Kunstschaatser Chen met overmacht naar wereldtitel

Kunstschaatser Nathan Chen is de nieuwe wereldkampioen bij de mannen. De 18-jarige Amerikaan was veruit de beste op het WK in Milaan, waar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat olympisch- en wereldkampioen Yuzuru Hanyu wegens een blessure afwezig was.

Chen stond na de korte kür nipt eerste, maar haalde zaterdag vooral in de vrije kür uit. Met zes viervoudige sprongen, allemaal geslaagd, reed hij de op één na hoogste score ooit bij elkaar, wat een totaalscore van 321,40 punten opleverde.

Shoma Uno uit Japan pakte zilver, maar kwam met 273,77 punten niet in de buurt van Chen. Het brons was met 272,32 voor de Rus Mikhail Kolyada. Vincent Zhou stond namens de VS op plek drie na de korte kür, maar viel na een compleet mislukte vrije kür naar plek veertien.

Bij de dames was de Canadese Kaetlyn Osmond goed voor haar eerste wereldtitel, terwijl de 15-jarige olympisch kampioene Alina Zagitova niet verder kwam dan de vijfde plek. De Duitse olympisch kampioenen Aliona Savchenko en Bruno Massot wonnen bij de paren, Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron wonnen namens Frankrijk het goud op het ijsdansen.

De gouden vrije kür van Chen (Bron: YouTube)