VEB wil onderzoek AFM naar 'misleiding' Fortis

De Autoriteit Financiële Markten moet onderzoeken of Fortis zijn aandeelhouders heeft misleid. Dat wil de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De bank maakte eind vorige maand een aantal noodmaatregelen bekend, waardoor Fortis-beleggers volgens de vereniging volslagen verrast waren.

De veronderstelde misleiding zou een negatieve invloed hebben op de stabiliteit van de Nederlandse financiële markt en het vertrouwen van beleggers in Fortis, dat onlangs ABN Amro overnam. De VEB wil dat de AFM de eerste onderzoeksresultaten voor 4 augustus bekendmaakt.

Fortis kondigde op 26 juni aan dat het acht miljard euro aan nieuw kapitaal nodig had en gaf nieuwe aandelen ter waarde van anderhalf miljard euro uit. Fortis had het volgens de VEB steeds doen voorkomen alsof er geen problemen waren met de kapitaalpositie en het uitbetalen van dividend. De VEB vindt het 'onwaarschijnlijk' dat de bestuursleden van Fortis niet eerder wisten dat de financiële positie moest worden verbeterd. De AFM moet van de VEB onderzoeken of dit niet eerder had moeten worden gemeld.

De topman van Fortis Jean-Paul Votron maakte vrijdag bekend op te stappen. Hij lag hevig onder vuur door de plotselinge noodmaatregelen. Volgens de VEB gaf hij geen realistisch beeld van de werkelijkheid, omdat hij eind april in een interview met de VEB zei dat de balans absoluut in orde was. De VEB wil dat de waakhond ook Votrons rol onderzoekt.