FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 november 2017

Feyenoord uitgeschakeld in Europa na late nederlaag in Manchester

Feyenoord is er net niet in geslaagd om in de Champions League een gelijkspel te behalen bij Manchester City. Raheem Sterling deed de Rotterdammers in de slotminuten pijn.

Bij de bezoekers kreeg Jean-Paul Boëtius een basisplaats, omdat Nicolai Jörgensen niet fit genoeg was om te starten. Achterin nam Kevin Diks de plaats van Bart Nieuwkoop in. Feyenoord zag dat Manchester City voor rust met afstand het meeste balbezit had, maar het elftal van Giovanni van Bronckhorst kwam nauwelijks serieus in de problemen.

Via Sam Larsson konden de gasten zelfs even voor gevaar zorgen, maar de Zweed schoot een metertje naast het doel van Ederson. Manager Pep Guardiola had onder meer David Silva en Gabriel Jesus op de bank gezet, maar met spelers als Kevin De Bruyne, Sergio Agüero en Yaya Touré kwam City nog steeds met een zeer sterk team voor de dag.

Feyenoord haalde doelpuntloos de rust, ondanks dat ook Boëtius en Tonny Vilhena aardige mogelijkheden hadden gekregen. Na rust werd de landskampioen meteen teruggedrongen en ontstonden er gevaarlijke situaties voor het doel van Brad Jones. City scoorde echter opnieuw niet.

Vervolgens ontstond een fase waarin Feyenoord z'n beste scoringskansen creëerde. Larsson kreeg een vrije trap op een gevaarlijke plek net niet op doel en Steven Berghuis stuitte na een prima aanval op Ederson. Aan de andere kant ontsnapten de gasten even later toen Agüero in het strafschopgebied met een dropkick naast schoot.

Hoewel City hier en daar nog wel dreigend was, kreeg Feyenoord steeds meer hoop op een stuntje. Toch viel in de slotminuten de 1-0. Ilkay Gündogan legde zijn pass achter de Rotterdamse defensie, zodat Sterling de bal over Jones in het doel kon wippen. Omdat Napoli van Shakhtar Donetsk won (3-0), is Feyenoord definitief uitgeschakeld in Europa.

Ridgeciano Haps baalt. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Ridgeciano Haps baalt. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Nederlander wordt nieuwe simcoureur voor McLaren

Rudy van Buren heeft de zoektocht van McLaren naar de World's Fastest Gamer gewonnen. De 25-jarige Nederlander versloeg in de finale landgenoot Freek Schothorst in een competitie waarvoor 30.000 aanmeldingen waren. Hij mag volgend jaar simulatiewerk gaan verrichten voor de Formule 1-renstal uit Woking.

Van Buren begon op zijn achtste met karten en werd in 2003 Nederlands kampioen karten. Hij moest echter op zijn zestiende zijn helm noodgedwongen aan de wilgen hangen vanwege het gebrek aan financiële middelen. Hierna viel zijn oog op simracen. "Je zoekt een alternatief, omdat je nog van binnen nog steeds racecoureur bent. Je wilt het circuit op, maar dat is gewoonweg niet mogelijk. Die innerlijke drive om ronde na ronde sneller te gaan is een gevoel dat je niet tot uitdrukking kunt brengen. Ieder jongetje die begint met karten droomt van de Formule 1, maar op een gegeven moment vervaagt jouw droom. Door het winnen van de World's Fastest Gamer kan ik die droom herbeleven."

"Dit is de meest ongelooflijke ervaring geweest en ik kan niet beschrijven hoe ik me nu voel. Vorige week stapte ik het McLaren Technology Centre voor het eerst binnen en nu ik naar buiten loop als hun nieuwste werknemer is geweldig. Ik kan McLaren niet genoeg bedanken voor deze kans; het hier mogen zijn, het ontmoeten van het team en het op mogen nemen tegen zulke sterke tegenstanders is onvergetelijk. Het was het zwaarste sollicitatiegesprek dat ik ooit gehad heb, maar aan het einde wachtte een geweldige beloning. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan."

McLaren nodigde twaalf deelnemers uit voor de slotweek in Woking, waarna er steeds meer afvielen. Zij moesten racen op onder meer de Indianapolis Motor Speedway, Suzuka, Interlagos en de 24 uur van Le Mans rijden. In de finale streden Van Buren en Schothorst in de hypermoderne Formule 1-simulator die racecoureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne ook gebruiken. Van Buren toonde niet alleen zijn racesnelheid en -vaardigheden, maar was ook de beste in technische kennis en beschikte over de mentale en fysieke capaciteiten om een Formule 1-auto te ontwikkelen en af te stellen.


Rudy van Buren won de finale van de World's Fastest Gamer (Bron: YouTube)

Ajax ondanks nederlaag door in Youth League

Ajax onder 19 heeft zich ondanks een 0-2 thuisnederlaag tegen Legia Warschau geplaatst voor de volgende ronde van de UEFA Youth League.

De Amsterdamse talenten maakten het zichzelf nog lastig, nadat ze de heenwedstrijd in Warschau met 1-4 wonnen. Mateusz Zyro maakte binnen een kwartier al de openingstreffer voor de Poolse bezoekers. Ajax kon aan de andere kant niet echt voor veel dreiging zorgen.

Ook in de tweede helft wist Legia Warschau snel te scoren; dit keer was het Mateusz Cichocki die doelman Nick Plomper liet vissen. De gasten kregen daarna zelfs een aantal kansen op een derde treffer. Namens Ajax was Jurgen Ekkelenkamp met een schot op de lat het dichtst bij een goal en werd een inzet van Victor Jensen van de lijn gehaald.

Ajax kwam ondanks twee tegengoals dus toch met de schrik vrij. Het elftal van trainer John Heitinga mag zich opmaken voor de play-offs in december.

Feyenoord onder 19 pakt puntje bij Manchester City in Youth League

Feyenoord onder 19 heeft op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Manchester City een verdienstelijk resultaat gehaald in de groepsfase van de Youth League. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

In het MCFC Academy Stadium begon Feyenoord goed aan de wedstrijd. De beste kansen in de eerste helft waren namelijk voor de Rotterdamse bezoekers. Dylan Vente was het dichtst bij de openingstreffer, maar hij raakte het aluminium.

Na de pauze moest doelman Justin Bijlow redding brengen op een inzet van Taylor Richards en vervolgens had Feyenoord opnieuw pech. Dit keer stond de paal een treffer van de 17-jarige Lutsharel Geertruida in de weg. Het bleef daardoor 0-0.

Bij een overwinning was Feyenoord al zeker geweest van een plek in de volgende ronde van de Youth League. Nu is in de laatste speelronde tegen Napoli een gelijkspel voldoende om die doelstelling te halen.

VOC-expositie wegens succes verlengd

De tentoonstelling 'De wereld van de VOC' in het Nationaal Archief in Den Haag wordt wegens succes verlengd tot 24 juni 2018. Met name schoolklassen stromen toe.

Het was bij de opening in februari van dit jaar voor het eerst dat het archief kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen van de roemruchte handelsonderneming op deze schaal exposeerde. Aanleiding was de lopende digitalisering ervan.

Onder de stukken die worden geëxposeerd zijn onder meer het Journaal van Bontekoe, bijgehouden tijdens reizen van Batavia naar de kust van China en van Batavia naar Texel, en het scheepsjournaal van De Gelderland, die naar de Molukken voer. Dit journaal bevat een tekening van een dodo, de vroegst bekende Nederlandse afbeelding van dit inmiddels uitgestorven dier.

