Op Voordeelshop. De schaatsster, die dit seizoen bij de TVM-formatie een matig seizoen kende, zal worden begeleid door Renate Groenewold en Peter Kolder.

"Ik heb een paar leerzame jaren achter de rug bij TVM. Daar ben ik ze dankbaar voor. Gezien mijn sportieve ambities was ik alleen toe aan een nieuwe omgeving, nieuwe gezichten en een nieuwe frisse aanpak. Mijn doel is namelijk de Olympische Spelen in Sochi", liet de allroundster weten.

De overgang van Voorhuis betekent wellicht een open deur voor Linda de Vries, die zich bij Team Liga niet helemaal op haar plek voelt. Ireen Wüst, kopvrouw van TVM, liet eerder optekenen het liefst met Voorhuis en De Vries verder te gaan.

World of Darkness beelden op het EVE fanfest

Tijdens het EVE fanfest zijn beelden getoond van een nieuwe MMORPG die is gebaseerd op de White Wolf tabletop-RPG's. De game focust zich op vampieren en zal ook weerwolven en magiërs krijgen die te downloaden zijn nadat de game is uitgekomen. De vampieren verzamelen menselijk bloed, wat een belangrijk onderdeel van de gameplay is.

CCP is de uitgever van meerdere MMO's, waarvan EVE online het bekendst is. World of Darkness zal volgens de makers net zo vrij zijn als EVE online. Het is een grote sandbox zonder al te veel regels. Zo kunnen de spelers samen stemmen op welke speler de "Prince of the City" is. De prins heeft het voordeel om mensen permanent dood te maken, dus het is een gewichtige keuze.

De ontwikkelaar gaf aan dat dit het laatste is dat het publiek zal zien van de game voordat de studio "dark" gaat om intensief met de ontwikkeling van deze game bezig te zijn. Bekijk de beelden hieronder.

Model Yfke Sturm raadt meiden machoman af

Yfke Sturm adviseert meiden ver weg te blijven van machomannen. Het 30-jarige model heeft zelf ervaring met foute kerels en zodoende haar lesje geleerd.

"Het draait altijd om hen, ze nemen de spiegel in beslag, ze ruiken te veel naar parfum. Ik kan zo wel door blijven gaan", zegt ze tegen Novum Nieuws. "Ik adviseer alle meiden: ga voor de lieve man. Daar heb je veel meer aan, die blijft voor altijd bij je. Die zijn zorgzaam en zorgen later goed voor je kinderen."

Sturm denkt dat de aantrekkingskracht die de machoman kan hebben op een vrouw vooral leeftijdsgebonden is. "Ik denk dat dat een periode is waar je doorheen gaat als je een twintiger bent. Dat je dat dan heel erg interessant vindt en misschien ben je ook wel op zoek naar jezelf."

"Als je dertig bent heb je dat allemaal wel gehad", concludeert ze. "Dan ben je een paar keer gekwetst en kan je op een gegeven moment voor de echte man gaan."

Justitie: Broer dader Toulouse medeplichtig

De oudere broer van de moslimfanaticus die vorige week in de Franse stad Toulouse zeven mensen om het leven bracht, is daaraan medeplichtig. Dat vindt justitie in Frankrijk. De 29-jarige Abdelkader Merah wordt zondag voorgeleid aan een rechter.

Abdelkader stelde tijdens politieverhoren trots te zijn op zijn 23-jarige broer Mohamed. Hij zegt echter niets van de intenties van zijn broer te hebben geweten. Volgens de politie is ook Abdelkader een radicale islamist. In zijn auto zouden sporen van explosieven zijn gevonden.

De vriendin van Abdelkader en zijn moeder waren ook gearresteerd. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Justitie: broer dader Toulouse medeplichtig
Justitie: Broer dader Toulouse medeplichtig (Foto: ANP)

Obama bezoekt grensgebied Korea's

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag een bezoek gebracht aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Obama hield een korte toespraak op een Amerikaanse legerbasis en bezocht een wachtpost op nog geen honderd meter van de scheidslijn tussen Noord en Zuid.

