'Wegwedstrijd op de Spelen in Tokio voor klimmers'

De wegwedstrijd voor wielrenners op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zal volgens het Engelstalig dagblad Japan Times zich afspelen op bergachtig terrein. De renners moeten in totaal 270 kilometer afleggen.

Volgens de Japan Times starten de wegwedstrijden in Chofu. Via de National Route 413 trekt het wedstrijd voor de mannen vervolgens naar het gebied rondom het Yamanaka-meer en de voet van Mount Fuji. Na 216 kilometer komen ze aan op het finalecircuit waar de renners nog 54 kilometer moeten afleggen. De aankomst is op Fuji Speedway, waar in 2008 nog de Grand Prix van Japan werd gehouden in de Formule 1.

Onderschatting van het finalecircuit ligt op de loer, zo laat bondscoach Thorwald Veneberg weten tegenover Wielerflits. "Het hoogteverschil van 35 meter lijkt geen moeilijke opgave, maar het verraadt niet hoe zwaar het eigenlijk is", aldus de Nederlandse bonscoach.

De wegwedstrijd bij de vrouwen zal gaan over 140 kilometer. Net zoals bij de mannen zal de vrouwenwedstrijd starten in Chofu en aankomen op de Fuji Speedway. De vrouwen slaan alleen het gebied naar Mount Fuji over.

De route is goedgekeurd door de UCI, maar zal pas in maart volgend jaar worden bevestigd. Tot die tijd kunnen er nog wijzigingen worden aangebracht in het parcours.