Deze week is er ook een wetenschappelijk symposium over de VOC in het Nationaal Archief.

VOC-expositie wegens succes verlengd
VOC-expositie wegens succes verlengd (Foto: ANP)

Apotheker gaat middel taaislijmziekte maken

Een Haagse apotheker gaat een duur middel voor patiënten met taaislijmziekte namaken. Apotheker Paul Lebbink zei dinsdag tegen de NOS het medicijn veel goedkoper te kunnen leveren dan de medicijnfabrikant.

Producent Vertex wilde het medicijn Orkambi oorspronkelijk voor zo'n 170.000 euro per patiënt per jaar leveren. Toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid liet de Tweede Kamer na maanden onderhandelen weten dat het dure medicijn toch zou worden vergoed, zonder het met de fabrikant overeengekomen bedrag bekend te maken. Lebbink verwacht dat hij het medicijn voor zo'n 20.000 euro per patiënt kan gaan produceren voor de naar schatting 750 patiënten die er baat bij zouden hebben.

Apothekersorganisatie KNMP benadrukt dat het voor patiënten belangrijk is dat apothekers zelf medicijnen kunnen blijven maken die anders niet of moeilijk te krijgen zijn. ,,Volgens de Europese regelgeving mogen apothekers medicijnen voor hun eigen patiënten maken, ook als er patent op het medicijn rust," aldus voorzitter Gerben Klein Nulink. ,,Wij willen dat Nederland die regelgeving versneld implementeert."

Medicijnfabrikant Vertex heeft nog niet gereageerd.

Apotheker gaat middel taaislijmziekte maken
Apotheker gaat middel taaislijmziekte maken (Foto: ANP)

Marathondebat wet-Hillen begonnen in Kamer

In de Tweede Kamer is het marathondebat begonnen over de afschaffing van de wet-Hillen. 50PLUS en PVV willen met een spreektijd van 35 uur zorgen dat de regeling die huizenbezitters met een (bijna) afgeloste hypotheek een belastingvrijstelling geeft, ten minste een jaar later wordt afgeschaft.

Het debat begint met de SP die een half uur spreektijd heeft. Daarna komt Martin van Rooijen van 50PLUS die 900 minuten heeft aangevraagd. Later volgt dan nog PVV'er Edgar Mulder met zelfs 1200 minuten spreektijd. Beide oppositiepartijen willen het belastingvoordeel voor huizenbezitters behouden.

Het kabinet wil de wet-Hillen afschaffen, uitgesmeerd over dertig jaar. Om daar in 2019 mee te kunnen beginnen moet uiterlijk deze week duidelijk worden hoe de wet er ongeveer uit komt te zien, heeft de Belastingdienst aangegeven. Daarom moet er deze week in de Tweede Kamer over worden gestemd.

Door een vertragingstactiek (in Amerika hebben ze het dan over een filibuster) hopen Van Rooijen en Mulder te verhinderen dat er deze week nog over kan worden gestemd.

Marathondebat wet-Hillen begonnen in Kamer
Marathondebat wet-Hillen begonnen in Kamer (Foto: ANP)

Schotklok tijdens Australian Open en minder geplaatste spelers op Grand Slams

Tijdens de komende editie van de Australian Open zal een klok bijhouden hoeveel pauze de spelers tussen beide punten hebben. De zogenoemde schotklok wordt voor het eerst bij een Grand Slam-toernooi ingevoerd. Dit hebben de organisatoren van Grand Slam-toernooien bij een vergadering in Londen. 

De scheidsrechter houdt nu nog bij hoeveel tijd spelers hebben, maar dat gaat niet altijd volgens de regels. Met de invoering van de klok kan er niet meer mee worden gesjoemeld. Bij Grand Slam-toernooien hebben spelers nu twintig seconden pauze, maar dat wordt verlengd naar 25 seconden. Dat komt overeen met de tijd die spelers nu al hebben op de ATP Tour.

Tijdens de kwalificaties voor de US Open en de Next Gen ATP Finals, het toernooi voor grootste talenten, tikte de klok al mee in de hoek van de tennisbaan. Deze verandering zou spel sneller en daarmee aangenamer maken om naar te kijken. Rafael Nadal denkt daar echter anders over: "Als de fans korte punten willen en spelers die niet meer nadenken over hun spel, dan is de schotklok een goed idee." De Spanjaard is één van de spelers die veel tijd tussen de punten nodig heeft om al zijn ritueeltjes uit te voeren. 

Er zullen nog een aantal wijzigingen worden doorgevoerd. Vanaf 2019 wordt het aantal geplaatste spelers teruggebracht van 32 naar zestien spelers. Er zijn ook maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat spelers die zich te laat terugtrekken of spelers die zich niet professioneel gedragen niet met het volledige prijzengeld er vandoor gaan. 

De komende editie van de Australian Open gaat op maandag 15 januari van start. Begin dit jaar was Roger Federer in de mannenfinale in Melbourne te sterk voor Rafael Nadal, waardoor de Zwitser het toernooi voor de vijfde keer in zijn loopbaan won. Bij de vrouwen versloeg Serena Williams haar zus Venus Williams in de eindstrijd. 

Eerste Kamer neemt wet ANPR-registratie aan

Kentekengegevens van voertuigen die langs de openbare weg op bepaalde locaties een ANPR-camera passeren mogen vier weken worden bewaard. Een wet van die strekking is vandaag met ruime meerderheid door de Eerste Kamer aanvaard. ANPR (Automatic Number Plate Recognition) is van belang voor de opsporing van ernstige misdrijven waarbij pas later blijkt dat informatie over een voertuig een rol speelt. Dat kan het geval zijn bij plofkraken, ontvoeringen, mensenhandel en terrorisme. ANPR kan ook helpen bij de aanhouding van voortvluchtigen.

Als een voertuig wordt gebruikt om een misdrijf te plegen of weg te vluchten, kunnen kentekengegevens belangrijke aanwijzingen opleveren: er kunnen verdachten mee in beeld worden gebracht en ze kunnen bijdragen aan het achterhalen van de verblijfplaats van de mogelijke daders. Daarom krijgt de politie de mogelijkheid om na ontdekking van een misdrijf te onderzoeken welke voertuigen op een bepaald tijdstip rond de plaats delict reden en waar het voertuig van de verdachte vandaan kwam, dan wel naar toe ging. Dat achteraf kan worden teruggekeken is nieuw. De politie is op dit moment niet bevoegd alle kentekens van voertuigen die een camera passeren te bewaren en achteraf te raadplegen.

Om de privacy van weggebruikers te beschermen, zijn in het wetvoorstel waarborgen opgenomen. Zo mogen kentekengegevens alleen aan de openbare weg worden verzameld, op locaties die relevant zijn voor de opsporing. Dat kunnen vliegvelden zijn, maar ook havens, parkeerterreinen langs snelwegen en grensovergangen. Niet iedereen kan zomaar bij de kentekengegevens. Alleen speciaal daartoe geautoriseerde opsporingsambtenaren hebben toegang, na een bevel van de officier van justitie. Bovendien mag de informatie enkel worden geraadpleegd voor de opsporing van ernstige misdrijven en de aanhouding van voortvluchtigen. De bewaartermijn is kort: vier weken. Ook wordt ieder jaar een cameraplan gepubliceerd waarin precies staat waar de vaste camera’s hangen.