In totaal zijn er ruim 28.000 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea gestationeerd. "Ik ben erg trots op wat u hier doet", zei Obama tegen de militairen in Camp Bonifas. "Het verschil tussen Noord- en Zuid-Korea kan niet duidelijker, niet sterker zijn." Obama verwees naar de politieke vrijheid en welvaart in het Zuiden tegenover de repressie en de voedseltekorten in het Noorden.

Het bezoek van Obama was een onmiskenbaar staaltje machtsvertoon aan het adres van het communistische Noord-Korea en de nieuwe leider Kim Jong Un. Obama bracht eerst een bezoek aan het grensgebied voordat hij in Seoul deelneemt aan een internationale top over de vraag hoe materiaal voor nucleaire wapens het beste uit handen van terroristen kan worden gehouden. Noord-Korea, dat beschikt over kernwapens, neemt geen deel aan de top.

De VS sloten op 29 februari een overeenkomst met Noord-Korea. In ruil voor het stopzetten van het Noord-Koreaanse kernprogramma zouden de VS Pyongyang voorzien van 240 ton voedsel. Anderhalve week geleden maakte Noord-Korea echter bekend een raket te lanceren om een kunstmaan in een baan om de aarde te brengen. De Verenigde Staten zien de lancering van de raket als de test van een langeafstandsraket en dreigen nu de voedselhulp stop te zetten.

Dat de bekendmaking van Noord-Korea geen loze woorden zijn, bleek zondag. De raket is volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie overgebracht naar het lanceerplatform.


Obama bezoekt grensgebied Korea's (Foto: Novum)

Bolhaar: OM kan niet altijd transparant zijn

Het Openbaar Ministerie (OM) kan niet altijd openheid van zaken geven. Dat zei OM-topman Herman Bolhaar in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Hij doelt daarmee op de berichten dat Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces Passage, geld zou krijgen voor het afleggen van belastende verklaringen.

Bolhaar pleit al langere tijd voor meer transparantie binnen het OM. "Daar hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Het was een te gesloten bolwerk." Bij grote zaken als La S. wordt die transparantie echter teruggedraaid. Dat daardoor de speculaties aanhouden, neemt hij op de koop toe. "Dat hoort erbij. In strafzaken moeten wij gewoon terughoudend zijn."

Het OM liet vorige week overigens wel in een reactie op de berichtgeving rond La S. weten dat het hij geen geld krijgt. De NOS meldde eerder dat La S. zo'n 1,4 miljoen euro zou ontvangen voor zijn verklaringen in het grote Amsterdamse liquidatieproces. Het OM wilde verder niet reageren omdat 'de veiligheid van de getuige boven transparantie gaat'.

[GP2] Uitslag Race 2 Maleisië

James Calado heeft in de GP2 Series de sprintrace in Maleisië gewonnen. De Brit bleef Esteban Gutierrez en Felipe Nasr voor. Giedo van der Garde reed in een sterke race naar plaats vier, terwijl Nigel Melker genoegen moest nemen met een veertiende stek.

Calado mocht van poleposition starten en werd nog in de opwarmronde bijna aangereden door Gutierrez. Dat was ook het dichtste bij dat de Mexicaan bij de Brit wist te komen. Nasr hield eenvoudig de derde plaats, al moest hij in het begin Stefano Coletti nog wel even voorlaten. De Monegask ging daarna iets te wijd en viel zo terug naar de zesde plaats.

Fabio Leimer lag enige tijd vierde, maar moest deze plaats laten aan Van der Garde die vanaf de negende plaats snel naar voren opgerukt was. Leimer verloor nog een plaats aan Luis Razia om zo zesde te worden. Voor Melker zat er niet meer in dan een veertiende plaats. Marcus Ericsson zorgde nog voor spectakel door bij een inhaalpoging op Davide Valsecchi de Italiaan te raken en hem een koprol te bezorgen. Beide coureurs vielen hierdoor uit.

De uitslag van de race kan hier worden gevonden.

PVV verliest zetels na opstappen Brinkman

Het opstappen van Hero Brinkman uit de PVV heeft de partij zetels gekost. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij van Geert Wilders zou als er nu verkiezingen worden gehouden 21 zetels krijgen, drie minder dan nu het geval is.

VVD, D66 en de Partij voor de Dieren profiteren van het zetelverlies van de PVV. De VVD stijgt zelfs twee zetels en heeft nu met een totaal van 31 een zetel meer dan de SP. De PVV en PvdA volgen met 21 zetels. Als Brinkman mee zou doen met de verkiezingen kan hij rekenen op slechts 0,5 procent van de stemmen.

