Obama bezoekt grensgebied Korea's

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag een bezoek gebracht aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Obama hield een korte toespraak op een Amerikaanse legerbasis en bezocht een wachtpost op nog geen honderd meter van de scheidslijn tussen Noord en Zuid.

In totaal zijn er ruim 28.000 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea gestationeerd. "Ik ben erg trots op wat u hier doet", zei Obama tegen de militairen in Camp Bonifas. "Het verschil tussen Noord- en Zuid-Korea kan niet duidelijker, niet sterker zijn." Obama verwees naar de politieke vrijheid en welvaart in het Zuiden tegenover de repressie en de voedseltekorten in het Noorden.

Het bezoek van Obama was een onmiskenbaar staaltje machtsvertoon aan het adres van het communistische Noord-Korea en de nieuwe leider Kim Jong Un. Obama bracht eerst een bezoek aan het grensgebied voordat hij in Seoul deelneemt aan een internationale top over de vraag hoe materiaal voor nucleaire wapens het beste uit handen van terroristen kan worden gehouden. Noord-Korea, dat beschikt over kernwapens, neemt geen deel aan de top.

De VS sloten op 29 februari een overeenkomst met Noord-Korea. In ruil voor het stopzetten van het Noord-Koreaanse kernprogramma zouden de VS Pyongyang voorzien van 240 ton voedsel. Anderhalve week geleden maakte Noord-Korea echter bekend een raket te lanceren om een kunstmaan in een baan om de aarde te brengen. De Verenigde Staten zien de lancering van de raket als de test van een langeafstandsraket en dreigen nu de voedselhulp stop te zetten.

Dat de bekendmaking van Noord-Korea geen loze woorden zijn, bleek zondag. De raket is volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie overgebracht naar het lanceerplatform.


Obama bezoekt grensgebied Korea's (Foto: Novum)