Het debatverslag is hier terug te lezen. Het debat over deze kwestie is hier terug te kijken

Einde netneutraliteit in VS in zicht

Toezichthouders in de Verenigde Staten stemmen volgende maand over het ontmantelen van de regels over zogeheten netneutraliteit. Dat maakte de Federale Communicatie Commissie (FCC) dinsdag bekend.

De stemming is op 14 december. Naar alle waarschijnlijkheid wordt voor ontmanteling gestemd aangezien de beslissende commissie voornamelijk uit Republikeinen bestaat en de Republikeinse partij voor de vermindering van regels is.

"Vandaag heb ik een voorlopig voorstel gedeeld met mijn collega's. Hierin laten we het falende beleid achter ons en keren we terug naar de overeenstemming die consumenten decennialang goed heeft bediend. Met mijn voorstel zal de federale overheid stoppen met het micromanagen van het internet", aldus FCC-voorzitter Ajit Pai.

Vrees

Democraten vrezen een einde van een tijdperk. "Als het plan van de FCC wordt aangenomen dan verandert de manier waarop elke Amerikaan informatie krijgt, films kijkt, naar muziek luistert, zaken doet en praat met zijn familie. Door het herroepen van de netneutraliteit overhandigt de FCC de volledige controle over het internet aan providers. Hierdoor heeft het Amerikaanse volk minder keuzes en minder toegang tot internet", meent de Democratische senator Brian Schatz.

Regels over netneutraliteit werden in 2015 onder toenmalig president Barack Obama ingevoerd. Hierdoor gingen er meer regels gelden voor internetproviders in de VS. Daardoor bleef internet open voor iedereen en werden internetverbindingen onpartijdig beheerd. Het einde aan de netneutraliteit is dan ook vooral gunstig voor telecombedrijven als AT&T en Verizon. Zij mogen straks hun eigen content voorrang geven op die van anderen. Ook mogen ze klanten meer laten betalen voor bepaalde websites.

Einde netneutraliteit in VS in zicht
Einde netneutraliteit in VS in zicht (Foto: BuzzT)

Medewerker hogeschool op non-actief om ontucht

Een medewerker van de hogeschool Saxion is op non-actief gesteld wegens seksuele intimidatie van een studente. Een woordvoerder van Saxion bevestigde dit dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door de krant Tubantia. Saxion heeft vestigingen in Apeldoorn, Deventer en Enschede.

Het incident dateert van ruim een jaar geleden, maar de studente heeft er onlangs melding van gemaakt bij de onderwijsinstelling. De zegsman wilde uit privacyoverwegingen niet zeggen of de op non-actief gestelde medewerker een leraar is of dat hij een andere functie op de hogeschool heeft. Volgens de woordvoerder is duidelijk aangetoond dat sprake was van onaanvaardbaar gedrag door de medewerker.

Het incident deed zich voor op de Academie Creatieve Technologie van Saxion. Bij de hogeschool zijn geen andere meldingen binnengekomen over ongewenst gedrag door de medewerker.

Medewerker hogeschool op non-actief om ontucht
Medewerker hogeschool op non-actief om ontucht (Foto: ANP)

Loiza Lamers uit ziekenhuis ontslagen

Loiza Lamers is na haar ziekenhuisopname weer thuis. Het 22-jarige model, dat maandag een herseninfarct kreeg, maakt het naar omstandigheden goed.

"Ze rust nu thuis uit. Aan een kant van haar gezicht voelt ze niets. Een soort van verlamd. Het is de vraag of dat blijvend is", laat haar management weten aan RTL Boulevard. "Loiza maakt zich zorgen over haar gezicht, maar ze is blij dat ze kan praten en lopen. Ze is erg geschrokken en nu heel moe."

Eerder dinsdag werd bekend dat Loiza in het ziekenhuis was opgenomen. Het transgendermodel won in 2015 Holland's Next Top Model.

Loiza Lamers uit ziekenhuis ontslagen
Loiza Lamers uit ziekenhuis ontslagen (Foto: BuzzE)

President Mugabe van Zimbabwe afgetreden

De president van Zimbabwe Robert Mugabe is dinsdag afgetreden. Hij heeft dat in een brief aan het parlement laten weten, maakte de voorzitter van het parlement bekend.

Het voltallige parlement van Zimbabwe was dinsdag bijeengekomen om te praten over een afzettingsprocedure tegen Mugabe. De gesprekken zijn voorlopig beëindigd. In het parlement brak na het bekend worden van Mugabe's vertrek gejuich uit.

In zijn ontslagbrief zegt Mugabe "vrijwillig" te vertrekken om ruimte te maken voor een "soepele overdracht van de macht". Hij kondigde aan zo snel mogelijk publiekelijk uitleg te geven over de achtergronden van zijn beslissing.

President Mugabe van Zimbabwe afgetreden
President Mugabe van Zimbabwe afgetreden (Foto: ANP)

Maple Leafs en Jets onderuit in NHL

De maandagavond in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL heeft voor twee van de topploegen een nederlaag opgeleverd. Zowel de Toronto Maple Leafs als de Winnipeg Jets gingen onderuit.

De Maple Leafs, nummers twee in de Eastern Conference, kregen de Arizona Coyotes op bezoek. Op papier geen ingewikkelde opgave, want de Coyotes draaien dit seizoen bijzonder slecht, hoewel het de laatste dagen al wat beter ging. Brendan Perlini zette de Coyotes in de eerste periode uit de powerplay op voorsprong, maar James van Riemsdyk sloeg terug, eveneens met een man meer op het ijs.

Nog een powerplay zorgde ervoor dat Oliver Ekman-Larsson de Coyotes op 1-2 kon zetten, waarna de Maple Leafs in het slot van de derde periode hun goalie verwisselden. Dat werkte niet en Max Domi en Tobias Rieder scoorden namens de bezoekers beiden in een leeg doel: 1-4.

De Jets, tweede in het westen, brachten een bezoekje aan Nashville, waar Kevin Fiala de Predators op voorsprong zette, alvorens Matthieu Perreault voor de gelijkmaker tekende. De Predators scoorden drie keer in de tweede periode en een prima laatste tien minuten van de Jets was niet meer genoeg om de 5-3 nederlaag af te wenden. De Predators wipten zo over de Los Angeles Kings heen en staan nu derde in het westen, achter de Jets.

Uitslagen NHL maandag
Nashville Predators - Winnipeg Jets 5-3
Toronto Maple Leafs - Arizona Coyotes 1-4
Buffalo Sabres - Columbus Blue Jackets 2-3
Washington Capitals - Calgary Flames 1-4
Minnesota Wild - New Jersey Devils 3-4 OT
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 2-3 SO

Predators - Jets (Bron: YouTube)

Neverwinter Nights wordt gepimpt

De aankondiging dat ontwikkelaar Beamdog de legendarische RPG Neverwinter Nights gaat oppoetsen is uitgelekt. De verbeterde versie krijgt alle uitbreidingen, ondersteunt 4K, huidige mods en werkt zelfs met je oude savegames. Beamdog heeft in het verleden RPG-games zoals Baldur’s Gate, Icewind Dale en Planescape Torment gepimpt, dus ze hebben er ervaring mee.