Veel kiezers overwegen nu veel sneller op de PvdA te stemmen dan begin januari. Met de komst van de nieuwe fractievoorzitter Diederik Samsom geeft nu 29 procent van de kiezers de PvdA een kans op een stem, zeven procent meer dan in januari. Vooral mensen die in 2010 nog GroenLinks stemden, neigen nu meer naar de PvdA.

Sarkozy dreigt met terugtrekking uit Schengen

Als er geen strengere maatregelen worden getroffen tegen illegale immigratie dan trekt Frankrijk zich terug uit de Schengen-zone. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy zaterdag gezegd in een toespraak.

Volgens Sarkozy moeten de lidstaten een president en een nieuw bestuurslichaam voor de Schengen-zone kiezen. Deelnemende landen die zich niet aan de regels houden moeten worden gestraft. Als dat niet binnen een jaar gebeurt, 'neemt Frankrijk zijn verantwoordelijkheid en verlaat het Schengen'.

Het is niet de eerste keer dat Sarkozy dreigt met terugtrekking uit Schengen. De Franse president pleit al zijn hele carrière voor strengere immigratieregels, maar nu de presidentsverkiezingen voor de deur staan benadrukt Sarkozy dit nog eens.

Het Schengen-verdrag regelt het vrije verkeer van personen binnen de 25 lidstaten. Sommigen zijn van mening dat het verdrag het voor illegale immigranten makkelijker heeft gemaakt grenzen over te steken.

[NBA] Chicago op de valreep langs Toronto in NBA

Luol Deng heeft Chicago Bulls de veertigste seizoenszege in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA bezorgd. De tot Brit genaturaliseerde Soedanees schoot in de buzzer van de verlenging raak en bepaalde daarmee de eindstand tegen Toronto Raptors op 102-101.

Deng kwam uiteindelijk tot 23 punten, een minder dan topscorer Carlos Boozer. Chicago heeft na vijftig wedstrijden pas tienmaal verloren en gaat daarmee riant aan de leiding in de Eastern Conference.

Ook Dallas Mavericks won na verlenging. De regerend kampioen zegevierde uiteindelijk met 101-99 bij Houston Rockets. Dirk Nowitzki en Jason Terry hadden met respectievelijk 31 en 24 punten een belangrijk aandeel in de 28e zege van het seizoen. Dallas staat vijfde in de Western Conference, Houston negende.

Overige uitslagen
Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 105-85
Washington Wizards - Atlanta Hawks 92-95
New Jersey Nets - Charlotte Bobcats 102-89
New York Knicks - Detroit Pistons 101-79
New Orleans Hornets - San Antonio Spurs 86-89
Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 104-125
Golden State Warriors - Sacramento Kings 111-108


Chicago op de valreep langs Toronto in NBA (Foto: Novum)

[Primera División] Valencia krijgt klop van Getafe

Valencia heeft zaterdag met 3-1 verloren bij Getafe. De nummer drie van Spanje, die het donderdag tegen AZ opneemt in de Europa League, kwam nog wel op voorsprong via Roberto Soldado. Pedro Rios maakte al snel gelijk waarna Miku de voorsprong vergrootte en Valencia-verdediger Bruno een eigen goal maakte. Na rust liet Getafe de bal aan Valencia, maar verdedigde de voorsprong succesvol.

Real Madrid won met 5-1 van Real Sociedad en vergrootte de voorsprong op FC Barcelona weer naar zes punten. Cristiano Ronaldo en Karim Benzema scoorden beiden tweemaal voor de Koninklijke, Gonzalo Higuain trof een keer doel. Xabi Prieto zorgde voor de tegentreffer van de Basken.

FC Barcelona voerde eerder op de avond nog de druk op Real Madrid op met een 2-0 uitzege bij Real Mallorca. In de eerste helft raakte Alexis Sanchez een inzet van Lionel Messi net voldoende aan om er een doelpunt van te maken, maar even later kreeg Thiago rood. Hoewel de gelijkmaker in de tweede helft in de lucht hing was het Barça dat opnieuw scoorde via Sergio Busquets.

