Israël overweegt VN-onderzoekers te weren

Plannen van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om onderzoek te doen naar Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever hebben zondag tot veel ophef geleid in het Israëlische kabinet. Sommige leden willen dat de commissie verboden wordt om Israël en de Palestijnse gebieden te betreden. Het veiligheidskabinet van Israël komt later zondag bijeen voor overleg over het onderzoek.

Vorige week donderdag besloot de VN-Mensenrechtenraad een team onderzoekers naar Israël te sturen. De raad heeft zich in een resolutie uitgesproken tegen de nederzettingen. Het was een van de vijf resoluties die die dag werden aangenomen waarin kritiek op Israël werd geuit.

Israël beschuldigt de raad ervan bevooroordeeld te zijn tegen Israël. Dit blijkt volgens de Israëliërs uit de buitensporige aandacht voor het beleid van Israël en de Israëlische acties tegen de Palestijnen, terwijl mensenrechtenschendingen in landen als Iran worden genegeerd.

"Het is duidelijk dat de Palestijnen een Goldstone 2-rapport aan voorbereiden zijn", aldus de Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Danny Ayalon, die wil dat de raad de toegang tot het land wordt geweigerd. Hij verwees naar het rapport van de VN over de Gaza-oorlog van 2009. Daarin stond dat Israëlische militairen bewust hebben geschoten op Palestijnse burgers. Het rapport leidde tot grote woede onder de Israëlische bevolking. Richard Goldstone, de schrijver van het rapport, trok de aantijging later weer in.

Het Israëlische kabinet overlegde zondag ook over de manier waarop moet worden gereageerd op de protestmarsen naar de Israëlische grens die eerder zijn aangekondigd door activisten in Syrië, Libanon, Jordanië en Egypte. Israël maakt zich ernstige zorgen, omdat vergelijkbare acties vorig jaar mei leidden tot confrontaties aan de grens. Daarbij vielen vijftien doden.