Ombudsman wil uitleg Bijleveld over klachten

De Nationale ombudsman wil van minister Ank Bijleveld weten hoe bij Defensie wordt omgegaan met klachten over onder meer aanranding en mishandeling. Recent werd bekend dat meldingen van drie militairen over uit de hand gelopen ontgroeningen niet serieus zijn genomen.

In juli 2016 heeft Defensie een nieuwe klachtenregeling in gebruik genomen. ,,Ik wil van de minister horen hoeveel klachten er zijn ontvangen, in behandeling zijn genomen en gegrond zijn verklaard", aldus ombudsman Reinier van Zutphen.,,Ook wil ik inzicht in het aantal doorverwijzingen naar de Nationale ombudsman. Als (ex-)militairen tegen muren bij Defensie oplopen en in de knel raken, dan kunnen zij zich, net als elke burger met hun klacht bij mij melden."

De ombudsman vraagt de minister binnen twee weken antwoord te geven.

Begin november onthulden drie militairen in de Volkskrant dat ze bij hun eenheid in Schaarsbergen waren gepest, mishandeld, aangerand en verkracht door sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid. Een Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten in 2013, maar achtte ze niet allemaal bewezen. Van de klachten die wel strafbaar werden geacht, deed Defensie in 2013 aangifte.

Ombudsman wil uitleg Bijleveld over klachten
Ombudsman wil uitleg Bijleveld over klachten (Foto: ANP)