'Kleine scholen in problemen door onderhoudskosten'

Veel kleine basisscholen komen in de problemen wanneer het onderhoud van schoolgebouwen wordt overgeheveld van gemeenten naar schoolbesturen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de Tweede Kamer.

De politiek wil dat scholen vanaf 2014 voortaan zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van de school. De VNG is bang dat vooral kleine besturen daardoor in de knel komen. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een school met een slechte financiële positie moet kiezen tussen onderhoud van de school, het realiseren van inhoudelijk kwalitatief goed onderwijs en investeringen in personeel?", vraagt de VNG zich af.

De vereniging vraagt de Kamer om de consequenties over de maatregel eerst nog eens zorgvuldig af te wegen.

ANWB verwacht drukte door weer

De ANWB verwacht dat het zondag druk kan worden op de Nederlandse wegen door het voorspelde mooie weer. De verkeersdienst zegt dat automobilisten rekening moeten houden met files richting recreatiegebieden en de kust.

Evenementen waar veel mensen op afkomen dit weekeinde zijn volgens de ANWB de kunstbeurs Tefaf in Maastricht en de Keukenhof in Lisse.

ANWB verwacht drukte door weer
ANWB verwacht drukte door weer (Foto: ANP)

Djokovic ten koste van Baghdatis door in Miami

Novak Djokovic heeft de derde ronde van het masterstoernooi in Miami bereikt. De Servische nummer een van de wereld won met tweemaal 6-4 van Marcos Baghdatis. Het was voor Djokovic, die de eerste ronde een bye had, zijn zevende overwinning in evenzoveel ontmoetingen met de Cyprioot.

Djokovic speelt in de volgende ronde tegen zijn landgenoot Viktor Troicki, die zich na twee uur tennis ontdeed van de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez. Troicki wist in twaalf eerdere ontmoetingen slechts eenmaal te stunten. Djokovic won het toernooi van Miami eerder in 2007 en 2011.

Child's Play stopt donaties voor Retake Mass Effect

Jerry Holkins, één van de oprichters van Child's Play, heeft aangekondigd dat ze de inzamelingsactie voor een ander einde voor Mass Effect 3 stoppen. Retake Mass Effect, zoals het initiatief wordt genoemd, heeft voor veel verwarring gezorgd.

Child's Play wordt op het moment overstelpt met vragen van spelers over wanneer het nieuwe einde gerealiseerd gaat worden en hoeveel geld ze daarvoor moeten inzamelen. Jerry Holkins zegt op Penny Arcade: "Kennelijk heeft de actie bij een aantal mensen de indruk gewekt dat ze betalen voor een ander einde."

Dat was niet het doel van Retake Mass Effect: het geld werd ingezameld om Bioware te laten zien hoeveel spelers ontevreden zijn met het eind van de trilogie en hoe belangrijk dat voor veel spelers is. Van begin af aan werd duidelijk gezegd dat alle donaties naar Child's Play zouden gaan, ongeacht of de actie succesvol was of niet. Ondertussen hebben veel mensen hun donaties teruggevraagd.

Child's Play heeft een nieuwe regel aangenomen om de verwarring in de toekomst te voorkomen: Child's Play mag niet gebruikt worden om aandacht te vragen voor een doel. Child's Play zelf moet het doel zijn.

Dit had de multiplayer voor Mass Effect moeten worden

Er is een prototypevideo online verschenen voor Mass Effect: Team Assault. Hierin zijn testbeelden te zien van het spel dat nooit is verschenen. Mass Effect: Team Assault had een standalone multiplayer-FPS in het Mass Effect-universum moeten worden.

Uiteindelijk hebben de makers ervoor gekozen een multiplayer te ontwikkelen voor Mass Effect 3 en is Mass Effect: Team Assault nooit verschenen.

Uitslaande brand in studentenwoning Zwolle

Een uitslaande brand heeft zondagochtend het dak van een studentenwoning in Zwolle in de as gelegd. Niemand raakte gewond, wel zijn twee bewoners die rook hadden ingeademd uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

De brand brak rond 06.00 uur uit op de zolder van het pand aan de Lindestraat. Vermoedelijk is er een kaars blijven branden. De schade is beperkt gebleven tot de bovenverdieping.