Beamdog gaat de UI aanpassen, zodat deze beter meeschaalt op hedendaagse resoluties. Ook krijgt het grafisch gezien meer toetsers en bellen, zoals post-processing, pixel shaders, contrast en depth of field. Alle savegames en mods werken probleemloos met de Enhanced Edition, wat het oppakken van dit pareltje extra leuk maakt. In de multiplayer kun je met maximaal 64 gamers tegelijk rondstruinen in Neverwinter.

NWN - Gameplay

Er is waarschijnlijk geen RPG die ik zo intens en vaak heb gespeeld als Neverwinter Nights. De voorgaande remasters van Beamdog zorgden ook voor een port naar tablets, wat een nieuwe spelervaring kan bieden. Hopelijk gebeurt dit ook hier. Neverwinter Nights: Enhanced Edition gaat waarschijnlijk rond de €20,- kosten.

NWN - cover poster 

FOK! Wat een weer: meer zon, maar wel veel wind

Van de Sint mag je je schoen zetten, het weer zal er niet op letten.

Gegroet!

Mijn collega qltel zei het gisteren al, als je regenliefhebber bent valt er genoeg te genieten. Dit bleek met name in Purmerend het geval te zijn geweest, want daar viel 24 millimeter. Helaas bleef het hier 30 km ten zuidwesten daarvan maar bij 10 millimeter. Vandaag overdag viel het op de meeste plekken met de regen wel mee. De meeste activiteit zat in de noordelijke helft en daar viel er nog 5 tot 10 mm bij. Wat voor ons allemaal wél gelijk was, was dat het overal geheel bewolkt, nevelig en zeer grauw was. De zon kwam er nergens doorheen. Dat zagen we vorige week ook al.

Komende nacht blijft het noorden nog gevoelig voor enige regen of motregen. Dit komt omdat die storing nog niet meteen noordoostwaarts wegtrekt. Elders blijft het eerst nog bewolkt en nevelig. Het is uiterst zacht vannacht met 9 tot 11 graden.

Morgen gaan de gordijnen weer open, althans in een groot deel van het land. In het zuiden en later ook het midden zijn er flinke perioden met zon. In het noorden echter lijkt het veel langer te gaan duren voor de zon er doorheen breekt. Als dat al gaat gebeuren. In de ochtend kan het daar zelfs nog regenen. Koud is het hierbij niet. Het kwik ligt tussen de 10 en 13 graden. De wind speelt een nadrukkelijke rol deze woensdag. In het binnenland is die vrij krachtig, maar aan de kust hard, kracht 7. En daar kunnen flinke windvlagen bij voorkomen.

Fijne avond!

Nederland
 

Zo5 (Foto: DJMO)

Een mooi plaatje van Monique. De zon die ondergaat, en dat tussen de laatste buienwolken in. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Sishalounge Amsterdam dicht wegens drugs

De burgemeester van Amsterdam heeft een shishalounge gesloten, onder meer vanwege de aanwezigheid van drugs. Tijdens de inval vond de politie onder meer cocaïne. Ook werd een geldautomaat met illegale software aangetroffen.

De zestien bezoekers van Shishalounge Mondial aan het Spreeuwenpark waren stuk voor stuk bekenden van de politie voor uiteenlopende vergrijpen.

De douane, belastingdienst, gemeente en politie voerden de controle uit. Bij vier bezoekers werden ook biljetten van 200 en 500 euro gevonden. Deze biljetten zijn niet meer bij de bank te verkrijgen en zijn in combinatie met de andere voorwerpen opmerkelijk, meldt een woordvoerder van de gemeente.

De exploitant van de lounge was niet aanwezig tijdens de inval, maar gaf aan geschokt te zijn over wat in zijn zaak is gebeurd. Het pand is per direct gesloten en blijft voor onbepaalde tijd dicht.

Sishalounge Amsterdam dicht wegens drugs
Sishalounge Amsterdam dicht wegens drugs (Foto: ANP)

Coalitie stopt debat bindend referendum

De Tweede Kamer gunt de voorvechters van een bindend referendum geen nieuwe kans hun voorstel te verdedigen. De coalitie acht verder debat overbodig en vindt dat de kous maar eens af moet zijn.

Op aandringen van de regeringspartijen wordt donderdag over het voorstel gestemd. Het maakt, door het afhaken van het leeuwendeel van de voorstanders, geen schijn van kans.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wilde opnieuw praten over het voorstel het zogeheten correctief referendum in de Grondwet op te nemen, omdat er inmiddels een nieuw kabinet is aangetreden. Van Raak heeft de verdediging van het voorstel overgenomen van D66, GroenLinks en PvdA, die zich hebben bedacht. In september maakten de coalitiepartijen, ook gewezen pleitbezorger D66, al heel duidelijk dat zij niet voor de grondwetswijziging voelen.

Coalitie stopt debat bindend referendum
Coalitie stopt debat bindend referendum (Foto: ANP)

Babel: "Besiktas kan mijn eindstation worden"

Ryan Babel heeft tijdens zijn carrière meerdere clubs versleten, maar inmiddels heeft hij bij Besiktas zijn plek gevonden. De aanvaller heeft zijn vorm weten te herpakken bij de club uit Turkije en hij heeft er goed naar zijn zin. Zijn goede prestaties leverden hem onlangs een plek in Oranje op, na een afwezigheid van zes jaar.

Babel is blij dat hij zijn goede vorm terug heeft en kijkt met Sky Sports terug op zijn carrière. "Ik denk dat veel mensen me ondertussen uit het oog verloren zijn. Niet iedereen volgt iedere competitie. In de Champions League kan iedereen zien dat ik het nog kan."

Avonturen bij Al Ain en Hoffenheim pakten niet helemaal goed uit voor Babel. "Je maakt veel keuzes. Soms zijn die dan niet zo goed. Dan probeer je je later weer te kunnen herpakken en dat is wat ik de afgelopen jaren gedaan heb ik toen ik iets meer onder de radar was. Ik ben nu op een plek waar ik dankbaar voor ben."

De kans dat hij zijn carrière afsluit bij Besiktas, is aanwezig. "Ik denk dat dit wel mijn eindstation kan zijn. Maar in het voetbal weet je het nooit. Het ene seizoen ben je geliefd, maar het andere seizoen wil iedereen je weg hebben. Je moet realistisch blijven, maar ik heb het gevoel dat ik hier nog een paar jaar kan blijven."

Kamer steekt geen stokje voor marathondebat

Niets staat dinsdagavond een ellenlang debat in de Tweede Kamer in de weg over afschaffing van de wet-Hillen, waarin een belastingvoordeel is geregeld voor mensen met een (bijna) afgeloste hypotheek. In het debat zullen geen grenzen gelden voor de spreektijd van parlementariërs. Een meerderheid van de Tweede Kamer had dinsdagmiddag de spreektijd kunnen beperken, maar deed dat niet.

Een voorstel van 50PLUS-leider Henk Krol om het hele debat uit te stellen kreeg onvoldoende steun.

Een aantal oppositiepartijen is fel gekant tegen wat zij de 'aflosboete' noemen. Martin van Rooijen van 50PLUS en Edgar Mulder van de PVV hebben samen maar liefst 35 uur spreektijd aangevraagd om tijd te rekken.

Een zogenoemde filibuster veroorzaken door simpelweg een boek van Tolstoj of de Gouden Gids op te lezen is geen optie voor de Kamerleden. Ze moeten in hun spreektijd wel bij het onderwerp blijven. Het oordeel daarover is aan de Kamervoorzitter.

