Koningin Elizabeth II: Ik blijf regeren

De Britse koningin Elizabeth II heeft er na zestig jaar nog geen genoeg van. Dinsdag hield ze een toespraak ter ere van haar diamanten jubileum waarin ze verklaarde het land te blijven leiden.

De koningin werd naar Westminster Palace in Londen gereden waar ze de leden van het Hogerhuis en Lagerhuis en hoogwaardigheidsbekleders toesprak. De ceremonie was omgeven door pracht en praal en veel symboliek. De koningin bedankte het parlement, haar familie en de Britse strijdkrachten. Ze onderstreepte in haar toespraak de lengte en de stabiliteit van haar regeerperiode. In totaal heeft ze twaalf premiers meegemaakt en meer dan 3500 wetten ondertekend.

"We worden hier aan ons verleden herinnerd, aan de continuïteit van ons nationale verhaal en de deugden van veerkracht, vindingrijkheid en verdraagzaamheid die dit mogelijk hebben gemaakt", zei Elizabeth II tegen de aanwezigen. "Ik heb het voorrecht gekend getuige te zijn van een deel van deze geschiedenis en, met de steun van mijn familie, stel ik mijzelf opnieuw in dienst van ons prachtige land en zijn bevolking nu en in de jaren die komen gaan."

Ter ere van het jubileum van de Britse koningin werd een nieuw glas-in-loodraam onthuld. Van 2 tot 5 juni wordt het jubileum van Elizabeth officieel gevierd.