Omdat niet duidelijk was hoeveel mensen zich in de woning bevonden, heeft de brandweer het hele huis doorzocht. Alle bewoners hadden echter uit eigen beweging of met hulp van de buren het pand op tijd verlaten.

Santorum wint voorverkiezingen in Louisiana

Rick Santorum heeft in Louisiana de voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentsnominatie op zijn naam geschreven. De aartsconservatieve oud-senator kreeg meer stemmen dan zijn rivaal Mitt Romney.

De overwinning komt niet echt als een verrassing. Santorum doet het goed in het christelijke zuiden van de Verenigde Staten, maar moet landelijk gezien nog steeds zijn meerdere erkennen in Romney.

Romney zette Santorum eerder deze week op een grotere afstand door de voorverkiezingen in Illinois te winnen. Hij had daarna in totaal 563 kiesmannen achter zich staan. Santorum stond toen op 263.

Obama aangekomen in Zuid-Korea

De Amerikaanse president Barack Obama is zondag aangekomen in Zuid-Korea. Hij is daar voor een nucleaire top, maar brengt ook een bezoek aan de zwaarbewaakte grens tussen aartsvijanden Noord- en Zuid-Korea.

Obama landde zondag op een Amerikaanse legerbasis ten zuiden van de hoofdstad Seoul.

Het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea is een tientallen kilometers breed niemandsland vol wachtposten, landmijnen en prikkeldraad. Met het bezoek aan de grens wil Obama laten zien dat hij achter Zuid-Korea staat.

Obama aangekomen in Zuid-Korea
Obama aangekomen in Zuid-Korea (Foto: ANP)

Scorende Smolarek: ''Moeilijke weken''

Ebi Smolarek zette met zijn eerste doelpunt voor ADO Den Haag z'n nieuwe werkgever op voorsprong tegen FC Twente. Succes voor de Pool na een aantal zware weken. Voor het eerst sinds de plotselinge dood van zijn vader, kwam Smolarek zaterdag weer eens in actie voor ADO Den Haag. Na zes minuten was het al raak voor de Pool. Het betekende een 1-0 voorsprong op FC Twente en Smolareks eerste doelpunt voor ADO.

"En vooraf hoorde ik dat het ook nog mijn 250ste wedstrijd was. Ik wist helemaal niet eens dat ik al zoveel wedstrijden gespeeld had, joh", zei Smolarek, die voorafgaand aan het duel werd gehuldigd, na het gelijkspel (1-1), tegen Eredivisie Live.

"Natuurlijk waren het heel moeilijke weken voor me", verklaarde Smolarek. "Maar de trainer heeft me erg goed gesteund. Gelukkig heb ik nu iets terug voor Maurice Steijn kunnen doen. Dit puntje is belangrijk voor ons. Natuurlijk wilden we winnen, maar we speelden wel tegen FC Twente. Dit gelijke spel geeft vertrouwen."
 
 


Boukhari heeft dubbelgevoel

Nourdin Boukhari was de meest besproken persoon van de wedstrijd NAC Breda - NEC. De aanvaller scoorde de gelijkmaker, maar moest in blessuretijd met rood van het veld. Boukhari stond dan ook na afloop met gemengde gevoelens de pers te woord. ''Ik ben blij met mijn gelijkmaker, maar niet blij met mijn rode kaart'', liet hij lacherig weten aan NUsport. Na zijn fraaie gelijkmaker, minder dan een kwartier voor tijd, ging NAC vol voor de winst. 

Boukhari ging daarin te ver. In de hoek van het veld maakte hij een onbesuisde sliding op een tegenstander waarna hij uit het veld werd gestuurd. ''Een wilde en domme actie'', gaf Boukhari toe. ''Het ging in het vuur van de strijd. Ik wilde iets te graag winnen.''

Door zijn rode kaart mist Boukhari in ieder geval de uitwedstrijd tegen Feyenoord, volgende week in zijn geboortestad. De Rotterdammer is enkele weken terug in de Eredivisie nadat NAC de transfervrije speler een contract aanbood. Het is zijn derde periode in Bredase dienst. Eerder speelde hij in de seizoenen 2003-2004 en 2008-2009 voor NAC.
 