Kamer steekt geen stokje voor marathondebat
Kamer steekt geen stokje voor marathondebat (Foto: ANP)

'Barcelona biedt in januari twintig miljoen op Özil'

Mesut Özil is bij Arsenal in bezit van een aflopend contract en Barcelona hoopt dat twintig miljoen euro genoeg is om hem naar Spanje te halen.

De Duitser weigert zijn contract te verlengen bij Arsenal en kan komende zomer transfervrij vertrekken uit Londen. Als The Gunners nog iets aan hem willen verdienen, dan moet hij deze winter verkocht worden.

Door het aflopende contract hoopt Barcelona dat een aanbieding van twintig miljoen euro genoeg is om Özil los te weken bij Arsenal, zo meldt Mundo Deportivo. Toch staat Özil niet bovenaan de verlanglijst van Barcelona.

De prioriteit ligt nog altijd bij Philippe Coutinho, maar de middenvelder van Liverpool is een veel duurdere optie dan Özil. Ook is het nog altijd de vraag of Liverpool mee wil werken aan een transfer. Hierdoor behoort ook Özil tot de mogelijkheden.

Meer malware van Bankbot in Google Play

Google Play blijkt wederom niet helemaal veilig te zijn. Er is meer malware aangetroffen in de digitale Android-winkel, in de vorm van Bankbot. De kwaadaardige software is inmiddels verwijderd, maar heeft wel voor schade gezorgd, meldt Tablets Magazine.

De Bankbot-malware zat verstopt in apps voor bijvoorbeeld zaklampen, solitaire en opruiming. Het zorgde ervoor dat een onzichtbare laag over een bankapplicatie kwam. Op het moment dat je dan je bankgegevens invult, kan een crimineel meekijken. Dat blijkt uit een verslag van virusscanbedrijf Avast.

De apps met malware zijn inmiddels verwijderd uit Google Play, maar nog voor de verwijdering zijn meerdere mensen slachtoffer geworden van de kwaadaardige software. Het is niet de eerste keer dat de app-winkel van Android niet helemaal veilig blijkt te zijn.

Meer malware van Bankbot in Google Play
Meer malware van Bankbot in Google Play (Foto: BuzzT)

Sacha Baron Cohen wil boete toeristen betalen

Komiek Sacha Baron Cohen wil zes Tsjechische toeristen helpen die een boete moeten betalen in Kazachstan. De zes lieten zich in de door Borat bekend geworden mankini fotograferen. Dat gebeurde in het openbaar en daarom kregen ze een boete van omgerekend 58 euro.

Een mankini is een soort zwembroek. Cohen droeg het kledingstuk in zijn film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. In de film uit 2006 speelt de komiek Borat Sagdiyev, een tv-presentator uit Kazachstan.

De film viel niet in goede aarde in het land. De autoriteiten verboden de film en de dvd die er later van werd uitgebracht. Er werd zelfs een aanklacht tegen Cohen ingediend. Maar in 2012 leek de kou uit de lucht. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken bedankte de komiek omdat dankzij de film het toerisme een flinke oppepper kreeg.

"Stuur mij jullie gegevens en het bewijs dat jullie echt een boete hebben gekregen. Dan zorg ik dat er wordt betaald", schreef Cohen op Facebook.

Sacha Baron Cohen wil boete toeristen betalen
Sacha Baron Cohen wil boete toeristen betalen (Foto: BuzzE)

The Eagles kondigen Amerikaanse shows aan

The Eagles gaan ook in 2018 op tournee. De band zal vanaf maart door de Verenigde Staten toeren. Bij sommige concerten zullen Jimmy Buffett en James Taylor met hun bands als support acts te zien zijn.

Jimmy Buffett en zijn Coral Reefer Band zijn vier keer te zien in het voorprogramma. James Taylor doet aan drie concerten mee. Daarnaast is er een concert met Chris Stapleton. De band speelt vijf concerten zonder support act.

Het eerste concert in de reeks is op 14 maart in Chicago. De tournee wordt op 28 juli afgesloten in Philadelphia.

The Eagles kondigen Amerikaanse shows aan
The Eagles kondigen Amerikaanse shows aan (Foto: BuzzE)

Openbaar Ministerie start onderzoek naar blokkade A7

Bij Omrop Fryslân lezen we dat het Openbaar Ministerie bekend heeft gemaakt een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar het blokkeren van de A7 zaterdag. Hier hielden wat veel Nederlanders zien als 'helden' drie bussen tegen van 'demonstranten' die tegen een 'zwarte' Zwarte Piet zijn.

De demonstranten waren onderweg naar Dokkum om daar tussen duizenden jonge kinderen een grimmige sfeer neer te zetten. De burgemeester had ze eerder toestemming verleend om dat te doen, maar nadat berichten binnen kwamen dat er demonstranten met zwaar vuurwerk onderweg waren werd die toestemming ingetrokken.

Het Openbaar Ministerie zal onderzoeken of de verkeersveiligheid in gevaar gebracht is. Mogelijk moesten de bussen zelfs remmen. Bovendien ontstond er door de blokkade, net als bij mobiele flitscontroles of politieacties voor een hoger loon, een file.

Het onderzoek is bedoeld om in beeld te brengen wie hebben deelgenomen aan de blokkade en op welke wijze de veiligheid van het verkeer in gevaar is gebracht. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal het OM bepalen of er een strafrechtelijk vervolg komt.

'Aanslag op kerstmarkt in Essen verijdeld'

Met de arrestatie van zes verdachten heeft de politie volgens Duitse media een aanslag verijdeld op de kerstmarkt van Essen. Vijfhonderd agenten waren dinsdagmorgen in de weer bij acht huiszoekingen en de aanhouding van zes Syriërs in de leeftijd van 20 tot 28 jaar.

De verdachten zouden extremisten van Islamitische Staat (IS) zijn. Ze zijn tussen december 2014 en september 2015 als asielzoekers naar de Bondsrepubliek gekomen. Vluchtelingen hebben volgens Die Welt de politie op het spoor van deze vermoedelijke samenzweerders gezet.

De zes worden ervan verdacht met wapens en explosieven een aanslag te beramen op een openbare ruimte in Duitsland. Justitie heeft laten weten dat er in een vroeg stadium is ingegrepen en dat de samenzweerders nog in de fase van planning verkeerden. Wat ze precies van plan waren, moet uit verder onderzoek blijken, van bijvoorbeeld hun mobieltjes en laptops. Volgens de Hessenschau hebben betrokkenen bij het onderzoek gezegd dat de kerstmarkt van Essen als doelwit was uitgekozen.

Berlijn werd vorig jaar opgeschrikt door een bloedige terreuraanslag op een van de grote kerstmarkten in de hoofdstad. Bij die aanslag 19 december bij de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche vielen elf doden en 55 gewonden. De terreurgroep IS eiste de verantwoordelijkheid op.

'Aanslag op kerstmarkt in Essen verijdeld'
'Aanslag op kerstmarkt in Essen verijdeld' (Foto: ANP)

Marco Borsato: 'ik maakte rap mainstream'

Herinner je je 2004 nog. Toen rap alleen nog in de krochten van de muziekwereld te horen was, dat je naar New York moest om in een obscuur platenzaakje de nieuwe Snoop Dogg of Eminem te zoeken. Dankzij Marco Borsato is daar verandering in gekomen.

