Gedetineerden overtreden regels tijdens proeftijd

Een op de drie gedetineerden houdt zich tijdens zijn proeftijd niet aan de regels die door de rechter zijn opgelegd. Slechts een op de twintig overtredingen wordt bestraft. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Met name mensen die voor zeden- en vermogensdelicten zijn veroordeeld houden zich dikwijls niet aan de voorwaarden. Ze onttrekken zich aan het reclasseringstoezicht, zoeken ondanks een verbod contact met het slachtoffer of werken onvoldoende mee aan verplichte gedragstherapie.

Het Openbaar Ministerie meldt overtredingen vaak niet binnen de wettelijke termijn bij de rechter, blijkt uit inventarisatie van 51 vonnissen door RTL Nieuws. Ook komt het voor dat veroordeelden niet op de hoogte zijn gesteld van de voorwaarden die aan de vrijlating zijn verbonden.

Sinds 2008 worden er voorwaarden aan vervroegde vrijlating gesteld. Voor die tijd kwamen gedetineerden altijd na tweederde van hun straf vrij, zonder dat daar voorwaarden aan waren verbonden.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur vindt het schokkend dat de voorwaarden zo vaak met voeten worden getreden. "We geven een voorwaardelijke straf, dat is een voorrecht, iets dat je moet verdienen. En als je dat dus niet waard bent, dan zul je teruggaan in de cel." CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat er op deze manier geen stok achter de deur is. De VVD en het CDA gaan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om opheldering vragen.


Gedetineerden overtreden regels tijdens proeftijd (Foto: Novum)