[F1] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Spanjaard stuurde zijn Ferrari in een door regen gekenmerkte race naar de eerste stek, voor de Sauber van Sergio Perez en de McLaren van Lewis Hamilton. Omdat Jenson Button buiten de punten eindigde is Alonso de nieuwe leider in het klassement.

Lewis Hamilton begon op een vochtig Sepang de race vanaf poleposition. HRT-rijder Pedro de la Rosa kwam niet weg voor de opwarmronde en moest naar de pits worden geduwd door zijn team. Hamilton verzilverde zijn poleposition voor zijn teamgenoot Jenson Button. Ook Romain Grosjean kende een goede start, maar na enkele bochten werd hij voorbijgereden door de Red Bulls van Mark Webber en Sebastian Vettel, terwijl ook Fernando Alonso zijn Ferrari naar voren reed. Dit kwam mede door een aanvaring tussen Michael Schumacher en Grosjean die beiden ver terugvielen.

Ook Williams-rijder Bruno Senna spinde en zocht hierna de pits op. Vanaf de achterste startplaats kon Heikki Kovalainen met de Caterham oprukken naar de vijftiende plaats. HRT kreeg de auto van De la Rosa gestart en de Spanjaard kon zo alsnog deelnemen aan de race. Omdat het meer begon te regenen zochten een aantal rijders de pits op om de intermediates in te ruilen voor de volledig natweerbanden. Eerste uitvaller was Romain Grosjean die zijn Lotus na vier ronden in het grind parkeerde.

Door alle stops werd het veld danig opgeschud. Hamilton leidde nog voor Button, met daarachter Sauber-rijder Sergio Perez die profiteerde van deze omstandigheden, al kende hij enkele uitstapjes. Vierde lag Webber, voor Alonso, Vettel, de nog niet gestopte Jean-Eric Vergne, Felipe Massa, Nico Rosberg en HRT-rijder Narain Karthikeyan. Omdat er veel water lag kwam de safety car de baan op en werd de race na negen ronden gestaakt totdat er beter weer op komst zou zijn.

Na 45 minuten pauze ging de race weer verder achter de safety car. Het veld werd enkele ronden later weer vrijgegeven, waarbij vele coureurs meteen naar binnen doken om intermediates te halen. De la Rosa maakte van de gelegenheid gebruik om zijn drive-through penalty vanwege zijn problematische start in te lossen.

Omdat Button meteen naar binnen dook leidde Hamilton voor Perez en Alonso die Webber inhaalde. Een ronde later gingen vele andere toppers ook voor ander rubber, waarbij McLaren problemen had met de pitsstop van Hamilton die hierdoor terugviel achter Alonso en Button. Laatstgenoemde zat achter de HRT van Karthikeyan en was te gretig, waardoor hij zijn voorvleugel kapot reed en een goed resultaat kon vergeten.

Door de chaos van alle stops reed Alonso na zestien ronden aan de leiding, voor Perez, Hamilton, Rosberg, Vettel, Räikkönen, Webber, Massa, Di Resta en Vergne. De baan werd langzamerhand droger, waardoor de wedstrijdleiding DRS al snel weer vrijgaf. Alonso bouwde al snel een voorsprong van ruim vier seconden op ten opzichte van Perez en ruim elf seconden op Hamilton. Verder naar achteren had Button moeite om zijn tegenstanders te passeren en de Brit lag dan ook lange tijd twintigste achter Pastor Maldonado.

Rosberg kon het tempo niet meer volgen en verloor halverwege de race eerst de vierde plaats aan Vettel en een ronde later de vijfde stek aan Räikkönen. Her en der ontstonden gevechten op de baan, waarbij met name Bruno Senna zijn Williams naar voren wist te krijgen. Massa leverde ondertussen zijn zevende plaats in aan Di Resta en later nog enkele plaatsen, omdat de Ferrari een gebrek aan tractie en grip leek te hebben.

Na 34 ronden wedstrijd had Alonso een voorsprong van zes seconden op de Sauber van Perez die zich vooraan goed handhaafde en naar mate de race vorderde zelfs sneller dan de Spanjaard was. Hamilton lag ruim hierachter derde, voor Vettel die evenmin in de buurt kon komen van het podium. In het achterveld was Daniel Ricciardo de eerste die naar slicks wisselde, terwijl er nog wat regen zou naderen.

Met nog vijftien ronden te gaan wisselden ook de andere rijders naar droogweerrubber, wat op dat moment de snelste optie was. Alonso kende een goede stop en sloeg weer een gaatje met Perez, maar de Mexicaan bleek over een goede auto te beschikken en reed het gat eenvoudig dicht.

Voor Vettel waren de druiven zuur, want met nog negen ronden te gaan kreeg hij een lekke linkerachterband bij het inhalen van de HRT van Karthikeyan en kwam zo buiten de punten terecht. Perez had met vijf ronden te gaan het gat met Alonso dichtgereden, maar schoot hierna even van de baan, wat de Spanjaard weer wat lucht gaf. In de slotronden viel Maldonado vanaf de tiende plaats nog uit met een motorisch probleem. Ook Vettel moest zijn Red Bull stilzetten, maar deed dit niet. Hij reed op dat moment op de elfde plaats.

Na 56 ronden werd Fernando Alonso als eerste afgevlagd voor de verrassende Sergio Perez en Lewis Hamilton. De overige punten gingen naar Webber, Räikkönen, Senna, Di Resta, Vergne, Hülkenberg en Schumacher.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 2:44:51.812
2 Sergio Perez Sauber +2.263
3 Lewis Hamilton McLaren +14.591
4 Mark Webber Red Bull +17.688
5 Kimi Räikkönen Lotus +29.456
6 Bruno Senna Williams +37.667
7 Paul di Resta Force India +44.412
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +46.985
9 Nico Hulkenberg Force India +47.892
10 Michael Schumacher Mercedes +49.996
11 Sebastian Vettel Red Bull +1:15.527
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:16.828
13 Nico Rosberg Mercedes +1:18.593
14 Jenson Button McLaren +1:19.719
15 Felipe Massa Ferrari +1:37.319
16 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
17 Timo Glock Marussia +1 Ronde
18 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
19 Pastor Maldonado Williams +2 Ronden
20 Charles Pic Marussia +2 Ronden
21 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
22 Pedro de la Rosa HRT +2 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +10 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +53 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 35
2 Lewis Hamilton McLaren 30
3 Jenson Button McLaren 25
4 Mark Webber Red Bull 24
5 Sergio Perez Sauber 22
6 Sebastian Vettel Red Bull 18
7 Kimi Räikkönen Lotus 16
8 Bruno Senna Williams 8
9 Kamui Kobayashi Sauber 8
10 Paul di Resta Force India 7
11 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
13 Nico Hulkenberg Force India 2
14 Michael Schumacher Mercedes 1
15 Nico Rosberg Mercedes 0
16 Pastor Maldonado Williams 0
17 Timo Glock Marussia 0
18 Charles Pic Marussia 0
19 Felipe Massa Ferrari 0
20 Vitaly Petrov Caterham 0
21 Heikki Kovalainen Caterham 0
22 Narain Karthikeyan HRT 0
23 Pedro de la Rosa HRT 0
24 Romain Grosjean Lotus 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 McLaren 55
2 Red Bull 42
3 Ferrari 35
4 Sauber 30
5 Lotus 16
6 Force India 9
7 Williams 8
8 Toro Rosso 6
9 Mercedes 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0