In 2004 liet hij de onbekende rapper Ali B meedoen op de hit 'Wat zou je doen?'  Daarna ging rap als een malle. 'Rap is nu de mainstream. Ik was mijn tijd ver vooruit", zegt Borsato in een interview in Het Parool.

Maar Borsato was zijn tijd vaker vooruit zoals in 'De Bestemming': 'Daarin zat een Iers fluitje.' 
 
Zonder Borsato luisterden we in Nederland nog steeds naar Vader Abraham. Ex-FOK!columnist Doordevil gaat overigens helemaal los op de onthullingen. 

Geschiedenislesje voor Marco
Zomaar wat grote raphits uit de 80's
Zomaar wat grote raphits uit de 90's

Het wachten is op Henny Huisman die claimt de Nederhop mainstream te hebben gemaakt omdat het decor van de Soundmixshow en de juryleden al in 1999 Extince aan een hit hielpen.

HTC Vive in de aanbieding

HTC heeft (eindelijk) besloten de Vive tegen een gereduceerd tarief aan te bieden. Ter gelegenheid van Black Friday kun je een HTC Vive kopen voor €699,-. Daar krijg je ook een audio strap bij, Google Tilt Brush en preorders van DOOM VFR en Fallout 4 VR. Ten slotte krijg je een maandabonnement op Viveport erbij.

HTC Vive - aanbieding

Viveport is de winkel voor al je Vive-software. Met een abonnement kun je iedere maand vijf games of apps uittesten. Veel games zijn dit lange weekend ook met korting verkrijgbaar. Google Tilt Brush is een programma dat je in drie dimensies laat tekenen en schilderen in je kamer.

De grootste concurrent van HTC Vive is Oculus Rift en deze heeft haar prijs maanden geleden reeds verlaagd. Het wachten was tot HTC hierop reageerde. HTC komt in 2018 met de standalone virtual reality-bril Vive Focus voor een vr-ervaring met een lager prijskaartje. De kortingsactie op HTC Vive loopt van vrijdag 24 november tot dinsdag 28 november.

'Indonesië lonkt voor Van der Vaart'

Rafael van der Vaart kan de volgende Nederlander op Bali worden. De middenvelder wordt begeerd door Bali United, zo meldt Bolasport. Van der Vaart is bij zijn huidige werkgever FC Midtjylland op het zijspoor beland en lijkt te mogen vertrekken bij de club. Bali United wil de oud-international verleiden tot een vertrek naar Indonesië.

Momenteel staan Nederlanders Irfan Bachdim, Sylvano Comvalius, Nick van der Velden en Stefano Lilipaly al onder contract bij Bali United, dat eerder deze maand de Indonesische landstitel veroverde. Vooral Comvalius was daarin van groot belang: in 34 wedstrijden scoorde hij maar liefst 37 keer. Ter vergelijking, de nummers twee, drie en vier op de topscorerslijst kwamen tot 24, 22 en 16 treffers.

Van der Vaart is de volgende Nederlander die de overstap kan maken. Pieter Tanuri, voorzitter van de club, wil echter nog niets kwijt over de mogelijke interesse. "Ik ga nu nog niets bekendmaken, maar het moment dat ik aankopen bekend kan maken zal spectaculair zijn", aldus Tunari. Van de Vaart is in Denemarken in bezit van een aflopend contract en kan komende zomer transfervrij op zoek naar een nieuwe club.

Kluivert wil basisplaats: "Ga de strijd met Younes aan"

Justin Kluivert werd afgelopen weekend tegen NAC Breda opgesteld als linksbuiten en hoopt deze rol vaker te mogen bekleden.

Door de afwezigheid van Amin Younes kreeg Kluivert de kans om zich als linksbuiten te laten zien. De aanvaller speelde in de jeugd vaker op deze positie, maar in het eerste elftal maakte hij voornamelijk minuten als rechtsbuiten. De voorkeur van Kluivert ligt echter aan de linkerkant.

"Vanaf links speelt het lekkerder, ik kan binnendoor en buitenom, en wil met diepgang in mijn spel van waarde zijn", vertelt Kluivert in gesprek met Voetbal International. "Hopelijk krijg ik ook vanaf links de kans, ik ga graag de concurrentiestrijd met Younes aan."

Op de rechterkant verloor Kluivert de concurrentiestrijd van David Neres. De Braziliaan maakt dit seizoen een goede indruk en mocht blijven staan van Keizer. Hierdoor kwam Kluivert dit seizoen nog weinig in actie. "Ik had zelf ook een mindere periode, maar voel de laatste weken dat ik er weer ben. Ik voel me fris in mijn hoofd en ben topfit."

Daarbij kan de samenwerking met Hakim Ziyech hem goed helpen. "Ik voel een klik met Hakim. Als ik op snelheid ben, weet ik dat hij me op maat kan bedienen. Met een snelle combinatie konden we zo ook de 0-2 voorbereiden", aldus Kluivert.

'Kim Jong-un verbiedt zingen en drinken'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft bijeenkomsten waar wordt gezongen en gedronken verboden, zeggen Zuid-Koreaanse spionnen. Hij zou daarmee willen voorkomen dat ontevredenheid over de gevolgen van de internationale sancties tegen het land tot acties leidt, zei de spionagedienst NIS tegen het Zuid-Koreaanse parlement.

De NIS zag geen voorbereidingen voor een nieuwe kernproef in het noordelijke buurland, maar "we voorspellen dat afhankelijk van de ingevingen van Kim een kernproef elk moment mogelijk is", citeert het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

'Kim Jong-un verbiedt zingen en drinken'
'Kim Jong-un verbiedt zingen en drinken' (Foto: ANP)

Kamer: géén hoofddoek bij politie

De Tweede Kamer wil agenten niet het recht geven een hoofddoek boven hun uniform te dragen. Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat het in bepaalde gevallen wel moet kunnen, maar op dat hellende vlak wil de kamer zich niet begeven. De uitspraak van het College zijn niet bindend.

Het College oordeelde maandag dat de politie zich schuldig maakt aan discriminatie door een agente die weinig contact heeft met burgers te verbieden bij haar uniform een hoofddoek te dragen. VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het "maar goed dat het college geen bindende uitspraken kan doen", want "het uniform staat voor de neutraliteit van de overheid. We staan ook geen SP-buttons toe of ADO-sjaals."

Ook CDA'er Chris van Dam houdt vast aan neutrale kleding voor de politie. Hij wil wel met respect met de uitspraak van het College omgaan en naar manieren zoeken om moslima's voor het vak van agent te blijven winnen. Ronald van Raak van de SP wijst erop dat uniform niet toevallig eenvormig betekent. "Het is belangrijk dat de overheid eenvormigheid en neutraliteit uitstraalt."

'Intochtdemonstranten hadden zwaar vuurwerk bij zich'

Op basis van berichten die bij de politie binnen kwamen over demonstranten die onderweg naar de intocht waren met zwaar vuurwerk, werd het protest afgelopen zaterdag uiteindelijk verboden. Dat lezen we bij de NOS.

"Het was een dilemma: enerzijds is er het grondrecht tot demonstreren, anderzijds is er de verantwoordelijkheid om iedereens veiligheid te waarborgen. In dit geval moest prioriteit gegeven worden aan de veiligheid," zegt burgemeester Marga Waanders van de Friese gemeente Dongeradeel.

