Einde netneutraliteit in VS in zicht

Toezichthouders in de Verenigde Staten stemmen volgende maand over het ontmantelen van de regels over zogeheten netneutraliteit. Dat maakte de Federale Communicatie Commissie (FCC) dinsdag bekend.

De stemming is op 14 december. Naar alle waarschijnlijkheid wordt voor ontmanteling gestemd aangezien de beslissende commissie voornamelijk uit Republikeinen bestaat en de Republikeinse partij voor de vermindering van regels is.

"Vandaag heb ik een voorlopig voorstel gedeeld met mijn collega's. Hierin laten we het falende beleid achter ons en keren we terug naar de overeenstemming die consumenten decennialang goed heeft bediend. Met mijn voorstel zal de federale overheid stoppen met het micromanagen van het internet", aldus FCC-voorzitter Ajit Pai.

Vrees

Democraten vrezen een einde van een tijdperk. "Als het plan van de FCC wordt aangenomen dan verandert de manier waarop elke Amerikaan informatie krijgt, films kijkt, naar muziek luistert, zaken doet en praat met zijn familie. Door het herroepen van de netneutraliteit overhandigt de FCC de volledige controle over het internet aan providers. Hierdoor heeft het Amerikaanse volk minder keuzes en minder toegang tot internet", meent de Democratische senator Brian Schatz.

Regels over netneutraliteit werden in 2015 onder toenmalig president Barack Obama ingevoerd. Hierdoor gingen er meer regels gelden voor internetproviders in de VS. Daardoor bleef internet open voor iedereen en werden internetverbindingen onpartijdig beheerd. Het einde aan de netneutraliteit is dan ook vooral gunstig voor telecombedrijven als AT&T en Verizon. Zij mogen straks hun eigen content voorrang geven op die van anderen. Ook mogen ze klanten meer laten betalen voor bepaalde websites.

Einde netneutraliteit in VS in zicht
Einde netneutraliteit in VS in zicht (Foto: BuzzT)