 


Van Veldhoven blij met Malki

Sanharib Malki maakte tijdens de 3-1 overwinning van Roda JC op Vitesse zijn 21e competitiedoelpunt van het seizoen. Coach Harm van Veldhoven is tevreden. Na zijn doelpunt tegen Vitesse is de Syriër (tien goals in de drie seizoenen hiervoor) nog maar twee doelpunten verwijderd van het clubrecord van Dick Nanninga (1976-'77) en John eriksen (1976-'77). Zij eindigden allebei op 23 treffers.

''Als tegenstander van Malki slaap je slecht'', lachte zijn trainer Harm van Veldhoven na afloop, in gesprek met NUsport. ''Je ziet hem zelfs in je dromen nog voorbij vliegen. Zijn batterij blijft draaien. Als hij omvalt, is hij binnen vijf seconden alweer vertrokken. Hij blijft negentig minuten lang pompen. Met Mads Junker vormt hij ook een prima tandem in onze aanval.''

Junker maakte tegen zijn oude werkgever z'n zesde goal. De Deen was de twee voorgaande seizoenen telkens 20 treffers of meer. Dit jaar is die rol weggelegd voor Malki, maar wordt vooral de samenwerking tussen De Deen en de Syriër geroemd.
 
 

Cheney ondergaat harttransplantatie

De voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney heeft een nieuw hart gekregen. Hij onderging zaterdag een transplantatie in een ziekenhuis in de staat Virginia. Dat heeft zijn woordvoerster gezegd.

Cheney (71) was van 2001 tot 2009 vicepresident onder George W. Bush. De Republikein heeft meerdere malen een hartaanval gehad. Voor zijn hartproblemen moest hij operaties en andere medische behandelingen ondergaan. In 2001 kreeg hij een pacemaker, die zijn hartslag bij problemen onder controle zou moeten brengen. Het apparaat werd in 2007 vervangen. In 2010 plaatsten artsen een pomp in Cheney's hart om het orgaan beter te laten functioneren.

Nieuw hart voor oud-vicepresident Cheney
Nieuw hart voor oud-vicepresident Cheney (Foto: ANP)

[Upd] Een uurtje minder slaap door begin zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. Om 02.00 uur wordt de klok vooruit gezet, waardoor de nacht een uurtje korter duurt. Sommigen raken daardoor ontregeld.

De Engelse aannemer William Willet kwam in 1907 op het idee van zomertijd om energie te besparen, maar het duurde nog tot de Eerste Wereldoorlog voor het plan aansloeg. De Duitsers gebruikten het als eersten. Andere landen volgden al snel. In Nederland was de zomertijd tussen 1916 en 1945 van kracht. Vanwege de oliecrisis werd deze in 1977 opnieuw ingevoerd. Het verzetten van de klok dient om beter te profiteren van natuurlijk daglicht. Als de zomertijd net is ingegaan, is het 's ochtends wat langer donker, maar 's avonds blijft het langer licht.

Of er echt op energie wordt bespaard, is al jaren onderwerp van discussie. Energiebedrijven schatten een paar jaar geleden dat de zomertijd zo'n 0,3 procent energiebesparing oplevert, maar critici vinden dat het amper iets oplevert. Zij zien alleen maar nadelen. Vooral avondmensen en kinderen schijnen moeite te hebben om zich aan de nieuwe tijd aan te passen.

Update 03.00 uur
FOK! wenst iedereen een fijne zomertijd! 

Moeder wurgde 'baby in vuilnis' zelf

De baby die vrijdag in Sint-Amands (België) dood tussen het vuilnis werd gevonden is gewurgd door haar eigen moeder. Dat heeft de vrouw verteld aan het parket van Mechelen. De moeder van de vrouw zou het dode meisje bij het huisvuil hebben gezet.

De moeder gaf aan de politie toe dat het haar allemaal te veel is geworden. Ze doodde haar kind door het te wurgen, liet haar moeder het bij het huisvuil zetten en gaf het kindje op als vermist. De politie vond het lichaampje later in een vuilniswagen.

Drie maanden geleden werd het kind geboren. De baby werd te vroeg geboren en lag twee maanden in een couveuse. Maar het bleef een moeilijk geval. De vader van het meisje had de woning al verlaten. De relatie was over en de baby bleef een zorgenkindje.

De moeder en de oma zijn beiden aangehouden op verdenking van moord. Dinsdag moeten zij voor de rechter verschijnen.