Sinterklaas kwam dit weekend met zijn gevolg aan in Dokkum. De discussie over Zwarte Piet vindt eigenlijk alleen actief plaats in gebieden in de Randstad en dus dacht Friesland geen hinder te gaan ondervinden van de feestverstoorders. Niets was minder waar. KOZP had twee busjes vol aan demonstranten weten te ronselen. Iets dat de nuchtere Friezen niet wenselijk achtten. Zij hielden de bussen van de demonstranten dan ook resoluut tegen op de snelweg.

Blu-ray: Lethal Weapon: Seizoen 1

Mel Gibson en Danny Glover. Riggs en Murtaugh. Twee filmiconen, ontstaan in de 80's en groots geworden in de 90's. Een duo die voor vele mensen uit de patatgeneratie symbool staat voor vriendschap. Maar de millennials verdienen ook hun good cop/bad cop-duo, moeten een aantal studiobazen hebben gedacht. En natuurlijk is het creatieve vat ver op, dus was het tijd voor nog een reboot in serie-vorm: Lethal Weapon.

Kamer wil 36 uur praten over wet-Hillen

In de Tweede Kamer begint dinsdag het debat over de afschaffing van de wet-Hillen die zorgt voor een belastingvrijstelling voor (bijna) afgeloste hypotheken. Er is meer dan 36 uur spreektijd aangevraagd om de boel te vertragen.

De PVV wil 1200 minuten spreektijd volmaken en 50PLUS heeft 900 minuten spreektijd aangevraagd. Andere partijen hebben hooguit dertig minuten nodig. De tegenstanders spreken over een 'aflosboete'.

Volgens 50PLUS zijn mensen jarenlang gestimuleerd om hun hypotheek af te betalen en als dat dan is gebeurd, krijgen ze een rekening gepresenteerd. De partij wil ook dat er meer tijd wordt genomen voor een zorgvuldige behandeling in de Kamer.

Door het debat zolang te rekken willen beide oppositiepartijen proberen een jaar uitstel te bewerkstelligen. Het kabinet wil de wet afschaffen vanaf 2019 over een periode van dertig jaar. Om die datum te halen moet het dit jaar nog door beide Kamers worden goedgekeurd. Om dat te bereiken moet de Tweede Kamer deze week de behandeling afronden. Dat willen PVV en 50PLUS nu verhinderen.

In de Verenigde Staten wordt deze parlementaire tactiek van vertragen een 'filibuster' genoemd. Hier worden zelfs weleens boeken voorgelezen om de spreektijd te vullen. Een meerderheid in de Kamer steunt trouwens het kabinet.

Ter voorbereiding op het debat hield de Tweede Kamer op donderdag 16 november al een rondetafelgesprek met deskundigen en betrokkenen over de gevolgen van de afschaffing van de Wet-Hillen voor woningeigenaren. Dat debat kun je hieronder terugkijken.


Greenpeace laakt 'groene illusie' Coca-Cola

Greenpeace heeft een klacht ingediend tegen Coca-Cola bij de Reclame Code Commissie. De milieuorganisatie vindt dat het frisdrankbedrijf "groene illusies" verkoopt door in een advertentie goede sier te maken met het feit dat alle verpakkingen van het bedrijf "100 procent recyclebaar" zijn.

Dat betwist Greenpeace niet, maar de organisatie vindt dat "helemaal geen prestatie": alle PET-flessen zijn namelijk recyclebaar. Greenpeace wijst erop dat in de praktijk echter veel flessen in de verbrandingsoven belanden. ,,Of in het milieu."

Coca-Cola meldt in de advertentie dat de eigen colaflessen van 1,5 liter voor 50 procent uit gerecycled plastic bestaan. Bij kleine flesjes is dit 25 procent. Daarnaast claimt het bedrijf dat het verpakkingen steeds lichter maakt, waardoor minder energie en grondstoffen nodig zijn. Greenpeace merkt daarbij op dat Coca-Cola het alleen heeft over de wegwerpflessen die het bedrijf sinds 2006 maakt. Daarvoor gebruikte het bedrijf hervulbare flessen waar volgens Greenpeace minder energie en grondstoffen voor nodig waren.

Greenpeace laakt 'groene illusie' Coca-Cola
Greenpeace laakt 'groene illusie' Coca-Cola (Foto: ANP)

Extra sancties VS tegen Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea maandag bestempeld als een staat die terrorisme ondersteunt. Hiermee zijn aanvullende Amerikaanse sancties tegen Pyongyang mogelijk, die het ministerie van Financiën dinsdag bekendmaakt.

Het brandmerken van Noord-Korea had volgens Trump "al jaren geleden" moeten gebeuren. Noord-Korea ontwikkelt raketten en kernwapens in weerwil van sancties van de Verenigde Naties. Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft twee raketten over Japan heen geschoten en maakt er geen geheim van een raket te willen bouwen waarmee het het Amerikaanse vasteland kan treffen.

Volgens sommige experts voldoet Noord-Korea niet helemaal aan de criteria om als staatssponsor van terrorisme te worden bestempeld. Er zou bewijs moeten zijn dat een staat "bij herhaling internationale terreurdaden heeft ondersteund". Verder is het vooral een symbolische stap, omdat alle sancties die tot dusver aan Noord-Korea werden opgelegd weinig hebben uitgehaald.

Extra sancties VS tegen Noord-Korea
Extra sancties VS tegen Noord-Korea (Foto: ANP)

'Moord Binnenmaas is heftig bericht'

Burgemeester André Borgdorff van de gemeente Binnenmaas noemt de aanhouding van een verzorgende in een verpleeghuis voor moord en twee pogingen daartoe "een heftig en vreselijk bericht voor familie, bewoners en personeel".

Een 21-jarige Rotterdammer is vrijdag aangehouden voor twee van die misdrijven in Huys te Hoecke in Puttershoek en één poging tot moord in Rotterdam.

Borgdorff werd vorige week door de politie op de hoogte gebracht van het lopende onderzoek en de stand van zaken. Een van zijn wethouders legde vervolgens contact met de directie van het verzorgingstehuis over de informatieverstrekking aan familieleden, bewoners en personeelsleden.

Volgens de burgemeester grijpt de zaak in op de gemeenschap en wordt in het betrokken verzorgingstehuis de vinger aan de pols gehouden wat betreft de reacties. "Ik begrijp heel goed hoe dit overkomt." Een informatieavond is nog niet nodig gebleken.

'Moord Binnenmaas is heftig bericht'
'Moord Binnenmaas is heftig bericht' (Foto: ANP)

'Water op Mars' lijkt zand

De planeet Mars heeft misschien veel minder water dan gedacht. Op bepaalde steile hellingen zijn donkere lijnen te zien, een mogelijke aanwijzing voor ondergronds water dat er naar beneden druppelt, maar het lijkt erop dat ze toch door iets anders komen. De verkleuringen lijken te worden veroorzaakt door lawines van zand en stof. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschapsblad Nature Geoscience.

De eerste donkere lijnen werden in 2011 ontdekt. Inmiddels zijn er al duizenden lijnen op ongeveer vijftig Marshellingen gezien. In de warme maanden zakken ze geleidelijk naar beneden, in de winter vervagen ze weer.

Alle hellingen met zulke lijnen zijn erg steil. Zodra een helling wat minder steil wordt, houden de lijnen op. Als water de oorzaak was, zouden de lijnen ook op minder steile hellingen te zien moeten zijn. "We dachten dat de lijnen mogelijk door vloeibaar water kwamen, maar ze lijken meer op droog zand. Dat wijst erop dat Mars vandaag de dag vrij droog is", aldus hoofdonderzoeker Colin Dundas. Als dat klopt, is er vermoedelijk aanzienlijk minder vloeibaar water op Mars dan gedacht. En dat verkleint de kans op minieme vormen van leven.

Dat betekent niet dat er helemaal geen water op Mars is. Vermoedelijk zijn hier en daar wel wat vochtige plekken.

'Water op Mars' lijkt zand
'Water op Mars' lijkt zand (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence: het doet nog steeds pijn

Drie jaar nadat Jennifer Lawrence werd gehackt en er daardoor naaktfoto's van haar online verschenen, heeft de actrice het daar nog altijd moeilijk mee. In een interview met Hollywood Reporter vertelt ze over deze moeilijke periode: "Het was zo beschamend allemaal, dat ik er eigenlijk niet eens woorden voor heb."

In 2014 werden er honderden celebrities gehackt, die tot hun ontzetting allerlei privéfoto's op internet zagen verschijnen, waaronder een hoop naaktfoto's. "Ik denk dat ik dat nog steeds aan het verwerken ben. Ik kwam erachter via mijn security en het leek wel op een soort kidnap, waarbij er elk uur iets nieuws naar buiten werd gebracht. Als ik terugkijk op de situatie, heb ik het gevoel dat ik 'het' met de hele wereld heb gedaan. Iedereen kan namelijk naaktfoto's van mij bekijken, terwijl ze maar voor een iemand bedoeld waren."

Een van de hackers werd veroordeeld tot 18 maanden cel, maar verder is er weinig uitgekomen voor Lawrence en de andere slachtoffers. "Veel vrouwen die in hetzelfde schuitje zaten, belden mij om te zeggen dat ze Apple wilden aanklagen. Want hoe had dit kunnen gebeuren? Maar dat gaf mij niet echt voldoening, eerlijk gezegd. Geen enkele actie of aanklacht zou mij mijn naakte lichaam hebben kunnen teruggeven. Daarom heb ik me er puur gefocust om weer tot mezelf te komen."

In hetzelfde interview liet Jennifer zich uit over Harvey Weinstein: "Ik had wel gehoord dat het een klootzak was, ja. Maar tegenover mij gedroeg hij zich altijd heel vaderlijk en heeft hij zich nooit misdragen. Wij hadden wel een soort relatie waarin ik hem een eikel kon noemen, als ik hem een eikel vond. Dus het was behoorlijk shockerend toen ik hoorde wat er met andere vrouwen is gebeurd."

Jennifer Lawrence: het doet nog steeds pijn
Jennifer Lawrence: het doet nog steeds pijn (Foto: BuzzE)

Randstad trekt deels weg uit de binnensteden

Randstad verhuist tientallen van de 206 fysieke vestigingen op A-locaties en drukke winkelstraten vanaf volgend jaar naar bedrijventerreinen. Dat bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse tak van Randstad na berichtgeving door het Financieele Dagblad dinsdag.

Algemeen directeur Reiant Mulder van Randstad Nederland ontwikkelde de nieuwe digitale strategie van de uitzendgroep. Een handvol prominente 'flagshipstores' in de grote steden wordt van de verhuizing uitgezonderd. ,,Van de inloop moeten we het niet meer hebben, 99 procent van de zoektochten naar nieuw werk begint online. Ook 50-plussers leiden een volledig digitaal leven. Het tempo heeft ons ook verrast´', aldus Mulder.

Randstad bespaart dan ook op vierkantemeterprijzen, en dirigeert zijn investeringsbudget hoofdzakelijk naar nieuwe technologieën die de kans op plaatsingen zo groot mogelijk maken.

Op afspraak

Bij de locaties op de bedrijventerreinen is het straks alleen nog mogelijk om op afspraak langs te komen. Volgens de woordvoerder moeten die locaties vooral goed bereikbaar zijn, ook met het openbaar vervoer. In sommige gevallen zou het kunnen dat kantoren van Randstad worden samengebracht met die van dochterbedrijf TempoTeam.

Randstad doet later op de dag in Londen zijn nieuwe strategie voor het hele concern uit de doeken. Daarbij mikt de uitzendreus op 90 miljoen tot 100 miljoen euro aan structurele besparingen. Een deel van dat geld wordt gestoken in nieuwe digitale initiatieven. Op het overnamefront verwacht het bedrijf volgend jaar niet heel actief te zijn.

Omzet

De omzet van de maanden oktober en november ligt in lijn met de prestaties in het derde kwartaal toen er een groei met 9 procent werd behaald. Verder stelt het concern voor het dividend voor dit jaar volledig in contanten uit te keren.

Randstad zegt zich comfortabel te voelen bij de laatste consensus wat betreft de marge (ebita) van bijna 4,6 procent. Het concern verwacht in 2018 de margedoelstelling verder te kunnen opschroeven richting de gewenste 5 tot 6 procent.

Randstad trekt deels weg uit de binnensteden
Randstad trekt deels weg uit de binnensteden (Foto: ANP)

Sociable Soccer

Jon Hare. Veel van ons zouden hem zo voorbij lopen als ze hem op straat tegen komen. Inclusief ikzelf. Ik herkende mijn grote held niet eens toen ik in een hokje van twee bij twee meter met hem zat tijdens Gamescom. Toch hebben wij veel aan hem te danken. Hij is namelijk de grondlegger van voetbalgames. Microprose Soccer heb ik letterlijk kapot gespeeld op de Commodore 64. Die tapejes konden ook niet zoveel hebben …

Teleurstellende verkoopcijfers Battlefront 2

In de eerste week sinds de release van Star Wars Battlefront II zijn er in het Verenigd Koninkrijk 61% minder kopieën over de toonbank gegaan ten opzichte van de eerste week van Star Wars Battlefront uit 2015.

Het draait hier om de fysieke versie van de game. Het is nog onbekend hoe vaak de game digitaal gekocht is. Verder zijn de verkoopcijfers van Star Wars Battlefront 2 ook met 50% gedaald ten opzichte met die van Battlefield 1 uit 2016.

Deze daling in verkoopcijfers is mede te danken aan de recente controverse omtrent het agressieve lootbox-systeem en de tijd die het kostte om helden als Luke Skywalker en Darth Vader vrij te spelen. Inmiddels heeft EA de microtransacties aanwezig in de game teruggetrokken en de tijd die het kost om deze helden te unlocken verminderd. Het afschaffen van de microtransacties is volgens EA echter een tijdelijke maatregel en het is nog onduidelijk wanneer deze terug zullen keren. Het is onmogelijk om te achterhalen hoe sterk nou de invloed van alle controverse is op de verkoopcijfers, maar omdat het nieuws populaire kanalen als BBC en CNN heeft bereikt, is het niet onwaarschijnlijk dat het recente drama een impact had op de verkoopcijfers.

Hieronder is een top 10 weergegeven van de bestverkochte games in het Verenigd Koninkrijk in de periode van 12 tot 19 november:

  1. Call of Duty: WW2
  2. Star Wars Battlefront II
  3. FIFA 18
  4. Pokémon Ultra Sun
  5. Pokémon Ultra Moon
  6. Assassin's Creed Origins
  7. The Sims 4
  8. LA Noire Remastered
  9. Super Mario Odyssey
  10. Lego Marvel Super Heroes 2

Star Wars Battlefront 2

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.