Van den Brom: ''Niveau niet gehaald''

Vitesse verloor zaterdagavond met 3-1 bij Roda JC, doordat de Arnhemmers niet hun niveau haalden. Dat is de conclusie van trainer John van den Brom. ''Het was geen gemakzucht. Wij kunnen niemand gemakkelijk benaderen, vooraf niet en in de wedstrijd niet'', sloot Van den Brom die oorzaak uit tegenover Eredivisie Live. ''We moeten als trainers heel goed kijken wie hun normale niveau gehaald hebben vanavond. We hadden zowel individueel als als team een off-day.

Van den Brom kon desgevraagd nauwelijks spelers noemen die wél hun niveau haalden. Hij kwam niet verder dan twee. ''Davey Pröpper speelde goed, die heeft het zeker naar behoren gedaan. Marco van Ginkel heeft het goed gedaan, die gooit altijd heel veel arbeid in een wedstrijd. Dan kun je ook bijna niet slecht spelen. Misschien vergeet ik er nog een, maar verder houdt het wel een beetje op.''

''Te veel jongens speelden onder hun niveau en dan zie je dat je het lastig hebt. Dat ook nog eens tegen een Roda dat agressief begon, dat moeilijk te bestrijden is met die ruit, een ruit die overal en nergens doorrouleert. Dat is best moeilijk om te bespelen, daar hebben we wel op getraind, maar dan moet je het wel nakomen. Als je niet je niveau haalt wordt het lastig.''

Van den Brom hekelde de kinderlijke manier van verdedigen van zijn ploeg. ''Als je ziet hoe we de goals weggeven, dan is dat vrij kinderlijk. Er werd op jeugdniveau verdedigd. Als je dan ziet dat we ook nog wel veel kansen gehad hebben, dat had nog beter kunnen aflopen. Je kunt een wedstrijd verliezen als iedereen z'n taken heeft uitgevoerd, maar dan is het minder erg dan zoals vandaag.''

Toch kon Van den Brom de nederlaag ook wel weer in perspectief zetten. ''Je moet er niet te dramatisch over doen. We hebben een goede serie gehad, nu was het even wat minder maar moeten we het proberen weer op te pakken. Het begint altijd met wedstrijdinstelling en mentaliteit.''

Cirque du Soleil weer te zien in Amsterdam

Het Cirque du Soleil is na twee jaar weer te zien in Nederland. Tot begin juni staan de tenten van het internationale rondreizende circus opgeslagen op het P2-terrein bij de Amsterdam Arena.

De show, Corteo, is voor het eerst in Nederland te zien. In de familievoorstelling worden ouderwetse circusacts, zoals die van de jongleurs, trapezeartiesten, clowns, acrobaten en koorddansers, in een nieuw jasje gestoken.

Veel van de trucs spelen zich af in de lucht. De soms onmogelijk lijkende acrobatische manoeuvres moeten bij volwassenen hoge ogen gooien. Andere acts zijn juist speciaal afgemeten op kinderen. Een deel van de muziek tijdens de droomachtige show wordt live opgevoerd.

Corteo wordt al sinds 2005 opgevoerd door het circus uit Canada, dat bestaat uit artiesten uit heel de wereld. Sindsdien hebben miljoenen mensen de voorstelling gezien. In 2010 was Cirque du Soleil in Amsterdam te zien met Totem.

Sharapova en Serena door, Clijsters naar huis

Maria Sharapova en Serena Williams staan in de achtste finale van het masterstoernooi in Miami. Sharapova won van de Amerikaanse qualifier Sloane Stephens met 6-4, 6-2, terwijl Serena korte metten maakte met Roberta Vinci (21) uit Italië: 6-1, 6-2. Voor Kim Clijsters viel het doek. Zij boog in een Belgisch onderonsje met 6-4, 7-6 (5) voor Yanina Wickmayer.

Bij de mannen knokte Roger Federer zich ten koste van Ryan Harrison naar de derde ronde. De Zwitser had vooral in de tweede set moeite met de met een wildcard toegelaten Amerikaan: 6-2, 7-6 (3). Andy Roddick is de volgende tegenstander van Federer. De Amerikaan was met 6-3, 6-2 Gilles Müller uit Luxemburg de baas.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.